Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongeren

Vlottentocht naar de overkant met de krachten die we samen hebben

In gesprek met Heid Lantin | 1 juni 2021

‘Het is én-én: we combineren heel budgetvriendelijke activiteiten met bijzondere plekken uit het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie. We willen hen in contact brengen met beiden.’ Heidi Lantin werkt voor de  ondersteunende module Vlot van vzw De Oever, die zich inzet voor integrale jeugdhulp in Limburg. Zij en haar collega’s bieden met ‘Talent in verbinding’ activiteiten aan. Voor jongeren in voorzieningen of thuisbegeleiding en iemand uit hun netwerk. Met de steun van #ontdekkingtroef van Iedereen Verdient Vakantie * groeiden die activiteiten uit tot veelzijdige daguitstappen. Heidi ziet er ontwikkeling, verbinding en rust in onderlinge relaties komen. Krachten en patronen worden zichtbaar. Nieuwe ontdekkingen en deugddoende uitwisselingen ontstaan. Het zijn plezante en positieve ervaringen om uit te leren.   

Beweging in relaties

Elke maand is er een uitstap of activiteit. Soms gaat de jongere met één ouder of het hele gezin.
Soms gaat een begeleider of iemand anders uit het netwerk mee. De deelnemers steken de handen uit de mouwen. Doen en ervaren is het motto van ‘Talent in verbinding’. Iets in beweging brengen in de relaties het doel.
Heidi: ‘We trokken naar het Gallo-Romeins museum. Iedereen was heel enthousiast. In de namiddag gingen ze per bubbel aan het kleien. Ze maakten een schat die hun krachten samen symboliseert. Een meisje van achttien die begeleid zelfstandig woont, kwam met haar nieuwe trajectbegeleidster.
De relatie liep nog stroef. Het meisje trok hulp aan en stootte ze af. De dag voordien wilde ze niet meer mee. Ze kwam toch en was uiteindelijk erg blij. Door de uitstap leerden ze elkaar op een andere manier kennen. De deur ging weer wat open. Samen maakten ze een mooi potje van de kwaliteiten die ze al hebben.’

Heldere herinnerpunten

‘Op uitstap is alles informeler’, vertelt Heidi. Heel anders dan thuis. Als ondersteuner neemt ze zelf actief deel en begeleidt ze één of meerdere bubbels. Tijdens de activiteiten worden patronen in de relaties zichtbaar. Wie neemt initiatief? Wie wacht af? Wat is er nodig om samen te werken?

“Wat een half jaar geleden totaal niet mogelijk leek, gaat nu gebeuren.”

‘Ik zag een moeder een conflict tussen haar kinderen heel mooi recht trekken, terwijl ze samen een kruidenbak maakten op het kasteeldomein van Heks. Het is fijn om dat dan te kunnen benoemen. Tijdens de uitstappen en activiteiten ervaren mensen hun relaties heel duidelijk. Er wordt veel zichtbaar. Het mooie en het moeilijke. We kijken er samen naar, benoemen het en zoeken samen naar oplossingen. Het zijn herinnerpunten waar we later nog naar verwijzen. Weet je nog dat moment in de kasteeltuin? Of toen in het museum?’

Dingen durven benoemen vindt Heidi belangrijk in haar werk. Net als haar spontaniteit en mens-zijn. Makkelijk en creatief kunnen switchen en kunnen zeggen: dit had ik verkeerd ingeschat. Geduldig zijn. Het niet zelf invullen of overnemen. En vooral: de krachten en talenten zien, benoemen en mee naar boven halen voor mensen die in onze maatschappij te vaak horen wat niet goed aan hen is.

Zoo in zicht

‘Er was een mama die meteen zei: schrijf ons maar in voor elke uitstap. Ze weet dat het een fijne tijd wordt samen met de kinderen. Een tijd om te koesteren. Zelf een uitstap organiseren is te veel stress voor haar. Ze weet niet hoe eraan te beginnen. Nu kan ze gewoon deelnemer zijn. Net als en samen met haar kinderen genieten.’

Voor een ander gezin waren de uitstappen dan weer stapstenen.
Stapstenen naar weer een familiegevoel.
Stapstenen naar een gezinsuitstap.

“Tijdens de uitstappen en activiteiten wordt veel zichtbaar in hun relaties. Het mooie en het moeilijke. We kijken er samen naar, benoemen het en zoeken samen naar oplossingen.”

‘Een vader vond het heel moeilijk om dingen met zijn kinderen te doen en vluchtte in zijn werk. De kinderen droomden ervan meer als gezin te doen. Zijn vrouw drong aan dat hij meeging. Door de activiteiten ontstond weer connectie tussen hem en de kinderen. Heel mooi! Nu vroegen ze hun gezinsbegeleidster om te helpen een gezinsuitstap naar Planckendael te plannen. Wat een half jaar geleden totaal niet mogelijk leek, gaat nu gebeuren.’

Bemiddelen naar het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie doen Heidi en haar collega’s vaak.
‘Het is voor velen een verrassing als we vertellen dat ze er recht op hebben. Eens ze het aanbod kennen, vragen ze ernaar.’

De verbindende kracht van dieren en natuur

Tweemaal deden ze een activiteit met dieren. En dat willen ze herhalen. De effecten in verbinding met de dieren zijn vaak groot, vertelt Heidi: ‘Een vader en dochter deden samen een parcours. Met een geitje, konijntjes en een pony. Er ontstond een grote rust bij vader en dochter. Heel mooi hoe ze elkaar daarin vonden.’

In haar begeleidingswerk brengt ze mensen vaak in contact met de natuur bij hen in de buurt. ‘Gaan wandelen en fietsen, veel gezinnen kennen dat niet. Terwijl ik in de natuur soms heel andere jongeren zie. Eén die niet één keer op z’n gsm kijkt. Eén die thuis heel zenuwachtig is en daar tot rust komt. We zetten hen aan het ook zelf te doen. Met opdrachtjes onder andere.’ Binnenkort gaan ze een klimparcours doen en een water-adventure-dag. Uitdagende activiteiten die door het extra budget mogelijk zijn. Heidi is blij dat ze de jongeren en hun naasten die ervaringen kunnen geven.

“Nu kan de moeder gewoon deelnemer zijn. Net als, en samen met, haar kinderen genieten.”

Ze kijkt ook heel erg uit naar de broer-en-zus-tweedaagse waar duo’s voor het eerst op uitstap naar de Ardennen gaan, back to basics. Slapen in een tentje, stevige wandelingen, samen een vlot bouwen. Op voorhand bepalen ze dan samen een doel: wat ze willen verbeteren in hun relatie. ‘Ik denk dat ze heel veel van zichzelf en elkaar gaan ontdekken. Heel veel krachten en werkpunten.’

Ze zullen er met de broers en zussen letterlijk doen, wat ze bij Vlot heel vaak figuurlijk doen: Een vlot bouwen met alle middelen en krachten die ze samen hebben en al doende zichtbaar worden.
Verrast worden door hun eigen talenten en die van hun tochtgenoten.
Soms wankelen en werkpunten zien.
De handen in elkaar slaan.
Aan de overkant geraken, samen.

* Het project van De Oever (waarvan Talent in Verbinding maar een deel is) is één van de vele Ontdekkingtroef-projecten overal in Vlaanderen, die Iedereen Verdient Vakantie ondersteunt.
Heidi Lantin

In gesprek met

Heidi Lantin werkt bij de ondersteunende module Vlot van De Oever vzw die zich inzet voor integrale jeugdhulp in Limburg. Eerder werkte ze als leefgroepbegeleider en begeleider van het dagcentrum bij De Oever. Op het werk houdt ze van afwisseling en is ze ‘multifunctioneel inzetbaar’. Die nieuwsgierigheid naar heel veel uit zich ook in haar leven én vakantiewensen: ze trekt er graag met tent en rugzak op uit en droomt van rechtstreeks in zee springen vanuit een paalhut in Bali. Even graag gaat ze op ontdekking tijdens een citytrip.

Vlot is een ondersteunende module van De Oever vzw partner Integrale jeugdhulp en agentschap Opgroeien. Vlot biedt extra ondersteuning aan kinderen, jongeren en gezinnen in een lopend traject bij Vzw De Oever in Limburg, met o.a. een praatcafé, individuele trajecten, workshops, thematische trajecten en talent in verbinding. Ervarings –en doelgericht, op maat en in verbinding met het netwerk, ondersteunen ze zodat talenten en krachten zichtbaar en inzetbaar worden.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 1 juni 2021 in de categorie Jongeren.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Voor al die lachende gezichten…

In gesprek met Abdelilah en Mohamed Amin Chaib | 25 mei 2021

‘Veel mensen zien en benoemen het nu: het gaat niet goed met onze jongeren. Je kan dan twee dingen doen. Dat blijven zeggen. En zelf oplossingen uitwerken met de middelen die je hebt.’ Mohamed Amin Chaib kiest bewust voor de tweede optie. Abdelilah en hij staan aan de wieg van en coördineren educatief jeugdcentrum De Palmboom in Borgerhout. Samen met andere vrijwilligers zetten ze zich in voor huiswerkbegeleiding, sport, workshops en uitstappen voor kinderen en jongeren.

op stap met jongeren
 

‘We zijn blijven doorgaan. Geen enkel moment hebben we alles gesloten. We hielden veel spoedvergaderingen met de maatregelen in de hand. Op zoek naar nieuwe mogelijkheden.’ Abdelilah vertelt het trots. Als leerkracht ziet hij hoe het echt met jongeren gaat. Het verschil maken voor hen. Iets veranderen. Meewerken aan een hoger doel. Daar ligt zijn motivatie. En die van vele andere vrijwilligers.

Handen uit de mouwen om anderen te helpen

Als ik hen vraag naar waardevolle momenten die ze de voorbije tijd beleefden bij De Palmboom, hoeven ze niet lang na te denken. Mohamed Amin: ‘Met de jongeren hebben we wenskaarten gemaakt voor mensen in het ziekenhuis. Ze schreven mooie wensen en boodschappen. Ze leefden zich creatief uit. De kinderen maakten knutselwerkjes. We gingen ze afgeven in de ziekenhuizen. De mensen waren er enorm door aangedaan. We kregen foto’s te zien van hun reactie. Al die blije gezichten, dat raakte mij.’

“Overnachten op kamp is een grote meerwaarde. Ik denk dat het nog honderd keer leuker zal zijn dan de toffe en verrassende uitstappen. Op kamp vorm je toch een soort familie samen. Ik kijk er ontzettend naar uit.”

Abdelilah

 

Hij vertelt dat ze met een groep jongeren deze maand gingen helpen bij een voedselbedeling in de wijk. 

hulp bij voedselbedeling
 

De jongeren hielpen goed en werkten met plezier mee. Ook daar tevreden mensen en lachende gezichten. Bij de jongeren én de mensen van de voedselbedeling. Nadien vroegen twee jongeren aan de verantwoordelijke of ze elke week konden komen meehelpen. 

‘Met De Palmboom willen we verbinden. Door samen de handen uit de mouwen te steken en onze waarden in de praktijk te brengen. Jongeren ervaren zo dat ze gewaardeerd worden én waarderen hun eigen situatie nog meer. Dat zij erdoor groeien en zelf stappen zetten, maakt me heel blij en trots.’

 

Nog honderd keer leuker

Ook Abdelilah denkt terug aan lachende gezichten: die van de kinderen op uitstap naar de zoo in Antwerpen en in Planckendael: ‘Ze genoten er zo ontzettend van om nog eens samen op stap te gaan en al die dieren te ontmoeten. Met een grote glimlach liepen ze ’s avonds naar hun ouders om te vertellen welke dieren ze hadden gezien. Ik zag dat het de ouders ook gelukkig maakte dat hun kinderen dat hadden kunnen beleven.’

Abdelilah is verantwoordelijk voor het Ontdekkingtroef-project van De Palmboom. Met de steun van Iedereen Verdient Vakantie kunnen ze dit jaar uitstappen organiseren zonder financiële drempel voor de kinderen uit de buurt. Daardoor zullen ze voor het eerst samen op kamp kunnen gaan. Dat hopen ze toch, want de kampen zijn al enkele keren vooruitgeschoven en Abdelilah merkt nu dat vele verblijven al volgeboekt zijn de komende zomer. Een meerdaagse uitstap is nieuw voor De Palmboom, maar ook voor veel kinderen en jongeren die de organisatie bereikt. ‘Samen met de jongeren kijken we enorm uit naar die meerdaagse uitstappen. Overnachten op kamp is een grote meerwaarde. Ik denk dat het nog honderd keer leuker zal zijn dan de toffe en verrassende uitstappen. Ik kijk er naar uit om hen dan ook beter te leren kennen. Op kamp vorm je toch een soort familie samen. Het is zo’n mooie kans voor sociale contacten en verbinding. We willen met hen nog onbekende steden en plekken ontdekken in West-Vlaanderen of Limburg.’

“Praten met de jongeren is heel belangrijk. Ze moeten ook de gelegenheid krijgen om zichzelf te kunnen zijn en hun frustraties te uiten, over politiek en de media bijvoorbeeld. Die ruimte proberen we hier te creëren. Hun frustraties positief kanaliseren en samen oplossingen zoeken.”

‘We willen de jongeren meenemen op uitstappen die bijblijven en herinneringen creëren’, vult Mohamed Amin aan. ‘Zelf heb ik bijzondere herinneringen aan kajakken in de Provence, als tiener met school. Eigenlijk was het wat traumatisch, kajakken in de storm. Het was wel een avontuur. En de menselijkheid die ik ervaarde toen we terugkwamen, velen van ons onderkoeld, zal ik nooit vergeten. Iedereen hielp iedereen, los van religie of cultuur.’

Wat een mooie vruchten werpt De Palmboom af

Wat de vrijwilligers en stagiairs bij De Palmboom verbindt, is hun wens om iets te veranderen voor kinderen en jongeren en in de maatschappij. Dat alle jongeren hun weg vinden en zelf een bijdrage leveren aan de maatschappij. Ze vinden het belangrijk om steeds te verbinden en optimistisch te blijven. Er is een spreekwoord in het Arabisch: zelfs als je stenen naar een palmboom gooit, krijg je zijn vruchten. Het is een houding die ze kinderen en jongeren ook willen meegeven: ook als je met onbegrip, negativiteit of racisme te maken hebt, probeer zelf waardig het verschil te maken en het beste van jezelf te tonen en in te zetten.

in de zoo
 

Net daarom vinden ze het bij De Palmboom zo belangrijk om te luisteren naar jongeren, om hen kansen te bieden om hun frustraties te uiten en om hun potentieel te zien en te versterken. Als er één advies die ze anderen willen geven, is het dat. Mohamed Amin: ‘Praten met de jongeren is heel belangrijk. Ze moeten ook de gelegenheid krijgen om zichzelf te kunnen zijn en hun frustraties te uiten, over politiek en de media bijvoorbeeld. Die ruimte proberen we hier te creëren. Hun frustraties positief kanaliseren en samen oplossingen zoeken. Als we jongeren aan hun lot overlaten met hun frustraties, dan dreigen ze in slechte handen terecht te komen. Rond de pandemie en de maatregelen is dat net zo. Het is belangrijk dat we hen begrijpen. Ze zijn jong, sociale contacten en activiteiten zijn zo belangrijk voor hen. Zij moeten ook begrijpen dat niet alles zomaar kan, we zitten in een serieuze pandemie. Vanuit dat wederzijds begrip ontstaat dan een volwassen gesprek, op zoek naar creatieve mogelijkheden.’

“We willen de jongeren meenemen op uitstappen die bijblijven en herinneringen creëren. Zelf heb ik bijzondere herinneringen aan kajakken in de Provence, als tiener met school. Iedereen hielp iedereen, los van religie of cultuur.”

Mohamed Amin

Naast huiswerkbegeleiding, sport en uitstappen, organiseert De Palmboom ook workshops over tal van onderwerpen. Zoals sociale media, rolmodellen, relaties en seksualiteit. Ze willen ook taboes bespreekbaar maken. ‘Bij zo’n workshop vertrekken we van de vragen en ideeën van jongeren over het onderwerp. Zo gaan we aan de slag en in gesprek. Jongeren zijn op zoek naar zichzelf. Die workshops kunnen daarbij een hulpmiddel zijn.’ Ze bieden ook workshops aan ouders, over straffen en belonen, mediawijsheid en seksuele voorlichting. ‘De tools die we zelf inzetten in ons contact met jongeren, willen we ook doorgeven aan ouders.’ En dat de workshops aanslaan! Ondertussen brengen ze die ook vaker in verenigingen en op scholen.

Het voorbije jaar is nog meer zichtbaar geworden wat een meerwaarde de veelzijdige werking van De Palmboom is voor kinderen en jongeren in Borgerhout en aanpalende districten. ‘We hebben ons in duizend bochten gewrongen om open te blijven. We hebben elkaar voortdurend gemotiveerd. Mensen hebben dat ontzettend gewaardeerd. Het blijft hen bij. De Palmboom is zichtbaar een betekenisvolle organisatie in Borgerhout. En dat doet ons veel deugd.’ Of het nu huiswerkbegeleiding of uitstappen betreft: de vraag is enorm. De kinderen die ze moeten weigeren ook. Versoepelingen die grotere groepen toelaten, zullen al helpen. Maar niet voldoende. De Palmboom heeft nood aan een grotere plek. Voor haar stevige stam en wortels. Om nog meer vruchten af te werpen. Elke week zijn er wel mensen die zich aanbieden als vrijwilliger of stagiair. Wat is dat hoopvol!

Foto’s: De Palmboom
groepsfoto De Palmboom

In gesprek met

Abdelilah is één van de stichters en coördinatoren van educatief jeugdcentrum De Palmboom. In het dagelijks leven is hij leerkracht economie, informatica en boekhouden in de derde graad van het middelbaar. Hij behaalde ook een diploma Opleidings- en onderwijswetenschappen. Als burger wil hij zich inzetten voor de samenleving, in het bijzonder voor zijn passies jongeren, onderwijs en een warme samenleving.

Mohamed Amin Chaib is ook één van de stichters en coördinatoren. Hij is leerkracht en rondt zijn masteropleiding Onderwijswetenschappen af. Hij houdt van voetbal en hij is een veelgevraagd spreker rond identiteit en interlevensbeschouwelijke thema’s.

Educatief jeugdcentrum De Palmboom bestaat drie jaar en is een veelzijdige jongerenwerking in Borgerhout, gedragen door vrijwilligers. Met een jeugd-, onderwijs- en sportluik, met huiswerkbegeleiding, workshops, uitstappen en persoonlijke begeleiding, bereiken ze kinderen en jongeren uit de buurt en ver daarbuiten. Vrijwilligers, stagairs en jongeren willen samen met optimisme en verbinding iets veranderen in onze maatschappij. ‘De Palmboom werpt zijn vruchten af’ is hun bottomline. De Palmboom is één van de vele organisaties in heel Vlaanderen die een Ontdekkingtroef-project organiseren, met de steun van Iedereen Verdient Vakantie. Dit project maakt de uitstappen (financieel) mogelijk.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 25 mei 2021 in de categorie Jongeren.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Als een warme omhelzing, zelfs als we elkaar via zoom spreken

In gesprek met Imane en Nihad | 20 mei 2021

‘Ik wist niet dat fysiek en sociaal contact zo belangrijk was. Dat heb ik geleerd doordat het niet meer kon. De meisjesgroep van De Palmboom kwam als geroepen. Wat een leuke uitvalsbasis! Een warme omhelzing, zelfs als we elkaar via zoom spreken. Een extra ruimte tussen schoolwerk en thuis. Samen op uitstap, activiteiten doen en babbelen, in het echt en digitaal. Super!’ Nihad Tahri is studente. Ze geniet van de meisjeswerking van Educatief Jeugdcentrum De Palmboom. Imane El Ajaji begeleidt de meisjesgroepen. Ze is één van de vrijwilligers. ‘Samenzijn is het belangrijkste voor hen.  Als we op stap zijn, iets doen dat ze niet gewend zijn, ontstaat er zoveel moois onder elkaar.’

Een ruimte vol samenhorigheid tussen thuis en schoolwerk

‘Jongeren voelen zich nu vaak alleen en niet begrepen’, vertelt Nihad. Dat is bij haar niet anders. ‘Terwijl dat zo belangrijk is.’ Daarom is ze erg blij met de meisjesgroep. Er is een groep voor tieners en één voor jongeren vanaf 17 jaar. Nihad zit in de laatste. ‘Samenhorigheid’ is haar woord voor de groep. ‘We zijn allemaal vrouwen en toch zo anders. Anders in leeftijd, in visie, in uiterlijk. We kunnen onszelf zijn bij elkaar en over alles spreken. Onder vrouwen is dat toch wat makkelijker. Al ben ik sowieso een vlotte babbelaar die graag haar gedacht zegt. We delen onze ervaringen en dat maakt het zo waardevol. Het ene meisje heeft meer levenservaring in dit, het andere in iets anders. We ondersteunen elkaar. Zo’n netwerk als het onze is zoiets moois.’

“Nadien voelde ik me ineens heel goed. Het is geweldig wat zo’n ontmoetingen kunnen doen. De meisjesgroep werd iets om me aan op te trekken.”

Nihad

Nihad had al van de werking van De Palmboom gehoord, maar kwam er pas bij toen de meisjesgroep vorig jaar werd opgericht. En dat was welkom! ‘Ik herinner me een moment tijdens een lockdown. Het was me allemaal te veel. Ik had veel schoolwerk en voelde me slecht. We hadden een activiteit via zoom. Nadien voelde ik me ineens heel goed. Dat zo’n digitale bijeenkomst dat kan doen, vond ik ongelooflijk! De meisjesgroep werd iets om me aan op te trekken. Ik voel me er begrepen en deel van een groep. Dat geeft zoveel energie. Het is echt een thuisbasis geworden, één waar ik altijd op terug kan vallen.’

Imane lacht: ‘Ik organiseerde toen een quiz, maar met die quiz zijn we nooit begonnen. De meisjes hadden zoveel nood om met elkaar te praten. Dan moet je dat laten gebeuren. Vier uur hebben we toen met elkaar gesproken!’

Reuzeleuk roeien in de regen

roeien in de regen
 

Met de tienermeisjes trok Imane naar het Zilvermeer in Mol. ‘Het was een groep meisjes die elkaar nog niet kenden. ’s Ochtends stonden ze er zenuwachtig en kei-verlegen bij. ’s Avonds waren ze allemaal zo vlot en enthousiast. Samenzijn is het belangrijkste. Zo’n avontuurlijke activiteit en nieuwe ontdekkingen zijn heel verbindend. Het regende de hele dag, maar iedereen amuseerde zich. We gingen in de regen roeien en waterfietsen. En toen we kletsnat terugkwamen, wilden ze nog een keer. Dat deden we. Het was voor iedereen zo lang geleden dat ze nog eens met tien waren buiten geweest.’

Tijdens de uitstap naar het Zilvermeer droomden de meisjes al van volgende uitstappen. Naar een pretpark, naar het strand, wat meer avontuur, … Ze willen ook heel graag samen op kamp.
Eigenlijk hebben de oudere meisjes dezelfde dromen. ‘Als we ons maar kunnen uitleven als een kind van vijf. Als we ons maar samen amuseren.’

Een dag verlof voor een uitstap met de meisjesgroep

Imane begon de jongeren-meisjesgroep een jaar geleden, met vijf meisjes uit de buurt die hadden aangegeven er nood aan te hebben. ‘Al die eerste keer was het ontzettend gezellig en gingen ze helemaal op in de kennismakingspelletjes. Binnen de kortste keren zaten er twintig meisjes in onze whatssapp-groep. Dat meisjes er ook zijn als ze veel schoolwerk of familieverplichtingen hebben, maakt me kei-blij. Het toont ook hoe groot de nood is.’ Die voldoening maakt dat Imane in haar drukke leven tijd blijft maken voor dit engagement. Dat ze een dag verlof neemt op haar werk om op uitstap te kunnen met de meisjes. ‘Ik zou het niet meer kunnen missen, ik zou hén niet meer kunnen missen. Ik leer ook veel bij door hen. ’

“’s Ochtends stonden ze er zenuwachtig en kei-verlegen bij. ’s Avonds waren ze allemaal vlot en enthousiast. Zo’n avontuurlijke activiteit en nieuwe ontdekkingen zijn heel verbindend.”

Imane

Educatief jeugdcentrum De Palmboom wil jongeren bevestigen in hun talenten en hen leerkansen bieden. Ze stimuleren hen ook om verantwoordelijkheid op te nemen binnen de werking en in de maatschappij. Dat is in de meisjesgroep niet anders. Oudere meisjes worden gevraagd om de tienergroep mee te begeleiden. Ze leren de jongere meisjes met veel plezier wat ze zelf ervaarden -  spelletjes zoals ‘twee waarheden en één leugen’ – en nemen hen graag mee op sleeptouw. Imane werd bedolven onder positieve antwoorden toen ze vroeg wie mee de uitstap naar het Zilvermeer wou voorbereiden en begeleiden. Ze moest velen teleurstellen. Gelukkig lonkt de zomer, met nieuwe kansen en mogelijkheden.

Foto in verhaal: De Palmboom 
 
logo de palmboom

In gesprek met

Imane El Ajaji engageert zich met veel plezier als vrijwilliger bij educatief jeugdcentrum De Palmboom, voornamelijk in de meisjeswerking voor tieners en jongeren. Ze werkte eerder bij de jeugddienst Kras en nu als apothekersassistent.

Nihad Tahri is student leerkracht secundair onderwijs Islamitische godsdienst en PAV (algemene vakken). Ze durft haar gedacht te zeggen en is niet op haar mondje gevallen. Leerkracht worden is haar droom. Ze houdt van het contact en de gesprekken met tieners en bij De Palmboom ziet ze rolmodellen die haar moed geven. Het is ook haar droom om verschillende landen te bezoeken om er met eigen ogen te zien hoe vrouwen zich in verschillende culturen opstellen.

Educatief jeugdcentrum De Palmboom bestaat drie jaar en is een veelzijdige jongerenwerking in Borgerhout, gedragen door vrijwilligers. Met een jeugd-, onderwijs- en sportluik, met huiswerkbegeleiding, workshops, uitstappen en persoonlijke begeleiding, bereiken ze kinderen en jongeren uit de buurt en ver daarbuiten. Vrijwilligers, stagairs en jongeren willen samen met optimisme en verbinding iets veranderen in onze maatschappij. ‘De Palmboom werpt zijn vruchten af’ is hun bottomline. De Palmboom is één van de vele organisaties in heel Vlaanderen die een Ontdekkingtroef-project organiseren, met de steun van Iedereen Verdient Vakantie. Dit project maakt de uitstappen (financieel) mogelijk.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 20 mei 2021 in de categorie Jongeren.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Hoge temperaturen bij ’t dromen van vakantie-avonturen

In gesprek met Roeland Smeyers | 26 februari 2021

De temperatuur stijgt in de hangar van Betonne Jeugd,
de jeugdwelzijnsorganisatie in Sint Andries in Antwerpen.
In een klein tropisch paradijs – zeebriesje, volle zon
palmbomen, kokosnoten, hawaïhemdjes, strandstoelen en water -
kunnen jongeren vakantievragen vissen.
Projectwerker Roeland Smeyers gaat met hen in gesprek*
over vakantie - ervaringen, dromen, drempels.
Wat is vakantie voor je? Van welke plek droom je?
Vakantie is een week je zorgen achterlaten, hoort hij vaak.
Het startschot van hun Ontdekkingtroef-vakantieproject**,
bestemming onbekend.

radio Beton
 

Roeland droomt van de horizon
dat een jong koppeltje alleen
met zelfvertrouwen en vaardigheden
een uitstap plant en doet, pakweg met de trein naar Londen,
dat enkele vrienden samen vakantiehordes nemen
en het zonder jeugdwerkers samen goed doen op vakantie.

Thuiskomen in de hangar

Betonne Jeugd is een specialleke onder de Antwerpse jeugdwerkingen.
De organisatie wil vooral een thuis zijn voor jongeren tot 30 jaar.
Samen vormen ze een familie, jong en ouder door elkaar.
Jongeren kunnen er vooral zijn, welkom, gewoon zichzelf.
Jongeren in generatie-armoede die daar open over praten.
Ook dak- en thuisloze jongeren komen hier thuis.

Een thuis waar de muren nu kraken onder coronamaatregelen.
Ze kunnen elkaar enkel zien in de koude hangar
waar linten bubbels van acht indelen
waar de jongeren het koken moeten overlaten aan de jeugdwerkers
waar meeneemmaaltijden het samen eten vervangen
waar activiteiten grote creativiteit vragen.
Ze klagen én blijven komen.
Ze hebben veel over om thuis te komen.

Een straaltje zon met radio Beton

Ook voor wie thuisblijft, is er Radio Beton.
De wekelijkse succesradio door en voor jongeren.
Omdat moeilijke tijden ook moois baren.
Drie uur interactieve streamingradio op vrijdag
met vaste onderwerpen - de shitshow, metal en een quiz
plaatjesaanvragen en chatten naar de studio
samen dansen in de hangar - maar geen limbo onder de indeellinten!
En met enkele tientallen luisteraars verder in de buurt.

Binnenkort krijgt Radio Beton ook een vakantierubriek.
Om de jongeren verder te prikkelen rond vakantie.
Roeland denkt er nu over na.
Misschien worden het sketches à la het Leugenpaleis.
Het hoeft niet te serieus. Het mag wel.
Over dat één miljoen Vlamingen niet genoeg geld hebben
voor een week vakantie, bijvoorbeeld.
Daar zouden ze een gesprek over kunnen hebben.
Stilstaan. Ontdekken. Grenzen verleggen.
Om dan nog wat verder te trekken.

Vakantie in vele (expressie)vormen

Collages maken. Toneel spelen. Poëzie schrijven en performen. Fotograferen.
In workshops wil Betonne Jeugd het thema vakantie verder exploreren.
Vakantie kent vele vormen. Dromen, ideeën, ervaringen, gevoelens.
Het zal zichtbaar maken waar de jongeren aan willen werken.
Waar ze heen willen - letterlijk en figuurlijk.

Samen op weekend en een week vakantie gaan – ze zijn het gewend bij Betonne Jeugd.
Deze keer mag het, zal het anders. Meer samen met de jongeren.
Waar, hoe, wat, waarom. Voorbij het vanzelfsprekende.
Voorbij drempels en hordes. Als een oefenplek misschien.

Misschien gaan ze opnieuw naar een bungalowpark.
Misschien lonken ongekende plekken in Vlaanderen.
Zou urban exploring hen roepen?
Wordt een trektocht aantrekkelijk nu verschillende jongeren op dieet zijn?
Roeland kijkt uit naar nieuwigheden die aansluiten bij hun leefwereld.

Kansen verhogen met vakantiedialogen

Dat de jongeren in dialoog gaan, ook dat zijn ze gewend bij Betonne Jeugd.
Met beleidsmakers, organisatoren, verantwoordelijken, partners.
Over hun ideeën, ervaringen en dromen.
Ze nemen het woord, worden serieus genomen en leren bij.
Ze hebben samen projecten rond cultuur, kunst en sport waargemaakt.
Ze zijn er trots op. Roeland ook.

Ze willen het nu ook rond het thema vakantie doen.  
Omdat ze iets structureel willen veranderen.
‘Omdat we niet willen dat de jonge gasten in dezelfde shit komen als wij.’

Geen berg te hoog, geen zee te diep

Als Roeland echt dromen mag
hoopt hij bakens te verzetten
zodat jongeren ook zelf op vakantie kunnen en gaan
zonder niet-te-overwinnen drempels, stress of onzekerheid.
Op avontuur, de wijde wereld in.
Misschien kunnen ze nu samen de eerste etappes afleggen.

En ergens achter een palmboom van Paradijs Betonne Jeugd
ligt nog een oude droom:
samen met de jongeren naar Martinique gaan.
Een project dat net niet gefinancierd raakte.

Zouden ze na het ontdekken van Vlaamse parels
de kristalheldere zee van een tropisch eiland zien schitteren?
Zou dit misschien een opstapje kunnen zijn
voor een zotte gezamenlijke reis met bergen nieuwe ervaringen?
Roeland zou het super vinden.

Roeland begint bij het begin en smeert zijn kuiten in
de streepjes zon op radio Beton.

* Beluister hier de podcast over het Betonne Jeugd-vakantieparadijs.
** Het vakantieproject van Betonne Jeugd is één van de vele Ontdekkingtroef-projecten overal in Vlaanderen, die Iedereen Verdient Vakantie ondersteunt.


 
Roeland Smeyers

In gesprek met

Roeland Smeyers is jeugdwerker bij Betonne Jeugd, en focust op projectwerking. Na zeven jaar voelt hij zich helemaal deel van de Betonne Jeugdfamilie, waar het structureel werken zijn belangrijkste drijfveer is. Hij is de ‘clown’- jeugdwerker, de sfeer- en mopjesmaker, diegene die al spelend dingen bespreekbaar maakt, ook diepere en moeilijke onderwerpen. Hij is ook heel gedreven in circustechnieken en jongleren en droomt ervan om op te treden op een straatfestival. Roeland wordt binnenkort papa.

Betonne Jeugd is een Antwerpse jeugdwelzijnsorganisatie én vereniging waar armen het woord nemen, in de wijk Sint-Andries. Drie maal per week is iedereen die jong is, welkom. ‘Betonne Jeugd is geen gewone jeugdwerking, maar een familie. Lid zijn van Betonne Jeugd kost ook geen geld. In ruil verwachten wij enkel dat jij een plekje in onze groep vindt,’ aldus Betonne Jeugd. Jongeren ontmoeten er elkaar, en helpen elkaar. Dat is de grootste betrachting van Betonne Jeugd.
 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 26 februari 2021 in de categorie Jongeren.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Nu is het tijd om uit te vliegen

In gesprek met jongeren van Cactus, Groep INTRO | 1 december 2020

‘Ik ben écht fier op jullie’. Een ontroerde Jonas, die al tien jaar samen met deze jongeren van Cactus - een vrijetijdsproject van Groep INTRO - op pad is, kijkt de mooie, jonge mensen één voor één aan. ‘Jullie kunnen je niet inbeelden hoe intens gelukkig jullie me maken. Ik stond wat op afstand mee te kijken en te luisteren naar het gesprek dat jullie hier het voorbije uur samen hadden. De kwetsbaarheid waarmee je je durft opstellen, de verbinding die je maakt met elkaar, hoe jullie gegroeid zijn als mens de voorbije jaren...’.  Hij gaat snel wat uien snijden, en zegt al lachend dat de tranen in zijn ogen daardoor veroorzaakt worden.

Jongeren van Cactus
 

Oktober 2020, net tussen de 2 lockdowns in. Het is ‘duvelkeskermis’, onderweg naar Oudenaarde. De zon schijnt en tegelijkertijd valt er zachte regen uit de lucht. Waar is die regenboog?

Ergens een beetje verscholen achter de N60 zal een groepje duvelkes van Cactus vanavond logeren op een bijzondere plek. Vandaag ontdekten Chloé, Mariska, Annelore, Joe en Amber muzikaal Gent. Het groepje zou oorspronkelijk uit acht deelnemers bestaan, maar een aantal jongeren kon helaas niet mee omwille van de covidmaatregelen.

Morgen staat een ontmoeting met een BV op het programma. Het begeleidersduo Jonas en Thomas staken een weekend vol verrassingen in elkaar voor deze jongeren. Ontdekking troef, maar dan op z’n muzikalees.

Mee mijne vlieger

Gent en muziek. Dan kom je snel uit bij de Gentse Feesten. Een eerste verrassing voor deze muzikale ontdekkingsreizigers was het verhaal van de volksmuzikant Walter De Buck. Op het naar hem genoemde stukje plein bij de Sint-Jacobskerk, zongen ze luidkeels zijn “Vliegerke”. Van Sint-Jacobs ging het naar een rondleiding in het Kunstencentrum Vooruit. Annelore raakt niet uitgepraat over de prachtige balzaal: ‘De rode stoelen, een zaal met drie verdiepingen, ik waande me echt even in een film.’ ‘En dan helemaal boven in de toren: dat uitzicht over Gent’, vult Mariska aan.

“Er hangt zoveel muziek in de straten en op de pleinen van Gent.”

Amber

Ook het Sint-Pietersplein kent vele muzikale geschiedenissen. Van Leonard Cohen die er ooit speelde tot de indrukwekkende uitvaartplechtigheid van Luc De Vos van Gorki. Amber is nieuw in deze groep en is verrast over muzikaal Gent: ‘Ik had geen idee dat hier zoveel muziek tussen de straten en de pleinen hangt.’ Joe’s beeld van Gent was een muffe stad. Vandaag zag hij dat overal mensen met muziekinstrumenten over straat lopen, en bands midden op de dag repeteren. De jongeren vertellen honderduit over hun belevenissen van vandaag, en wagen kleine gokjes over de BV die ze morgen hopen te ontmoeten. Wordt het Niels Destadsbader of toch Sam Bettens?

collage tourbus
 

Eer het zo ver is, mag er vanavond genoten worden van een samen voorbereide barbecue, én natuurlijk van het slapen in een echte – jawel, een échte – tourbus. In normale tijden vervoeren deze bussen muzikanten en hun entourage van het ene concert naar het andere. Denk Gabriel Rios, Hooverphonic, Romeo Elvis, Bazart, School is Cool en nog honderden namen meer... allemaal sliepen ze ooit in één van deze bussen. Nu de tourbussen noodgedwongen stilstaan, kunnen de Groep INTRO’ers straks een bedje kiezen waar misschien ooit nog Kate Ryan of Arno in geslapen hebben. “Hallooooh!?” De opwinding is groot!

Shht.... The sound of silence

Muziek is overal. Het is een groot deel van je leven. Mariska: ‘Ik luister naar muziek wanneer ik me slecht voel. Dan zoek ik liedjes waar ik opgewekt van word.’ Amber luistert op vrije momenten tussen het studeren door graag naar de teksten. Al tokkelend op zijn laptop vertelt Joe dat hij een brede muzieksmaak heeft. ‘Je mag het ook “geen echte smaak” noemen’, zegt hij met een monkellachje. Annelore zoekt muziek die bij haar stemming past: ‘Luisteren naar zo’n liedje waarin ze zingen hoe jij je voelt op dat moment. Dan voel je je niet zo alleen. Muziek doet voor iedereen iets anders hé!’ Ongemerkt verschuift ons gesprek van muziek naar stilte. Stilte kan deugd doen, tegelijkertijd kan het ook wel lastig zijn. Wat is “stilte” eigenlijk? Het doet ons denken aan de natuur: stappen door herfstbladeren of het geluid van de sneeuw. En eigenlijk is dat ook muziek.

Ik wil leven ik wil vrij zijn

Het wordt wat frisser in de grote hal waar de tourbus geparkeerd staat. Jonas sleept een warmtekanon aan. ‘’t Is een kleintje, maar hij skiet verre’, grapt hij, Arno van TC Matic citerend.

Hoe enthousiast deze jongeren vandaag zijn, hun jonge leven was vaak een hobbelig pad. Mariska zat lang in een diepe put, en is daar nu uit aan het geraken. Voetbal vormt voor haar een uitlaatklep. ‘Tegen een bal shotten helpt om de stress in mijn dagelijks leven los te laten.’

Joe is vanuit een foert aan de school bij Groep INTRO terecht gekomen. Annelore had het moeilijk in de klas. Zowel Joe als Annelore konden via Groep INTRO enkele maanden vrijwilligerswerk doen in Macedonië. Er komt heimwee aan te pas: ‘Wanneer zouden we daar eens terug naar toe kunnen gaan?’.

Beiden groeiden naar zelfstandigheid tijdens hun avonturen als vrijwilliger in het buitenland. Annelore leerde omgaan met mensen, en overwon haar angsten door in Macedonië helemaal op haar eentje een paar uitstappen te doen: ‘ik ben beginnen wenen omdat ik zo blij was dat ik dat alleen kon.’ Joe vond zijn drive terug: ‘Een pizza in het Macedonisch kunnen bestellen over de telefoon, dat is mijn grootste achievement.’ Nu heeft hij een drukke job met het voorbereiden van laptops voor de scholen. Joe: ‘In coronatijd een prachtige job om te doen, maar wel superdruk. Er mag terug wat vrije tijd in het vooruitzicht komen.’

“Helemaal alleen op uitstap in een vreemd land. Ik was zo blij dat ik dat kon, zo blij dat ik er van moest wenen.”

Annelore

De ogen van Amber beginnen te blinken. Zo’n buitenlands avontuur, dat ziet ze ook wel zitten. Amber: ‘Maar eerst er door geraken op het einde van het jaar, dat is het belangrijkste. En dan hopelijk ook wat kunnen feesten met anderen, want het is nu wel wat eenzaam als student.’

Chloé wil graag als boodschap aan andere jongeren meegeven dat als je de optie krijgt om iets te doen, je het gewoon moet doen. ‘Mocht Annelore mij niet gevraagd hebben om mee naar Groep INTRO te gaan, en ik niet ‘ja’ had gezegd, tja... Iedereen heeft het nodig om iets onbekends te durven doen en vast te pakken.’

Laat de zon in je hart

Jonas, die al een hele tijd in stilte aandachtig luistert naar zijn kadees, komt nu even tussen: ‘Zie ons hier nu samen zitten. Dat gaat hier niet meer over die tourbus, maar wel over hoe we hier samen zijn. Hoe jullie van alles aan elkaar vertellen, en samen alweer stappen vooruit zet.’

“Iedereen heeft het nodig om iets onbekends te durven doen en vast te pakken.”

Chloé

De groep wordt wat nostalgisch. ‘Binnenkort moeten wij “stoppen” bij Cactus, omwille van onze leeftijd. Dit zal één van onze laatste activiteiten samen zijn...’ ‘Maar jullie zijn klaar om uit te vliegen,’ zegt Jonas. ‘Niets houdt je tegen om in de toekomst op eigen initiatief met deze groep te blijven samen komen, en dingen te organiseren. Jullie kunnen dat!’ Deze uitspraak levert meteen een hoop wilde plannen op: ‘Oh ja! Samen op wereldreis! Mogen wij dan een buske huren bij Groep INTRO?’

Thomas is onder de indruk van de openheid van deze groep. ‘Voor mij is dit iets nieuws, uit mijn comfortzone. En toch voel ik me helemaal op mijn gemak bij deze jonge mensen. Meestal ben ik op weg als muzikant. Nu er even geen concerten zijn, vind ik het fijn om jongeren op een andere manier met muziek te laten kennismaken. De openheid van deze groep om met grote interesse naar verhalen te luisteren over voor hen minder bekende muziek, of verhalen over het socialisme in de Vooruit, heeft me blij verrast.’

Foto’s: Jonas Van Laere (Cactus), Els Meersschaert
Busje Groep Intro

In gesprek met

Chloé, Annelore, Mariska, Joe en Amber kennen elkaar via het vrijetijdsproject Cactus bij Groep INTRO. Ze nemen bijna allemaal al jaren deel aan de activiteiten. Vandaag zijn ze laaiend enthousiast omdat ze, tussen lockdowns in, op muzikale ontdekkingstoer kunnen gaan. Elk van deze jongeren heeft uit zijn of haar jeugd wel een rugzakje mee. Nu, als prille twintigers, vinden ze stilaan hun weg in het leven. Joe is IT’er, Mariska en Annelore werken in de supermarkt, Amber studeert Lichamelijke Opvoeding in Gent, Chloé studeerde succesvol af aan de hotelschool en is nu op zoek naar werk. Bij Groep INTRO groeide hun zelfzekerheid, om als jonge volwassene met twee voeten in het leven te gaan staan. En stilaan uit te vliegen uit het warme nest dat Groep INTRO voor hen was.

Thomas Vanelslander en Jonas Van Laere zijn de enthousiaste begeleiders van deze levendige groep. Jonas werkt al jaren bij Groep INTRO. Hij vindt het heel fijn om een stuk mee te mogen wandelen op het levenspad van zoekende, jonge mensen. Thomas ademt muziek. Als freelance muzikant speelde bij Raymond Van het Groenewoud, K’s Choice, Jasper Steverlinck, Gorki... Hij neemt de jongeren op muzikaal sleeptouw en maakt nadien vlogfilmpjes over deze #ontdekkingtroef. Om anderen te inspireren en stimuleren op muzikale ontdekkingstocht te gaan in Vlaanderen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 1 december 2020 in de categorie Jongeren.

Els Meersschaert

Neergepend door

Els Meersschaert is altijd onderweg, met mensen. Vanuit haar woonplaats Elversele duikt ze met veel plezier de wereld in om af te spreken ergens in het land, voor een babbel, lekker eten, een koffie of een aperitief. Verbinding en echte ontmoeting creëren via betekenisvolle gesprekken, samen ontdekken en waarderen van wat werkt geeft Els energie. Verhalen van mensen over momenten die ze zelf beleefd hebben, vormen de basis van haar werk als facilitator bij tussentijd.

Onze band is rond het kampvuur versterkt

In gesprek met Gregory Verbeke en Lowie D’haeseleer | 19 november 2020

Samen op avontuur. Samen kamperen. Samen even weg van alles. Met elk een taak leiden de jongeren het kamp in goede banen. Samen chillen, samen drempels overwinnen. Samen openhartig aan het kampvuur. Eind augustus trokken 10 jongeren tussen 16 en 18 jaar van Denderleeuw naar Herentals op kamp. Voor velen van hen was dat een eerste kampervaring. Samen met jeugdopbouwwerkers Gregory Verbeke en Lowie D’haeseleer van Uit de Marge in Denderleeuw en opbouwwerker Bjorn Meyers. Het kamp in De Brink paste in hun #ontdekkingtroef-project Camping Quarantaine. Het project kreeg steun van Iedereen Verdient Vakantie.


Al doende ontdekken hoe ze kinderen kunnen begeleiden

Aan het kamp ging een zomer vooraf die voor de jongeren al grensverleggend was. Jeugdopbouwwerkers Lowie en Gregory organiseerden speelpleintjes in straten waar kinderen in kwetsbare situaties wonen. Ze vroegen hun jongeren of zij als animator wilden werken. Zo konden ze wat geld verdienen en hadden ze iets om handen. Lowie: ‘We waren verrast dat zoveel jongeren dit wilden doen. En het is goed gelukt. Voor vele jongeren was het hun eerste werkervaring.’

“Een beer van een kerel, een stevig figuur, vond heel goed aansluiting bij de allerkleinsten. Ze zaten samen heel relaxed te schilderen.”

Ze organiseerden de speelpleintjes heel vrij. Gregory: ‘Dat werkt het best, ook voor de jongeren. Ze ontdekten al doende hoe ze de kinderen konden begeleiden. En als een gast nog niet 100% wist hoe hij het moet aanpakken, konden we hem makkelijk even apart nemen en wat tips geven.’

Ongekende kwaliteiten schitterden

Lowie en Gregory zagen mooie kwaliteiten schitteren die ze niet eerder hadden gezien. Nogal wat jongeren bleken er aanleg voor te hebben en waren goed in conflicthantering, ‘Dat ging blijkbaar vanzelf’. Ze lachen trots om de herinnering aan één van hun gasten: ‘Een beer van een kerel, gekend als een stevig figuur, vond goed aansluiting bij de allerkleinsten. Op een bepaald moment zat hij samen met hen te schilderen, een kind op zijn schoot, eentje aan zijn ene arm, eentje aan zijn andere kant. Ze zaten allemaal heel relaxed een hele tijd samen. En wij verbaasd: vanwaar komt dat?’

Elk zijn taak, samen sterk

De monitoren werden uitgenodigd voor het kamp. ‘Ze zagen het zeker zitten. Ze waren nog nooit zo op tijd dan op het moment van vertrek.’ Slapen in tenten zagen ze eerst niet goed zitten. Maar achteraf vonden ze het ‘nice’. Sommige jongeren waren heel geïnteresseerd in het kampvuur en de tenten. En op een nacht kropen ze allemaal samen in één tent om naar griezelverhalen te luisteren.

jongeren in de tent
 

Iedere jongere kreeg een taak: kok, afwasser, kassabeheer, sfeerbeheer, …. ‘Het was ook goed om te zien wie er potentieel heeft om de kampen voor de jonge garde te organiseren.’ Lowie en Gregory waren onder de indruk dat ze hun taken zo serieus namen en elkaar er op een spontane manier over aanspraken. ‘Hé Bro, ga je eens afwassen, anders heb ik geen plaats om te koken.’ Vooral de jongen die het geld beheerde verraste hen: ‘Hij kreeg best veel geld in beheer. Zijn Excel-file op de gsm was echt next level!’

Schone bordjes op restaurant

Ze gingen paintballen, zwemmen, naar Bobbejaanland en ook op restaurant. ‘Dat was een unieke belevenis, hilarisch soms. Voor velen was het de eerste keer dat ze op restaurant gingen. Het was eerder een bistro. Ze waren onder de indruk van de schone bordjes, trokken er foto’s van. Sommigen noemden het de leukste activiteit. Misschien was het belangrijkste wel dat ze ervaarden dat het er chill was en dat ze er mochten zijn. Dat ze leerden dat ze mogen zijn waar ze graag willen zijn.’

jongeren op restaurant

"Ervaren dat ze er mochten zijn, was misschien wel het belangrijkste aan ons restaurantbezoek."

Zotte gesprekken over heel serieuze thema’s

De laatste avond zullen ze niet snel vergeten.
Gregory: ‘Voor het eerst zaten we allemaal samen aan het kampvuur, helemaal in het moment, echt speciaal. Iedereen gaf zich anders bloot dan anders. We hielden zotte gesprekken, over heel serieuze thema’s. Hun angst voor het politieke klimaat: wat betekent het voor ons als Vlaams Belang aan de macht komt? Over religie, seksualiteit, gezinssituaties, algemene omgangsvormen. Normaal heb je daar maanden werk voor nodig en nu kwam alles naar boven. We waren onder de indruk dat zij redelijk ludiek praatten over die zware thema’s. Ludiek én oprecht.’

“Hij kreeg best veel geld in beheer en heeft zichzelf heel goed bewezen. Zijn excel-file op de gsm was echt next level!”

Lowie: ‘We hebben een goede band met hen. Maar hier bekijken we het vaak praktisch als ze met een probleem komen. Daar was het anders. Het gevoel van begeleider van hen te zijn, viel weg. We waren allemaal gewoon mensen onder elkaar. Onze band is rond dat kampvuur versterkt. Die gasten hebben verschillende levels in begroetingen. Toen ik nadien een handshake kreeg die wel drie levels hoger is, wist ik: ik sta nu dichter bij hem dan voorheen.’

Andere ervaringen met jeugdwerk

Als je ’t aan de jongeren vraagt, gaan ze in de herfstvakantie weer op kamp. En door hun foto’s en verhalen, willen andere jongeren ook gaan. Ze leerden dat ze het zelf best goed kunnen aanpakken. Ook hun werk op de speelpleintjes was grensverleggend. Enkele jongens overwegen om een animatorencursus te volgen.

“De laatste avond aan het kampvuur was heel speciaal. Iedereen gaf zich bloot. Anders dan anders. We hielden zotte gesprekken over heel serieuze thema’s. Normaal heb je daar maanden werk voor nodig.”

Lowie: ‘Vele van onze gasten voelen zich niet welkom op het gewone speelplein. Op kamp vertelde een jongen ook dat hij eens op kamp was met de jeugdbeweging, maar er niet werd geaccepteerd en zijn moeder hem na 2 dagen kwam halen. Zo’n ervaringen dragen ze mee. Dat ze nu andere vormen van jeugdwerk beleefden, was heel waardevol.’

Gregory: ‘Deze zomer was er voor jongeren in Denderleeuw ook bitter weinig te beleven. Ook daarom was het kamp zo welkom voor hen. Publieke ruimte was vaak afgesloten met hekken. Ook nu nog is de voetbalkooi op het Sportpark afgezet ‘wegens corona’, terwijl dat net de plek is waar jongeren vrij kunnen samenkomen. We zijn erover in gesprek met de gemeente.’

De beste droom

Ze maken nu plannen voor het volgende kamp. Misschien wel in een chalet of een blokhut. Ze willen dat enkele jongeren van het vorige kamp dit kamp mee organiseren. 

Na deze zomerervaringen droomt Lowie ervan om een volwaardige vrijwilligerswerking uit te bouwen met de gasten. Zodat zij Hangout, de binnenruimte van de jongeren, zelf kunnen openhouden.
Gregory droomt ervan dat de gasten nu zelf zeggen dat ze willen kamperen, dat ze hun eigen vrije tijd gaan maken.
‘Dju’, zegt Lowie. ‘Dat is de beste droom!’


Foto’s: Uit De Marge en Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen
Lowie en Gregory

In gesprek met

Gregory Verbeke en Lowie D’haeseleer zijn jeugdopbouwwerkers bij Uit De Marge in Denderleeuw. Ze brengen de meeste tijd op straat door, gaan naar jongeren toe, vaak op de hangplekken aan het station en het Sportpark. Ze bereiken voornamelijk jongens, maar ook meisjes. Ze zorgen dat de gasten aan hun rechten komen, hun plek kunnen opnemen in de samenleving en dat er rekening met hen wordt gehouden. Ze werken vraaggestuurd. Als jongeren een activiteit willen, bekijken ze dat samen verder. Ze hebben ook een signaalfunctie naar het beleid.

Lowie D’haeseleer is sinds twee jaar jeugdopbouwwerker. Hij heeft drie troeven, vinden de gasten: hij houdt van voetbal, van gamen en van rappen. Hij rapt in het West-Vlaams onder de naam Low G. De jongeren leren hem Franse rap kennen, hij hen Nederlandstalige rap.

Gregory Verbeke, Greg voor de vrienden, werkt bijna een jaar als jeugdopbouwwerker. Zijn lievelingsplek in Denderleeuw is het Sportpark. En al is hij geen sporter, daar valt veel te beleven. Hij trok deze zomer naar het Poolse Tatra gebergte. Rondhangen in de natuur, naar de bergen kijken, chillen: Super nice!

Dit verhaal werd gepubliceerd op 19 november 2020 in de categorie Jongeren.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Houden jongeren ons een spiegel voor?

In gesprek met Claudia Van Lingen | 12 juni 2020

Dat ze de deur van de praktijk zou openlaten zodat ik dadelijk naar boven kon lopen.  Ze zou  daar al op me wachten. Mét een thermos koffie. Gekke ontmoetingen geeft dat, die social distance-regels. Eenmaal boven in haar kantoorruimte - met zicht op een geweldig mooie groene tuin -  neem ik plaats op twee meter afstand van haar, achter een groot plexiglas. Ik luister naar kinder- en jeugdpsychiater Claudia Van Lingen.

En dan steekt Claudia van wal

Hoe ze als kinder- en jeugdpsychiater Centrum Vector opstartte, om samen met een multidisciplinair team ondersteuning aan te bieden aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar met emotionele en gedragsmoeilijkheden. Zo laagdrempelig, zo betrokken, en zo toegankelijk als enigszins mogelijk. Vector betekent ‘gedragen worden’. In het logo wijzen pijlen –vectoren– zowel naar buiten als naar binnen. De jongeren die komen, hebben immers vaak hulp nodig om (terug) contact te maken. Sommigen met hun binnenwereld, anderen met de buitenwereld. ‘Gedragen worden’ en ‘richting geven’: geen mooiere missie dan dat voor een hulpverlener!

“Het project kreeg de naam Vectamus. Laat ons samen dragen.”

En toch... het team voelde dat ze niet iedereen van de doelgroep bereikten

Enkele jaren geleden werd uiteindelijk een nieuw project boven het doopvont gehouden. Dit project richt zich speciaal tot mensen die in de samenleving minder kansen hebben; voor wie het dus extra moeilijk is de weg tot psychische of psychiatrische hulpverlening te vinden. Omdat ze het aanbod niet kennen. Omdat in hun omgeving hulp vragen als zwakte wordt bestempeld. Omdat het tarief voor een consult niet binnen het maandbudget past. Omdat ze nooit geleerd hebben te praten over hun gevoelens. Omdat er gewoonweg geen vertrouwen is in mensen ‘van buitenaf’. Het project kreeg de naam Vectamus, ‘laat ons samen dragen’. 

Het lukte!

Ondertussen vinden steeds meer mensen de weg naar Vectamus, dankzij doorverwijzingen door partners die mee op de kar sprongen en dankzij de betrokken toeleiding door begeleiders of hulpverleners die reeds een vertrouwensband hebben met de jongere in kwestie.

En nu, in deze tijd die zo anders is?

Op dit eigenste moment zitten we als samenleving in lockdown waar live contact wekenlang verboden is. Het is al zwaar voor mensen die goed in hun vel zitten, dus hoe moeilijk moet dit wel niet zijn voor kinderen en jongeren die het moeilijk hebben? Het antwoord hierop is verrassend tweeledig.

Claudia legt uit dat de ‘jonkies’ die problemen hebben met de binnenwereld, hun eigen binnenkant, deze weken als zeer belastend ervaren. Juist omdat ze, meer dan anderen, nood hebben aan dat contact met de buitenwereld. Voor hen heeft het team zich in alle bochten gewrongen om niet te lossen. Wandelafspraken, zoomsessies, telefoontjes, sms’jes, briefjes... alles wat binnen de mogelijkheden lag om verbinding te houden, werd gedaan!

“Wandelafspraken, zoomsessies, telefoontjes, sms’jes, briefjes... alles wat binnen de mogelijkheden lag om verbinding te houden, werd gedaan!”

De jongeren echter die vooral te lijden hebben onder de bùitenwereld, de jongeren dus met prikkelgevoelige wortels, zij floréren echt in deze quarantaine-samenleving.  Heel de omgeving straalt momenteel zoveel rust uit, er zijn zoveel minder prikkels overal, geen stress, iedereen is gewoon thuis...

De ‘normale’ mensen rondom hen ontdekken nu plots ook de geneugten van de natuur, van de stilte... net zoals zij dat altìjd al deden. 

Een uitnodiging misschien om onszelf eens in vraag te stellen.

Wie bepaalt uiteindelijk de norm van ‘hoe het moet’? Misschien houden deze jongeren ons nu een spiegel voor, en tonen zij ons de weg naar een fijnere plaats om te leven. En misschien, heel misschien, is de wereld vandaag een beetje meer bereid om daadwerkelijk in die spiegel te kijken en hem niet stuk te slaan...

Claudia Van Lingen

In gesprek met

Claudia Van Lingen is kinder- en jeugdpsychiater en oprichter van Centrum Vector in Mol. Door haar grote bekommernis om jongeren die uit de boot vallen, startte ze met ‘Vectamus’. Dankzij de toeleiding door andere partners in de zorgverlening, is het nu ook mogelijk om de jongeren te begeleiden die anders nooit de weg naar de hulpverlening zouden vinden.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 12 juni 2020 in de categorie Jongeren.

Karin Vannuffelen

Neergepend door

Karin woont in Mol, met haar man Bob en twee studerende kinderen. Ze houdt van échte gesprekken en raakt enthousiast over ontroerende verhalen uit het dagelijkse leven. Ze heeft een boon voor mensen die nieuwsgierig hun weg in het leven zoeken, net zoals zij dat zelf doet. Haar gevoelige kant doet haar ernaar verlangen om verhalen en tastbare herinneringen uit het leven van mensen zichtbaar te maken. Als Storyweaver maakt ze deze droom waar. Ze maakt ook podcasts onder de naam Memoristoria.

Kamperen in de tuin is ook een avontuur

In gesprek met Edward, Koen en Zjef in De Kere | 8 juni 2020

Edward, Zjef en Koen, drie jongens van 13 en 14 jaar, wonen in De Kere, een begeleidingstehuis van vzw Blij leven (MFC Meetjesland) in Kaprijke. In deze coronatijd zijn ze er permanent, samen met een vierde jongen. Andere jongens zijn nu voortdurend thuis.  Hoe gaat het met hen, zonder school, weekenden naar huis en uitstapjes, schoolvrienden en familie nabij, zonder duidelijkheid?

Ze maken er het beste van met elkaar en de begeleiders. Soms botst het, soms vinden ze elkaar. Soms is het saai, maar verrassend vaak valt er, vooral in de tuin, veel te doen waar ze van genieten.  
Ze zijn kampioen in korte antwoorden, maar halen ook met zichtbaar plezier herinneringen op. Over nieuwe spelletjes in de tuin en kamperen, over elkaar opfokken en uitknoppen, over tot rust komen en energie krijgen, over avontuur en eens iets anders, over quarantaine, (weer) vrij zijn en uitkijken naar.

Gamende koning in quarantaine

Corona viel bij Edward met de deur in huis. Bij het begin van de sociale maatregelen, was zijn mama grieperig. Het kon het coronavirus zijn (later bleek van niet), dus werd beslist dat Edward in de Kere zou blijven. Hij was pas bij zijn mama geweest, dus moest hij 10 dagen in quarantaine, om niemand te besmetten. ‘De eerste dagen was ik heel boos dat ik opgesloten zat in mijn kamer. Het leek een straf. Ik wist niet wat ik moest doen.

“Het mooiste moment was toen ik uit quarantaine mocht. Toen ik iedereen weer zag aan het eten, en ik weer mee mocht voetballen.”

Edward
Cartoon Edward
Edward

Daarna ging het beter, omdat ik de voordelen zag: ik moest niet op tijd aan tafel komen, er waren minder regels. En als ik belde, kwamen ze mijn eten brengen. Ja, een beetje als een koning. Soms mocht ik even naar buiten als er niemand anders was. Ik heb veel gegamed aan mijn bureau, ik voelde me lui, zo.’ Hij laat zich helemaal inzakken. ‘Het mooiste moment was toen ik uit quarantaine mocht. Toen ik iedereen weer zag aan het eten en ik weer mee mocht voetballen. Ik ben graag buiten. Buiten is beter dan binnen. Ik krijg er energie en er is veel meer te doen. Ja, ook hier in de tuin.’

Bang en leuk gevoel ineen

Neem hen hun gsm of computer niet af, behalve als ze hierdoor aan schoolwerk kunnen ontkomen.  Beknibbel niet op hun bel- of gametijd. Want ze komen tot rust door filmpjes te kijken, staan Fortnite-spelend en chattend in contact met hun vrienden, en bellen vaak met familieleden.
En toch, toch, hebben ze alle drie hun leukste momenten in de tuin.

“Het kamperen was eens iets anders, dat was zo fijn. En het was avontuurlijk, al was het in onze eigen tuin."

Zjef
Cartoon Zjef
Zjef

Zjef: ‘We hebben een nacht gekampeerd in de tuin. Dat was superleuk. Drie dagen op voorhand hebben we de tentjes al opgezet. We namen er kussens van binnen mee naartoe en zaten er overdag al te chillen. We hadden elk ons eigen tentje. Onze drie tentjes stonden daar. Dat van Koen hier, en dat van de begeleider nog wat verder. Eerst hebben we samen gebarbecued en het was heel lekker vlees. ’s Avonds konden we niet direct slapen, dus hebben we nog wat buiten gespeeld en lang gepraat en gelachen. Het was eens iets anders, dat was zo fijn. En het was avontuurlijk, al was het in onze eigen tuin. Als je hier dan in het donker ligt, heb je een bang en leuk gevoel ineen. Ik dacht aan een fietstocht die ik vroeger alleen met een begeleider maakte, toen kampeerden we ook. Dat was heel tof.’

Ze voetballen, pingpongen, skaten, luisteren naar muziek, doen nageltje-tik, richten een moestuintje in en verzinnen zelf waterpistool-spelletjes. Er is dus veel te doen. Al zou de een nog zwembad en een ander een bambihert in de tuin willen. Als het regent zorgen de begeleiders vaak voor activiteiten binnen. ‘We maakten al tiramisu, cake en wafels. Ik eet én bak graag. Ik probeer graag alles uit. Als ik geïnteresseerd ben, leer ik meer’, zegt Zjef.

Ragnar de hond

Cartoon Koen
Koen

Koen is boos omdat hij voor ons gesprek zijn spelletje met zijn mémé moet staken. Praten doen ze nu niet veel. Samen spelen wel. Hij op zijn gsm hier, en zij thuis. Daar geniet hij van. Hij mist zijn mama en mémé en alle huisdieren.

Hij maakt zich zorgen om ruzie tussen familieleden, wil het oplossen, maar kan dat niet van hier. Hij wil langsgaan bij zijn mémé en praten met zijn advocaat. Dat vertellen lucht wat op. Hij vindt hier moeilijk aansluiting bij de andere jongens. Hij gaat hier niet lang blijven, zegt hij. Hij is hier al van mei. ‘Niet deze mei, hé, maar de vorige.’

“Praten doen Koen en zijn mémé nu niet veel. Samen spelen wel. Hij op zijn gsm hier, en zij thuis. Daar geniet hij van.”

Koen genoot ook van het kamperen. De leukste momenten beleeft hij in de tuin met hond Ragnar, die een begeleidster meebrengt. ‘Eerst was Ragnar bang, maar nu helemaal niet meer. Hij loopt in de tuin en springt heel hoog. Ik gooi dan een bal naar hem of loop met hem aan de leiband. Het is heel tof om samen te spelen, maar knuffelen mag niet nu met corona.’  

Effe op een uitknop duwen

Altijd met dezelfde mensen, dat is soms irritant. Soms zijn ze elkaar beu, is er ruzie, zijn er ambetante momenten, zeggen ze. Als ze naar buiten willen en niet mogen. Als ze schoolwerk moeten doen en niet willen. En ze fokken elkaar wel vaak op. Dan gaan ze naar hun kamer, soms willen ze dat, soms moeten ze. Om tot rust te komen, om daar alleen wat filmpjes te kijken. Effe op een uitknop duwen. En daarna weer iets actief doen.

Even alleen snoepjes gaan kopen in de winkel, of pokémons vangen aan de kerk, geeft Edward vrijheid. En buiten een grote toer gaan wandelen, met Ragnar en de begeleidster, vindt Zjef rustgevend.

Eens iets anders voor iedereen

Koen vindt het ambetant dat hij nog niet weet wanneer hij terug naar school mag. Snel, hoopt hij, want hij wil goed leren lassen. Als hij daarover praat, fleurt hij helemaal op. Op zijn gsm toont hij foto’s van beschermingskledij en lasapparaten en vertelt hij hoe die apparaten op school onder de grond zitten. Hij wil later lasser worden. Ook het klaskonijn mist hij. ‘Ja, echt, we hebben een konijn in de klas, dat rondloopt in een ren die we hebben gemaakt. Ik geef hem altijd eten, en aai hem en neem hem op. Konijnen zijn mijn lievelingsdieren omdat ze zo schattig zijn, en zo grappige kakskes leggen.’

“Ik hoop dat iedereen iets kan doen in de vakantie, want thuiszitten is moeilijk voor iedereen.”

Zjef

Na enkele weken ging Zjef school missen, vooral het contact met zijn vrienden. ‘Normaal fiets ik speciaal rond om samen met mijn vrienden naar school te fietsen. Samen lachen en racen, om ter eerst op school. Maar we wachten wel als iemand achterblijft. Dat mis ik. Ik denk dat we maar in september terug zullen mogen. Ik ga altijd uit van het slechtste. Dan kan je niet teleurgesteld zijn.’ Hij denkt dat we in de vakantie ook nog zullen moeten binnenblijven, maar hij hoopt van niet. De vorige jaren ging hij met Blij Leven op kamp naar de Ardennen en Frankrijk, dat wil hij graag opnieuw. ‘Ik hoop dat iedereen iets kan doen in de vakantie. Thuiszitten is moeilijk voor iedereen, en iedereen wil wel eens iets anders doen.’

 

Foto’s: De Kere (vzw Blij Leven)

In gesprek met

Edward (13 jaar) houdt van voetballen, fortnite en honden. Hij wordt blij van buitenzijn, samen spelen en avontuurlijke dingen. Hij hoopt binnenkort te gaan kajakken met een begeleider die een kajak heeft, want met z’n tweeën zou dat weer mogen. School mist hij niet, oh nee. Hij kijkt het meest uit naar het weerzien met zijn mama, haar eens goed kunnen vastpakken, en naar langsgaan bij zijn papa en klein broertje.  

Koen (13 jaar) zit normaal 4 uur per dag op de schoolbus en hoewel dat vaak saai is, wil hij snel terug naar school. Hij houdt van lassen en wil later lasser worden. Hij mist zijn mama en mémé en Milou, de sneeuwhond. Milou is altijd zo blij als Koen met haar gaat wandelen. Dat zij zo blij is om hem, maakt Koen gelukkig. Hij kijkt er naar uit om terug te gaan karten, bowlen en lasershooten.

Zjef (14 jaar) houdt van Fortnite, voetballen, vissen en samenkomen met vrienden. Wat hem het meest blij maakt, is dat als hij iets niet kan, hij het toch probeert en het hem lukt. Zoals de oefeningen van natuurwetenschappen waar hij vanochtend drie uur aan heeft gewerkt (en dan nog op een feestdag!). Hij hoopt binnenkort eens te gaan vissen met een begeleider, zoals op kamp, nu met z’n tweeën in de buurt.

De jongens kozen elk een schuilnaam. Ze verblijven in De Kere, een begeleidingstehuis van vzw Blij leven (MFC Meetjesland) in Kaprijke. De cartoons werden gemaakt met de Bitmoji app.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 8 juni 2020 in de categorie Jongeren.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Kindness transformeert pijn tot levenskracht

In gesprek met Izanne de Waal | 22 mei 2020

Te midden alle verstoringen van relaties tussen mensen, houdt de goedheid stand. Dat inzicht van Emmanuel Levinas, Joods filosoof en overlever van het concentratiekamp, schenkt troost en hoop in een tijd waarin we fysieke afstand moeten houden van elkaar. Aan hem moest ik denken, toen Izanne de Waal me vertelde over reiservaringen die haar leven transformeerden. De Zuid-Afrikaanse woont sinds 2017 in Hasselt, waar ze Kunsttherapie studeert. Voor ze in Limburg belandde, gaf ze Engelse les in Taiwan en reisde op goed geluk door India. Bovenal herinnert ze zich de kleine vriendelijke gebaren van gewone mensen. ‘Kindness’, zo noemt Izanne het. De kleine goedheid die pijn helpt transformeren tot levenskracht. Een rugzak vol.

Sinds de zachte lockdown ons land beheerst, verblijft Izanne in ons huis. Want in je kot blijven…  hoe doe je dat als buitenlandse kotstudente in Hasselt, wanneer je school tijdelijk sluit, je stage in de zorg abrupt stilvalt, je studentenbaantjes verdampen en je vrienden zich terugtrekken in de bubbels van hun ouders? Hoe lang kan een jonge vrouw, ver weg van thuis de eenzaamheid een draai van weldaad geven? Hoe lang, voor een gezonde geest ten prooi valt aan angst, verwarring en verlatenheid?

Izanne ruilde haar stadskot voor een plekje in ons huis in het landelijke Haspengouw. De eerste weken hielden we fysieke afstand. Izanne betrok twee kamers aan de westkant van het huis. We ontmoetten elkaar voornamelijk in de buitenlucht. Een twee meter lange stok hielp Izanne om de gepaste afstand in te schatten. We moesten er samen om lachen, om die praktische oplossing van haar. We aten elke avond samen buiten, bibberend van de kou en ieder aan een eigen tafel. ’s Ochtends brouwde ik koffie en ontbijt en plaatste dat op een tafeltje in de gang tussen onze en haar woonruimtes. Het tafeltje, geïmproviseerde tijdelijke grenspost, werd een onverwachte schatkamer. Elke dag vond ik er kleine kunstzinnige papiertjes met inspirerende quotes, door Izanne handgemaakt.

“Mandela nam mij op zijn arm en keek me aan. Die blik in zijn ogen…”

Izanne Dewael

Op een van deze eerste dagen praat ik met Izanne. Elk ingeduffeld in een warme jas, genietend van een voorzichtig lentezonnetje. De stok tussen ons in. Gepaste afstand, weet je wel. Ze vertelt dat ze deze dagen vaak aan haar oma’s denkt. Dat ze hen mist. Dat ze vaak terugdenkt aan opa, die stierf toen ze in Taiwan was. Over hoe moeilijk het is om iemand te verliezen zonder afscheid te kunnen nemen. En over bang zijn dat het haar weer zou overkomen.

Mandela en de Dalai Lama

Izanne vertelt over India. Waar ze de Dalai Lama had ontmoet, die haar hand schudde. ‘Een life-changing moment om zijn presence te voelen.’ Ze straalt als ze spreekt.  ‘Ik had nooit eerder het leven als zo licht ervaren als op dat moment. Alsof de zon voor altijd scheen.’ De herinnering brengt haar terug naar een veel eerder moment in haar leven, in Kaapstad. Ze was vier jaar toen. ‘Nelson Mandela was daar in publiek. Mijn mama moedigde mij aan om dicht bij hem te komen. Mandela nam mij op zijn arm en keek me aan. Die blik in zijn ogen…’ Izanne aarzelt. Die blik, daar zijn geen woorden voor, mijmert ze.

Tegenover mij, in onze ontluikende tuin, zit een 28-jarige jonge vrouw wiens leven geraakt is door korte ontmoetingen met twee van de meest wijze mensen die de 20ste eeuw heeft voortgebracht. Ik ril en denk: een oogopslag, een handdruk. Het kan genoeg zijn voor een eeuwige stempel op een ontvankelijke mensenziel.

Geven, ook al heb je niks

Toen ze later opnieuw de kans kreeg een publieke ontmoeting met de Dalai Lama bij te wonen, verzeilde Izanne in een avontuur van angst en ontbering. Zonder paspoort of geld belandde ze bij de politie aan de grens tussen India en Pakistan. Na een urenlang verblijf in een cel, kon ze via de politiecomputer contact nemen met haar vader, die haar identiteit kon bewijzen. Toen regelde een vriendelijke politieman de verderzetting van haar reis. ‘Het was onmenselijk koud daar, in een droge wereld waarin ijsbergen domineren. Ik herinner me de honger, de dorst.’ Na lang wachten stopte een verroest voertuig waarin een gezin op weg was naar de Dalai Lama. Izanne kon mee, in de kofferbak. ‘Ik zat tussen de bagage. Een halve vierkante meter zitruimte. Mijn hoofd botsend tegen het kofferdeksel. Mijn zitvlak stuiterend op ijskoud metaal. Praten kon niet, want we deelden niet dezelfde taal. Maar er was wel een intens samenzijn met deze eenvoudige arme mensen die mij in hun gezelschap meenamen.’

Izanne

‘Mensen in India gooien hun deur open voor de vreemdeling’, zegt Izanne. ‘Ook al hebben ze niks om te delen.’ Mogen meerijden. Uitgehongerd aankomen op een vreemde plek, waar iemand haar een smoothie en kip geeft. Een ander die haar binnenlaat in een gesloten internetcafé. ‘Zij hebben gezien dat ik in nood was. Zij, mensen met amper een cent voor zichzelf.’ Dat is kindness, zegt ze.

“Praten kon niet, want we deelden niet dezelfde taal. Maar er was wel een intens samenzijn met deze eenvoudige arme mensen die mij in hun gezelschap meenamen.”

Izanne herinnert zich ook Joeri, van het Gentse Hostel 47.  Ze had net vernomen dat ze niet kon starten met haar opleiding in de Artevelde Hogeschool en was de wanhoop nabij. Joeri zorgde dat ze op adem kon komen in een kamer zonder andere gasten. Ze vertelt over een schilder in het hostel, die zijn broodje kipcurry met haar deelde toen ze blut was. Over iemand in het station die voor haar het goedkoopst mogelijk treinticket Gent-Hasselt regelde. Over hoe opgelucht ze was toen ze wél met haar droomopleiding kon starten aan de Hasselste PXL. En over Vincent Vliegen. Izanne straalt als ze zijn naam noemt. ‘Een wonderlijke mens. Vanop zijn werkplek, toen bij Inburgering, nu bij CAW, was hij altijd daar als ik het even niet meer wist.’

Pijn transformeert tot levenskracht

Hoe pijnlijk ook die ervaring van honger en dorst, van kou en pijn van urenlang opgeplooid reizen in een Indiase blikken voertuig. Het ging voorbij. Hoe vreselijk een jonge vrouw zich kan voelen in een stad waar studiedromen aan diggelen vielen. Het ging voorbij. Hoe lastig een nijpend geldgebrek haar bewegingsruimte beperkte. Het ging voorbij. ‘En precies dat is het geschenk van deze ervaring’, zegt Izanne. ‘Het besef dat alles tijdelijk is. Dat het nooit voor altijd nacht is. Dat pijn maar tijdelijk is. Daar val ik nu nog vaak op terug.’

En hoewel pijn niks fijn heeft, neemt ze het woord wél in de mond. ‘Het fijne aan pijn is dat er een leerproces uit volgt, waardoor je je leven weer aanpast.’

“Het besef dat alles tijdelijk is. Dat het nooit voor altijd nacht is. Dat pijn maar tijdelijk is. Daar val ik nu nog vaak op terug.”

Het zal ook nu zo gaan. De pijn van het missen van familie in deze Coronatijd wordt verzacht door de natuur die haar omringt. Door de ruimte om stil te staan en nabij anderen te zijn. Izanne spreekt van grote dankbaarheid voor alle mensen die stukjes leven met haar delen. Zoals ook nu, hier op het platteland. Straks, als we weer mogen reizen en Izanne haar diploma haalt, zal ze haar zwerftocht verder zetten. ‘En dan prop ik mijn rugzak vol liefde voor de mensen, de natuur, het leven. En voor mezelf ook, hoop ik.’

Izanne Dewael

In gesprek met

Izanne is geboren in 1991 in Belville, bij Kaapstad. Ze studeerde Arts in Zuid-Afrika en reisde daarna door India. Later gaf ze Engelse les aan kinderen en pubers in Taiwan. Ze droomde lang van een opleiding Art Therapie in het buitenland. Haar oog viel op België. Omdat het Nederlands dicht genoeg bij het Afrikaans ligt. Omdat de opleiding in de Gentse Arteveldehogeschool haar wel aantrekkelijk leek ook. ‘Alleen het klimaat, daar was ik toch een beetje bang van.’ Uiteindelijk werd het niet Gent, maar Hasselt waar ze nu studeert. In de zomer is Izanne klaar met haar opleiding. En dan is het tijd om verder te trekken, zegt ze. Naar Nederland. Haar oog viel op Leiden: omdat het een prachtig en gezellig stadje lijkt, waar ze hoopt aan de slag te kunnen als therapeute. ‘En nog wat extra opleiding kan meepikken’, lacht ze.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 22 mei 2020 in de categorie Jongeren.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Laat ons de sociale afstand vooral dichten

In gesprek met Luc De Backer, Gooikenshoeve | 15 mei 2020

‘Als er één ding is dat de maatschappij kan genezen, dan is het de sociale afstand verkleinen’, zegt Luc De Backer van de Gooikenshoeve in Evergem. De Gooikenshoeve biedt psychisch en maatschappelijk kwetsbare jongeren en jongvolwassenen een zinvolle dagbesteding op een kleinschalige zorgboerderij. Luc spreekt bewust over physical distancing (lichamelijk afstand houden) in de strijd tegen het coronavirus, en niet over social distancing (sociaal afstand houden). Met de jongvolwassenen houdt hij het liefst nauw contact, ook tijdens de coronapandemie en de maatregelen, ‘want je leeft sowieso mee met die jongeren hun leefwereld. Je moet er in de eerste plaats voor hen zijn.’

Paarden in de wei

Verschillende jongeren en mensen om hen heen lieten Luc weten dat ze het niet meer uithielden. Ze smeekten hem om toch naar de Gooikenshoeve te mogen komen. Dus bekeek hij welke maatregelen en aanpassingen ze op de hoeve konden nemen, zodat enkele jongeren weer tweemaal per week kunnen komen meewerken. ‘Zo kunnen ze even ontsnappen aan hun situatie. Voor de meeste is het echt een verademing. Ze tellen af tot ze mogen komen.’ Nu kunnen ze ten minste weer aftellen.

Nestwarmte op de stilteboerderij

Aankomen op de Gooikenshoeve voelt als een eiland betreden, een eiland omringd door velden. Als een warm deken valt de stilte over me, en de hond rent me speels tegemoet.

‘Luister’, zegt Luc, ‘je hoort hier niets. Alleen de vogels.’  Ook de tractor horen we, bestuurd door zoon Charles. Samen startten ze een dik jaar geleden de Gooikenshoeve, waar ze de tuin en velden zorgzaam inrichtten, vele dieren houden en groenten en fruit telen. Elke weekdag kunnen jongeren meehelpen met de dieren verzorgen, de tuin inrichten en onderhouden en biologische groenten telen. Soms is er gewoon zijn al genoeg. Ze koken, eten en chillen samen, wassen samen af. De jongeren zitten vaak in een heel complexe situatie met psychische problemen, dakloosheid, problematische thuissituatie, armoede, verslaving, crimineel verleden… 

“Het zijn de meest tegenstrijdige figuren met een eigen moeilijke achtergrond, en toch zorgen ze voor elkaar, omdat de omgeving hen daartoe uitnodigt.”

Luc De Backer

Luc: ‘Ze hebben mij anders naar mijn leven en omgeving doen kijken. Het heeft mijn leven een totaal andere wending gegeven, één die me veel meer voldoening geeft. Dat die jongeren me nog elke dag meenemen in hun leefwereld, is zo’n verrijking voor me.’
Luc, geen geschoolde therapeut, voelt zich een mix van boer, broer en vader voor de gasten. Gewoon een mens, een gelijkwaardige mens. ‘Het effect van de natuur, de stilte, het samen genieten van het buiten werken primeert hier. Samen met de nestwarmte. Het is zo belangrijk dat we die hier kunnen bieden, en dat we betrokken zijn bij hun levens. Dat is zo essentieel.’

Een bont gezelschap dat vreedzaam samenleeft

Met armen vol hooi neemt Luc me mee naar de eerste weide. Een paard, een pony, vier ezels en een ram grazen er samen. Twee kippen en hond Otis vervoegen het bont gezelschap, dat vreedzaam samenleeft, een eigen hiërarchie ontwikkelde en allianties sluit. ‘De kippen waren eerst met zes, maar vier kippen werden door een vos gedood. De overgebleven kippen komen van ver, maar hebben het vossentrauma intussen verteerd en paraderen vrolijk over het erf. Op een dag had de hond één van de kippen in zijn muil. Ik hield mijn hart vast, na die ervaring met de vos, maar Otis liet de kip weer los en zij trippelde weer verder alsof er niets was gebeurd. Otis wil gewoon met elk ander dier op de boerderij spelen en doet dat met zachtheid en respect. Hij zit hier dus helemaal op zijn plaats,’ lacht Luc.

Het mysterieuze huisje dat wat verder tussen de bomen staat, blijkt een gezellig luxueus kippenhok dat ze onlangs bouwden, met een met zorg geweven omheining. Ook de kippen krijgen hier respect en nestwarmte.

“Hij vertelde me hoe hem dat geraakt had, dat dat meisje hem had gemist, dat het voor het eerst was in 21 jaar dat iemand hem had gemist.”

Er zijn treffende gelijkenissen tussen de dieren en de jongeren die hier komen en elkaar hier ontmoeten. ‘Ik zie hen hier tot bloei komen en stappen zetten. Niet altijd, maar wel vaak. Het zijn de meest tegenstrijdige figuren met een eigen moeilijke achtergrond, en toch zorgen ze voor elkaar, omdat de omgeving hen daartoe uitnodigt. Velen houden ook contact met elkaar en zoeken elkaar op buiten de Gooikenshoeve. Zo was een gast, die al een hele periode kwam, ineens een tijdje vermist. Nadien kwam hij terug en zei één van de meisjes hem dat ze blij was dat hij terug was en dat ze ermee had ingezeten toen hij vermist was. Later vertelde hij me hoe hem dat geraakt had, dat dat meisje hem gemist had, dat het voor het eerst was in 21 jaar dat iemand hem had gemist. Ongelooflijk toch.’

In de ogen van een beest

‘Eén van de meisjes die al een hele tijd komt, is Eva. Na traumatische gebeurtenissen en een achttal jaar strijden in psychiatrische instellingen, is haar vraag tot euthanasie voor psychisch lijden onlangs goedgekeurd. Er resten nu nog een drietal maanden. Dat is heel heftig. Ze komt graag naar hier. Het is het enige moment dat ze tot rust komt, enigszins kan genieten. Ze heeft een beter contact met de dieren dan wie ook. Paarden en ezels zijn zo’n gevoelige dieren. Ze voelde zich ook heel trots toen er lammetjes werden geboren.’

Luc in de wei met ezels

‘Mensen kunnen jarenlang behandeld worden door psychiaters en psychologen, maar uiteindelijk fundamenteel meer deugd hebben van in de ogen van een beest te kijken. Dat lijkt een simpele bewering. Het is ook veel te kort door de bocht. Wij merken wél dagelijks dat de intense omgang met dieren een immens effect heeft op het welzijn van psychisch kwetsbare mensen. Psychiatrische zorg is natuurlijk onmisbaar en heel professioneel, maar soms lijkt het alsof eenvoudige dingen worden vergeten. Verbondenheid met de natuur is zo’n fundamentele behoefte. Ik merk bij veel jongeren hoe vervreemd ze zijn van de natuur. Ze leven hier dan op, doen werk dat ze nooit eerder deden en zijn daar fier op. En ze doen zoveel ontdekkingen. Dat je patatten niet kan zaaien, of dat onkruid niet één plant is bijvoorbeeld.’

Niet om uit te houden

Toen de coronamaatregelen midden maart verscherpten, sloot de Gooikenshoeve. Dat was voor sommige jongeren een harde dobber. Luc: ‘Een stuk omkadering valt weg. En dat terwijl ze weer gaandeweg op het goede pad waren, maar nog niet sterk genoeg om het opeens alleen op zichzelf te redden.’ Vele jongeren contacteerden Luc: of ze toch niet konden komen, dat het niet om uit te houden was. Ze zeiden ook vaak dat ze zich zorgen maakten om één van de anderen. Sommigen gingen weer in hun armen snijden. Anderen werden terug aangetrokken tot vroeger delinquent gedrag, na reeds maanden met veel karakter op het goede spoor te blijven.

Sandy en Otis

Aftellen om samen stront te rapen

‘Er kantelde iets bij mij, toen Eva me liet weten dat ze het niet meer volhield en vroeg of ze toch eens een halve dag op bezoek mocht komen. Dat moesten we haar toch ten minste kunnen aanbieden?’ Nadien wou Luc dat ook anderen terug konden komen. Dus werkten ze voorzorgen en maatregelen uit. Nu komen weer twee dagen per week een viertal mensen. ‘Ja, uiteindelijk zijn we ook een zorgvoorziening. Voor die jongeren maakt dat echt een aanzienlijk verschil. Ze kunnen even ontsnappen aan hun situatie. Het is een verademing. De jongeren tellen echt af tot ze weer kunnen komen.’ Achter Lucs rug breekt de ram voor de tweede keer uit de wei, op zoek naar malse verse blaadjes.

“Hij had er zoveel deugd van om met zijn dochter bij de beesten te zijn, om mee te beleven hoe ze ervan genoot. Dat kon je aan alles zien. En dat deed mij dan ook zo’n deugd!”

‘Ik was heel blij om hen weer te zien. Zij waren heel blij om Otis te zien. De hond is dan ook de hoofdtherapeut. We hebben stront in de wei geraapt en plantjes gepot. Iemand heeft het gras afgereden, anderen hebben patatten geplant.’ Samen koken doen ze nu even niet, en ze blijven altijd buiten. Ze houden voortdurend afstand, en de ontsmettingsgel staat klaar.

‘Eva bracht de dag vooral door op haar achterste in de wei, op haar gemak bij een ezeltje dat neerlag. Ze hadden zo’n mooi contact met elkaar. Ik had haar vader gezegd dat hij ook eens een dag kon blijven. Hij had er zoveel deugd van om met zijn dochter bij de beesten te zijn, om mee te beleven hoe ze ervan genoot. Dat kon je aan alles zien. En dat deed mij dan ook zo’n deugd!’

Chance delen

Luc lijkt een rustig mens, maar binnenkant en buitenkant kunnen niet meer botsen, zegt hij. Hij slaapt al 40 jaar slecht.  Hij is met alles bezig: de situatie van bepaalde jongeren, het zorgaanbod op de hoeve, vergunningen, financiële onafhankelijkheid opbouwen, partnerschappen met zorgactoren, de land- en tuinbouwperikelen, de vermarkting van de groenten, de maatschappelijke inbedding van de vzw, noem maar op.

“Als er één ding is dat onze maatschappij kan genezen, dan is het solidariteit, en de sociale afstand verkleinen. De menselijke en de financiële afstand.”

‘Ik heb het geluk gehad op te groeien in een warm en welgesteld gezin, verstand te hebben meegekregen en goed geld verdiend te hebben met mijn jobs. De plaats van je wiegje bepaalt een zeer groot deel van je leven. Ik heb alle reden om mijn chance te delen met mensen die dit allemaal niet hebben gehad. Dat is voor mij de essentie van solidariteit.’ Concreet is dat voor Luc: investeren in de Gooikenshoeve en er zijn voor de gasten.

‘Als er één ding is dat onze maatschappij kan genezen, dan is het solidariteit. De sociale afstand verkleinen. De menselijke en de financiële afstand. Vele mensen zijn zich er totaal niet van bewust hoe andere mensen leven, moéten leven. Dat is geen verwijt, maar wel echt een probleem! Daarbij geef ik direct toe dat ik ook pas door mijn welvaartsbubbel ben beginnen kijken door vrijwilligerswerk te doen. Door écht in contact te komen met maatschappelijk kwetsbare jongeren. Gaan winkelen met iemand die 37 euro per week heeft om eten te kopen, werkt ontnuchterend! Ze deden mij anders naar mijn leven en omgeving kijken. Het gaf mijn leven een totaal andere wending, één die me veel meer voldoening geeft. Dat die jongeren me nog elke dag meenemen in hun leefwereld, is zo’n verrijking voor me.’

Een meer solidaire samenleving en echte welvaart

Luc hoopt dat de solidariteit die er vandaag heerst, blijft en verder gaat. Hij hoopt dat deze crisis alarmbellen doet afgaan bij mensen met geld. Dat ze inzien dat de belachelijk grote kloof in maatschappelijk welzijn - en bij uitbreiding heel vaak psychisch welzijn - niet langer houdbaar is. Dat zij er zelf alle belang en voldoening kunnen bij hebben écht mee te werken aan een meer solidaire maatschappij. Hij hoopt ook dat er politiek iets fundamenteel verandert. Want hij vindt het bijzonder onrechtvaardig dat je -vanaf een bepaald punt- veel meer geld uit vermogen dan uit arbeid kan halen en dat belastingparadijzen grote vermogens beschermen. ‘Financiële solidariteit bereik je niet door een cheque uit te delen aan mensen met een tweede verblijf aan zee. Dat is zo’n slag in het gezicht van mensen die zoveel zouden kunnen doen met dat geld! Want echte welvaart zit toch in de mate dat je in staat bent om goed samen te leven en om de meer kwetsbaren te beschermen, niet?’

Foto's: Gooikenshoeve
Luc De Backer

In gesprek met

Luc De Backer werkte vroeger als directeur informatica bij een beursgenoteerd bedrijf en als zelfstandig consultant. Moegewerkt nam hij een pauze en ging, naast diverse andere vrijwilligerswerken, meewerken op de Kruiskenshoeve, waar hij in contact kwam met maatschappelijk kwetsbare jongeren. Het veranderde zijn blik op de jongeren, zijn omgeving en de wereld. Nadien besloot hij de Gooikenshoeve aan te kopen. Begin 2019 richtte hij de vzw Gooikenshoeve op en startte hij samen met zijn zoon Charles de zorgboerderij Gooikenshoeve in Evergem, voor jongeren en jongvolwassenen tussen 17 en 25 jaar. Na ongeveer een jaar werking zijn er 85 verschillende jongeren geweest, gemiddeld vier per dag. Deze capaciteit volstaat helemaal niet om op alle zorgvragen te kunnen ingaan.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 15 mei 2020 in de categorie Jongeren.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Pagina's

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |