Overslaan en naar de inhoud gaan

Weg met het clichébeeld over jongeren in een voorziening

In gesprek met Nicole Ponce Trelles, vrijwilliger Cachet vzw | 1 december 2016

Jaren geleden besloot Nicole Ponce Trelles om samen met haar twee jongere zusjes in een voorziening te gaan wonen. Ze kijkt er dankbaar op terug. ‘Ik heb mezelf kunnen ontwikkelen in de jeugdzorg’, vertelt Nicole. Tijdens vakantiekampen leerde ze alle aspecten van het zelfstandig wonen en kreeg ze inzichten in de rechten van de minderjarigen. Ze ontdekte er bovendien haar eigen talenten en passies. Dat allemaal heeft bijgedragen tot de zelfbewuste en zelfstandige jonge vrouw die ze vandaag is. Nu wil ze jongeren een stem geven tijdens debatten en studiedagen. Want hun perspectief worden te vaak vergeten, vindt Nicole, ook als het om de keuze voor vakantie gaat.

‘Er heerst een clichébeeld over jongeren die in een voorziening verblijven’, zegt Nicole. ‘Het zijn niet allemaal jongeren die criminele feiten op hun actief hebben. Meestal gaat het om jongeren met een problematische thuissituatie. Medelijden hoeft niet. Het is net een teken van sterkte wanneer zij de stap zetten naar hulpverlening.’

Tijdens studiedagen, vormingen en teamvergaderingen in voorzieningen vertelt Nicole haar verhaal en geeft advies. Vzw Cachet geeft haar die kans.  ‘Het is fijn dat er naar ons wordt geluisterd en dat er ook iets mee wordt gedaan.’ De naamsverandering van Bijzondere Jeugdzorg naar Integrale Jeugdhulpverlening is daar een mooi voorbeeld van, denkt Nicole.

‘Wij zijn niet anders dan andere jongeren, waarom dan de term bijzonder gebruiken?’ - Nicole

Er even tussenuit + bijleren

Toen ze zelf in de jeugdhulp terecht kwam, begon Nicole mee op kamp te gaan met jongerenorganisatie Cachet vzw. ‘Het is een hele toffe ervaring om zoiets mee te maken samen met jongeren die ook in een voorziening hebben verbleven. Je moet niet telkens je hele verhaal vertellen. Iedereen kan zich wel iets bij je situatie voorstellen, en dan is een klik makkelijk gevonden.’ Kampen bij Cachet zijn altijd een afwisseling tussen ontspanning en inspanning, er even ontspannen tussenuit zijn en toch bijleren. Nicole herinnert het zich nog goed: haar eerste kamp draaide rond het thema decreet rechtspositie van de minderjarige in de jeugdhulp. Tijdens het kamp De Grote Stap leerde ze alle aspecten van het zelfstandig wonen, van koken tot budget beheren.

Cachet kamp
Op kamp met lotgenoten: 'fijn, want dan moet je niet altijd opnieuw je verhaal vertellen.'

 

Je moet even door die onzekerheid

In die periode ging ook haar zus mee op vakantiekamp. ‘Het is goed om iemand dichtbij te hebben die je kent, die je kan steunen, waar je op kan terugvallen als het even niet leuk is.’ Want, in groep op kamp gaan is niet evident als je er geen ervaring mee hebt. Jongeren die voor ’t eerst op kamp trekken, weten meestal niet wat ze kunnen verwachten en dat roept onzekerheid op.

Van deelnemen naar zelf begeleiden

Vandaag begeleidt Nicole zelf kampen. Ze weet wat werkt voor de deelnemers en wat niet. ‘Het doet veel met jongeren als je hen verantwoordelijkheid geeft’, zegt ze.  Elk kamp blijft een leerrijke ervaring, ook nu ze begeleidster is. ‘De feedback van kinderen en jongeren is ongefilterd en puur. Als je daarvoor open staat, wordt je perspectief er breder door.’

Positief stimuleren helpt

Jongerenkampen worden vandaag – in voorzieningen - nog teveel voorgesteld als een manier om het verlof door te komen, vindt Nicole. Die insteek mag gerust wat positiever, aantrekkelijker. ‘Want samen met andere jongeren op kamp gaan is een kans om te ontspannen, contacten te leggen en je talenten te ontwikkelen. Die aspecten mogen meer in de verf gezet, vind ik. Trouwens: het is echt niet zo moeilijk om de jongeren positief te stimuleren. Geef hen vooraf genoeg informatie en leg de focus op wat hen bindt met andere jongeren. Dan wordt die drempel vanzelf lager.’

Nicole Ponce Trelles

In gesprek met

Nicole Ponce Trelles (20) woont in Antwerpen. Nicole heeft een passie voor drama en spel. Ze droomt ervan om als professional in het theater te spelen. Haar vrijwilligerswerk bij Cachet vzw en Forumtheater zijn haar grootste hobby’s.    

Cachet vzw is een organisatie voor en door jongeren met ervaring in de Jeugdhulpverlening. Zij organiseren workshops en vakantiekampen voor jongeren en gaan in gesprek met beleidsmakers. Forumtheater geeft theatervoorstellingen over de schending van jongerenrechten: kindermishandeling, intrafamiliaal geweld, seksueel misbruik, vechtscheiding, parentificatie, geweld in jonge relaties, groepsdruk, de positie van jongeren in jeugdzorg of jeugdgevangenis, discriminatie... 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 1 december 2016 in de categorie Jongeren.

Neergepend door

Els Jammaers is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze geniet van de authenticiteit van verhalen en van inspirerende ontmoetingen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie zodat iedereen kan meegenieten.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |