Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantie is stilvallen om weer in beweging te komen

In gesprek met Kristof Lataire, coördinator Menas | 25 januari 2018

Het woord ‘vakantie’ is in haar wortels terug te brengen tot het Latijnse ‘vacans’ dat staat voor ‘wat vrij is’. Het woord ‘vacant’ heeft dezelfde wortel en betekent ‘nog niet bezet, openstaand, leeg’. Vakantie is een tijd van jezelf leegmaken, van open komen voor nieuwe inspiratie. Toerisme is dan de sector die de infrastructuur aanbiedt om die ervaring van leeg-worden en gevuld raken met nieuwe inspiratie te faciliteren, zegt Kristof Lataire van domein Menas.

Vakantie is de beleving van opener worden. Hoe bewuster je daarmee omgaat, hoe meer je ontvankelijk kan zijn voor inspiratie die naar je toe komt. ‘Vakantie is dan de beleving van je overgeven’, zegt Kristof. ‘Hoeveel mensen zeggen niet dat ze zich op vakantie eens willen laten gaan? Jezelf laten gaan: het kan ook betekenen dat je jezelf loslaat en overgeeft aan wat er op je pad komt. Vakantie is één en al beleven.’

"Jezelf laten gaan: het kan ook betekenen dat je jezelf loslaat en overgeeft aan wat op je pad komt."
- Kristof Lataire

Beleving = de essentie aanraken

Van de nadruk op ‘beleving’ kan op z’n minst gezegd worden dat het trendy is. Sla een toeristische brochure open en talloze kansen tot hippe, straffe belevingen springen van het papier.  Kristof: ‘Wat ik bedoel met beleving verwijst naar wat anders. Niet naar spectaculaire ervaringen in de wereld buiten ons , maar naar de beleving van het diepere en essentiële aan onze binnenkant. Mensen zijn op zoek naar bronnen van inspiratie. We willen in toenemende mate rust vinden, stilvallen, de confrontatie aangaan met mensen en dingen die anders zijn en ons daardoor wat door elkaar schudden. Mensen zoeken naar de essentie van leven. Is dat trendy? Ik denk het niet. Het geeft integendeel aan dat mensen weer contact zoeken met levensbronnen.’

"Steeds meer mensen willen rust vinden, stilvallen. Het is een teken dat we weer contact zoeken met onze levensbronnen."

Spectaculair hoeft dat allesbehalve te zijn, zegt Kristof. Het kan zo simpel zijn als luisteren naar een getuigenis van iemand die een leven leidt dat totaal verschillend is aan dat van jou. Of verblijven in een huis waar een sfeer hangt waarmee je tot dan toe niet vertrouwd mee was. Of dagen doorbrengen in een ritme dat uitnodigt tot stil worden in je hoofd. Geconfronteerd worden met kunst. Of urenlang naar een vuur staren, alleen of samen met anderen. ‘Er zijn zoveel eenvoudige belevingen waar mensen iets heel kostbaars kunnen uit meenemen. Vooral in een maatschappij waar burn-out, stress niet meer weg te denken is.’

De plek praat mee in ervaringen die je transformeren

De plek waar je bent, speelt mee in die dynamiek. Een plek kan mensen ook opener maken. Een plek praat als het ware mee in de beleving. De schoonheid ervan, de weidsheid, de galm, de geschiedenis die het uitademt. De mate waarin de natuur er mee deel van uitmaakt ook, uiteraard.

"Ons religieus erfgoed kan bijdragen aan aan de ervaring van stilvallen. Het is belangrijk die gedachte mee te nemen in het denken over de toekomst van toerisme in onze regio."

‘In dat opzicht lijkt het mij belangrijk om goed te begrijpen wat plekken in het algemeen, en ons historisch en religieus erfgoed in het bijzonder – bijdragen aan die essentiële beleving. Zo’n project als ‘Toerisme Transformeert’, waarmee Toerisme Vlaanderen nu op de proppen komt, is voor mij dan ook een zeer welkom initiatief. Want reizen kan mensen zo raken dat ze getransformeerd weer thuiskomen. Voor mensen die beleidskeuzes moeten maken is het belangrijk dat we beter begrijpen wat daaraan bijdraagt en hoe we dat mee kunnen nemen naar de toekomst.’

Uitnodiging aan collega’s in de toeristische sector

Kristof wil graag, samen met collega’s ‘sociale ondernemers’ in de toeristische sector van gedachten wisselen daarover. ‘Want dit gaat niet alleen over Menas of over mij. Dit gaat over ons en wat wij kunnen doen om mensen kansen te geven stil te vallen en daardoor weer in beweging te komen. Ik zou het bijzonder boeiend vinden daarover met zorg van gedachten te wisselen. Want wat voor mij werkt, werkt daarom voor een ander niet. Ik ben nieuwsgierig naar wat voor mensen nog meer werkt, wanneer mensen die openheid ervaren, wat er dan verandert en wat ‘vakantie’ dan voor ons als mensheid aan belofte inhoudt.’

Foto: Menas

Kristof Lataire

In gesprek met

Kristof Lataire is coördinator van Menas in Sint-Maria-Aalter en actief in de groep Broeders van Liefde. Sinds 2015 is Menas een stilteplek en gastenverblijf voor individuen en groepen. Tot 2013 was het kasteel, klooster en parkbos de plek waar novicen uit binnen- en buitenland hun opleiding genoten en er hun geloften bij de Broeders van Liefde aflegden.

We waren een namiddag lang bij Kristof te gast. In de bibliotheek, met een schitterend uitzicht op het domein, lieten we ons meevoeren op een filosofische tocht langsheen verstilling, verdieping en verbinding.

In drie artikels vertellen we wat we leerden. We vertellen over hoe de visie van Kristof Lataire ons kan inspireren op onze kijk op vakantie en de functie van het religieuze erfgoed in toerisme. In een derde stuk vertelt Kristof over hoe hij en de broeders de herbestemming van hun waardevolle erfgoed met aandacht en zorg hebben aangepakt.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 25 januari 2018 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |