Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitbaatster B&B wil bruggen bouwen tussen mensen

In gesprek met Kathleen De Meyere | 5 april 2016

Kathleen De Meyere is trots op het A+label dat haar Bed & Breakfast draagt. 'B&B Altijd Genieten' richt zich tot personen met een zorgbehoefte. Nochtans zet Kathleen bewust de deuren van haar verblijf open voor iedereen. Zodat ‘gewone’ mensen ook hun vakantie in de nabijheid van mensen met een zorgnood kunnen doorbrengen. Ze runt haar vakantieverblijf met een duidelijke missie. Eentje met de nadruk op verbinding en zorg voor elkaar. Zonder onderscheid. Waar genieten voorop staat.  

Kathleen werkte jaren als verpleegkundige in een rust- en verzorgingstehuis in Damme. Thuis nam ze de zorg op van haar man die een mobiele beperking had. Samen genoten ze van een rijk sociaal leven. In 2008 overleed Kathleens echtgenoot. Aanvankelijk ging Kathleen terug aan het werk maar de confrontatie met het leven voorheen, het huis en de loodsen vol technische spullen van haar man, werd te groot. Er moest iets veranderen. Ze nam ontslag en besloot haar droom waar te maken. De loodsen werden omgebouwd tot slaapkamers. In 2011 opende ze de deuren van haar vakantieverblijf.

Genieten kan altijd

De naam van haar B&B koos ze zorgvuldig uit. Tijdens de uitstappen met haar man merkte ze hoe weinig voorzieningen aangepast waren aan een rolstoel. De confrontatie met deze beperking frustreerde haar. ‘Iedereen moet de kans hebben om te genieten’, vindt Kathleen. De eerste naam die ze in gedachten had was ‘Anders Genieten’. ‘Maar dat vonden de kinderen geen goed idee’, vertelt ze. Veel overtuigingskracht had Kathleen niet nodig. Het werd ‘B&B Altijd Genieten’: want genieten kan altijd, met of zonder beperking. 

B&B Altijd Genieten
B&B Altijd Genieten - zorg, ontmoeten, bruggen bouwen, genieten.

 

De brede betekenis van ‘zorg’

Als verpleegkundige kan Kathleen de noden van haar gasten goed inschatten. Ze wil de wensen van haar vakantiegangers maximaal respecteren. Daarom laat ze de gasten vooraf een zorgblad invullen. Voor de verzorging doet ze beroep op een thuisverpleger. Maar zorg gaat verder dan lichamelijke verzorging. Voor Kathleen heeft ‘zorg’ een brede betekenis: een vroeg ontbijt voor bouwvakkers die overnachten, een aangepast ontbijt voor sporters, documentatie klaarleggen en samen een planning opmaken,...  

"Toegankelijk reizen heeft vooral te maken met vriendelijkheid en hulpvaardig zijn." -  Kathleen De Meyere  

Geen onderscheid

Kathleen wil dat gasten met en zonder beperking samen kunnen genieten van het vakantieverblijf. ‘Ik zeg nooit vooraf dat er ook zorggasten zullen zijn. Dan zou ik zelf onderscheid maken.’ Ook al kan dit soms confronterend zijn, het is vooral verrijkend. Kathleen wil verbinding maken tussen mensen, tussen werelden. Ze wil bruggen bouwen. En de reacties zijn positief. Ze merkt dat het haar gasten raakt. Toeristen beleven hun vakantie anders, nederiger, merkt ze. ‘Zo functioneert de maatschappij nu eenmaal, door zorg te dragen voor mekaar.’

Inzetten op vrijheid

Een volgende stap kondigt zich aan. Kathleen wil haar B&B graag met twee uitbaten. Als ze haar taken als gastvrouw kan doorschuiven naar een partner, kan ze zich toeleggen op het bieden van zorg. De thuisverpleging kan ’s avonds laat niet meer langskomen om mensen in bed te helpen. Ook die vrijheid wil ze haar gasten gunnen. ‘Nu al komen er zorggasten alleen op vakantie.’ zegt Kathleen. ‘Ook zij willen eens weg, zonder de afhankelijkheid van hun familie of verzorgers.’

"Het contact met de gasten geeft me energie. Het geeft inhoud aan mijn leven."

Kathleen De Meyere

In gesprek met

Kathleen De Meyere is uitbater van B&B Altijd Genieten. Ze houdt van dansen en fleurt haar B&B op met creatieve, zelfgemaakte bloemstukken in de sfeer van elk seizoen. Haar eerste kleinkind is vier jaar oud en een tweede is op komst. Ze wil haar kleinkinderen laten meegroeien in haar sociaal engagement.  Haar eerste kleinkind kijkt niet raar wanneer hij een rolstoel ziet en is heel gelukkig wanneer er ook kleine kinderen te gast zijn.

B&B Altijd Genieten heeft het A+ label, wat betekent dat het gebouw comfortabel en zelfstandig toegankelijk is voor personen met een beperkte mobiliteit. Sinds 2016 stapte Kathleen ook in het netwerk van Vakantieparticipatie. Dat betekent dat ze aan mensen met een beperkt inkomen korting biedt op verblijf. Hier vind je meer informatie.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 5 april 2016 in de categorie Toegankelijkheid.

Neergepend door

Els Jammaers is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze geniet van de authenticiteit van verhalen en van inspirerende ontmoetingen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie zodat iedereen kan meegenieten.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |