Overslaan en naar de inhoud gaan

Thema ‘vakantie’ verrijkt relatie tussen hulpverlener en cliënten

In gesprek met Karen Sleurs | 17 november 2015

‘De relatie met mijn cliënten verandert. Die wordt spontaner, warmer, completer’, zegt een enthousiaste Karen Sleurs, maatschappelijk werker bij OCMW Oudenaarde. Sinds 1 oktober is Karen coördinator van het nieuwe plaatselijke Rap op Stap kantoor. Ze adviseert OCMW-cliënten die op zoek zijn naar kansen op vrijetijd en vakantie. ‘Ik leer nu veel meer de mens achter de cliënt kennen. De mensen vertellen hun verhalen. Ik krijg er een andere band mee.’ Dat is wat het thema ‘vakantie’ losmaakt. Wat ook helpt: over vakantie wordt in Oudenaarde niet zozeer gepraat  ‘aan het bureau van de maatschappelijk werker’, maar in de ontmoetingsruimte van de plaatselijke sociale kruidenier.

OCMW Oudenaarde werkte al langer samen met Vakantieparticipatie. Karen: ‘We gingen wel eens op groepsuitstap, maar het thema vakantie stond toch veel minder op de voorgrond dan nu.’ Dat er in Oudenaarde sinds kort een Rap op Stap kantoor is, heeft veel te maken met de impulsen die het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen geeft. Sociale organisaties die zo’n laagdrempelig reisbureau willen starten, kunnen daarvoor een provinciale startsubsidie krijgen.

Plek: nabij de mensen, vanuit de sociale kruidenier

Het Oudenaardse Rap op Stap kantoor kreeg een toegankelijke plek in de ontmoetingsruimte van de sociale kruidenier, ook een initiatief van OCMW Oudenaarde. Gesprekken ontstaan er spontaner dan in de formele sfeer van het bureel van de maatschappelijk werker. Voor Karen betekent het bovendien dat ze twee halve dagen werktijd helemaal aan vakantie en vrijetijd kan wijden. Hartelijke relaties met cliënten ontstaan en ideeën groeien om het Rap op Stap kantoor stevig uit te bouwen. ‘De contacten met de mensen verlopen op een heel andere manier. De ontmoetingsruimte heeft een bijzondere meerwaarde. De mensen babbelen er onderling en geven elkaar tips. Dat werkt heel aanmoedigend.’

"Praten over en plannen maken voor vakantie helpt om de mens achter de cliënt te leren kennen. Onze band wordt rijker."

Eerste succes: zes individuele daguitstappen worden groepsuitstap

De eerste ‘successen’ zijn trouwens binnen. Op één dag boekte ze voor zes mensen een daguitstap naar de Antwerpse Zoo. ‘De vrijwilligers van de sociale kruidenier brachten het thema vakantie en vrijetijd aan in hun ontmoetingsmomenten. Zes mensen – allemaal vluchtelingen die in onze gemeente wonen – boekten een uitstap naar de Zoo. Dat we dat regelden in de ontmoetingsruimte zorgde voor een sneeuwbaleffect. Uiteindelijk zijn ze er samen een dag op uitgetrokken. Geen van hen was eerder in de zoo.  Ik zie dat de wereld van onze mensen begint open te gaan’, zegt Karen.

Voorstel: sterk aanbod nu zo regulier mogelijk bij de mensen brengen

‘De mogelijkheden die Vakantieparticipatie biedt zijn enorm. Ik ben het allemaal nog aan het verkennen. Met veel plezier, want het is een dankbaar werk.’ Karen heeft een voorstel voor het Steunpunt Vakantieparticipatie. ‘De vakantiegidsen zijn prachtig, boeiend en heel professioneel. Helaas hebben we maar enkele exemplaren die de mensen dus enkel bij ons kunnen komen inkijken. Eigenlijk zou ik willen dat we de mensen een vakantiegids kunnen aanbieden. Zodat ze er thuis lang en veel in kunnen bladeren. Ik zie dat als een uiting van respect. Het benadert trouwens ook de service die mensen krijgen in een regulier reisagentschap.’

Karen Sleurs

Karen Sleurs wil dat Rap op Stap de service benadert van een regulier reisbureau. 'Als uiting van respect.'

 

Uitdaging: lokaal aanbod toevoegen

Naast de vakantiekansen uit de gidsen van Toerisme Vlaanderen, wil Karen ook vrijetijd en vakantie dicht bij huis in de kijker gaan zetten. Met de Jeugddienst, Sportdienst en dienst voor Toerisme van Oudenaarde wil ze bekijken hoe hun activiteiten toegankelijker kunnen worden voor mensen in armoede. ‘En ik wil graag dingen organiseren zodat de mensen samen iets kunnen ondernemen om uit hun isolement te komen. We hebben nu al een OKswaree: een maandelijkse culturele activiteit met een etentje aan een lage prijs. Daar kunnen we zeker op verder bouwen. Ik zou graag elke maand een activiteit van het cultureel centrum in de kijker zetten waarvoor onze mensen zich dan via het Rap op Stap kantoor kunnen inschrijven.’

Nodig: vrijwilligers met goesting

Plannen genoeg, en aan mogelijkheden en enthousiasme ontbreekt het niet in Oudenaarde. Karen: ‘Ik wil mijn actieradius groter maken. Samenwerken met vrijwilligers kan me daar bij helpen. Ik ga al eens beginnen met mijn licht op te steken in het lokale dienstencentrum.’

 

Karen Sleurs

In gesprek met

Karen Sleurs is maatschappelijk werker bij OCMW Oudenaarde. Op 1 oktober ging ze van start als coördinator van het nieuwe Rap op Stap kantoor in de gemeente. Dat sociale reisbureau is een initiatief van OCMW Oudenaarde en kon starten met de steun van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen.

Alle Rap op Stap kantoren in Vlaanderen werken volgens een charter. Informatie over de werking en het charter vind je hier.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 17 november 2015 in de categorie Voor het eerst.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |