Overslaan en naar de inhoud gaan

Positieve vibes bij Kazou

In gesprek met Charlotte en Cosey | 30 april 2020

Kazou is een grote en populaire vakantiemaker voor kinderen en jongeren. Een waardevolle partner in het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Elk jaar kunnen ook heel wat kinderen uit gezinnen met een beperkt budget via Kazou van een heerlijke vakantietijd genieten.

 
 
 

Hoe hebben de collega’s bij Kazou het nieuws rond Corona ervaren? Welk effect heeft dit op hun werking? Hoe zijn zij omgegaan met de annulaties voor de paasvakantie? En wat is hun hoop voor de toekomst? Ik ben in gesprek gegaan met Cosey en Charlotte van Kazou. Wat overheerst is de positiviteit, zelfs in deze bijzondere tijden.

Over hoop in minder hoopvolle omstandigheden

Cosey: ‘Toen we tijdens de krokusvakantie signalen binnenkregen over Corona, waren we al op onze hoede. Vanaf half maart volgden de richtlijnen elkaar heel snel op en toen wist ik dat de situatie serieus en ingrijpend was. Het begon met een beperkt aantal mensen dat nog naar kantoor mocht komen, gevolgd door de annulatie van de buitenlandvakanties en vervolgens ook alle andere Kazouvakanties tijdens de paasperiode.’

tractor met aanhangwagen vol kinderen

Charlotte: ‘Op het moment dat je van thuis uit moet werken en annulaties moet doorvoeren, dan besef je dat het ernstig is. We hebben dit nog nooit meegemaakt en dan is het wat zoeken. In het begin viel alles een beetje stil qua e-mails en telefoons, maar ondertussen is het weer goed druk en daar ben ik blij om. Ik ben samen met het vakantieteam alles aan het organiseren voor de vakanties in de zomer. Zodat wanneer alles terug normaal verloopt, de vakanties volledig op punt staan.’

“Ik denk dat we uit deze situatie veel zullen leren over hoe we drempels voor specifieke doelgroepen nog meer kunnen verlagen.”

Cosey

Voor de zomervakantie hebben ze er bij Kazou momenteel nog alle hoop in. Cosey: ‘We zijn positief naar de zomer aan het toewerken. We willen geen overhaaste beslissingen nemen en geen onnodige paniek zaaien. Bovenal willen we vanuit Kazou een gezamenlijke positieve vibe uitstralen.’ ‘We bereiden alles voor zoals we zonder Corona ook zouden doen, maar zullen natuurlijk de maatregelen moeten afwachten’, zegt Charlotte. Cosey vult haar aan: ‘We zullen inderdaad stelselmatig moeten gaan bekijken wat wel of niet kan. We zijn al proactief aan het denken hoe we dingen kunnen aanpakken als de maatregelen nog lang verlengd worden. Alternatieve vakanties zijn dan zeker een optie: in kleinere groepen op vakantie gaan, meer inzetten op binnenlandse vakanties… zodat we voor elke doelgroep toch een leuke vakantie kunnen voorzien.’

Over virtuele geneugten…

Voor de paasperiode moesten helaas alle Kazouvakanties geannuleerd worden. ‘We hebben dan online een paasvakantie opgestart’, vertelt Charlotte. Kinderen en jongeren konden online voor elke dag een leuke activiteit terugvinden in het paasvakantie-doeboek en op de speciale Facebookpagina van Kazou. Op die manier konden ze een Kazouvakantie in eigen huis beleven. ‘Ook onze vrijwilligers hebben niet stilgezeten. Er werden al verschillende leuke initiatieven op poten gezet en er werd zelfs al een digitale karaokesessie gehouden’, vult ze aan. Kazou werkt samen met heel wat vrijwilligers die zorgen voor de begeleiding van de vakanties. Alle nieuwe vrijwilligers krijgen een opleiding, en ook dat gebeurt nu deels digitaal. Van een online quiz en speeddate om elkaar beter te leren kennen, tot een ‘escape uit quarantaine’, je kan het zo gek niet bedenken of Kazou geeft er een digitale twist aan.

… en virtuele beperkingen

We zijn het ondertussen ook zo gewoon om virtueel gesprekjes op poten te zetten, via Teams of Skype. Ik vind het leuk om Cosey en Charlotte, weliswaar door de scheiding van een computerscherm, nog eens ‘in het echt’ te zien, maar die digitale wereld is zeker niet voor iedereen bereikbaar. En dat komt des te meer naar voren nu. Voor mensen in kwetsbare situaties is het niet vanzelfsprekend om een computer of internet ter beschikking te hebben. En daardoor vallen zij momenteel soms meer uit te boot dan anders. Omdat we meer dan ooit merken hoe afhankelijk we zijn van technologie. Niet alleen om ons werk te kunnen doen, ook om contact te kunnen houden met onze geliefden, en om deel uit te kunnen maken van de maatschappij die zich nu praktisch volledig binnenshuis en virtueel afspeelt.

“Het leuke is dat we als sector echt aan het samenwerken zijn. Er is veel openheid om te babbelen en veel flexibiliteit om de situatie aan te pakken.”

Cosey

Cosey beaamt dat het in deze tijden extra moeilijk is om kwetsbare doelgroepen te bereiken. ‘Je moet keuzes maken, en je zet vooral in op het digitale, omdat je merkt dat dat voor veel gezinnen wel werkt.’ Tegelijkertijd houdt Kazou de kwetsbare doelgroepen wel hard in gedachten voor de zomer en blijven ze inzetten op inclusie. ‘We bereiden alles nu met extra aandacht en zorg voor. Zo zijn we zeker dat alles klaarstaat als de zomervakanties toch kunnen doorgaan. Dit doen we door zo drempelverlagend als mogelijk te werken, ons flexibel op te stellen en te zorgen voor een volledige terugbetaling wanneer we moeten annuleren omwille van het virus.’

Over nieuwe opportuniteiten en goed samenwerken

‘We hebben al veel ideeën opgedaan: over ons vakantieaanbod, over hoe we werken als team, waarvoor we staan, hoe veerkrachtig en flexibel we zijn’, vertelt Cosey. ‘Ik denk dat we uit deze situatie veel zullen leren over hoe we drempels voor specifieke doelgroepen nog meer kunnen verlagen.’ Het is wat experimenteren en creatief denken, met hopelijk ook positieve effecten op lange termijn. Bij Kazou proberen ze de huidige omstandigheden eerder te bekijken vanuit nieuwe opportuniteiten dan vanuit problemen.

“Ik ben samen met het vakantieteam alles aan het organiseren voor de vakanties in de zomer. Zodat wanneer alles terug normaal verloopt, de vakanties volledig op punt staan.”

Charlotte

Charlotte en Cosey merken ook dat er nu ruimte is om dingen die eigenlijk al goed waren, nu bevestigd te zien. Zoals de collegialiteit. Cosey: ‘Je mist de collega’s, het samenwerken op kantoor, de gesprekken op de trein…’. ‘We zitten dan wel thuis, maar gelukkig blijven we elkaar als team wel wekelijks zien’, zegt Charlotte. Ook de solidariteit die er momenteel heerst in de samenwerking met partnerorganisaties is voor Kazou een leuke bewustwording. ‘Binnenlandse en buitenlandse partners blijven positief en tonen veel begrip. Deze situatie maakt dat iedereen nog meer en beter samenwerkt, zowel met partners als collega’s onderling’, aldus Charlotte. Cosey beaamt: ‘Het leuke is dat we als sector echt aan het samenwerken zijn. Er is veel openheid om te babbelen en veel flexibiliteit om de situatie aan te pakken.’

Kampvuur

‘De veerkracht die blijkt uit tal van initiatieven is ook leuk om te zien’, zegt Cosey. ‘Hopelijk gaan we terug beseffen dat niet enkel op het werk, maar zeker ook in de maatschappij, dingen niet altijd vanzelfsprekend zijn en dat geluk vaak in de kleine dingen schuilt’, legt ze uit. ‘We mogen blij zijn dat we in normale omstandigheden gewoon buiten kunnen komen en een terrasje kunnen doen’.

Positieve vibes!

We hebben de laatste weken kunnen genieten van heel wat zon en dan begint het natuurlijk te kriebelen voor de zomer. ‘Het is nog even afwachten hoe die zomer er zal uitzien’, zegt Cosey, ‘maar we willen er blijven zijn voor alle kinderen en jongeren, in welke omstandigheden dan ook’. Het doel van Charlotte en Cosey voor de komende maanden is duidelijk: ze gaan er alles aan doen om er een leuke zomer van te maken voor iedereen. Over positieve vibes gesproken!

 

Foto's (voor Coronatijd): Kazou
 
Charlotte en Cosey

In gesprek met

Charlotte is administratief medewerkster van team vakanties bij Kazou. Ze zorgt er samen met haar collega’s voor dat alle vakanties praktisch geregeld worden: hotels boeken, activiteiten vastleggen… Daarnaast is ze samen met Cosey verantwoordelijk voor de boekingen via Iedereen Verdient Vakantie. Dit vindt ze een zeer leuke en interessante aanvulling op haar taken.

Cosey is stafmedewerker Diversiteit & Inclusie bij Kazou. Ze coördineert de verschillende diversiteitsprojecten bij Kazou en biedt ondersteuning aan de regio’s. Samen met Charlotte staat ze in voor de goede samenwerking met Iedereen Verdient Vakantie, een taak die ze met veel plezier op haar neemt.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 30 april 2020 in de categorie Jongeren.

Michelle Roosenbroeck

Neergepend door

Michelle Roosenbroeck werkt voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie van Toerisme Vlaanderen. Zij houdt van reizen en nieuwe mensen en culturen ontdekken. In haar werk als vakantiebemiddelaar organiseert ze daguitstappen en vakanties voor mensen die het moeilijker hebben om vakantie te beleven. Michelle gelooft dat vakantie ons leven rijker maakt, omdat het vreugde en innerlijke rust brengt. Ze houdt van luisteren en schrijven, en als verhalenwever kan ze die twee passies combineren en mensen aanmoedigen om vakantie te beleven.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |