Overslaan en naar de inhoud gaan

Overbrug de maand. Niet zomaar een spel!

In gesprek met Helga Vangeel | 26 augustus 2014

Een spelbord, speelgeld en gesprekskaartjes. Voor elke speler een rol, een gezinssituatie om zich in te leven. Medespelers die zelf in armoede leven. Twee uurtjes speeltijd. Het zijn de ingrediënten van het nieuwe spel ‘Overbrug de maand’, ontwikkeld door De Brug Hasselt vzw en de Limburgse Hogeschool KHLIM. De dilemma’s en onmacht, zo eigen aan het leven van mensen in armoede, worden zo helder dat je ze nooit meer vergeet.

Omdat geldzaken zo cruciaal zijn in het levenspatroon van mensen in armoede, vonden ze het bij De Brug belangrijk om daarover onderling gesprekken te kunnen aanknopen. ‘Om die gesprekken tussen onze mensen makkelijker te maken, ontwikkelden we het spel ‘Overbrug de maand’. ‘We spelen het nu ook met mensen die niet in armoede leven. En ik zie de spelers gedurende het spel een klik maken naar meer begrip’, zegt Helga Vangeel, medewerker bij De Brug Hasselt vzw, vereniging waar armen het woord nemen.

Het spel

Spelers krijgen een kaart met daarop een beschrijving van hun situatie en hun inkomen. Er zijn een dertigtal verschillende leefsituaties ontwikkeld, gaande van een alleenstaande tot een gezin met kinderen.  Ze ontvangen speelgeld, gooien de dobbelsteen en stappen met hun pion over het speelbord. Gedurende hun reis doorheen de maand, worden ze geconfronteerd met dagdagelijkse uitgaven en verrassingen. Een kapotte wasmachine bijvoorbeeld, of een briefje van 20 euro dat nog ergens uit een oude jas tevoorschijn komt. ‘En dan wordt snel duidelijk hoe lastig – of soms zelfs onmogelijk- het wordt om de maand financieel te overbruggen’, zegt Helga.

Gesprek via stellingen

In het midden van het speelbord ligt een stapeltje kaartjes met daarop een stelling:. Bijvoorbeeld: ‘als je echt wil werken, vind je werk’, ‘arme mensen weten niet hoe ze met geld moeten omgaan’ of ‘weinig geld hebben is erg, het gevoel niets waard te zijn is veel erger’.  Spelers gaan erover met elkaar in gesprek, en onderzoeken zo de geldigheid van hun eigen meningen over armoede.  ‘De meeste stellingen draaien wel om de financiële kant van armoede. Maar met plezier bedenken we thematische stellingen rond vrijetijd, vakantie en mobiliteit’, zegt Helga.

Directe dialoog met mensen in armoede

Er zijn wel meerdere spelen over armoede. Het unieke van ‘Overbrug de maand’ is dat er mensen die ervaring hebben met armoede mee rond het spelbord zitten. Dat geeft de gesprekken rond de tafel een diepere laag. ‘Er komt veel naar boven tijdens de speeltijd,’ zegt Helga, ‘Het geeft de spelers een flinke prik, een groeiend besef dat het niet zo simpel is om met beperkte middelen een fatsoenlijk leven te leiden. In armoede leven is een voltijdse, zware job.’

Leerkans voor aanbieders van vakantie

Professionals en vrijwilligers in vakantie-organisaties kunnen er hun voordeel mee doen. Het spel helpt hen om meer inzicht te krijgen in de achtergrond  en gevoelens van mensen in armoede. In de huid van een ander kruipen helpt om dieper begrip te kweken voor de situatie van anderen. ‘Dan kun je als vakantiemaker beter op de situatie van je gasten inspelen. En dat is belangrijk, want even zorgeloos met vakantie kunnen helpt om even de zware job van leven in armoede los te kunnen laten.’

NOPIC

In gesprek met

Helga Vangeel is medewerker bij de Brug Hasselt vzw, een vereniging waar armen het woord nemen. Ze was dichtbij betrokken bij de ontwikkeling van het spel ‘Overbrug de maand’.

‘Overbrug de maand’ is het resultaat van een samenwerking tussen de provincie Limburg, studenten van de KHLIM en De Brug Hasselt vzw. Na een zorgvuldige ontwikkel- en testperiode is het spelbord nu  in productie.

Wil je het spel spelen samen met de mensen van De Brug vzw, vereniging waar armen het woord nemen? Mail naar : de.brug.hasselt@telenet.be.  Meer info (en een filmpje) vind je hier.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 26 augustus 2014 in de categorie Armoede.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |