Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeugdbeweging helpt jonge nieuwkomers thuiskomen in Vlaanderen

In gesprek met Wali Sediqi, vakantiebemiddelaar & scoutsleider | 22 september 2016

Gewenning maakt blind, zeggen ze. Neem nu onze jeugdbewegingen: ze horen zo bij onze Vlaamse cultuur dat het niet meer opvalt hoe rijk die traditie wel is. In grote delen van de wereld is het helemaal niet evident dat er zich tot in de kleinste dorpen een netwerk uitstrekt van jeugdgroepen. Bij ons wel. En daar mogen we om vele redenen onze handjes voor kussen. Het verhaal van de jonge Afghaanse Wali Sediqi herinnert ons daar weer aan.

Tot vier jaar geleden had Wali Sediqi (20) absoluut geen idee dat er zoiets bestond als op kamp gaan met andere jongeren. Nu is hij monitor bij Open Kampen van Scouts & Gidsen Vlaanderen, een initiatief om sociaal kwetsbare kinderen te betrekken bij het jeugdbewegings- en kampleven.

"Daar stonden we dan met onze rugzak. Ik zag jonge mensen die van overal in de wereld leken te komen."

Flashback naar 2013. Wali, toen 16, hoort via een vriend voor het eerst over Open Kampen. Hij gaat een keer mee om wafels te verkopen en iemand vraagt of hij misschien mee op kamp wil. Wali heeft op dat moment amper een idee wat een jeugdbeweging of een kamp eigenlijk is. Hij waagt het erop. Op een vrijdag in de zomervakantie pakt hij in en vertrekt met drie vrienden naar zijn eerste Open Kamp.

Superdiversiteit, waar ‘anders zijn’ net kracht is

‘Daar stonden we dan met onze rugzak. Ik zag al die jonge mensen die van overal in de wereld leken te komen. Super divers, zoveel kleur, zoveel talen, zoveel culturen. Een gevoel van verbondenheid overviel me. Hier was ik samen met anderen anders. Taal – waar ik toen nog flink mee worstelde – was niet belangrijk. We maakten ons verstaanbaar voor elkaar zonder dat elk woord perfect moest zijn.’ De zestienjarige Wali wordt ingedeeld bij de 17- en 18-jarige ‘Jins’ omdat zijn pleegbroer en vrienden ook in die groep zaten. ‘Op dat eerste kamp ontmoette ik andere jongeren, kon ik me afreageren en plaats maken in mijn hoofd. ’  

Eigen stem ontdekken

Meteen dat eerste jaar deed Wali deed leider-stages bij de jongere groepen. Hij ontdekte dat hij voor andere kinderen een verschil kan maken, kreeg knuffels, liefdesbriefjes van kleine kinderen. Wali: ‘Wow, die kinderen hadden zoveel plezier! Dat betekende een regelrechte boost voor mijn zelfvertrouwen. Bovendien was het goed voor mijn taal en hielp het mij te ontdekken wat ik graag doe en goed kan. Alsof ik mijn eigen stem voor het eerst kon horen. Ik herinner me nog goed hoe we de laatste avond samen met de kampleiding een feestje bouwden om ons leiderschap te vieren.’

"Wow. Leider zijn en kids plezier zien hebben: wat een boost voor mijn zelfvertrouwen!"

Komaan, je kunt dat

De kampervaringen werkten nog lang door. Nieuwe vrienden stimuleerden hem om zijn weg te gaan, te studeren, door te zetten. En om leider te worden bij Open Kampen.  ‘Ik twijfelde of ik dat wel zou kunnen, maar als anderen zeggen komaan je kunt dat, dan durf je wel te springen’, vertelt Wali.

Onverschrokken springen in het onbekende

Wali sprong. Dit jaar ging hij mee als leider van de groep 15-16-jarigen. ‘In mijn groep zaten drie jongens uit het asielcentrum waar ik zelf ook een poosje verbleef. Ik zag mezelf terug. Net zoals het voor mij een paar jaar geleden was, zo was dit kamp voor hen een totaal nieuwe ervaring. Cultuurbotsingen inbegrepen. Maar die gasten hebben het uiteindelijk gedurfd om zich te smijten en te leren. Daar groeien weer nieuwe leiders uit.’

Het zijn de duwtjes die tellen.

Wali: ‘Als die jongens hier een leven willen opbouwen, dan is een goede begeleiding goud waard. Willen is kunnen, geloof ik. Maar daar heb je als jonge nieuwkomer wel begeleiding bij nodig. Geloof me maar, ik weet dat het zo werkt.'

foto: Open Kamp Kempen, via Wali Sediqi
Wali  Sediqi

In gesprek met

Wali Sediqi (20) kwam zes jaar geleden vanuit Afghanistan aan in ons land. Als kind, alleen en op de vlucht voor geweld en oorlog. Hij woonde achtereenvolgens in het asielcentrum in Arendonk, bij een pleeggezin in Herentals en in een instelling in Antwerpen. Nu woont Wali begeleid zelfstandig. Hij studeert deeltijds en behaalt dit jaar zijn diploma middelbaar onderwijs. Hij werkt als vakantiebemiddelaar en ambassadeur bij het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen. Volgend jaar hoopt Wali aan hogere studies te beginnen. Werken met mensen, ’t is het liefste wat hij wil doen.

Open Kampen is een initiatief van Scouts & Gidsen Vlaanderen, die daarmee het kamp- en jeugdbewegingsleven toegankelijk wil maken voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 22 september 2016 in de categorie Jongeren.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |