Overslaan en naar de inhoud gaan

Eropuit trekken is zin krijgen in het leven

In gesprek met Patrick Speliers, Silvertoppers | 15 februari 2019

Het Kiel in Antwerpen. In een van de ruimtes van het buurtsecretariaat is het een gegons van jewelste. Hier houdt men op dinsdagvoormiddag een Rap op Stap kantoor open. Patrick Speliers is de bezieler van het project. Zelf leeft hij met MS. De ziekte brengt vele uitdagingen, maar op een of andere manier lijkt dat zijn engagement enkel te vergroten.

In 2016 nam Patrick zijn intrek in woonblok Silvertop, samen met zijn partner Chris. In totaal woonden er op dat moment vijfentwintig mensen met een beperking. De meesten van hen kwamen weinig buiten. Patrick wou daar iets aan doen. De vereniging ‘de Silvertoppers’ werd geboren en telde in een mum van tijd vijftig leden. ‘Het komt er op aan om te verbinden,’ zegt Patrick. Hij verbond de mensen met een beperking met de ouderen in het blok en ontdekte dat ze elkaar op veel vlakken konden versterken. Samen gingen ze naar theatervoorstellingen, concerten en op museumuitstap. Het bracht hen allemaal veel zuurstof.

de Silvertopper op uitstap
De Silvertoppers samen op uitstap.

 

De kracht van samen

In september 2017 volgde Patrick een opleiding bij Iedereen verdient vakantie. Toen ontstond het plan om voor Antwerpen een netwerk van Rap op Stap kantoren op te zetten. Patrick nam daarin het voortouw maar moest na een paar maanden een stap terug zetten. Het engagement bleek te zwaar in combinatie met zijn ziekte. ‘We draaiden een paar maanden op een laag pitje, en toen,’ zegt Patrick met een glimlach, ‘toen kwamen Khadija en Touria op de proppen. We voelden al snel aan dat we elkaar konden aanvullen. Zij zochten naar mogelijkheden voor mensen van andere afkomst, om er eens uit te kunnen met een beperkt budget.

"Door eropuit te trekken krijg je zin om ook andere dingen in je leven in handen te nemen." - Patrick Speliers.

Ik zocht naar ondersteuning en kansen om een nieuw netwerk te openen.’ Sindsdien runnen ze de Rap op Stap kantoren samen. Ook Ellen, die Patrick via het persoonlijk assistentiebudget bijstaat in zijn beperking, draait mee als vrijwilliger. Zeven punten in het netwerk draaien al, en er zijn er nog twee in opstart. ‘We bedienen nu al dertig gezinnen per maand,’ zegt Patrick met fonkelogen, ‘in de toekomst hopen we vijfduizend mensen per jaar te bereiken.’

Kansen creëren op maat

Een dame komt wat aarzelend binnen. Patrick nodigt haar uit om aan tafel te gaan zitten. Touria komt erbij om te tolken. Samen overlopen ze de inschrijflijst die Patrick opstelde. Alle noden en verlangens met betrekking tot vakantie worden er in opgetekend. Wat later zitten ze samen rond de computer terwijl Patrick een verblijf aan de kust uitzoekt. Als de dame ziet wat er mogelijk is, klaart haar gezicht helemaal op. Ze giechelt zelfs een beetje. Het vooruitzicht van een verblijf aan zee lijkt haar nu al deugd te doen.

Een vraag die waardigheid vasthoudt: Wat wil jij?

Als ze de aspirant-vakantieganger weer vertrokken is, zegt Patrick: ‘Weet je, het zit hem in kleine dingen. Ik vraag niet: hoeveel kan je besteden maar hoeveel wil je besteden. Zo laat je mensen in hun waardigheid.’  En hij vervolgt: ‘Waar wij ook het verschil kunnen maken is in de tijd en de ondersteuning die we geven. Mensen hebben vaak meerdere consults nodig om overtuigd te zijn.

"Wij werken op maat. Ieder verhaal is anders."

Eerst moeten mensen die lang geen vakantie meer beleefden over de berg heen geraken. Ze moeten weer ontdekken dat ze het waard zijn om op vakantie te gaan, ook als ze schulden hebben, ziek zijn of een andere afkomst hebben. Dan moet er iets gevonden worden dat bij hun specifieke noden en mogelijkheden past. Vandaar dus dat wij heel erg op maat werken. Ieder verhaal is anders.’

Genieten als andere mensen genoten hebben

Wat zijn voor hem momenten van genieten, vraag ik Patrick. Hij glimlacht. ‘Als ik ergens op een terrasje zit en bedenk dat er dankzij ons mensen onderweg zijn naar ergens. Naar de zoo, het museum, op vakantie… Dat is genieten voor mij. Vaak krijgen we achteraf foto’s doorgestuurd: de pretoogjes van de kinderen op die kiekjes zijn altijd een onvoorstelbaar cadeau om te krijgen. Maar dat is nog niet alles. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om die energie van iets te beleven te kunnen voelen. Door er op uit te trekken krijg je zin om ook andere dingen in handen te nemen. Door er op uit te trekken krijg je zin in het leven.’

Patrick Speliers

In gesprek met

Patrick Speliers (51) is voormalig bouwvakker. Toen hij 41 was, werd bij hem Multiple Sclerose vastgesteld. Hij is de bezieler van de Silvertoppers. Het project dat initieel uitstappen mogelijk maakte voor mensen met een beperking groeide intussen uit tot Rap Op Stap Antwerpen Stad (Rosas), een netwerk van 9 kantoren verspreid over de stad. Mensen met speciale noden en/of een beperkt budget kunnen er terecht om daguitstappen of vakantie te vinden en te boeken.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 15 februari 2019 in de categorie Budget.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |