Overslaan en naar de inhoud gaan

Slapen op Antwerps water

In gesprek met Jan Van Rompaey, Hannus | 12 februari 2019

Hoe zou het zijn om je volgende uitstap naar Antwerpen te combineren met een nachtje op een boot? Via Iedereen Verdient Vakantie check je als groep in aan boord van Hannus. De Hannus is een grote tjalk, een historisch zeilend vrachtschip voor de binnenwateren. Hier ontdek het leven op het water en wiegt de deining je ‘s nachts in slaap. Uitbater Jan Van Rompaey wil dat iedereen van het bootleven kan proeven.

‘Als je met je rug naar restaurant ‘De Burgerij’ staat, ligt het schip rechts van het MAS’, gaf Jan me instructies via telefoon. ‘En is er een voordeur waar ik kan bellen?’, vroeg ik nog. ‘Ik wacht wel op je’, lachte hij. Op een koude maandagmorgen zwaaide Jan in de zon vanop zijn boot: ‘Welkom op Hannus - slaapschip in het Bonapartedok in Antwerpen.’

Liefde voor erfgoed

Een loopbruggetje, een kleine sprong naar het dek en een paar seconden later kijk ik naar het hippe Eilandje vanop het water. Mijn fietsrit van het station naar de boot vroeg alle concentratie, maar op de boot valt meteen die stadsdrukte weg. Op het dek voel ik letterlijk ruimte. Jan neemt me mee richting kajuit. Achterwaarts en voorzichtig ga ik de trapjes af. Van de gezellige gemeenschappelijke ruimte met keuken gaat het naar de douches, de wc’s en de tien hutten. Liefst vierentwintig mensen kunnen hier koken, spelletjes spelen, iets drinken en zich nadien comfortabel te slapen leggen.

Hannus
De Hannus aan de Antwerpse kade, pal aan het MAS

 

Hannus ademt geschiedenis. Honderddertig jaar geleden vervoerde het schip bier en aardappelen tot diep in Noord-Nederland. De boot heeft geen kiel en is zo maar anderhalve meter diep. Ook in laag water beweegt de tjalk zich dus moeiteloos. In de jaren zestig werd Hannus een charterschip voor zeilvakanties op het IJsselmeer. Pas in 2013 ontpopte de boot zich als slaapschip voor groepen. Jan kocht het historische vaartuig in 2016 vanuit een overtuiging dat er te onvoorzichtig wordt omgesprongen met erfgoed. Hij wilde de boot een waardig derde leven geven.

Tevreden mensen - voor én na

Jan: ‘In een vorig leven stond ik aan het hoofd van een grote firma. Daar stootte ik vaak op ontevredenheid van personeel, klanten en leveranciers. Op Hannus komen mensen blij en verwachtingsvol aan en vertrékken ze ook gelukkig. Ja, dan ben ik vanzelf ook een content mens. Onlangs ontving ik vijfentwintig kinderen van een Freinetschool. De meesten van hen hadden nog nooit een voet op een boot gezet. Hun enthousiasme om hier een hele week te mogen blijven, was hartverwarmend. Daar doe ik het voor.”

"Op Hannus komen mensen blij en verwachtingsvol aan en vertrékken ze ook gelukkig. Ja, dan ben ik vanzelf ook een content mens." - Jan Van Rompaey

De weekends zijn standaard druk en volgeboekt, vertelt Jan me. De boot trekt echt aan. ‘Dat is nogal wiedes, dit is een fantastische locatie in Antwerpen en uniek in zijn soort. Nergens kun je met een groep zo goedkoop en gezellig logeren als hier. Omdat je zelf kunt koken, ligt het totaalbudget een pak lager. ‘t Eilandje is daarenboven een nieuwe buurt, een hot spot zelfs, en een ideale vertrekplaats om de rest van Antwerpen te ontdekken.’ En als je terugkomt, heb je je eigen knusse kamertje. Voor sommige activiteiten moet je zelfs niet eens het schip verlaten. Jan: ‘Op oudjaar zit je op de eerste rij voor het vuurwerk. En als er evenementen doorgaan op het water, hoef je je stoeltje maar uit te klappen. Voor een deel van de dag ligt Hannus in de schaduw van het MAS. Daar mag je gratis gaan profiteren van het panoramisch zicht.’

Kom mee aan boord

In de weekends mag het dan druk zijn, gedurende de week is er minder vraag naar slaapplek op de boot, zegt Jan. Ook dan is het nochtans mogelijk om te boeken. Jan wil gerust mee zoeken hoe een verblijf op de boot ook voor groepen mensen met een beperkt budget haalbaar wordt. ‘Groepen vanaf zes personen die via Iedereen Verdient Vakantie willen komen, mogen me altijd bellen. Dan bekijken we wat financieel mogelijk is voor jouw groep. De boot staat toch leeg anders, dan gun ik het iedereen voor wie de financiële drempel te hoog is om van de boot te genieten.’

Jan Van Rompaey, Hannus

In gesprek met

Jan Van Rompaey was actief in het bedrijfsleven tot 2013. Zijn passie voor boten pikte hij op via het zeilen. De rust op het water, de onbereikbaarheid voor de rest van de wereld en het geluid van de golven noemt hij onbetaalbaar. Via Hannus en binnenkort een tweede schip, geeft hij anderen de kans van het bootleven te proeven. Info en boekingen via Iedereen Verdient Vakantie vind je hier: Slaapschip Hannus.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 12 februari 2019 in de categorie Groepsvakantie.

Roos Lowette

Neergepend door

Roos werkt deeltijds bij Jint vzw. Ze geeft er jongeren de kans om naar het buitenland te trekken.  Daarnaast schrijft ze verhalen over wat reizen met een mens doet. 

Copyright © 2022 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |