Overslaan en naar de inhoud gaan

Dip je vakantie in het groen

In gesprek met Veerle Heyens | 29 augustus 2014

Even eropuit in de natuur? Ook dat is vakantie! Een uur natuur is de kortste weg naar een rustige geest in een ontspannen lijf. Kansen zijn er te over. Dichtbij huis en dichtbij de plek waar je met vakantie bent. Je moet het alleen wéten, en er geraken. Steunpunt Vakantieparticipatie en het Agentschap Natuur en Bos verrassen je binnenkort met frisse ideeën om een keer meer de natuur in te trekken.

Een wandeling in het bos, vissen aan een waterplas, genieten van een weids uitzicht? De wind in je haren, prikkelend frisse geur in je neus, warm worden van je lijf in beweging?  Dat is puur genieten, tot rust komen, blij worden. Da’s vakantie! En bovendien: onuitputtelijk,  gratis én – als je wil- zelfs dichtbij huis. Vandaar slaan Vakantieparticipatie en het Agentschap voor Natuur en Bos de handen ineen. Want ze willen allebei hetzelfde: meer mensen op weg helpen om de natuur te ontdekken, ervan te leren houden, er op adem te komen en energie op te doen.

Er is zoveel mogelijk

Veerle Heyens, beleidsmedewerker bij Natuur en Bos, buigt zich over de vraag hoe dat kan. Eén dag per week werkt ze daarvoor in het team van Vakantieparticipatie. Inspiratie werd haar ingefluisterd door sociale organisaties en vakantiegangers. ‘Er zijn volop kansen om een uur, een dag of een vakantie in de natuur door te brengen. Er is een aanbod op maat van ieders goesting. De uitdaging is om die informatie op een levendige manier bij de mensen te brengen. Je moet eerst weten wat de mogelijkheden zijn, voor je ze kunt gebruiken natuurlijk. Daar wringt het schoentje nog wat.’

"Er zijn volop kansen om een uur, een dag of een vakantie in de natuur door te brengen."

Vijf nieuwe uitstappen, inclusief een stapje in de natuur

De vakantiegidsen van Steunpunt Vakantieparticipatie zijn voor mensen in armoede een belangrijke bron van informatie over vakanties en uitstappen. In de uitgave 2015 zal voor het eerst bijzondere aandacht worden besteed aan de rijke mogelijkheden van bos en natuur in Vlaanderen. ‘We hebben vijf daguitstappen bedacht waar we een leuke attractie combineren met een bezoek aan een natuurgebied in de buurt. Eentje in elke provincie: het muziekbos in Ronse, de Ijzermonding in Nieuwpoort, Connecterra in Maasmechelen, de Kalmthoutse Heide in het Antwerpse en domein Groenenberg in Sint-Pieters-Leeuw.’

Extra aandacht voor verblijfsaccomodatie in of nabij het groen

Bovendien kunnen vakantiegangers in de gidsen 2015 ontdekken waar ze dicht bij natuurgebieden kunnen overnachten. ‘We bedenken nog hoe we dat het best kunnen doen. Met een herkenbaar logo wellicht, aangevuld met per provincie een lijst van natuurgebieden en wat er te beleven valt. Het aanbod is erg groot. Dat maakt het echt wel tot een uitdaging om al die informatie eenvoudig te presenteren’, legt Veerle uit.

Online zoeken en plannen

Een berg informatie is nu al te vinden op de website van natuur en bos, www.natuurenbos.be. Wie goed zoekt, vindt gegarandeerd leuke ideetjes. ‘Maar dat zoeken kan veel makkelijker dan het nu is. Dus bouwen we de website helemaal om. We willen vertrekken vanuit wat de mensen willen beleven in de natuur. Wil je wandelen, joggen, spelen, fietsen? Wil je met een rolstoel of buggy de natuur in, kunnen uitrusten, picknicken? Dat opzoekwerk wordt binnenkort een pak eenvoudiger, met voor elke bezoeker informatie precies op maat.’

Bereikbaarheid verhogen

Mensen inspireren met ideeën, verrassende combinaties en tips: Veerle hoopt dat daardoor meer mensen de weg naar de natuur zullen vinden. ‘Maar daarmee zijn we er nog niet helemaal. Er zijn nog andere drempels aan te pakken. Eentje daarvan is bijvoorbeeld: hoe geraken de mensen ter plaatse? De bus of belbus biedt in vele gevallen wel een goeie oplossing. Maar je moet het weten, en dan nog de telefoon kunnen of durven nemen om het te regelen. Daar kan wat oefening of praktische hulp bij nodig zijn’, denkt Veerle. 

Sterk netwerk kan drempels wegnemen

Ziedaar een uitdaging voor het netwerk van Vakantieparticipatie: ruim 1500 sociale organisaties en een groeiend aantal Rap op Stap kantoren kunnen daaraan een flinke steen bijdragen. Dat netwerk bemiddelt jaarlijks meer dan 110.000 daguitstappen en vakanties voor mensen in armoede. Hun advies en geduldige begeleiding helpt duizenden mensen over de drempel naar vakantie. Met een beetje extra aandacht brengen zij ook de weldaad van natuurbeleving tot bij die mensen. 

"Het is mijn grootste wens dat meer mensen kunnen ondervinden hoeveel deugd het doet om in de natuur te zijn. Niet alleen op vakantie, maar net zo goed dicht bij huis."

- Veerle Heyens

Veerle Heyens

In gesprek met

Veerle Heyens is beleidsmedewerker bij het Agentschap Natuur en Bos. Eén dag per week zit ze mee aan de werktafel bij Steunpunt Vakantieparticipatie, waar ze een vakantieaanbod ontwikkelt in en om de Vlaamse bossen en natuurgebieden.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 29 augustus 2014 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |