Overslaan en naar de inhoud gaan

Beeldverhaal: met het team op dorpeltrekking in Brussel

In gesprek met team Iedereen Verdient Vakantie | 21 januari 2020

Tijdens het laatste Forum Iedereen Verdient Vakantie lanceerde het team de uitdaging om met heel Vlaanderen tientallen bijzondere vakantie-expedities op te zetten en zo elk bijzonder hoekje van Vlaanderen te verkennen. ‘Wij sporen iedereen aan om eropuit te trekken. Laat ons zelf dan ook eens op pad gaan’ hoor ik mijn collega Jeroen zeggen. Zo gezegd, zo gedaan! Het team Iedereen Verdient Vakantie vertrekt ook op dorpeltrekking, vanaf de dorpel van onze gezamenlijke werkplaats aan de Brusselse Grasmarkt.

Post-it Brighton
 

Het is een mooie winteravond. De deur valt achter ons toe. We vertrekken zonder plan, zonder bestemming doorheen hartje Brussel.

‘Waar trekken we heen? Welke richting gaan we uit?’ vraagt Eva. ‘Eender waar’, zegt de padvinder onder ons die de leiding neemt.

We schrijven allemaal onze favoriete bestemming op, het lijkt wel een tv-programma, een bestemming die aantrekkelijk én onbereikbaar is. 

Een onschuldige hand trekt één van de bestemmingen, Brighton (UK). Die bepaalt in welke windrichting onze stappen leiden.

 

Zo bekend, en toch nooit gezien

Doelloos wandelen en je zintuigen de vrije loop laten, doet ontdekken. ‘Dat had ik nog nooit eerder gezien!’ hoor ik mezelf zeggen. Dat geldt niet alleen voor mij blijkt zo, want iemand anders bekent: ‘Ik ken Brussel eigenlijk helemaal niet, enkel de weg naar het werk en de buurten errond’. De weg naar je werk wandel je elke dag. Af en toe wandel je wat rond in de buurt, maar steeds met een doel voor ogen. De sluier van de routine en verplichtingen maakt vanavond plaats voor verwondering.

De weg naar het werk
De weg naar je werk wandel je elke dag....

 

Het loslaten van die schaduw van het alledaagse is een beetje zoals een geschenk uitpakken. Je gaat op in de opwinding van het moment en bewondert de prachtige verpakking. Bij het openscheuren van elk hoekje, plakkertje of stukje papier onthult zich een nieuwe verrassing. Een nieuw tipje van de sluier dat zich toont, wachtend om ontdekt te worden. De verwondering en de nieuwsgierigheid maken zich even meester van je gedachten en je kijkt door andere ogen. De ervaring op zich loont al de moeite en maakt het krijgen van een geschenk nog leuker.

Geschenk
... de schaduw van het alledaagse loslaten is als het uitpakken van een geschenk.

 

Verrassende ontdekkingen

Welke verrassingen bracht dit geschenk mij, buiten het gepopel om te vertrekken en de nieuwsgierigheid naar verborgen Brusselse schatten? Ik vertel het je graag, met beeld en woord.

Café in miniatuur
Verrast worden door kleine dingen. In dit geval erg letterlijk, een miniatuur van een café. Prachtig in elkaar geknutseld en een ware deugd voor wie zijn verbeelding graag de vrije loop laat. En kijk, achteraan op het bord staat: ‘Alleman is welkom’!

 

Muurschildering
Een herinnering aan samenhorigheid, strijdlust en stoutmoedigheid. We staan er niet alleen voor. We hebben elkaar en nog zoveel anderen die strijdlustig zijn. Wereldvrede, voor minder doen we het niet! De moed hebben om er iets aan te doen, er zijn er zovelen in ons netwerk die dit in hun hart dragen. 

 

Tekst op cafémuur
“Niets is zo vreemd voor mij dan mezelf”. Eentje om mee naar huis te nemen en dieper over na te denken… .

 

Dit moeten we gewoon vaker doen

Het was een leuke avond. Ik leerde Brussel beter kennen, en – het mooist van al – ook mijn collega’s. Ik keek verder dan de dagelijkse uitzichten van gevels en kasseien die al vast liggen in mijn geheugen. Ik ontdekte kleine verrassingen, grote verwondering en diepe gedachtenroerselen.

 
 

“Eigenlijk is het zonde dat we hier zo veel zijn en zo weinig de buurt ontdekken waar we elke dag zoveel tijd doorbrengen’, klinkt het op het einde van de avond.

‘Dit moeten we vaker doen!’

 

Foto's en illustraties: Anneleen Adriaenssens

Iedereen Verdient Vakantie

In gesprek met

Het team Iedereen Verdient Vakantie (Toerisme Vlaanderen) maakt samen met al zijn partners mee vakantie mogelijk voor mensen die minder vanzelfsprekend vakantiekansen ervaren. Ze ondersteunen partners, creëren ontmoetingen en boeken vakanties en daguitstappen voor mensen met een beperkt budget.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 21 januari 2020 in de categorie Daguitstap.

Anneleen Adriaenssens

Neergepend door

Anneleen Adriaenssens is netwerkverbinder bij Iedereen Verdient Vakantie. Zij ondersteunt toeristische ondernemers en sociale organisaties die samen vakantiedrempels willen verlagen voor mensen die sociale uitsluiting ervaren. Anneleen is ook storyweaver voor Connect Your Story en Verbind Je Verhaal

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |