Overslaan en naar de inhoud gaan

Als mensen onderweg goeiedag zeggen...

In gesprek met Sandy De Maesschalck | 11 januari 2021

‘Ik hou van wandelen.’ Dat vertelt Sandy De Maesschalck als ik haar tref in Ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren.  Normaal gaat ze naar het dagcentrum. Ze maakt er soep, werkt er in de tuin en ontmoet er haar vriendinnen. Maar nu niet, je weet wel, corona.

‘Alleen thuis zitten is niet goed, dan weet ik met mijzelf geen blijf.’ Dus komt Sandy mee met papa Frans die als vrijwilliger werkt in het sociale restaurant van De Moazoart. Het sociale restaurant dat nu een afhaalrestaurant is, je weet wel, corona.

“Wandelen met mijn hondje maakt me rustig en blij.”

Sandy

Ze houdt van wandelen met haar hondje Linda. ‘Hij geeft me veel vriendschap. Als ik verdrietig ben, komt hij bij me, om mij te troosten. Ik wandel dan met hem door de straten rond ons huis. Dat maakt me blij en rustig. Ik heb dat nodig want ik word zot als het druk is, als de mensen door elkaar praten. Weet je wat ik zo bijzonder vind? Als we wandelen en de mensen onderweg goeiedag zeggen. Dan word ik heel blij!’

‘Ik voel me gelukkig nu.’

Sandy’s ogen stralen. ‘De mensen zijn hier zo vriendelijk en goed.’
We eten spaghetti. Met drie aan een grote tafel, Sandy, Bert - de verantwoordelijke van De Moazoart - en ik.

“Gaat een wandelvakantiedroom in vervulling? Hopelijk wel dit jaar!”

Bert

Ze vertelt: ‘Ik ben eens op vakantie geweest, met mijn papa en andere mensen. Met Pirlewiet, dat ken jij vast niet. Op een mooi domein met bomen. We sliepen in een huisje, mijn papa en ik. Het was er zo rustig, dat vond ik heel leuk.’

‘Op vakantie naar de Ardennen. Om daar te gaan wandelen.’

Sandy antwoordt snel als ik haar vraag wat haar droom is. Wandelen. Ardennen. Vakantie!
‘Dan heb jij veel geluk!’ Bert lacht. Want net deze week kreeg de Moazoart bericht dat Iedereen Verdient Vakantie hun ontdekkingtroef-project** zal ondersteunen. Voor het eerst zal De Moazoart een groepsvakantie organiseren, en wel naar de Ardennen.
Zelden ging een droom sneller in vervulling!
Sandy gaat nog meer stralen. ‘En Bert, ik zou ook heel graag eens naar de dolfijnen gaan.’
 

* Pirlewiet organiseert vakanties voor kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen die in armoede leven.
** Iedereen Verdient Vakantie ondersteunt in 2020 Ontdekkingtroef-projecten overal in Vlaanderen. Een groot deel van deze projecten kunnen (hopelijk) dit jaar effectief doorgaan.

 
Foto: Bert Reniers
Sandy De Maesschalck

In gesprek met

Sandy De Maesschalck is een vrolijke vrouw van 33 jaar. Ze woont in Zele en heeft een verstandelijke beperking. Meestal gaat ze naar het dagcentrum Baleunis van Blijdorp in Dendermonde. Ze woont samen met haar papa en gaat soms met hem mee naar de Moazoart. Ze houdt van praten met mensen en spelen op haar tablet, maar niet van drukte! Ze houdt ook heel erg van wandelen omdat het haar rustig maakt. Naast haar hondje Linda, zijn dolfijnen haar lievelingsdieren.

Ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren is een geïntegreerde basisvoorziening en een erkende Vereniging waar armen het woord nemen met een warm onthaalpunt en een divers ondersteunings- en activiteitenaanbod prioritair gericht naar kwetsbare mensen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 11 januari 2021 in de categorie Vrije tijd.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |