Overslaan en naar de inhoud gaan

Zet ook jouw pan op het vakantievuur

In gesprek met Wij allemaal, Forum 2016 | 16 december 2016

Waren er nu 450 of 475 mensen op het Forum 2016? Bij Vakantieparticipatie raakten ze de tel kwijt. Véél volk. Da’s zeker. En véél moed. Dit Forum werd gemaakt door mensen die deskundig zijn door ervaring. Door mensen die weten wat armoede betekent, welke uitdagingen leven met een beperking inhoudt. Door mensen die zichzelf overstegen. Zij brachten hun verhaal voor duizend ogen en oren in de sfeervolle, stampvolle congresruimte van Planckendaal. De magie van échte verhalen, verteld door moedige mensen. Mensen die aangrijpend pleitten voor het recht op vakantie. Het herhaalde applaus was grandioos verdiend.

 

Honderden verhalen

Editie 2016 van het Forum Vakantieparticipatie was – meer dan ooit – van iedereen. Meer dan driehonderd mensen participeerden in de maanden voorafgaand aan het forum aan workshops en babbels. Via dans, theater, video, boetseren, vertellen, spelen en poëzie drukten ze uit wat vakantie voor hen betekent. Ze gaven taal, beeld en klank aan hoe vakantie een steen verlegt in de stroom van hun bestaan. Hoe dat ging, kan je in deze clip zien:

 

Eén groot verhaal

En dan, op 15 december 2016, de  dag waarnaar zoveel mensen uitkeken, kwamen die verhalen samen. Druppel na druppel vormde zich een rivier van betekenis. Herinnerden we ons weer waarom vakantie zo’n zegen is. Hoe mensen groeien doorheen vakantie. Dat we bergen bedwingen tijdens vakantie, en niet alleen letterlijk. Dat we elkaar waarderen en zetjes geven voor, tijdens en na vakantie. Dat we ons op kamp even kunnen afschermen – als achter een kleurrijk geweven schild – van de buitenwereld. Dat we zorg en genezing vinden in de handen van zorgzame vakantiemakers. Dat we het heerlijk vinden om onze voeten te mogen volgen. Dat we rust en stilte herontdekken en leren waarderen.  Vakantie is voor iedereen anders, want iedereen is uniek.

collage forum

Maak het mogelijk voor elkaar

Wat we ook hoorden was dit: als je in de miserie zit, is het van enorme waarde dat iemand je even helpt om wat rust te vinden. We hoorden het van moedige mensen. Het klonk als een rode draad doorheen hun persoonlijke, kwetsbare getuigenissen.

Iemand die zonder eigenbelang een zetje geeft om er even op uit te kunnen. Iemand die gauw een verblijf helpt regelen, een leuke tip geeft. Iemand die je uitnodigt om erbij te komen, je op de bus helpt, je gerust stelt. Iemand die je voor het eerst mee op kamp neemt, met je danst, naar je verhaal luistert. Iemand die de deur voor je openhoudt, je met rolstoel en al naar de zee duwt. Iemand die het licht in je ogen opmerkt. Iemand die je vastpakt en zegt dat je graag gezien wordt. Da’s allemaal vakantie!

collage forum 2

We zoeken de weg naar je hart

Het Forum leverde een schat aan verhalen op. Verhalen van échte mensen, over échte belevenissen. Verhalen van zorgen, genieten, zwerven en spelen. Van uitrusten, durven, doorzetten en steunen. Verhalen van alleen. Verhalen van samen. Verhalen van mensen die kracht vinden tijdens vakantie.  Ze zijn ingeblikt in getuigenissen, gedichten, een theaterstuk, in filmpjes en videogetuigenissen. Niet om in de kast te liggen of te verstoppen achter digitale muren met paswoorden, wel om te delen met de wereld. Druppelsgewijs. Zodat elk verhaal in een vakantietempo de weg naar je hart kan vinden. Opdat ze je mogen inspireren om jezelf en andere mensen vakantie te gunnen. Kijk dus mee uit naar 2017, een jaar waarin we de schat met je delen.

Dankbaar!

Ach kom. We kunnen het toch niet allemaal tot volgend jaar bewaren zeg je? Goed, goed. We geven je al één parel cadeau. Een gedicht, ter plaatse gecomponeerd door forumdichter Jan Somers. Een dankbare afsluiter van het Forum 2016 en meteen ook een wens voor een nieuw vakantiejaar 2017.

Dankbaar!

Dankbaar!
Dankbaar gebruik maken
van gesprokkelde woorden,
verkapte zinnen,

sprakeloze witregels,
dansende voeten
gesleept vanuit het vakantiebos.
Een bos voor bijna iedereen.

Zorgvuldig participatief
stapelen, herstapelen, verbinden
verhalen zich in en rondom ons heen.
Zet ook jouw pan op het vakantievuur.

Vakantie brengt jou
maar ook mij
terug op verhaal.
Een dankbaar verhaal.

Jan Somers
Forum dichter 2016

 

Fotografie: Robert Boons & Jan Somers
Forum 2016

In gesprek met

Elk jaar ontmoeten vakantiegangers, sociale organisaties en vakantiemakers elkaar tijdens het Forum Vakantieparticipatie.  De editie 2016 is nèt achter de rug. Op 15 december dompelden meer dan 450 mensen zich onder in oprechte verhalen van wat vakantie met mensen doet. We deelden de wens om volgend jaar voor nog meer mensen vakantie mogelijk te maken.  

Dit verhaal werd gepubliceerd op 16 december 2016 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |