Overslaan en naar de inhoud gaan

Vriendschap: het mooiste dat onderweg kan ontstaan.‏

In gesprek met Paula Moens en Emmy Van der Vloet | 21 oktober 2014

Het ziet eruit alsof ze al jarenlang dikke vriendinnen zijn. Poserend voor de foto kruipen ze dicht bij elkaar. Een arm zwaait af en toe over de schouder van de ander. Ze kijken elkaar graag recht in de ogen. Glimlachend, hardop schaterend. Een aanstekelijke warmte, je kunt niet anders dan blij en vertederd zijn. Nochtans is hun vriendschap nog jong. Een paar weken geleden leerden ze mekaar kennen. Op uitstap naar de Antwerpse Zoo, met hun tweetjes.

Paula Moens (55) is moeder van drie volwassen kinderen. Ze is gescheiden, woont op haar eentje en werkt deeltijds in de Kringloopwinkel in Sint-Niklaas . Emmy Van der Vloet (68) is vrijwillig reisadviseur in het plaatselijke Rap op Stap kantoor. Allebei vinden ze het super om eens op stap te gaan, en allebei kwamen ze daar niet aan toe omdat ze er niks aan vinden om er alleen eropuit te trekken. Want ze zitten al genoeg alleen thuis, vinden ze.

Tot Paula in het Rap op Stap kantoor verscheen tijdens Emmy’s zitdag. ‘Ik had een boekje van het OCMW gekregen en daar las ik iets in over Rap op Stap. Ik vond dat wel interessant, want ik kom niet zoveel buiten. Toen ik daarna een keer bij het OCMW was nodigde Erna (Foubert is maatschappelijk werker en coördineert Rap op Stap Sint-Niklaas n.v.d.r.) me uit om eens binnen te komen en te babbelen over het idee om eens een dagje weg te gaan.’

Paula had er wel nood aan, zegt ze. Haar werk is niet altijd gemakkelijk, en dan kan een beetje ontspanning ferm deugd doen. 

"Maar alleen gaan zag ik niet echt zitten. Ik zit thuis al zoveel alleen en dan is nog eens alleen op reis gaan niet zo leuk. En trouwens, reizen met het openbaar vervoer: daar ben ik niet zo’n krak in."

 Paula

 

Toen ze daar zo over zaten te babbelen, stelde Erna aan Emmy voor om eens mee te gaan met Paula. Een onverwacht voorstel, waar Emmy wel even van opkeek. ‘Want ik kende Paula eigenlijk niet, en ik had al helemaal geen idee dat ik dat als vrijwilliger ook mocht, zo eens meegaan met iemand. Maar ik wilde dat wel graag doen, want ik vind het fijn om een keer naar buiten te gaan, eens op reis te zijn.’ Emmy mag dan al wel vrijwillig reisadviseur zijn, zelf op uitstap gaan was er nog niet van gekomen.

Dat die twee dames bij mekaar passen, moet Erna goed aangevoeld hebben. Het klikte van de eerste minuut. De twee kijken naar mekaar, een diamanten glimlach op het gezicht. ‘Eerst reisden we met de trein en haalden in het station een broodje voor de picknick. Dan hebben we de hele dierentuin samen doorgewandeld en de show van de zeeleeuwen gezien. En we hebben heel veel gebabbeld, het was precies alsof we mekaar al jaren kenden’, vertelt Emmy. 

"Ja, we passen eigenlijk wel goed bijeen", lacht Paula. "We gingen gewoon allebei samen overal naartoe, we pasten ons gemakkelijk aan mekaar aan, alsof we dat al jaren zo gewoon waren. En dan klikt het vanzelf."

Ze vinden het allebei wel grappig. En leuk bovendien, want nu gaat er een hele nieuwe wereld van mogelijkheden open. Paula: ‘Ik heb nog niet veel van de wereld gezien, en Emmy ook niet. Als Emmy mij wil begeleiden, dan wil ik zeker nog op stap gaan. En eens ergens blijven slapen ook. Naar de bossen, de natuur in. Want dat geeft rust.’ Ze schittert. ‘Dan kun je al eens dieren zien, of zoals in deze tijd van het jaar de paddenstoelen boven de grond zien komen. Zo schoon, maar je moet het wel willen zien natuurlijk.’ Emmy lacht, een beetje verlegen. Ze vindt het een hele eer dat Paula weer met haar op reis wil. En bovendien: zo komt ze zelf nog eens ergens.

Info:

Rap op Stap Sint-Niklaas is actief sinds november 2013. Erna Foubert begeleidt zes vrijwilligers die beurtelings per twee een halve dag zitdag doen. Het Rap op Stap kantoor gaat het aanbod stilaan uitbreiden met een buddy-werking. ‘Want we kunnen nog meer mensen over de streep trekken als ze in gezelschap van anderen op daguitstap kunnen of kunnen meedoen met lokale culturele activiteiten’, zegt Erna.

In gesprek met

Paula Moens is moeder van drie volwassen kinderen. ze woont alleen en werkt deeltijds. Emmy Van der Vloet is vrijwillig reisadviseur bij Rap op Stap Sint-Niklaas. Ze leerden elkaar kennen tijdens het spreekuur van Emmy. Later trokken ze samen naar de Antwerpse Zoo. Het begin van een hartverwarmende vriendschap.

Meer informatie: 

Over Rap op Stap: www.rapopstap.be
Over de vrijetijdswerking van OCMW Sint-Niklaas

Dit verhaal werd gepubliceerd op 21 oktober 2014 in de categorie Voor het eerst.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |