Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantiegangers doen oproep aan hulpverleners en beleid

In gesprek met Claudine, Hilde, Patrick, Carine, Dirk, Jenneke, Marleen, Rita en Fanny | 13 januari 2017

‘Vakantie is preventie. Vakantie is medicatie. Vakantie is puur, puur voelen dat je leeft.’ Na urenlang vragen, vertellen en luisteren naar elkaar kwamen negen ervaren vakantiegangers tot die conclusie. Vakantie is ongelooflijk belangrijk, stellen ze. Ook voor wie vakantie een moeilijk te realiseren verlangen is, om welke reden dan ook. Eenzaamheid, weinig zelfvertrouwen, een beperkt inkomen, ziekte of een beperking: ook dan (en vooral dan!) moet vakantie kunnen. Want vakantie verzacht het leven en versterkt de mens. Ze hopen dat professionals in beleid en hulpverlening dit gaan beseffen en mee mogelijk maken wat soms onmogelijk lijkt.

Steunpunt Vakantieparticipatie nodigde negen vakantiegangers uit voor een workshop ‘digital storytelling.’ Ze verbleven twee dagen in de Koninklijke Villa in Oostende, deelden hun vakantie-ervaringen, smeedden die ervaringen tot verhalen en bereidden elk een videoverhaal voor. Tijdens het forum 2016 toonden ze de resultaten van hun werk voor het eerst aan de buitenwereld.

Deugddoende groepservaring

‘We kenden mekaar niet. Het was wonderlijk hoe we elkaar twee dagen later als groep, familie tot weerziens zeiden. We leerden elkaars verhalen kennen, de kracht én de verschillen waarderen, respecteren’ zeiden ze. ‘Na urenlang vragen, vertellen en luisteren naar elkaar, kunnen we alleen maar bevestigen: iedereen verdient vakantie. ’t Is meer: iedereen heeft recht op vakantie. Dat inzicht werd voor ons cruciaal.’

Boodschap voor publiek, professionals en beleid

Om dat recht in praktijk om te zetten, is het nodig dat de publieke opinie ontdekt dat vakantie geen luxe is, maar deel uitmaakt van een volwaardig, menswaardig bestaan. De negen vertellers roepen gezamenlijk hulpverleners en beleidsmakers op om het verlangen naar en het effect van vakantie echt ernstig te nemen. 'Sociaal werkers, dokters, psychiaters, advocaten, beleidmakers én mensen die denken dat vakantie niet voor hen is: maak alsjeblief mee mogelijk wat onmogelijk lijkt. Het is overduidelijk: vakantie is ongelooflijk belangrijk."

Bekijk hier hun gezamenlijke videoboodschap:

"De mensen zeggen, dat vakantie een luxe is.
Dat het vanzelfsprekend is.
Dat je er niet zo’n gedoe moet over maken.

Of ook, ze zeggen
dat het niets voor mij is,
dat ik het niet kan betalen,
dat ik er niet geraak,
dat het te moeilijk is.

Anderen beslissen:
vakantie is niet voor mijn patiënt, niet voor mijn cliënt
Te kort door de bocht
Vakantie is nodig, vakantie is goed."

“Sociaal werkers, dokters, advocaten, beleidsmakers: maak mee mogelijk wat onmogelijk lijkt. Vakantie is ongelooflijk belangrijk.”

 
Hilde, Fanny, Claudine, Dirk, Rita, Jenneke, Carine, Marleen en Patrick gingen in op de uitnodiging van Vakantieparticipatie om hun vakantie-ervaringen te vertellen via een ‘digital story’. Lees hier meer over de workshop. In hun persoonlijk videoverhaal vertellen ze met eigen stem wat vakantie voor hen betekent. Ze tonen met eigen woorden en zorgvuldig uitgezochte beelden hoe vakantie hun leven rijk en waardevol maakt. De videoverhalen delen we in de loop van de komende weken op www.iedereenverdientvakantie.be en via het Youtube-kanaal van Steunpunt Vakantieparticipatie, Toerisme Vlaanderen.

 

workshop digital storytelling

In gesprek met

Ervaren vakantiegangers Claudine, Hilde, Patrick, Carine, Dirk, Jenneke, Marleen, Rita en Fanny nemen deel aan een tweedaagse workshop ‘Digital Storytelling.’ Ze boetseren hun vakantie ervaringen tot verhalen. Straks worden die verhalen filmpjes, die op reis kunnen via Vakantieparticipatie, Youtube en Facebook. De vertellers tonen hun verhalen tijdens het Forum Vakantieparticipatie op 15 december 2016. Dat is wat de vertellers willen: lotgenoten laten zien dat het wél kan, met vakantie gaan. Vakantie-aanbieders ideeën geven om het samen nog beter te doen voor mensen die minder kansen krijgen. Beleidsverantwoordelijken doen nadenken over het belang van vakantie voor iedereen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 13 januari 2017 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |