Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantie voor gezinnen met een ernstig ziek kind: de max!

In gesprek met Yves Bisschops | 16 juni 2020

Vzw Villa Max biedt kosteloze en unieke vakanties aan voor gezinnen met een ernstig ziek kind. Voor hun vakanties werken ze samen met Casa Ametza, een toeristische partner in het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Yves Bisschops, die zich bezighoudt met de public relations en fondsen van de organisatie, vertelt me met veel enthousiasme over het netwerk van Villa Max, de dromen van de organisatie en het belang van vakantie.

Het concept

Yves doet de geschiedenis van Villa Max uit de doeken. ‘De organisatie is eigenlijk ontstaan uit het concept van Villa Pardoes in Nederland. Zij bieden vakanties aan voor gezinnen met een ernstig ziek kind. Oorspronkelijk organiseerde Villa Pardoes deze vakanties voor zowel Nederlandse als Belgische gezinnen, maar het succes in Nederland werd zo groot dat ze moesten besluiten om zich enkel nog tot Nederlandse gezinnen te richten’, zegt Yves. Het concept was echter zo inspirerend voor veel Belgische gezinnen, dat Marleen en Redgy, zelf ouders van een ziek kindje, het initiatief namen om een soortgelijke organisatie in België op te zetten. Villa Max was geboren.

 

Het netwerk van Villa Max als een warm deken

Villa Max krijgt geen subsidies. ‘Alle centen die binnenkomen, komen van bedrijven, verenigingen of particulieren die sponsoren. Hun financiële en logistieke hulp maakt onze vakanties mogelijk’, aldus Yves. ‘De vraag is groter dan het aanbod. Om ook het aanbod te doen groeien, is een groter netwerk van ondersteunende partners nodig, die zich liefst voor langere termijn engageren. Zonder partners zou Villa Max niet bestaan.’

De nood aan vakantie voor Belgische gezinnen met een ziek kind is zo groot dat Villa Max moest uitbreiden. ‘Een paar jaar geleden zijn we dan ook gestart met allerlei initiatieven om Villa Max extra bekend te maken en nieuwe partners aan te trekken. Want hoe meer partners je kan bereiken, hoe meer gezinnen kosteloos op vakantie kunnen’, zegt Yves.

“Ik hoor soms dat wij in een harde maatschappij leven. Ik zie dat ook af en toe, maar ik voel dat zelf niet. Omdat ik het geluk heb om in zo’n warme omgeving te mogen werken.”

Yves Bisschops

Samen met de partners, bestaat het netwerk van Villa Max uit een heleboel vrijwilligers. Allemaal geëngageerde mensen met een groot hart die mee instaan om de vakanties mogelijk te maken. Yves: ‘Ik hoor soms dat wij in een harde maatschappij leven. Ik zie dat ook af en toe, maar ik voel dat zelf niet. Omdat ik het geluk heb om in zo’n warme omgeving te mogen werken.’

Yves vertelt dat hij in zijn job bij Villa Max al heel veel warme projecten is tegenkomen, waarvan de initiatiefnemers de mensen waarvoor ze het doen vaak zelf niet kennen, maar zich toch inzetten. ‘België is echt warmer dan we denken’. Hij verwijst naar het project ‘Crazy Crochet’, dat hij samen met Kathy Vanden Broek, onthaalmedewerkster bij Casa Ametza, opzette voor de Warmste Week. Het doel: mensen zelf een dekentje laten haken om zo het wereldrecord van ‘grootste gehaakte poncho ter wereld’ te kunnen verzilveren. Meer dan duizend mensen, verspreid over heel België en zelfs over de landsgrenzen heen, hebben zich geëngageerd voor dit solidaire project. ‘De meer dan 5000 dekentjes werden verkocht voor de Warmste Week en het deel dat niet verkocht geraakte, werd geschonken aan andere goede doelen. Zo ondersteunen we weer andere organisaties.’ Villa Max heeft duidelijk een maatschappelijke functie.

Vakanties zonder drempel

Voor gezinnen met een ernstig ziek kind is het geen evidentie om op vakantie te gaan. De succesformule van Villa Max ligt precies in het wegnemen van drempels, zowel financieel als logistiek. De vakanties zijn kosteloos en alles wordt aangepast op basis van de zorgbehoeften. De organisatie zorgt dat hun aanbod bij de juiste mensen terecht komt en selecteert de gezinnen zorgvuldig. Yves: ‘Als een gezin geselecteerd wordt, belt Villa Max hen op voorhand op en gaan ze samen op zoek naar een geschikte vakantie op maat die aan alle noden voldoet. Ook wat medische behoeften betreft, kijken we erop toe dat alle zorgmiddelen ter beschikking gesteld kunnen worden. We proberen om zo goed als mogelijk voorbereid aan de start te komen.’

“Op vakantie komen gezinnen uit hun isolement. Ze maken weer connectie met de buitenwereld.”

Daarnaast kunnen de gezinnen tijdens een Villa Max-vakantie vrijblijvend deelnemen aan tal van activiteiten die volledig georganiseerd worden door vrijwilligers: er is dagelijks kinderanimatie, er zijn knutselactiviteiten, spelletjes,… ‘Het volledige aanbod wordt zo opgesteld dat iedereen op maat kan deelnemen. Zo hebben we bijvoorbeeld een groot ganzenbord met grote dobbelstenen. Het ene kind kan die dobbelstenen gewoon smijten en daarvoor zijn hele lichaam gebruiken, een ander kind heeft alleen zijn armen om te smijten maar daar zit dan serieus wat kracht achter, en nog een ander kind bedient de dobbelstenen vanop een scherm uit de rolstoel.’ Aan de kant wordt telkens koffie en thee klaargezet, zodat ook de ouders bij de activiteiten betrokken kunnen worden als ze dat willen.

‘Er komen altijd zes gezinnen tegelijk op vakantie’, zegt Yves. ‘Maar elk gezin kan zelf kiezen hoe ze hun vakantie willen beleven’. Gezinnen kunnen samen of apart activiteiten doen. Ze kunnen uitstappen maken via Iedereen Verdient Vakantie of een stadsbezoek aan Antwerpen brengen. Er is een aangepast zwembad in de buurt en in het nabije park kunnen ze bootje varen, minigolven,... ‘Elke vakantieweek verloopt telkens anders, naargelang wat de vrijwilligers en partners aanbieden’, zegt Yves.

Casa Ametza als de ideale vakantiesetting

Casa Ametza in Brasschaat ondersteunt alle Villa Max-vakanties. Hun zes huisjes zijn helemaal aangepast aan alle zorgnoden. De huisjes worden op maat aangekleed voor de gezinnen om het ultieme vakantiegevoel te creëren: met smileys aan het raam en helemaal ingericht op zen Villa Max.

Yves zegt dat er meteen een klik was: ‘Dankzij onze samenwerking kan Casa Ametza de huisjes sowieso bepaalde delen van het jaar verhuren aan het doelpubliek dat zij voor ogen hebben. Bovendien klopt de locatie helemaal’, vertelt Yves. Casa Ametza ligt in het park van Brasschaat, waar voldoende ruimte en rust is, waar ongelooflijk veel mogelijkheden zijn om je te amuseren als gezin en toch dicht genoeg bij een ziekenhuis voor als het echt even nodig is. ‘Natuurlijk hopen we dat de gezinnen geen gebruik moeten maken van een ziekenhuisbezoek, maar de mogelijkheid ertoe geeft wel een extra veiligheid.’

Over het belang van vakantie

Dankzij de drempelverlagende werking van Villa Max, kunnen gezinnen met een gerust gevoel op vakantie vertrekken. Vakantie kan dan de kracht geven om een volgende stap te zetten. Vakantie kan er dan voor zorgen dat er terug een deur is die opengaat, ongeacht de moeilijkheden waar gezinnen nog doorheen moeten.

Yves vertelt dat het hele vakantiegebeuren een echt proces is: ‘Je hebt de fase vóór de vakantie, die begint vanaf het moment dat je als gezin wordt opgebeld. Je kan dan beginnen uitkijken naar de vakantie en hebt een doel voor ogen. Zeker voor onze gezinnen is dit een belangrijk aspect. Dan is er de vakantie zelf die we maximaal zo tof willen maken en op maat van elk gezin. En dan is er nog de fase achteraf’.

“Ik wil nog meer gezinnen een deugddoende vakantie kunnen aanbieden. Er zijn zoveel gezinnen die er nood aan hebben.”

Als Yves vertelt over de fase achteraf, wordt het belang hiervan al snel duidelijk. Deze fase gaat over de essentie van vakantie, over de helende werking. Heel veel mensen hebben kracht gekregen, energie kunnen opdoen en zien weer mogelijkheden naar de toekomst toe. En ook heel belangrijk: ze hebben een netwerk opgebouwd onder de gezinnen. ‘Als je een ziek kind hebt, zit je meestal in een isolement, je komt niet vaak meer buiten. De ene ouder zit in het ziekenhuis bij het zieke kind, de andere ouder zit thuis bij het gezonde kind. Op vakantie komen ze uit hun isolement. Ze maken weer connectie met de buitenwereld en delen op het einde vaak telefoonnummers om nadien ervaringen uit te kunnen wisselen’.

Sommige gezinnen merken ook dat ze samen wél dingen kunnen doen waarvan ze niet wisten dat het mogelijk was. Yves vertelt over een gezin met een kindje dat al 4 à 5 jaar niet meer was gaan zwemmen. Tijdens de vakantieweek via Villa Max, waar ze konden zwemmen in een aangepast zwembad, beseften ze dat samen zwemmen wel mogelijk was. Het gaat dus vaak om kleine stappen, maar met zo’n grote impact. ‘We doen inspanningen en zien meteen het effect op de gezinnen. Dat is telkens onbeschrijflijk’, zegt Yves. ‘Samen met de vrijwilligers ben ik elke keer opnieuw ontroerd.’

Vakantie in tijden van corona

Ook bij Villa Max hebben ze de impact van corona duidelijk gevoeld. De vakantieweek in de paasperiode werd geannuleerd.

Yves vertelt dat gezinnen met een ziek kind in deze vreemde tijd net nog meer nood hebben aan vakantie. ‘Ze hebben nog meer behoefte om te kunnen uitkijken naar iets, om kracht en energie op te doen.’ Het is belangrijk voor mensen om een doel voor ogen te hebben. In deze coronatijd missen mensen dat doel van ergens kunnen naar uitkijken. ‘Dat is vakantie vooral, een doel om naar uit te kijken.’

“Het volledige aanbod wordt zo opgesteld dat iedereen op maat kan deelnemen.”

Hoewel de nood groot is, zullen deze gezinnen nu niet spontaan zeggen dat ze op vakantie willen. ‘Omwille van de ziekte van hun kind, willen ze zeker nu geen risico’s nemen.’ Villa Max probeert dus alles in het werk te stellen om de zomervakanties maximaal voor te bereiden op basis van de meest voorzichtige coronamaatregelen. Zodat, als de vakanties kunnen doorgaan, de gezinnen met een gerust hart kunnen vertrekken. ‘We hebben al een strikt coronadraaiboek uitgewerkt om vakanties toch mogelijk te maken’, vertelt Yves. ‘We gaan op voorhand al een persoonlijke spel- en knutseldoos meegeven met de gezinnen, zodat iedereen zijn eigen pakketje heeft. Gezamenlijk spelen zal mogelijk zijn, mits de nodige afstand en het dragen van mondmaskers.’ De aparte huisjes in Casa Ametza zijn ook een voordeel. ‘We kunnen alles binnen de huisjes aankleden zodat ze voldoen aan de veiligheidsnormen.’

Een eigen villa als droom

Yves is een dankbaar man. ‘Bij Villa Max ontvangen we gezinnen die niet altijd door de gelukkigste tijd van hun leven gaan en je kan mee helpen om hen de gelukkigste week van hun leven geven. Dat geeft me zoveel vreugde.’

De ultieme droom van de initiatiefnemers, Marleen en Redgy, is om een eigen huis te bouwen, een echte Villa Max, waar ze het hele jaar door gezinnen kunnen ontvangen. Als ik aan Yves vraag wat in tussentijd zijn hoop is voor de toekomst, antwoordt hij overtuigd: ‘nog meer gezinnen een deugddoende vakantie kunnen aanbieden. Er zijn zoveel gezinnen die er nood aan hebben.’ Vakantie op zen Villa Max: kosteloos en toch onbetaalbaar!

Yves Bisschop biofoto

In gesprek met

Yves Bisschops begon een jaar geleden bij Villa Max, na 26 jaar actief te zijn geweest als verantwoordelijke in 2 organisaties voor personen met een beperking. Hij kreeg de taak om Villa Max nog meer in de kijker te zetten, nieuwe initiatieven op te zetten en partners aan te trekken. Dit alles met het doel om nog meer gezinnen een fijne vakantie aan te bieden en Villa Max blijvend op de kaart te zetten.

Met trots kan Yves melden dat samen met een warme groep van vrijwilligers en partners al meer dan 80 gezinnen hebben kunnen genieten van een deugddoende Villa Max-vakantie.

De ambitie van Yves is om Villa Max nog meer basis te geven en extra partners te vinden die Villa Max ondersteunen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 16 juni 2020 in de categorie Gezinsuitstap.

Michelle Roosenbroeck

Neergepend door

Michelle Roosenbroeck werkt voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie van Toerisme Vlaanderen. Zij houdt van reizen en nieuwe mensen en culturen ontdekken. In haar werk als vakantiebemiddelaar organiseert ze daguitstappen en vakanties voor mensen die het moeilijker hebben om vakantie te beleven. Michelle gelooft dat vakantie ons leven rijker maakt, omdat het vreugde en innerlijke rust brengt. Ze houdt van luisteren en schrijven, en als verhalenwever kan ze die twee passies combineren en mensen aanmoedigen om vakantie te beleven.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |