Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantie: langzaam voeling krijgen met het mysterie van het leven

In gesprek met Nhlanhla Nkwanyana en Ingeborg Reinders | 22 oktober 2019

Verbind je Verhaal is een voortdurend groeiende verzameling van verhalen over de weldaad van vakantie. Verhalen van mensen die vakantie beleven. Verhalen van mensen die vakantie mogelijk maken voor elkaar. Die verhalen zijn vaak tijdloos. Niet gebonden aan de waan van de dag, leren ze ons diepgaander begrijpen wat vakantie doet met een mens.  Zoals dit verbindend verhaal van twee mensen die elk langs een andere kant van de evenaar wonen. Over langzaam voeling krijgen met het mysterie van het leven. We publiceerden het voor het eerst op 23 augustus 2016, en laten het vandaag opnieuw schitteren.

 

Vakantie is belangrijk voor mensen, de mensheid en de wereld. Vakantie maakt je identiteit ruimer, doet solidariteit met anderen groeien en maakt je sterker. Die inzichten horen we van de Zuid-Afrikaanse Nhlanhla en de Nederlandse Ingeborg. Beide jonge twintigers leerden elkaar kennen in een Field School project tijdens de World Leisure Conference in Durban, Zuid-Afrika. Hoe kijken jonge mensen, opgegroeid in heel verschillende werelden, naar vakantie? Wat zien zij als essentie van vakantie-ervaring? En hoe nodig is het om alle mensen het recht op vakantie te garanderen?

Wat doet vakantie met ons, mensen?

‘Vakantie, dat is langzaam voeling krijgen met het mysterie van het leven. De natuur beleven. Stilaan  kunnen openstaan voor de verwondering, voor wat er kan gebeuren, voor wat je kunt ontdekken over jezelf, over wie je zelf bent.’ Zo omschrijft Nhlanhla zijn vakantie-ervaringen.

Ingeborg luistert naar haar vriend, herkent wat hij vertelt en lacht. Wat is een beeld dat voor haar de essentie van vakantie uitdrukt, willen we weten. Ze wordt stil en denkt na. Dan zegt ze: ‘Als ik aan vakantie denk, dan zie ik een beeld voor me van kinderen die nieuwsgierig door een raam naar buiten kijken. Open, blij, klaar om nieuwe dingen te ontdekken.’

Open tijd om stukjes van jezelf te ontdekken

Vakantie, dat betekent vooral open tijd ervaren, ontdekken dat je een andere relatie met de tijd kan beleven. Een tijdsbeleving die niet begrensd is door taken, afspraken, dingen die ‘moeten’. Tijd doorbrengen in de natuur, in de zon. Tijd doorbrengen met vrienden. Gewoon de dag op je af laten komen, zien wat het brengt en daarin meegaan. ‘In die sfeer lukt het om verbinding te ervaren met jezelf, om nieuwe stukjes van je identiteit te ontdekken. Dan rijpen ideeën voor de toekomst, dan zie je mogelijkheden voor wat je met je leven wil doen. Vakantie levert je nieuwe energie om wat van je leven te maken.’

"Vakantie, dat is verbinding ervaren met jezelf en nieuwe stukjes van je identiteit ontdekken. Dat levert energie om iets van je leven te maken."

Tolerantie en vakantie

‘Als meer mensen kansen krijgen om een stukje van de wereld te ontdekken, om plekken en mensen te bezoeken los van hun alledaagse leefomgeving, dan groeien we als mensheid dichter naar elkaar toe’, zeggen de jonge wetenschappers. ‘Door in de wereld van anderen terecht te komen, worden we toleranter voor elkaar. We leren beter omgaan met verschillen’. Dat is belangrijk, vinden Ingeborg en Nhlanhla. ‘Want het is van grote waarde dat mensen dichter bij elkaar komen, dat we leren omgaan met verschillen. Dat heeft de wereld – zeker in deze tijd – enorm nodig.’

"Vakantie ‘moet’ niet, maar moet wel kunnen. Die keuzevrijheid moeten we kunnen garanderen voor elke mens."

Mensen hebben er recht op om te kiezen voor vakantie

Tijdens de World Leisure Conference hoorden we standpunten over vrijetijd en mensenrechten. Uit verschillende artikels in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens kunnen we afleiden dat vrijetijd een mensenrecht is. Geldt dat ook voor vakantie? Ingeborg en Nhlanhla: ‘Je zou inderdaad kunnen stellen dat vakantie behoort tot de universele mensenrechten. Vakantie ‘moet’ niet, maar moet wel kunnen. Niet zozeer de vakantie als mensenrecht dus, maar wel de keuze tot vakantie. Die keuzevrijheid moeten we kunnen garanderen voor elke mens.’

Nhlanhla en Ingeborg

In gesprek met

Nhlanhla Nkwanyana woont in Durban (Zuid Afrika) en studeert aan de University of KwaZulu-Natal. Ingeborg Reinders woont in Nederland en is studente aan de Breda NHTV University of Aplied Sciences. Samen met andere studenten uit de vakgebieden Vrijetijd en Toerisme vormen ze een internationale leergroep, die tijdens de World Leisure Conference 2016 samenwerkte aan een recreatief project voor Durban. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 22 oktober 2019 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |