Overslaan en naar de inhoud gaan

Snuffel verbindt werelden

In gesprek met Lander Hoornaert, Snuffel | 14 november 2017

Vijf jaar al zoek ik mensen op om te luisteren naar verhalen over vakantie. Over hoe vakantie levens verandert en hoe Vlaamse ondernemers en sociale organisaties het recht op vakantie in de praktijk brengen. Gaandeweg groeide mijn vermoeden dat toerisme een unieke sector is die van Vlaanderen een warme en tolerante regio kan maken. Want op haar mooist is toerisme een sector waarin heel verschillende mensen elkaar ontmoeten en leren waarderen. Stel dat deze essentie van toerisme zou doordringen in onze dorpen en steden: wat wordt er dan mogelijk?

De ene getuigenis na de andere versterkte mijn vermoeden. Dat een regio van het formaat van een zakdoek, groot kan zijn in gastvrijheid en ontmoeting. Dat Vlaanderen zou kunnen barsten van plekken waar reizigers in contact kunnen komen met lokale bewoners. Waar uit gastvrijheid vriendschappen ontstaan die wederzijds inspireren. Waar bezoekers vertrekken met herinneringen aan ontmoetingen, schoonheid, gezelligheid en warmte.

Een inspirerende combinatie

En toen kwam ik, in het kielzog van de IedereenVakantieToer van Vakantieparticipatie, terecht in de Ezelstraat in Brugge. Reizigers uit binnen- en buitenland kunnen er verblijven in moderne, hoogst toegankelijke kamers van Hostel Snuffel. Maar Snuffel is meer dan een Hostel of jeugdherberg. Brugse jongeren treffen er elkaar rondom tafelvoetbal, bar en muziek. Kinderen, volwassenen en senioren kunnen er genieten van verrassende culturele voorstellingen. Snuffel combineert cultuur, ontmoeting en toerisme.

Snuffel jongerenwerking


Iedereen anders, iedereen gelijkwaardig

‘Hoe groter de mix, hoe leuker we het vinden’, zegt Lander Hoornaert van Snuffel Hostel. Want in het elkaar leren kennen groeit waardering voor verschil. Jongeren, volwassenen, mensen met een beperking, mensen in armoede: iedereen is welkom. ‘We doen voor iedereen ons best. En dat betekent in principe hetzelfde voor elke gast.’ Of je nu wel of geen beperking hebt, een groot of klein budget, of je binnenspringt om een lezing of optreden mee te pikken of meerdere dagen wil verblijven: je wordt verwacht en verwelkomd.

"Hoe groter de mix, hoe leuker. We doen voor iedereen ons best. En dat betekent in principe hetzelfde voor elke gast." - Lander

Cultuur, toerisme, en een maatschappelijke verantwoordelijkheid

‘We brengen cultuur, plezier, ontmoeting en een rijkdom aan visies voor een heel divers publiek. Voor Bruggelingen en gasten. Allemaal samen een pintje drinken trekt ieders wereldbeeld stevig open’, zegt Lander. ‘En de drempels houden we laag. Alle optredens zijn gratis. We geven lokale muzikanten en alternatieve kunstenaars kansen. Snuffel zet in op inclusieve economie door een samenwerking met ’t Veldzicht vzw waarbij mensen een beperking meedraaien in de hostel. En we houden onze accommodatie beschikbaar voor nachtopvang bij crisishulpverlening.’

Knooppunt van (internationale) relaties

Terwijl Lander – met een brede glimlach – vertelt, zie ik hem voortdurend mensen groeten. We staan op de stoep, leunen tegen de gevel van Snuffel. Regelmatig zwaait hij naar bekenden. Lander vertelt over een Canadees die onlangs bij hen logeerde. Op een avond is er een Jazz-jam-sessie geprogrammeerd en begint die jongeman spontaan mee te jammen. William, een van de lokale muzikanten, raakt met hem aan de praat. Hij nodigt de Canadese muzikant uit in z’n huis, waar hij nog een paar nachten blijft. Er ontstaat vriendschap, en de twee jonge mannen blijven mekaars muzikale avonturen volgen.

Toeval

Terwijl Lander vertelt, passeert … William. Een grote slanke twintiger met blonde schouderlange haren gooit Lander een vriendschappelijke glimlach toe en drukt hem een hand.

Lander lacht. ‘Hey maat, ik stond hier net over jou te vertellen. Over jouw internationale connectie.’
William knikt. Een top-ervaring was het. En ja, die twee hebben nog altijd contact.
Binnenkort trekt William naar Canada.

Zie je wel, denk ik. De plek waar ik van droom bestaat al!

Foto's: (c) Etienne Stef Bonne, via Snuffel

Lander Hoornaert

In gesprek met

Lander Hoornaert is verantwoordelijk voor de publiekswerking van Hostel Snuffel. Snuffel combineert het beste van verschillende werelden als cultuurhuis, een socio-culturele werking, jongerenwerking en Hostel.

Snuffel is stevig ingebed in het Brugse cultuurleven en vult het toeristisch aanbod aan met een laagdrempelig, betaalbaar en toegankelijk verblijf op maat van rugzaktoeristen, jongeren en mensen die reizen met een beperkt budget.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 14 november 2017 in de categorie Budget.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |