Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen kleuren aan een heel grote tekening, ook buiten de lijntjes

In gesprek met Sielke Demeersseman | 9 november 2020

Als je de voorbije maanden naar Iedereen Verdient Vakantie belde, kreeg je haar misschien aan de lijn. Sielke Demeersseman is sinds maart vakantiebemiddelaar. Deze vrolijke, vlotte babbelaar hield met plezier telefoonpermanentie, want ze staat graag dicht bij de mensen. Hun stemmen horen en contact maken, daar houdt ze van. Sielke staat er versteld van hoe groot het netwerk is, hoeveel mensen, organisaties en partners betrokken zijn. En ze vindt het heerlijk om mee te kleuren aan zo’n groot en mooi verhaal.

Woow! Dat ik daaraan kan bijdragen!

Als vakantiebemiddelaar zorgt Sielke voor de aanvragen en opvolgingen van boekingen en is ze tussenpersoon voor vakantiegangers en de sociale en toeristische partners. Ze is er om vragen te beantwoorden en mee voor oplossingen te zorgen. Sielke werkte steeds in de hulpverlening, meestal gericht op één specifieke doelgroep. Ze vindt het nu echt fijn dat Iedereen Verdient Vakantie veel verschillende doelgroepen bereikt en dat het netwerk toegankelijk is voor heel verschillende mensen.

“Op dat moment voelde ik de verbondenheid binnen ons netwerk zo sterk. Heerlijk!”

Sielke Demeersseman

Ze herinnert zich 8 juni heel goed: ‘Het nieuws kwam dat de vakantieparken weer open mochten. Ineens was er weer perspectief. Een vakantieganger belde heel verwonderd: ‘Dus vakantie is terug mogelijk?! Woohoo het gaat weer lukken!’ Hij was zo blij dat hij en zijn vrouw op vakantie konden, nadat hun vakantie met Pasen was geannuleerd. Toen hij hoorde dat we nu een grotere korting konden geven, was hij sprakeloos verrast. Ik voelde mij blij en trots: Woow! Dat ik daaraan kan bijdragen!’

Als alles als een puzzel in elkaar valt

De mooiste momenten zijn die waarbij alles als een puzzel in elkaar valt. Dat er win-win-win-situaties zijn. Sielke: ‘Samen met enkele collega’s werkte ik – door de coronamaatregelen – op kantoor bij sociale organisatie en Rap op Stapkantoor Al Minara in Gent. Ik kreeg telefoon van een familie die een vakantie in een verblijfscentrum wou annuleren. Volgens de voorwaarden moesten zij een annulatiekost betalen. De familie, die in schuldbemiddeling zit, maakte zich daar grote zorgen om. Binnen het uur hadden de mensen van Al Minara een familie gevonden die de vakantie wilde overnemen. Het verblijf was bereid om de boeking kosteloos te veranderen. Alle schakels van Iedereen Verdient Vakantie kwamen hier samen en werkten samen. Zo mooi! En sociale partner Al Minara nam de leiding voor de oplossing. Heerlijk! Op dat moment voelde ik de verbondenheid binnen ons netwerk zo sterk!’

Iedereen kan meedoen, dat is inclusie

Erbij kunnen horen en meetellen, is essentieel voor Sielke. Omdat het je zelfwaarde voedt. Zodat je gehoord wordt. Daar zet ze zich ten volle voor in. Inclusie ligt haar heel nauw aan het hart. En ze ervaart altijd veel voldoening als ze ’t in haar werk terugvindt. ‘Je moet het kunnen waarnemen’, zegt ze. ‘Als er echte inclusie is op een plek, worden de verschillen tussen mensen niet meer benadrukt. Begrijp me niet verkeerd, diversiteit is essentieel. Vanuit diversiteit vertrekt het hele inclusieconcept en kan de vraag komen hoe je iedereen kan laten deelnemen. Pas als dat gebeurt, zonder mensen te labelen en in hokjes te steken, wordt inclusie iets vanzelfsprekends.’ Dat dit nog niet zo vaak het geval is, vindt Sielke erg jammer, al weet ze dat dit proces tijd vraagt.

“Een beetje rebellie mag wel, om voor beweging te zorgen.”

‘Sommige toeristische partners zetten in de mate van het mogelijke hun aanbod in deze coronatijd nog meer open voor onze vakantiegangers. De vanzelfsprekendheid waarmee ze dit deden, heeft me blij verrast. Veel toeristische partners maken ons inclusieve verhaal mee waar. Niet alleen financieel. Ze gaan een stuk verder, zoals concreet meedenken hoe een praktische drempel opgelost kan worden.’

balpennen op de tafel
"We kleuren ons verhaal samen en alleen. Met een meerkleurenpen. Er zijn ook nog veel witte plekken. Mensen die we nog kunnen bereiken, kansen op nieuwe samenwerkingen."

 

Samen kleuren aan een heel grote tekening

Sielke hoopt samen met het netwerk verder te kunnen sensibiliseren. Vakantie is een recht! Vakantie kan! Opdat nog meer mensen de mogelijkheden zien. Het voor nog meer mensen een evidentie is. ‘Met alle schakels in het netwerk kleuren we aan een hele grote tekening, steeds verder en verder.  En ja, vaak buiten de lijntjes. Een beetje rebellie mag wel, om voor beweging te zorgen. Een beetje rebellie door te kleuren met balpen in plaats van potloden. Krassend door het papier om de inhoud te benadrukken, maar ook zacht bewegend om samen nieuwe doelstellingen te bekomen. We kleuren ons verhaal samen en alleen. Met een meerkleurenpen, want iedereen geeft kleur aan zijn of haar beleving en betekenis. Er zijn ook nog veel witte plekken. Mensen die we nog kunnen bereiken, kansen op nieuwe samenwerkingen. En welkome rustpauzes.’

Zoveel moois en boeiends in haar rugzak

Sielke is tewerkgesteld in vervangingscontract. Ze is erg dankbaar voor alle ervaringen die haar tot nu toe hebben verrijkt. Op termijn wenst ze om weer dichter bij mensen, weer meer mét mensen te werken. Misschien past een Rap op Stapkantoor dan beter bij haar? Dat kan. Maar voor nu zit ze goed, heel goed. En ze is maar al te blij om ondertussen ook zoveel te leren, zoveel moois en boeiends in haar rugzak te stoppen: ‘Mijn open blik is nog verbreed door de vele nieuwe contacten. Ik reflecteer nu vaker over in welke domeinen mensen nog niet volwaardig kunnen participeren. De coronatijd heeft me bewust gemaakt hoe snel je in de armoede kan geraken. Dat deed me iets. Sommige mensen vallen tot niets. En Ontdekkingtroef heeft me hele mooie nieuwe vakantie-ervaringen bezorgd!’, straalt Sielke.

 

Foto in verhaal: Sielke Demeersseman
Sielke Demeersseman

In gesprek met

Sielke Demeersseman is 26 jaar en sinds maart 2020 vakantiebemiddelaar bij Iedereen Verdient Vakantie. Ze is opvoedster en wil graag werk maken van een meer inclusieve maatschappij. Waar iedereen zichzelf (als buitenbeentje) kan en mag zijn, waar iedereen kan deelnemen. Zelf voelt ze zich al heel haar leven te rap als ‘anders’ beschouwd. Omdat ze al eens anders denkt en voelt dan wat de maatschappij lijkt te verwachten, krijgt ze dan te horen. Geïnspireerd door #ontdekkingtroef deed Sielke deze zomer 3 uitstappen naar de Ardennen. Ze ervaarde ‘Woow, dit is ook mijn land!’ en voelt zich er weer meer verbonden mee. Voor het eerst ging ze ook drie dagen alleen op vakantie. Het was een belangrijke oefening, eentje die haar sterker maakte, haar naar de essentie bracht. Ze hoopt in de toekomst nog veel te kunnen reizen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 9 november 2020 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |