Overslaan en naar de inhoud gaan

Rap op Stap blijkt hefboom voor integraal lokaal vrijetijdsaanbod‏

In gesprek met Kurt Penninck | 14 oktober 2014

Rap op Stap, een groeiend netwerk van lokaal verankerde sociale reisbureautjes, schrijft in Blankenberge een heel bijzonder verhaal. Met achter dat verhaal een gedreven man. Kurt Penninck, diensthoofd van het Blankenbergse Sociaal Huis ziet – met veel trots en vreugde overigens – hoe de hoop en deskundigheid van lokale diensten en organisaties zich verbinden tot één sterke drive: vrijetijd en vakantie toegankelijk maken voor alle inwoners, hoe bescheiden ook hun gezinsbudget.

Rap op Stap is een open concept: een naam, een logo, een missie en een groeiend Vlaams netwerk van lokale initiatieven die mensen met een beperkt inkomen toegang bieden tot  ontspanning, vrijetijd en vakantie. Nu blijkt dat net die conceptuele openheid en het herkenbare merk ijzersterke breekijzers zijn. Rap op Stap kan katalysator zijn om alle lokale bronnen te verbinden tot één aantrekkelijk aanbod, onder één kleurrijke paraplu. Want Rap op Stap is warm, hartelijk en vrolijk. Net zoals vakantie en vrijetijd dat is.

Sterk merk, breed aanbod

Het Blankenbergse Sociaal Huis werkt al langer met het aanbod van de Vlaamse steunpunten Vrijetijdsparticipatie en Vakantieparticipatie. Het aanbod werd bekend gemaakt via de website van het Sociaal Huis, en van tijd tot tijd vonden mensen de weg naar betaalbare vrijetijdsactiviteiten en vakantie. ‘Maar er was iets te kort om dat aanbod duidelijk te profileren naar de inwoners toe. En we wilden ook het lokale aanbod aan vrijetijdsactiviteiten toe voegen aan die korf. Het Rap op Stap concept biedt daar een antwoord op. Het kan de duidelijke vlag worden die we nodig hebben’, zegt Kurt.

Inspanningen bundelen, gedeelde expertise opbouwen

En er is meer. De identiteit en missie van Rap op Stap betekenen bovenal een hefboom om alle lokale inspanningen op vlak van vrijetijdsparticipatie af te stemmen op de leefwereld van mensen in armoede. In Blankenberge schaarden de stedelijke diensten voor sport, jeugd en preventie, de bibliotheek en het cultuurcentrum zich rond het Rap op Stap concept. ‘Al deze diensten hebben in hun beleidsplannen opgenomen dat ze ook toegankelijk willen zijn voor mensen in armoede. Ze zijn daartoe trouwens verplicht en hun subsidies hangen er deels van af. Alleen weten ze vaak niet hoe dat aan te pakken en hebben ze niet de kanalen om de mensen te bereiken. Een partnerschap met verenigingen waar armen het woord nemen en met organisaties die werken met mensen in armoede kan daar soelaas bieden. Zoals het Sociaal Huis, de Sint Vincentiusvereniging, het CAW en dagcentra.’

Concreet samenwerken maakt enthousiast

Op initiatief van het Sociaal Huis kwamen deze diensten en organisaties, inclusief bevoegde schepenen en diensthoofden, samen om hun krachten te bundelen. Samen werken zij aan een lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie.  ‘Het enthousiasme is groot en dat heeft volgens mij met twee dingen te maken. Er is ten eerste het eigenbelang van elke partner, die doelstellingen op vlak van participatie van mensen in armoede moet behalen. En ten tweede helpt het enorm dat het Rap op Stap concept zo concreet en herkenbaar is. We delen het gevoel echt samen naar iets sterk toe te werken, en dat enthousiasmeert’, zegt Kurt.

"Het helpt natuurlijk dat het Rap op Stap concept zo concreet  en herkenbaar is. We werken samen naar iets toe. Daar worden we enthousiast van."

Kracht wordt krachtiger als ze verbonden wordt

De mensen komen graag naar het lokaal overleg, zegt Kurt. ‘Want iedereen zat op zijn eigen eiland wat te worstelen met dezelfde kwestie, en door samen te komen en af te stemmen begint dat nu echt wel goed te zitten. Ik zie zelden vergaderingen waar zoveel enthousiasme is. Ze ontdekken nu elkaars aanbod, beginnen dat op elkaar en op doelgroepen af te stemmen, brengen dat bijeen in één duidelijk kader. En dat aanbod gaan wij dan samen – vanuit het Sociaal huis gecoördineerd – in één herkenbaar concept – Rap op Stap -  tot bij de mensen brengen. ‘

Communicatie als sluitstuk

Dat heeft het voordeel dat lokale aanbieders van vrijetijdsactiviteiten, zoals de sportdienst of de bib, niet langer hun hoofd moeten breken over hoe ze mensen in armoede kunnen bereiken. Want dat is nu net de expertise die Rap op Stap en het Sociaal Huis inbrengen. ‘Wij hebben met het Sociaal Huis bovendien een paar stevig ingeburgerde communicatiekanalen met een jarenlange traditie. Onze website telt om en bij de 6000 bezoekers per maand en elk jaar komen er minstens 2000 gezinnen bij ons over de vloer om onze brochure op te halen. Een brochure waarin alle sociale voordelen voor onze inwoners gebundeld zijn, en die heel populair is bij de mensen.’

Doorstart in januari

De fundamenten van Rap op Stap Blankenberge zien er stevig uit. Op dit moment maakt het lokaal overleg het aanbod van activiteiten, vrijkaarten, bestemmingen heel concreet. Ze bereiden een informatiecampagne voor en timmeren aan een goede achterliggende organisatie. ‘Vanaf januari willen we er samen echt staan. En dan gaat het enthousiasme zeker nog groeien, want als de partners ervaren dat het werkt, dan geeft dat nog meer courage om te blijven investeren in het netwerk. 

"Want daar waar je het leven voor mensen beter en mooier kunt maken met bescheiden middelen, moet je dat ook echt doen. Dan voel je hoe je maatschappelijk kunt bijdragen."

Kurt

In gesprek met

Kurt Penninck is diensthoofd van het Sociaal Huis in Blankenberge. In samenwerking met collega's van binnen en buiten het OCMW zet hij een Rap op Stap kantoor op. 

Meer informatie over het Sociaal Huis in Blankenberge: www.sociaalhuisblankenberge.be en over Rap op Stap: www.rapopstap.be

Dit verhaal werd gepubliceerd op 14 oktober 2014 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |