Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur: ‘Vakantieschakel’ wordt vliegwiel in netwerk Vakantieparticipatie

In gesprek met Vakantieparticipatie | 24 mei 2016

Er is iets uniek, schoon en krachtig aan het werk in Vlaanderen. Iets dat niet onder één hoed te vangen is, niet aanwijsbaar als de verdienste van één organisatie of één mens. Dat ‘iets’ is een netwerk van meer dan tweeduizend organisaties in twee verschillende sectoren: toerisme én welzijn. Duizenden mensen in dat netwerk doen inspanningen om elke Vlaming kansen te bieden op de heilzame werking van vakantie. En ze doen dat nog beter als ze samen kunnen werken. Want net in de verbinding van kennis, ervaring en hulpmiddelen ontstaan extra kansen. En precies die verbinding wordt nog sterker gemaakt. Vakantieschakel, online platform mét persoonlijke schakelaar achter de schermen, gaat op 1 juni open.

Voor een gemiddeld Vlaams gezin is vakantie de normaalste zaak van de wereld. Je spaart, je boekt, je gaat en geniet. Je komt – als alles goed gaat – met nieuwe energie terug. Je bent uitgerust, brengt nieuwe ideeën, misschien wel nieuwe vriendschappen mee. Het werk, je gezinsleven, je persoonlijke evenwicht loopt na vakantie weer makkelijker.

Maar lang niet iedereen is een ‘gemiddeld’ Vlaams gezin.

Voor veel mensen blijft vakantie helaas niet zo makkelijk bereikbaar. Eén Vlaming op vijf kan zich financieel geen vakantie veroorloven. 700.000 Vlamingen hebben psychische problemen. 10 tot 15% van alle Vlamingen heeft een beperking. Voor 60.000 mensen met autisme blijft het zorgvuldig zoeken naar aan aangepaste vakantieomgeving. Vlaanderen telt ruim 220.000 eenoudergezinnen. In bijna 1 miljoen gezinnen kan vakantie pas als er een oplossing is voor de poes of hond. Eén vierde van alle Vlamingen heeft last van een allergie. Vaak lukt het mensen om zelf die horden te nemen en toch met vakantie te kunnen. Maar even vaak lukt het niet zonder wat extra hulp.

Kan het beleid dat niet oplossen dan?

Voorwaarden om wél met vakantie te kunnen zijn zo verschillend dat die met enkele beleidsmaatregelen niet zomaar te garanderen zijn. Bovendien – en dat is net de clou – zijn er in onze regio veel oplossingen aanwezig. Vakantiegangers moeten ze alleen weten te vinden. En wie een deel van de oplossing heeft, moet er wel op aangesproken kunnen worden. Het is zoeken naar die éne naald in de hooiberg. Of het is net dat vinden wat een ander met plezier wil geven of delen. Dat is wat Vakantieschakel zal doen, vanaf 1 juni 2016.

"De clou is: er zijn veel oplossingen aanwezig. We moeten ze alleen vinden en verbinden met de juiste vraag."

Mag het wat concreter? Jazeker.

Een voorbeeld: Een gezin met vier kinderen waarvan het jongste autisme heeft, zoekt een vakantieplek waar de oudsten op avontuur kunnen, terwijl de jongste in een prikkelarme omgeving tot rust kan komen. Vakantieschakel helpt zoeken.

Nog een voorbeeld: een alleenstaande vrouw met een fysieke handicap boekte een verblijf in een toegankelijk Hostel in een Vlaamse stad. Nu wil ze graag iemand vinden die met haar naar het concert van haar dromen wil. Vakantieschakel spreekt mensen in het netwerk aan.

Aha, is Vakantieschakel er dan vooral voor vakantiegangers met een extra vraag?

Niet helemaal. Vakantieschakel richt zich net zo goed naar organisaties die iets zoeken of iets te bieden hebben. Naar toeristische verblijven en attracties, naar organisatoren van kampen en vakanties, naar welzijnsorganisaties.

Opnieuw een voorbeeld: een vakantieverblijf bouwde een volledig toegankelijk nieuw paviljoen. Ze deden een pak kennis op over het ontwerpen van toegankelijke vakantie-accommodatie. Die willen ze graag delen met collega’s. Vakantieschakel verspreidt het aanbod.

En nog eentje: een vakantieorganisatie organiseert een kamp voor kinderen met een beperking. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor kinderen die in armoede opgroeien. Tegelijk zoeken ze nog enkele vrijwilligers die mee op vakantie willen. Vakantieschakel laat het weten aan wie hiervoor interesse heeft en volgt of de vraag opgelost raakt.

Dit klinkt aantrekkelijk, dit gaat ‘boomen’, denk je?

Ja, dat denken wij ook. Vakantieschakel gaat écht mogelijkheden omzetten tot praktijken, door vraag en aanbod met elkaar te verbinden. We hebben kennis nodig maar weten niet waar te zoeken. We hebben hulp nodig maar durven niemand erop aanspreken. We hebben een idee en vinden voorlopig geen goeie grond waar het kan kiemen. De oplossingen zijn er héél vaak al. De vraag is helder, maar niemand hoort ze. Vakantieschakel verbindt beide. Verbindt, versterkt en brengt daardoor in praktijk wat in theorie mogelijk is. Zodat vakantie voor elke Vlaming écht bereikbaar wordt.

"Vakantieschakel gaat mogelijkheden omtoveren tot reële praktijken door vraag en aanbod met elkaar te verbinden."

Aan de slag…

Klinkt goed. Waar kan ik meedoen? Is dat wat je denkt? We dachten het al ;)

Ben je particulier en heb je een specifieke vakantievraag? Is er een drempel die je moet nemen voor je die vakantiedroom waar kunt maken en weet je niet waar ermee naartoe? Stel je vraag op www.vakantieschakel.be

Ben je toeristisch ondernemer of welzijnsorganisatie en lid bij het Steunpunt Vakantieparticipatie? Op 2 juni ontvang je een mail met een login voor het platform en kan je van start.

Ben je als organisatie nog geen lid van Steunpunt Vakantieparticipatie en wil je mee drempels verlagen zodat elke Vlaming met vakantie kan? Neem dan contact met het team. Zij kunnen je vertellen waar het bij Vakantieparticipatie om draait en wat het lidmaatschap inhoudt.

Meer weten?

Extra nieuws en verhalen volgen snel. We laten de bedenker en de vakantieschakelaar aan het woord. We leggen ons oor te luisteren bij vakantieorganisaties en bij mensen in de welzijnssector. En natuurlijk volgen we wat Vakantieschakel nu écht zal opleveren. Volg het de komende tijd hier, op www.iedereenverdientvakantie.be.

In gesprek met

Vakantieschakel is het nieuwste initiatief van Steunpunt Vakantieparticipatie.

Een team van tien medewerkers ondersteunt een netwerk van 600 toeristische partners en 1600 sociale organisaties. Samen maakt het netwerk het recht op vakantie voor elke Vlaming concreet.

Prioriteit gaat naar mensen die in armoede leven. Dankzij de bemiddeling van welzijnsorganisaties en de korting van toeristische partners, konden alleen al in 2015 maar liefst 148.688 mensen in armoede wél genieten van vakantie of daguitstap.

Met Vakantieschakel gooit Vakantieparticipatie zich volop in de arena om élke Vlaming toegang te bieden tot vakantie. Want budgetkwesties, zorgnoden of andere randvoorwaarden mogen niet langer een onoverkomelijke drempel zijn. 

Informatie en contactgegevens vind je op www.vakantieparticipatie.be

Dit verhaal werd gepubliceerd op 24 mei 2016 in de categorie Samenwerken.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |