Overslaan en naar de inhoud gaan

Pas na de vakantie komen de woorden

In gesprek met Katy & Leo (Botel) en hun gasten Liliane & Robert | 16 juni 2016

Dat dromen soms écht uitkomen: Liliane De Meyer kan ervan meespreken. Begin maart vertrouwde ze –voorzichtig en terughoudend - aan onze journaliste een vakantiedroom toe. Begin juni kwam die droom uit. Omdat iemand haar verhaal las, en besliste om het mogelijk te maken. We zochten het koppel op tijdens hun korte droomvakantie, aan boord van Botel Ophoven (Kinrooi). Liliane kijkt over het water. Glimlachend. Ze geniet in stilte. Later op de avond zegt ze: ‘Het is zo mooi. En ik weet: pas later, na de vakantie, komen de woorden echt. Nu is het gewoon genieten.’

Even terugspoelen naar maart 2016…

Maart 2016. Liliane praat met onze verhalenmaker en doet voorstellen om vakantie nog toegankelijker te maken voor iedereen. Tenslotte, en alleen op uitdrukkelijke vraag, deelt ze haar droom: ‘Botel Ophoven is al een paar jaar mijn favoriet in de vakantiegids van Vakantieparticipatie. De gedachte aan slapen op het water, dat trekt me enorm aan.’ 

Enkele dagen later pikt Botel-uitbaatster Katy Stroobants een tweet van Vakantieparticipatie op, en besluit het koppel uit te nodigen. Zomaar. Omdat de ene mens soms gewoon graag iets doet voor een ander. En omdat dat een wereld van verschil kan maken. Pay-it-forward, noemt Katy dat: iets doen voor een ander, en er dan op vertrouwen dat mensen de beweging verder zetten naar andere mensen die een zetje kunnen gebruiken.

Juni 2016, de avondzon, het water, de boot

8 juni 2016. We treffen Liliane en Robert op het dekterras, op de tweede avond van hun verblijf in het Botel. We drinken een ambachtelijk Limburgs biertje. Katy en Leo van Botel schuiven mee aan tafel. We praten. We proeven. We genieten van de zon, die langzaamaan verdwijnt. We kijken naar het water dat schittert en blinkt en lichtjes golft. De stilte. Ah, de stilte! Liliane geniet. Robert vertelt. Katy vraagt, Leo glimlacht. Hoe eenvoudig, mooi en deugddoend kan vakantie zijn. Er wordt gebabbeld, kleine stukjes leven en ervaring gedeeld.

Aan tafel op het terras van Botel
Rond de tafel. Een babbel, een biertje. Lekker Limburgs genieten.

 

‘Als je hier al zo lang woont en werkt, zie je dan nog de schoonheid van de omgeving?’ vraagt Liliane. ‘Elke dag nog’, beaamt Leo. ‘Ik hou van het water, van zeilen. Met dit werk zijn we altijd dicht bij ’t water.’
‘Ik kan enorm genieten van gewoon kijken naar water. Naar de beweging ervan’, zegt Liliane.
Leo herkent het. ‘Ik ook. Het heeft zoiets als vuur. Altijd in beweging. Zo fascinerend, je blijft gewoon graag kijken.’
‘Hier zitten voelt eigenlijk als een cruise’, lacht Robert. ‘Met dat verschil dat wij stilliggen en dat het water beweegt.’

'Het is zo mooi. En ik weet: pas later, na de vakantie, komen de woorden echt. Nu is het gewoon genieten.’ - Liliane

Chapeau!

Hoe vaak kan het, dat vakantiegasten een rustige babbel doen met hun gastheer- en vrouw? Terwijl we samenzitten, beseffen we dat dit zo’n uitzonderlijk moment is. Een moment waarop vragen kunnen opborrelen. Zo ontdekken we dat de Maasplassen niet altijd plassen waren, maar ontstaan zijn door grindwinning. Dat waterliefhebbers hier van 50 hectare watersportgebied kunnen genieten. Dat Katy en Leo’s boot een turbulente geschiedenis achter de rug heeft, en dat het koppel het schip met eigen handen ombouwde tot hotel. En dat gedreven ondernemers altijd vooruit denken, plannen maken en het beste willen maken van veranderingen waar ze mee geconfronteerd worden. ‘Jullie hebben fantastisch werk gedaan’, zegt Liliane tegen Katy.

Nu genieten, ten volle beseffen komt later

Liliane geniet van het gesprek. Ze luistert, en als ze spreekt is het bedachtzaam en bescheiden. Stilte trekt haar aan. Stilte en rust. Dat is wat ze ook zoekt in het aanbod van Vakantieparticipatie en aan deze kade van de Maasplassen heeft gevonden. ‘Ik voelde me hier welkom vanaf het eerste moment. Aankomen in de rust, hartelijk verwelkomd en dicht bij het water.’ Er mogen zijn: het is veel waard.

Van links naar rechts: Katy, Liliane, Robert en Leo
Katy, Liliane, Robert en Leo

 

Liliane geniet van de omgeving. Ze verzamelt indrukken en ervaringen. ‘Ik heb wat tijd nodig om dat allemaal te verwerken. Maar ik weet ook: na de vakantie, als we weer thuis zijn, dan komen de woorden wel.’ Ja, zo werkt het: na de vakantie nestelen de beelden en ervaringen zich in onze herinnering om daar te blijven wonen. Misschien is dat wel het meest kostbare wat we van vakantie mee naar huis nemen.

fotografie: Robert Boons
Uitbaters Botel Ophoven met gasten Liliane en Robert

In gesprek met

Katy en Leo, eigenaars van Botel Ophoven, nodigden Liliane en Robert Piens – De Meyer uit aan boord van hun Botel in Kinrooi. Daarmee maakten de uitbaters belangeloos een vakantiedroom van Liliane waar. Meer over haar droom vind je hier.  Botel Ophoven doet - net als honderden andere toeristische ondernemers - een geste voor vakantiegangers met een beperkt inkomen. Informatie vind je hier.

Robert en Liliane sliepen in een echte kajuit, keken urenlang uit over de Maasplassen, verkenden een stukje Limburg aan beide kanten van de grens en proefden Limburgse biertjes waarvan ze nooit eerder hadden gehoord. En ze nemen mee naar huis: herinneringen, rust vanbinnen en het voornemen terug te komen. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 16 juni 2016 in de categorie Vakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2022 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |