Overslaan en naar de inhoud gaan

Partnerpicknick, binnengluren bij de Koffieklasj in Beigem

In gesprek met Luk Hollebecq en Bart Jappens | 17 december 2019

Dinsdagvoormiddag 10 uur in het landelijke Beigem bij activiteitencentrum De Raster vzw. Hier zal de eerste officiële Partnerpicknick, onder de vorm van een 'koffieklasj' plaatsvinden. Het concept is simpel: koffie, koekskes, goed gezelschap en klasjen, beter bekend als ‘kletsen’. Een moment van ontmoeting tussen twee naburige partners uit het netwerk Iedereen Verdient Vakantie die elkaar wat beter willen leren kennen. Want elkaar leren kennen betekent bijleren en ervaringen delen, en daardoor het netwerk rijker maken. En daar heb je eigenlijk niet meer voor nodig dan een goede kop koffie.

Bart, begeleider bij De Raster vzw, ontvangt ons met open armen. In de keuken gaat het er al levendig aan toe. Hier hebben ze duidelijk geen koffie nodig om wakker te worden. Een aantal bewoners staan groentjes te snijden en in de potten te roeren. Ze maken bij De Raster vzw bijna elke weekdag een heerlijke maaltijd klaar. De bewoners zelf en ook mensen uit de omgeving kunnen hier dan voor 4 euro komen eten. Tussen de soep en de patatten komt Luk van (W)arm-kracht vzw en Rap op Stap Vilvoorde binnen. Hij kent Bart al van een eerdere samenwerking op de lokale kerstmarkt en op de Iedereen Vakantie Toer, dus het is meteen een hartelijke begroeting. Luk heeft een aantal vrijwilligers mee en daarmee is het gezelschap compleet.

Koffie brengt – net als vakantie - mensen samen

We zetten ons allemaal rond een grote, houten tafel. De ideale setting voor een gezellige babbel. Bart heeft het concept van de koffieklasj letterlijk genomen. Er is koffie. ‘Misschien volgende keer toch eens een theeklasj of melkklasj houden’, zeggen Chantal en Gisele van (W)arm-kracht. Ze lusten geen koffie, maar genieten evengoed van hun tas melk. En die koekskes maken veel goed. Koffie brengt mensen samen zou je kunnen zeggen. Met een tas koffie (of melk) in de hand gaan mensen bijna vanzelf kletsen.

“Een goeie kop koffie. Meer heb je eigenlijk niet nodig om elkaar beter te leren kennen en ervaringen te delen.”

Bart vertelt dat ze met De Raster vzw jaarlijks twee keer op vakantie proberen te gaan via Iedereen Verdient Vakantie. En ook bij (W)arm-kracht trekken ze er geregeld op uit. Al snel wordt duidelijk dat iedereen een ander beeld heeft van hoe een vakantie hoort te zijn, maar één ding staat vast: alle mensen rond de tafel hier vinden vakantie belangrijk.

Iedereen Verdient Vakantie bus van Vilvoorde naar Beigem
 

Vakantiegevoel? Voor iedereen anders

Voor Eli van (W)arm-kracht is op vakantie gaan onlosmakelijk verbonden aan shoppen. ‘Dit jaar in het Heuvelland zaten we toch echt wel ver weg van alle winkeltjes he’, zegt ze lachend. Voor Katleen van De Raster vzw is vakantie dan weer ontspanning en rust. ‘Alles op ’t gemakske kunnen doen’, legt ze uit, ‘en sociale contacten hebben met andere mensen’. ‘En ergens naartoe kunnen gaan waar je nog nooit geweest bent’, vult een medebewoonster aan. Bart vertelt dat ze bij De Raster vzw altijd proberen om op vakantie te gaan naar een andere bestemming. Zo hebben ze al heel wat verblijven uit de vakantiebrochure kunnen uitproberen. ‘En als wij met de bewoners op vakantie gaan, nemen we nooit zelfkook’, zegt Bart. ‘Dan willen we echt vakantie en eens niet koken’.

“Een goeie tip om vakantieherinneringen op te halen en ervaringen te delen: bij De Raster vzw organiseren wij altijd een fotonamiddag met de bewoners.”

Bart Jappens

Chantal van (W)arm-kracht vertelt dan weer over haar laatste vakantie in een appartementje met zicht op zee. Koken deed ze zelf. ‘Voor mij is vakantie gewoon eens genieten, niets doen. Lange wandelingen maken met de hond langs het strand, daar geniet ik echt van’, zegt ze. Luk springt haar bij en zegt dat ze dit jaar toch wel echt geluk heeft gehad om last-minute nog op vakantie te kunnen vertrekken. ‘Als mensen maar een paar weken op voorhand een vakantie komen aanvragen, lukt het jammer genoeg niet altijd meer om dit voor hen in orde te brengen’, zegt hij.

Voorbereiden en nagenieten hoort ook bij vakantie

Gisele, vrijwilligster bij Rap op Stap Vilvoorde, vertelt hoe belangrijk het is om mensen op voorhand goed te kunnen informeren. ‘Alle informatie is daarbij van belang om mensen een leuke vakantie te kunnen bezorgen’, zegt ze. ‘Soms horen we nadien van vakantiegangers hoe het geweest is, maar dat is zeker niet altijd het geval en nochtans heel waardevol. Zo kunnen wij die informatie de volgende keer ook weer doorgeven’. Bart vertelt dat zij na een vakantie met De Raster vzw altijd een fotonamiddag houden met de bewoners. Een goede tip om herinneringen op te halen en ervaringen te delen.

Mensen in gesprek, met koffie en koekjes
 

Aan vakantieverhalen is er geen gebrek in dit gezelschap. Ervaringen en tips worden uitgewisseld. De koffie wordt rijkelijk bijgeschonken, maar geraakt stilaan op en ook de koekskes zijn aan hun laatste kruimeltjes toe. De klok geeft aan dat het tijd is om weer op te staan. En net dan vertelt Chantal al lachend over het leuke opstaan tijdens haar vakantie aan de kust: ‘die twee meeuwen elke ochtend op onze vensterbank, dat was de beste wekker die je je kan voorstellen’.

Klasjen over vakantie… het doet een mens de tijd vergeten en kan zelfs wekkers een leuke functie geven. Op naar een volgende Partnerpicknick, onder de vorm van een  koffie-, thee- of melkklasj, of een ander drink-, knabbel-, en ontmoetingsmoment in het netwerk!

 

Headerfoto: Pixabay
Foto's in artikel: Iedereen Verdient Vakantie

 

Luk Hollebecq en Bart Jappens

In gesprek met

Luk Hollebecq runt als bruggepensioneerde sinds november 2010 samen met zijn vrouw Fransien Debever (W)arm-kracht vzw armen aan het woord, een organisatie die strijdt tegen armoede en uitsluiting in Vilvoorde en omstreken. Het werk van en voor de armoedegroep is volledig vrijwillig. Van het ophalen en verdelen van voedsel tot allerlei activiteiten organiseren. Beweegsessies, goesting in lezen avonden, infoavonden, spelotheek, knuffelturnen, knutselnamiddagen, Repair Cafés,…. Sinds februari 2018 houden ze ook een Rap Op Stap Vilvoorde kantoor open. Omdat ze het belangrijk vinden dat de mensen die het met minder moeten doen ook kunnen genieten van een daguitstap of voor wie iets meer kan uitgeven aan vrije tijd ook eens een midweek of weekend weg kan uit de dagelijkse sleur. Hij probeert het levensmotto van zijn moeder zaliger in ere te houden: "denk niet aan uzelf maar wees er voor een ander in alle omstandigheden!"

Bart Jappens werkt al meer dan 30 jaar in de geestelijke gezondheidszorg bij De Raster vzw. Dit activiteitencentrum in Beigem (Grimbergen) wil mensen met een langdurige psychiatrische problematiek terug activeren in de maatschappij, rekening houdend met de noden, behoeften, wensen, mogelijkheden en beperkingen van de deelnemers. Bij De Raster werken ze herstelgericht naar een zinvolle dagbesteding. Ze organiseren intern activiteiten, en gaan ook graag buitenshuis samen op vakantie, daguitstap, vorming, naar optredens en nog zoveel meer. Aan projecten meewerken doen ze ook met veel plezier. Een paar jaar geleden deden ze mee met de Iedereen Vakantie Toer in Grimbergen en sinds een paar jaar maken ze ook leuke hebbedingetjes voor de ‘People Made’ winkels. Het organiseren en begeleiden, dat is Bart zijn ding.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 17 december 2019 in de categorie Samenwerken.

Michelle Roosenbroeck

Neergepend door

Michelle Roosenbroeck werkt voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie van Toerisme Vlaanderen. Zij houdt van reizen en nieuwe mensen en culturen ontdekken. In haar werk als vakantiebemiddelaar organiseert ze daguitstappen en vakanties voor mensen die het moeilijker hebben om vakantie te beleven. Michelle gelooft dat vakantie ons leven rijker maakt, omdat het vreugde en innerlijke rust brengt. Ze houdt van luisteren en schrijven, en als verhalenwever kan ze die twee passies combineren en mensen aanmoedigen om vakantie te beleven.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |