Overslaan en naar de inhoud gaan

Het onderweg zijn is de bestemming. In 2030 zijn alle vakantiedrempels voor iedereen weggewerkt.

In gesprek met Deelnemers Forum 2019 | 13 december 2019

‘Het Forum Iedereen Verdient Vakantie valt helemaal samen met de waarden die ik persoonlijk belangrijk vind: ontmoeting, verbinding, versterking, solidariteit.’ Dan Benn, onderzoeker sociaal toerisme (UK) neemt voor de zesde keer deel aan het Forum Iedereen Verdient Vakantie. Hij is bij de vroege vogels en steekt met plezier nog een handje toe bij de laatste voorbereidingen. In de Barenzaal in C-mine Genk zijn we samen onder de indruk van de wondermooie locatie.
‘A crazy building, amazing!' Zo dadelijk zullen hier honderden vakantiegangers, sociale organisaties en vakantiemakers uit alle hoeken van het land toestromen. ‘Op dit Forum zie en voel je elke keer weer hoe levend en energiek dit netwerk is. Het geeft een stem aan mensen die vaak niet gehoord worden in onze samenleving. Ik wil zelf blijven meewerken aan het geven van een stem aan de nog niet gehoorden.’

#ontdekkingtroef

Het Forum gaat van start met een nieuwsgierigmakend weetje: Iedereen Verdient Vakantie viert in 2021 haar twintigste verjaardag! Een aanleiding om de Forumgangers uit te nodigen de komende 524 dagen, 11 uren en 24 minuten samen op expeditie te trekken en bij elkaar op bezoek te gaan, om tegen de feestelijkheden in 2021 het volledige netwerk Iedereen Verdient Vakantie ontdekt te hebben.

Wim Liebaert

"Vertrek zonder plan, laat je leiden door het toeval, vermijd de snelle weg, volg de bocht, laat de tijd los, volg je verbeelding, vind in de aankomst het begin." (De Columbus, Lybaert & Verbeke)

Marianne Schapmans, directeur van Iedereen Verdient Vakantie,  geeft met de buzzer het startsein voor deze uitdaging. Wim Lybaert reikt met plezier zeven wegwijzers aan voor de expeditie. In zijn TV-programma “Columbus” onderneemt hij elke aflevering een reis zonder bestemming. Enkel het onderweg zijn telt.

Volg je verbeelding

Laat de vakantie aan je voordeur beginnen. Voel jij het al kriebelen bij een Netwerkroadtrip, een Dorpeltrekking, een Partnerpicknick of een Expeditie Goe Weer? De deelnemers aan het Forum zien het helemaal zitten. Aan de tafels brainstormen we dat het een lieve lust is. We herontdekken onze eigen streek en delen geheime plekjes, onder wetenschappelijk verantwoorde begeleiding van Michaël Ercator en Jeroen. Ondertussen worden we door de netwerkverbinders heerlijk verwend met koffie, thee en koekjes. Wanneer de microfoon rond gaat in de zaal regent het uitnodigingen voor BurenDorpeltrekkings, PartnerpicknicksBetaalbaarTafelen, SinterklaasExpedities en NetwerkKindvriendelijkeRoadtrips...

“Het ontdekken van je eigen plek werkt aanstekelijk. De uitnodigingen om naar ieders plek op bezoek te komen zijn niet te tellen.”

Marianne Schapmans

Marianne: ‘Onze vragen worden met twee handen aangenomen. Er wordt op verder gebouwd door de deelnemers. We kunnen ons verbeelden dat dit gaat gebeuren en we hebben geen angst om die verbeelding te volgen. De stem uit de zaal durven laten horen, en verwonderd zijn over wat er verteld wordt.’ Brainstormen met 360 deelnemers? Ja, dat kan!

Volg de bocht

Ik schuif aan tafel bij Henriëtte en haar jongvolwassen kinderen Jefke en Suzanne. Henriëtte heeft nog twee jongere kinderen. Voor het gezin is het niet gemakkelijk om geschikte vakanties of uitstappen te vinden, want elk gezinslid heeft een vorm van autisme. Drukke groepsactiviteiten of overvolle programma’s bezorgen hen onrust, in plaats van de broodnodige ontspanning. Bovendien is het gezinsbudget krap. Ze hopen vandaag nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

“Ik hoop dat Iedereen Verdient Vakantie zoveel mogelijk mensen kan ontzorgen. Want dat is vrije tijd: tijd om te ‘ont-zorgen’.”

Silke Vanspauwen

Henriëtte en dochter Suzanne

Hun ideale vakantie is samen op de fiets vertrekken, de natuur in, zelf een route uitstippelen en onderweg kamperen of verblijven in een jeugdherberg. Op hun eigen tempo, ergens starten en zien waar je uit komt, je laten verrassen en je eigen zin mogen doen... Suzanne en Jefke zien het helemaal voor zich. Henriëtte noteert enthousiast de ideeën die door de zaal gonzen.

Laat je leiden door het toeval en vertrek zonder plan

Onderzoeker Seppe helpt ons om ons persoonlijk ‘ontdekkersprofiel’ te bepalen. Ligt jouw reis van te voren al vast van A tot Z of laat je liever alles op je afkomen en zie je wel wat er gebeurt? Kies je voor wat je kent, of trek je naar een plek waar je nog nooit eerder was? Ben je liefhebber van stille plekjes of ga je voor actie? Schuilt er een groepsdier in jou of trek je er alleen op uit?

dorpeltrekking
“Ook je buur kan een interessante reisgezel zijn.” (Peter De Wilde, CEO Toerisme Vlaanderen)

 

Silke Vanspauwen, medewerker bij C-Mine, speelt vandaag een thuismatch. ‘Wanneer ik reis laat ik me meestal niet leiden door een plan’, vertelt ze. ‘Onlangs deed ik dat wel, toen ik samen met mijn vrouw op reis was. Op een bepaald moment kregen we genoeg van ons strak schema, en besloten een brommertje te huren en op goed geluk rond te rijden. Zo ontdekten we een kleine peperboerderij, waar we gastvrij onthaald werden door de uitbaters. Ze vertelden met passie en kennis van zaken over hun werkzaamheden. Dat is het échte leven ontdekken: mensen en plaatsen die het unieke verhaal kunnen vertellen. Deze spontane ontmoeting is ook altijd de eerste herinnering die we ophalen van deze reis.’

“Ik ben verwonderd over de creativiteit in deze zaal. De mensen hier aanwezig kunnen de schoonheid die nabij is zien.”

Wim Lybaert

Laat de tijd los

Iedereen Verdient Vakantie is een netwerk met energie. Van mensen met energie om iets te doen voor andere mensen, zorg te dragen voor andere mensen, terwijl zij soms zelf die zorg ook heel hard kunnen gebruiken. Van Magda en Patricia hoor ik hoe beide dames vakantie mogelijk maken voor mensen met psychische moeilijkheden. Zij komen al van bij het begin naar het Forum. Om elkaar terug te zien, en te voelen dat je met veel mensen samen iets wil doen voor een ander. Maar ook uitkijkend naar de boeken met de daguitstappen en vakanties. Netwerkverbinders Eva en Michelle lezen met veel flair hun nieuwjaarsbrief voor en presenteren daarin het nieuwe aanbod voor 2020:

“Geluk op elk moment
Is wat wij jullie willen wensen
Een zee van tijd
Voor vakantie lieve mensen
En veel gezelligheid!
Dan blijft de vreugde altijd troef
Het aanbod Iedereen Verdient Vakantie 2020 is alvast ontdekkingsproof!”

Voor Magda en Patricia betekent vakantie tijd om te kunnen loslaten, maar ook rekening houden met ieders mogelijkheden. Ze brachten vandaag vakantiegangers Leona en Jean-Pierre mee, die het fijn vinden om met andere mensen op uitstap of vakantie gaan. Aan deze tafel wordt vlot verbinding gelegd tussen vakantiegangers en vakantiemogelijkmakers.

Vermijd de snelle weg

Het Forum zou de laatste jaren het Forum niet zijn zonder de hulp van de vrijwilligers uit het netwerk. Mensen voelen zich hoe langer hoe meer verbonden met het netwerk, door de ontmoeting, verbinding en uitwisseling die hier gecreëerd wordt. Dit Forum is niet enkel een organisatie van de medewerkers van Iedereen Verdient Vakantie, maar doorheen de jaren meer en meer het werk van het netwerk. Het Forum maakt het netwerk tastbaar. Mensen moeten elkaar zien. En dat merk je. Zoals een bezoeker die hier de eerste keer is het verwoordt: ‘Ik heb hier meteen het gevoel van thuis te komen’.

Vind in de aankomst het begin

In 2030 ligt er voor niemand nog een vakantiedrempel in de weg. Dat is het toekomstbeeld van Iedereen Verdient Vakantie. Vandaag zien we al veel gebeuren om drempels weg te werken. Iedereen Verdient Vakantie nodigt iedereen uit om mee na te denken over wat je vandaag al ziet gebeuren, en waar je nog meer van zou willen zien in de toekomst.

deelnemers Forum in gesprek met elkaar
“De moed om angst te overwinnen en open te staan voor verrassende ontmoetingen. De mooie dingen die dan op je af komen, ik wens het iedereen in deze zaal toe.” (Wim Lybaert).

 

Deel jouw droom tijdens ‘ontdekking troef’ binnen en buiten het netwerk. Hiervoor is vooral ontmoeting nodig, maar ook durf en doen. Neem de vrijheid om iets te doen. Overwin de angst. En verwonder je over iets nabij dat je (her)ontdekt of over anderen die hetzelfde doen als jij.

Iedereen Verdient Vakantie wil er voor zorgen dat de ideeën blijven stromen en blijft het vuur aanwakkeren.

Het worden fijne jaren!

Foto’s: Robert Boons, Els Meersschaert

geen fotot

In gesprek met

Op 12 december ontmoetten 360 vakantiegangers, sociale organisaties en vakantiemakers elkaar tijdens het jaarlijkse Forum Iedereen Verdient Vakantie in C-mine Genk. Dit artikel werd geïnspireerd door gesprekken met deelnemers aan het Forum: vakantiegangers Leona uit Duffel, Jean-Pierre uit Sint-Niklaas, Henriëtte, Suzanne en Jefke uit Maasmechelen; vakantiemogelijkmakers Patricia uit Sint-Niklaas en Magda uit Duffell; onderzoeker sociaal toerisme Dan Benn (UK), Silke Vanspauwen van C-mine bezoekersonthaal; Jeroen Marijsse, netwerkverbinder bij Iedereen Verdient Vakantie en Marianne Schapmans, directeur van Iedereen Verdient Vakantie bij Toerisme Vlaanderen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 13 december 2019 in de categorie Samenwerken.

Els Meersschaert

Neergepend door

Els Meersschaert is altijd onderweg, met mensen. Vanuit haar woonplaats Elversele duikt ze met veel plezier de wereld in om af te spreken ergens in het land, voor een babbel, lekker eten, een koffie of een aperitief. Verbinding en echte ontmoeting creëren via betekenisvolle gesprekken, samen ontdekken en waarderen van wat werkt geeft Els energie. Verhalen van mensen over momenten die ze zelf beleefd hebben, vormen de basis van haar werk als facilitator bij tussentijd.

Copyright © 2022 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |