Overslaan en naar de inhoud gaan

Muzikaal plezier aanbieden, de mooiste job van de wereld

In gesprek met Suzanne Vanoverbeke, Rap op Stap Koekelare | 12 april 2019

Vijf jaar geleden ging in het West-Vlaamse Koekelare een Rap op Stap kantoor open. Suzanne Vanoverbeke werkte op dat moment als vrijwilliger in het Museum Käthe Kollwitz. ‘Of het niets voor haar zou zijn om vakanties en uitstappen mogelijk te maken voor mensen met een beperkt budget?’ werd haar toen gevraagd. Ze aarzelde geen moment. Vandaag is Suzanne een wandelend uithangbord voor Rap op Stap in Koekelare. Als ze  naar de supermarkt gaat doet ze dat om inkopen te doen maar ook om mensen warm te maken voor het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie. 

Suzanne was een twintiger met een dochtertje toen ze weduwe werd. Later had ze opnieuw een relatie en kreeg ze nog een zoon. In die periode had ze het comfortabel op financieel vlak. Ze kon zich naar hartelust culturele uitstappen en reisjes veroorloven. Nadat ze opnieuw alleen kwam te staan veranderde dat. ‘Het feit dat ik zeer goed weet wat het is om zuinig te moeten zijn, maakt dat ik de mensen goed kan helpen,’ zegt ze daarover. Ze weet hoe groot de drempel vaak is om de stap te zetten naar ondersteuning.

"Op dagen dat ik mensen aan een concertbeleving op de eerste rij kan helpen, is dit de mooiste job ter wereld."

De juiste outfit

Ze ondervond hoe deugddoend het kan zijn om op stap te gaan. Suzanne is een grote muziekliefhebber en vanuit Rap op Stap nam ze de voorbije jaren al heel wat keren mensen mee naar concerten. Naar het Kursaal in Oostende bijvoorbeeld. Dat ze vaak zelf meegaat, wordt erg op prijs gesteld. ‘Het gebeurt wel eens dat mensen ongerust zijn dat ze niet de juiste outfit in huis hebben,’ zegt ze. ‘Maar dan stel ik hen gerust.’ Uit ervaring weet ze dat je perfect in een casual outfit kan opdagen in het Kursaal van Oostende.

Genieten op de eerste rij

Marco Borsato, The Scabs, Stan Van Samang, Bart Peeters… het zijn allemaal bands die Suzanne de laatste jaren zag optreden. ‘Dankzij Rap op Stap kan je per jaar vijf keer naar een concert gaan kijken waar het anders bij een keer zou blijven,’ zegt ze enthousiast. Een van de gebeurtenissen die haar erg ontroerden was toen ze een echtpaar kon bijstaan. De man heeft een visuele handicap en de vrouw leeft met een spierziekte waardoor haar mobiliteit beperkt is. De grootste wens van de dame was om Rob De Nijs eens live te zien optreden. Suzanne regelde voor hen plaatsen op de eerste rij en observeerde hen van verderop in de zaal. ‘Op zo’n dagen is dit echt de mooiste job van de wereld,’ zegt ze.

Een bijzonder cadeau

Of er nog iets is dat haar heeft ontroerd, vraag ik. Suzanne denkt even na en knikt. Ze vertelt over haar intussen volwassen zoon, die al van op jonge leeftijd een grote fan was is Marco Borsato. ‘Als er een nummer van Marco op de radio speelde wist hij al vanaf de eerste noten welk lied het was,’ zegt Suzanne daarover. Haar zoon wou voor vaderdag iets bijzonder voor zijn papa doen. Zijn budget is beperkt maar hij had via Rap op Stap ontdekt dat het mogelijk was om tickets te boeken voor een concert van Marco Borsato. Suzanne brengt haar handen samen en zegt: ‘Ik was zo blij dat ik hem kon helpen om op die manier een bijzonder cadeau te organiseren voor zijn vader.’

Suzanne Vanoverbeke

In gesprek met

Suzanne Vanoverbeke is moeder van twee volwassen kinderen en is als medewerker verbonden aan het Rap op Stap kantoor in het Sociaal Huis in Koekelare. Ze werkt ook als vrijwilliger bij het Museum Käthe Kollwitz.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 12 april 2019 in de categorie Cultuur.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |