Overslaan en naar de inhoud gaan

Iedereen Toerist in Vlaams-Brabant

In gesprek met Sandrina Peeters & Ragna Van Den Bergh | 9 april 2019

In Vlaams-Brabant overtuigt de provincie toeristische ondernemers om zich aan te sluiten bij het netwerk van Iedereen Verdient Vakantie. Dankzij info op maat en financiële steun verlaagt de provincie zoveel mogelijk drempels om die stap te zetten. Daarnaast werkt de provincie samen met verenigingen die het vakantieaanbod ruchtbaarheid geven. Zo kunnen nog meer mensen genieten van een daguitstap of vakantie. Sandrina Peeters en Ragna Van Den Bergh, werkzaam voor de provincie, vertellen hoe dat in zijn werk gaat. 

Eind 2015 lanceerde de provincie ‘Iedereen Toerist’ - een initiatief om zoveel mogelijk inclusief en toegankelijk toerisme aan te bieden. Om dat te realiseren, maakt de provincie toeristische ondernemers warm om partner te worden en drempels weg te halen voor daguitstappers in armoede of met een beperking. Dat doet ze via inspiratiedagen. Daar komen toeristische ondernemers die al partner zijn van het netwerk Iedereen Verdient Vakantie aan het woord om collega-ondernemers in Vlaams-Brabant te motiveren en overtuigen.

Inspireren en motiveren

Ragna: ‘De toeristische ondernemers leren er ook vakantiegangers met een beperking of klein budget kennen, wat meteen heel wat vooroordelen wegneemt. Hoe ga je als aanbieder in het netwerk om met mensen in armoede of met een beperking? Hoe stel je hen op hun gemak? De toeristische ondernemers hebben daar een enorme rol die ze niet mogen onderschatten. Ook dat willen we hen op zo’n dag meegeven.’ Om een extra duwtje in de rug te geven, ondersteunt Vlaams-Brabant toeristische ondernemers financieel. Zo zullen dit jaar dertien logies- en fietscafé-uitbaters dankzij een subsidie hun locatie toegankelijker kunnen maken voor mensen met een fysieke, visuele, verstandelijke of auditieve beperking

Samenwerken met organisaties dicht bij de mensen

De provincie heeft een structurele samenwerkingsovereenkomst met de vier erkende vrijetijdszorgorganisaties: Het Balanske, Gehandicapten & Solidarteit, Indivo-vzw De Lork en KVG (Katholieke Vereniging van Gehandicapten). Zij wijzen mensen met een fysieke, visuele of mentale beperking de weg naar het toeristische aanbod van de provincie. En andersom kunnen de daguitstappers via hen aanbevelingen doen naar de provincie: waar zitten gaten in het vakantieaanbod?

"Voor sommige deelnemers was het meer dan twintig jaar geleden dat ze de kans hadden om te fietsen." - Sandrina Peeters

Jaarlijks organiseert de provincie samen met deze vier organisaties de  ‘Iedereen Toerist-dag’. Dan trekt iedereen, met of zonder beperking, naar één van de attracties in de provincie. Sandrina: ‘Dat is steeds een hoogdag. Zo herinner ik me nog de editie in het provinciedomein van Kessel-Lo. Daar stonden twee fietstochten met tandems, driewielers, rolstoelfietsen en duofietsen op het programma. Voor sommige deelnemers was het meer dan twintig jaar geleden dat ze de kans hadden te fietsen. Ze namen deel zoals iedereen en hadden voor even het gevoel niet anders te zijn dan de rest. En intussen is er ons permanent aanbod ‘Iedereen op de fiets!’ met extra verhuurpunten voor de rolstoelfiets en duofiets, alsook extra toegankelijke fietsroutes.’

Overal kansen om erbij te horen

De provincie coördineert twee eigen belevingscentra: Belevingscentrum ’14-’18 en het Sven Nys cycling center. Ze werkt daarnaast nauw samen met de Vlaams-Brabantse attracties zoals het Sportimonium, het Kasteel van Gaasbeek, de Plantentuin in Meise, de provinciedomeinen… Die geven standaard kortingen voor mensen in armoede en voorzien activiteiten en faciliteiten voor mensen met een beperking.

"De toeristische ondernemers hebben een enorme rol om voor mensen een heerlijke vakantie of daguitstap waar te maken. Die mogen ze niet onderschatten." - Ragna Van Den Bergh

Maar dat is niet alles, vertelt Sandrina: ‘Het wemelt in de provincie van wandel- en fietsmogelijkheden die meer in de kijker mogen komen. Ze zijn vlot bereikbaar, heel toegankelijk en bovendien gratis. Op het wandelnetwerk Zuid-Dijleland heb je bijvoorbeeld het rolstoelpad in het prachtige Meerdaelwoud, nabij Leuven. Wie graag een thema als rode draad heeft, kan tijdens gerichte campagnes zijn hart ophalen. Die staan in het teken van bloesems, wijn, bier, mysterieuze bossen, druiven, hop… Met interactieve wijn- en bierworkshops voor blinden en slechtzienden, rolstoeltoegankelijke wandelingen en rondleidingen met een Tolk Vlaamse Gebarentaal…’

Zoek het niet te ver, klinkt het ook nog. Hoe dichter bij, hoe gemakkelijker bereikbaar en hoe goedkoper. De provincie houdt het aanbod trouwens zo breed en gevarieerd mogelijk. Iedereen heeft immers zijn eigen voorkeuren en interesses, dus keuzevrijheid is belangrijk.

Foto header: Visit Flanders

Ragna Van Den Bergh en Sandrina Peeters

In gesprek met

Sandrina Peeters en Ragna Van Den Bergh werken bij Toerisme Vlaams-Brabant. Sandrina coördineert Iedereen Toerist en bewaakt de toegankelijkheid van alle partners in het netwerk van Iedereen Verdient Vakantie. Ragna Van Den Bergh coördineert het Belevingscentrum ‘14-’18 in Tildonk, dat de Eerste Wereldoorlog herdenkt en de tentoonstelling ‘In de ogen van een vluchteling’ over de hedendaagse oorlogsproblematiek huisvest.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 9 april 2019 in de categorie Toegankelijkheid.

Roos Lowette

Neergepend door

Roos werkt deeltijds bij Jint vzw. Ze geeft er jongeren de kans om naar het buitenland te trekken.  Daarnaast schrijft ze verhalen over wat reizen met een mens doet. 

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |