Overslaan en naar de inhoud gaan

Mexicaans onderzoek bij senioren: ‘Vakantie verandert je leven’

In gesprek met Prof. Adriana Estrada | 23 augustus 2016

Adriana Estrada, professor aan de Universidad de Monterrey in Mexico, deed onderzoek naar de effecten van vakantie op senioren. Haar besluit? Vakantie verandert je leven. Vakantie maakt ons bestaan ruimer en we worden er sterker van. Een deugddoende vakantie hoeft ook helemaal niet duur te zijn. ‘Ook voor mensen die elke dag zorgvuldig moeten kiezen waar ze hun schaarse inkomen aan besteden, is vakantie mogelijk én nodig’, zegt ze.

‘Mijn onderzoek speelt zich af in de sector van sociaal toerisme,’ zegt Professor Estrada. ‘Ik wilde de effecten bestuderen van toerisme op Mexicaanse senioren: oudere mensen die inwonen bij hun familie of wonen in een rust- en verzorgingstehuis. We wilden begrijpen wat de ervaring van reizen bijdraagt aan de kwaliteit van hun leven.’

Herontdekken van kracht bij jezelf

Wat blijkt uit dit onderzoek: de effecten van vakantie gaan een pak verder dan louter de ervaring van geluk tijdens die heerlijke tijd. Ouderen ontdekken tijdens hun vakantie vaardigheden die ze dachten niet (meer) te hebben. Dat ze wél nog een lange tijd kunnen wandelen bijvoorbeeld, op een paard kunnen rijden, gezellige gesprekjes met anderen kunnen voeren. Die ervaringen nemen ze mee naar huis, waardoor ze zich na de vakantie sterker voelen. Zo wordt vakantie ervaren als een mijlpaal in het leven.

Via vakantieverhalen weer genieten van aandacht van anderen

Bovendien werken die belevenissen nog lange tijd na de vakantieperiode door. Ervaringen vormen zich tot herinneringen aan nieuwe omgevingen, belevenissen en gebeurtenissen. Vakantie wordt daardoor een rijke bron van verhalen die mensen kunnen vertellen wanneer ze weer thuis zijn. Terwijl ze vertellen, ervaren ze dat anderen graag naar hun verhalen luisteren. En net die aandacht van anderen maakt dat mensen zich weer van tel voelen.

"Vakantie is een rijke bron van verhalen. Uit die schat kunnen mensen later puren om te vertellen en zich daardoor weer van tel te voelen."

Vakantie hoeft helemaal niet duur en onbereikbaar te zijn

Wat werkt voor senioren in Mexico, geldt net zo goed voor mensen in armoede in Vlaanderen. Talloze getuigenissen bevestigen het keer op keer. Helaas leeft in de samenleving en ook bij mensen in armoede nog de veronderstelling dat vakantie enkel weggelegd is voor mensen die er veel geld aan kunnen besteden. Maar die dominante opinie klopt niet, benadrukt professor Estrada. Er zijn wereldwijd talloze sociaal-toeristische initiatieven waardoor mensen met een beperkt inkomen ook vakantie kunnen beleven. Ook in Vlaanderen, zoals ruim 600 toeristische partners en 1500 sociale organisaties in het netwerk Vakantieparticipatie bewijzen.

Vakantie is een fundamenteel recht

We moeten blijven streven naar een wereld waarin iedereen toegang heeft tot vrijetijd en vakantie, vindt Adriana. Vakantie draagt bij tot een gezonder leven, minder stress en meer kracht om met de moeilijke dingen in het leven om te gaan. ‘Vakantie is een fundamenteel mensenrecht. Dat staat heel duidelijk beschreven in artikel 24 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Iedereen heeft het recht om even weg te kunnen uit de dagelijkse sleur en nieuwe energie te vinden.’

"Vakantie is een mensenrecht. Iedereen moet kansen krijgen om even uit de dagelijkse sleur te stappen en nieuwe energie te vinden."

Een Mexicaanse wens voor Vlaamse mensen

Adriana: ‘Ik wens mensen in armoede in Vlaanderen toe dat ze ontdekken dat ze wél in staat zijn om met vakantie te gaan. Dat ze de organisaties leren kennen die vakantie voor hen wel bereikbaar maken.’

Leg je dus niet zomaar neer bij het idee dat vakantie niet voor jou is weggelegd, benadrukt de Mexicaanse wetenschapper. Draai die beperkende gedachte om. ‘Ga er heel bewust naar streven om er af en toe tussenuit te kunnen. Zoek wie je daarbij kan helpen. Doe soms de deur van je huis achter je dicht. Trek erop uit en geniet van een heerlijke tijd. Het brengt je zoveel goeds. Vakantie verandert je leven.’

Professor Adriana Estrada

In gesprek met

Professor Adriana Estrada woont in Monterrey in Mexico, dicht bij de grens met Texas. Ze is verbonden aan de Universidad de Monterrey en is gespecialiseerd in toerisme.   We liepen haar tegen het lijf op de World Leisure Conference, waar wetenschappers uit de hele wereld ervaringen en onderzoeksresultaten uitwisselen omtrent de domeinen Vrijetijd, Recreatie en Toerisme.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 23 augustus 2016 in de categorie Ouderen.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2020 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |