Overslaan en naar de inhoud gaan

Met collega’s op vakantie is verbondenheid mee naar huis nemen.

In gesprek met Yolanda van Schyndel & Carola Coenjaerts | 12 november 2019

In Limburg ontdekten ze dat vakantie een uitgelezen manier is om banden uit te diepen tussen mensen die dagelijks samenwerken. Onder de koepel Arbeidszorg Limburg huizen 25 organisaties die werk maken van zorgdragen en zorgdragen voor werk. Om de twee jaar organiseert vakantiemaker Horizont de Arbeidszorg Happening, met steun van Provincie Limburg en Iedereen Verdient Vakantie. Werknemers van de organisaties onder Arbeidszorg Limburg kunnen dan voor vier dagen samen op vakantie naar zee. En daar wordt reikhalzend naar uitgekeken. Dit jaar gingen werknemers van elf van deze organisaties mee. Tijdens de vakantie is er veel ruimte voor genieten en vertier. Ook blijken er wel eens sluimerende conflicten naar boven komen. Een ding echter is kristalhelder: na de vakantie zijn de relaties op de werkvloer steevast een stuk hechter dan voordien.

Goede gidsen

Yolanda van Schyndel is assistent werkleider bij maatwerkbedrijf De Winning. Mensen die niet makkelijk een plaats vinden op de reguliere arbeidsmarkt bereiden er maaltijden. Huisbereid ijs van eigen koemelk is hun grote trots.

“Op vakantie ontstaat er verbondenheid en die gaat mee terug naar huis.”

Carola Coenjaerts

Wekenlang is er afgeteld naar de vakantie aan zee en dan is het eindelijk zover. ‘Ik vond het zelf ook een beetje spannend om te vertrekken,’ biecht Yolanda op. Het is de eerste keer dat ze erbij is op de happening en ze heeft ook mensen onder haar hoede die ze minder goed kent. ‘Maar al snel zag ik dat ik me geen zorgen moest maken,’ lacht ze. ‘Eigenlijk hebben de vakantiegangers mij begeleid in plaats van omgekeerd. Daar is de tram! Hier afstappen, Yolanda!’ Voor de meeste gasten was het immers niet de eerste keer dat ze meegingen op vakantie naar zee. ‘Zij waren enthousiaste en uitstekende gidsen.’

Bingo!

‘Wij zorgen voor de gasten maar er wordt ook goed voor ons gezorgd,’ zegt Yolanda. Ze vertelt dat er elke avond een briefing is voor de vrijwilligers zodat het duidelijk is wat de plannen en verwachtingen zijn. ‘Ik heb het echt wel naar mijn zin hier,’ glimlacht ze.

“Na de vakantie blijken de relaties op de werkvloer steevast een stuk hechter als voordien.”

Carola Coenjaerts

Ze vertelt dat een van de gasten graag bingo wilde spelen maar dat niet durfde in haar eentje. ‘Ik speel ook graag bingo!’ zei Yolanda prompt en ze beleefden samen een heerlijke tijd. ‘s Avonds maakt Yolanda een verslagje voor sociale media en gaat ze langs bij alle vakantiegangers onder haar zorg. ‘Ik kan niet naar bed zonder dat ik ze elk nog even heb gezien,’ zegt ze.

Wrijvingen

Ik ontmoet ook Carola. Zij is begeleidster bij De Wroeter, een activiteitenboerderij die inzet op sociale economie en arbeidszorg. Ze is erg enthousiast over deze vakantiedagen, die ze als ontspannend en heilzaam ervaart. ‘Je moet weten dat er in de groep collega’s bij De Wroeter veel verschillen zijn. Er werken evengoed mensen met een verstandelijke handicap als mensen met psychische problemen. Je kan je voorstellen dat dat niet altijd evident is.’ Carola vertelt dat er tijdens zo’n vakantie wel eens onderliggende wrijvingen bovenkomen. ‘Makkelijk is dat niet altijd,’ zegt ze, ‘maar uiteindelijk is de balans meestal positief. Achteraf wordt er met meer begrip en respect samengewerkt op de werkvloer.’ Op vakantie groeit verbondenheid en die gaat na de vakantie mee naar huis. ‘Neem nu Wouter,’ zegt ze. ‘Voor de vakantie noemde hij iedereen ‘collega’, nu spreekt hij de mensen aan bij hun voornaam.’

“Wij zorgen voor de gasten maar er wordt ook goed voor ons als vrijwilliger gezorgd.”

Yolande van Schyndel

Op een bankje

‘s Middags sluit ik voor de lunch aan bij Carola en haar gezelschap. Benny, Ine en Wouter zijn collega’s bij De Wroeter. Zij hebben een verstandelijke beperking. Benny is de oudste van het gezelschap. Vanochtend vernam hij dat zijn oudste broer is overleden. Het bericht zorgt voor deining, en dat niet alleen bij Benny. De jonge Wouter piekert over zijn mama en bezorgd is dat ze ook zal sterven. Carola wrijft Wouter krachtig over de rug. ‘Jouw mama is gezond en sterk, zij zal nog niet gauw sterven,’ zegt ze. Wouter is een beetje gerustgesteld. Benny heeft niet veel appetijt. ‘Ik denk dat ik na het eten op een bankje aan het strand ga zitten,’ zegt hij. ‘Een beetje in de zon zitten en naar de zee kijken.’ Carola knikt hem toe. ‘Dat is een goed idee.’

Yolanda en Carola

In gesprek met

Yolanda van Schyndel is assistent werkleider bij De Winning, een sociaal inclusieve onderneming die werkt aan een arbeidsmarkt waar er plaats is voor iedereen. Ze staat mensen bij die werken op de productie-afdeling van maaltijden.

Carola Coenjaerts is begeleidster bij activiteitenboerderij De Wroeter. Er worden biologische groenten en fruit geteeld binnen de sociale economie. Daarnaast heeft De Wroeter ook een bakkerij en een catering-afdeling.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 12 november 2019 in de categorie Vakantie.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |