Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderen stampen limonademakerij uit de grond

In gesprek met Stijn Verbeure en Elle De Kuyper | 10 juli 2013

Een bedrijf oprichten in één week! Dat plan heeft vzw Free-Time voor een twintigtal kinderen tussen 9 en 12 jaar in petto. In dit unieke Junior-Topstarterkamp ontdekken kinderen spelenderwijs de ondernemer in zichzelf. VOKA, Free-Time en de Hogeschool Gent willen ermee de zin voor ondernemerschap bij kinderen aanwakkeren. Het project krijgt steun van Europa en de Stad Gent.

Primeur voor Vlaanderen

‘Junior-Topstarter is een uitzonderlijk project voor Vlaanderen’, zegt Free-Time coördinator Stijn Verbeure. Het idee is vergelijkbaar met de intussen ruim ingeburgerde mini-ondernemingen in het middelbaar onderwijs. Daar werken jongeren gedurende drie maanden aan het opzetten van een bedrijfje. De Junior-Topstarters klaren de klus in één week, van 19 tot 23 augustus. De Topstartertjes krijgen een oorkonde uitgereikt door Schepen Matthias De Clercq.

Vonk slaat over vanuit Londen

VOKA Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen lanceerde het idee, en Free-Time pikte het enthousiast op. Projectcoördinator Elle De Kuyper van VOKA: ‘We raakten geïnspireerd door Citrus Saturday, een initiatief waarmee de University College Londenjongeren uit sociaal kwetsbare groepen stimuleert om de ondernemerskwaliteiten in zichzelf te ontdekken. Uit hun ervaring blijkt dat die jongeren daardoor vertrouwen krijgen in zichzelf en hun capaciteiten.’

Het limonade-idee sloeg intussen al over naar Schotland, Ierland en Duitsland. En nu dus ook naar Vlaanderen.

‘De droom is om ooit elk jaar in heel Europa één dag te hebben waar massa’s kinderen limonade maken en verkopen.'

- Elle

Leerkrachten ook enthousiast

De Hogeschool Gent sprong mee op de kar. Drie aankomende leerkrachten schreven hun bacherorproef rond de ontwikkeling van ondernemerschap in de lagere school. Zij staken het programma van Junior Topstarter-programma in elkaar en begeleiden de jonge ondernemertjes tijdens het kamp.

‘De kinderen gaan niet alleen limonade maken. Ze ontwerpen ook hun merk, ontwerpen promotie, leren over de kosten en de verkoopprijs,’ vertelt Stijn Verbeure. Op 23 augustus zijn de topstarters te vinden in de Gentse binnenstad, waar ze hun overheerlijke limonade aan de man en vrouw zullen brengen.

Uniek concept aan laag tarief

Omdat het Junior-Topstarter kamp kadert in een groter Europees project, kan Free-Time de kosten laag houden. Het kamp kost 50 euro per kind voor de hele week. Voor kinderen uit kansarme gezinnen zijn enkele plaatsen voorbehouden aan 10 euro, na reservatie bij het Steunpunt Vakantieparticipatie.

Vzw Free-Time is al 23 jaar een vakantieorganisatie voor kinderen en jongeren. Ze organiseren dagkampen (zonder overnachting) en internaatskampen voor kinderen tussen 3 en 19 jaar. In 2012 bereikte Free-Time bijna 8000 kinderen tijdens één van de 550 kampen. Free-Time wil kinderen en jongeren prikkelen om sport en cultuur te leren kennen en in actie te schieten. Samenwerking met tal van partners loopt als rode draad door hun werking. De organisatie telt een tiental medewerkers en 700 actieve vrijwilligers.

 

NOPIC

In gesprek met

Stijn Verbeure is coördinator van Free-Time. Elle De Kuyper is projectcoördinator van Junior-Topstarter vanuit VOKA.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 10 juli 2013 in de categorie Kinderen.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |