Overslaan en naar de inhoud gaan

Kansen scouten!

In gesprek met Memet Karaman | 26 oktober 2018

Een dag proeven van het uiteenlopende aanbod van een bepaalde streek, om het dan door te kunnen geven aan heel wat anderen. Dat is de bedoeling van de ontdekdagen van Iedereen Verdient Vakantie. Memet Karaman is verbonden aan de organisatie In-Gent die werkt rond integratie en inburgering van nieuwkomers. Hij is mee op de ‘50 tinten groen ontdektour door de Netevallei’ om uitstappen te scouten, en zo kansen te creëren voor nieuwkomers bij In-Gent. Kansen vinden en doorgeven dus, net zoals hij zelf dankzij anderen kansen op zijn pad kreeg.

In de jaren zeventig kwam Memet als vijftienjarige vanuit Turkije in België aan. Als Koerdische jongen was hij ook daarvoor al deel van een minderheid in het land waar hij leefde. In België knokte hij om de taal meester te worden en zijn weg te vinden. Hij werd textieltechnicus en startte een gezin. Vele nieuwkomers hadden het moeilijk om wegwijs te raken in administratie en regelgeving. Memet stond hen bij met advies en vertaling.

We zien het je doen

Zijn vrijwilligerswerk werd opgemerkt en op een dag kreeg hij een job aangeboden in de sociale sector. ‘Ik aarzelde om het te doen, want dat was toch iets waarvoor ik geen opleiding had. Maar ik werd aangemoedigd. Ik kreeg te horen: we zien het je al jarenlang in de praktijk doen. Ik sprong.’ Memet werd achtereenvolgens coördinator, directeur en beleidsmedewerker.

Als iemand een lans voor je breekt

In de voormiddag bezoeken we onder meer Bed Muzet, het culturele hostel van Lier, en het sociaal restaurant Kome Nete. We ontdekken ook het watercentrum Hidrodoe en het technologiepark Technopolis. We houden halt bij Kazerne Dossin waar we een stuk van de zeer beklijvende tentoonstelling over de deportaties van Joden en zigeuners tijdens de tweede wereldoorlog meemaken. Iedereen is erg onder de indruk. Ook Memet.

Terug op de bus vertelt hij over het racisme en de uitsluiting die hij doorheen zijn leven meemaakte. ‘Ik ben wereldburger,’ zegt hij, ‘maar ik moet toegeven dat het moeilijk is om als minderheid binnen een minderheid - als Koerd opgegroeid in Turkije en België - mij ergens echt thuis te voelen.’ Dan glimlacht hij. ‘Maar er kwamen mensen op mijn pad die mij kansen gaven. Op die manier zorgden zij ervoor dat ik zelf kansen aan mensen kan geven.’

"Mensen kwamen op mijn pad en gaven mij kansen. Dankzij hen kan ik nu op mijn beurt kansen aan mensen geven."

‘Toen ik hier aankwam in 1977 belandde ik op een textielschool. Buiten stonden  barakken om nieuwkomers op te vangen. Aanpassingsklassen heetten die lokalen. Ik kreeg er taalles van Johan, hij was niet veel ouder dan ik. Hij had in Istanbul een zomercursus Turks gevolgd om taallessen te kunnen geven in België. In de pauzes wandelde hij met mij rond op de koer. Hij leerde mij Nederlands en ik leerde hem Turks. Hij was het ook die bij de directeur een lans voor mij brak zodat ik op mijn niveau kon instappen in de opleiding, ondanks mijn gebrekkig Nederlands. Ik voelde mij daardoor enorm geruggesteund. Een actie van één iemand kan een enorm verschil maken.’ Hij kijkt naar buiten en glimlacht opnieuw. ‘Gisteren was ik op een van de taalmodules bij ons in de organisatie toen iemand mijn naam riep: hey Memet! Ik herkende hem niet meteen. Toen zag ik dat het Johan was. Deze Johan, die toen voor mij in de bres sprong, doet dat vandaag nog steeds voor andere mensen. Zelfs nu hij met pensioen is, blijft hij taalles geven aan nieuwkomers geven. Dat is toch echt bijzonder.’

"Een dag eropuit: een dag om het lastige even te vergeten, een dag om nooit meer te vergeten."

De laatste stop van de dag zit er op. Memet gaat naar huis met een lijst vol ideeën voor uitstappen. Hij is er blij mee. Bij In-Gent weten ze intussen wat een verschil het kan maken om eens een dag weg te zijn van alles. Onlangs gingen de jongeren die de inburgeringscursus volgen samen op uitstap naar een pretpark. Voor de meesten van hen was het een compleet nieuwe ervaring. ‘Het was voor onze jongeren een dag om even niet te denken aan alle moeilijkheden die ze meemaken, het werd een dag om niet te vergeten. De ene grote glimlach blonk naast de andere.’

Memet Karaman

In gesprek met

Memet Karaman is beleidsmedewerker Welzijn, Gezondheid en Cultuur en coördinator voor de evenementen en campagnes bij In-Gent dat het Vlaamse inburgerings- en integratiebeleid uitvoert. Hij zoekt onder meer kansen uit voor uitstappen voor de nieuwkomers verbonden aan In-Gent. Als beëdigd vertaler/tolk Turk/Nederlands staat hij regelmatig mensen bij voor juridische en andere zaken.

 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 26 oktober 2018 in de categorie Daguitstap.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |