Overslaan en naar de inhoud gaan

Ik Limburg, jij Limburgt, wij Limburgen

In gesprek met vakantiegangers Briek vzw | 25 mei 2018

‘Op vakantie gaan met Briek is supertof. Ik ben heel fier op Renzo (de begeleider n.v.d.r)’, zegt Philippe. Hij drukt me op het hart dat ik reclame moet maken voor zijn favoriete vereniging. Want Briek, dat is ontspanning, dat is vakantie! Ik tref Philippe, Renzo en nog zestien andere vakantiegangers in het Jenevermuseum in Hasselt. Het is donderdag, de vierde Limburg-vakantiedag van de Oostendenaars. Het programma bedachten ze al in december, tijdens de Limburg-ontdekkingstoer van Iedereen Verdient Vakantie en Toerisme Limburg.

Veertien mensen met een mentale beperking en vier begeleiders logeren in het gloednieuwe aangepaste vakantieverblijf van De Lage Kempen in Hechtel-Eksel. ‘Eén groot huis, met twee tv’s en plaats voor ons allemaal’, vertelt een enthousiaste Philippe. Vanuit die bijzondere vakantieplek brachten ze een bezoek aan Bobbejaanland, het Mijnmuseum in Beringen en de markt in Lommel. Ze gingen bowlen in Tessenderlo, genoten van een late brunch, bakten zelf pizza en telden af naar een feestelijke barbecue en fuif op de laatste avond.

 

Hebbedingen hebben is heerlijk

 
 

Bart stapt zonder aarzeling op me af. Of ik zijn nieuwe bril al heb gezien, met oranje glazen? Niet aan kunnen weerstaan bij Bobbejaanland. Dan toont hij me een foto van zijn orchideeën, pas gekocht op de markt. En nu, bij het begin van het bezoek aan het Jenevermuseum, gaan zijn gedachten uit een flesje jenever. Hoeveel zou dat kosten, vraagt hij me. En hoe sterk is dat, jenever? Als Bart even later verneemt dat aan het einde van de rondleiding écht geproefd kan worden, kan het allemaal niet snel genoeg meer gaan.

 

Je eigen neus achterna

Achttien mensen struinen door het museum in hartje Hasselt. Foto’s en tekeningen worden geïnspecteerd. Een opstelling met tientallen geurflesjes is de topattractie. Els en Melanie kijken de boel een beetje vanop afstand aan. Ze keuvelen heerlijk over kleren, vakantie en toekomstplannen. Twee hartsvriendinnen en tweelingzusjes wijken niet van elkaars zijde. Ze kijken hun ogen uit en poseren trots voor de camera van Pieter, die luidop droomt van een toekomst in de fotografie.

 

Wat lezen we op een schilderij?

Jaimie en ik blijven even hangen bij een schilderij. Een afbeelding van een verdrietig huiselijk tafereel. We zien een groot gezin met vrouwen en kinderen. Een man – is het vader? – wordt ondersteund door een vriend thuisgebracht. 

schilderij jenevermuseum

We kijken, en Jaimie besluit: 'een pintje is fijn, maar teveel pintjes, daar komt alleen maar miserie van.'

 

Liefde voor fotografie

Dan trekt Pieter me mee. Hij wil op de foto. Met Renzo uiteraard. En met zijn vrienden Philippe en Jaimie. Ze poseren voor mijn camera, en dan moet ik het toestel van Pieter overnemen en nog een herinnering vastleggen.

Briek in Hasselt

Intussen vertelt Pieter over zijn liefde voor de scouts en musea. Hij herinnert zich een bezoek aan het oorlogsmuseum in Ieper nog levendig. Ooit wil hij zelf een museum, met allemaal zelfgemaakte foto’s, zegt hij.

 

Ontdek jezelf

Renzo en Peter doen op een scherm een persoonlijkheidstest. Aan de hand van enkele leuke vragen adviseert de computer welke soort jenever het best bij hen past. Een andere nieuwsgierige spot alle koptelefoons in het museum, en luistert met een brede glimlach naar wat de stem in hem in het oor fluistert.

 

Moment Suprême

En dan is het proevertjestijd. Wie nieuwsgierig is naar hoe het beroemde Hasseltse drankje smaakt, krijgt een bessenjenever geserveerd. Het moment suprême van Bart is aangebroken. Lekkerrr…

Bart proeft

Els kijkt toe. Sinds een acute levertransplantatie kan haar lichaam geen alcohol meer verdragen. Het spijt haar een beetje dat ze niet kan delen in de smaaksensatie. Melanie ziet het. Ze reikt haar glaasje aan en zegt: ‘zet je lippen zachtjes aan de rand van het glas. Dan kan je toch een beetje proeven hoe het smaakt.’ Els neemt het borreltje over, nipt heel voorzichtig een druppeltje van de rand en proeft met volle aandacht.

Als ze weer naar me opkijkt, zie ik een lach... zo warm als de zon.

 

Op de foto (header): Pieter, Renzo, Philippe, Michel, Pieter, Michael, Silja, Jessica, Jaimie, Marissa, Bart, Els, Liza, Manon, Melanie, Peter.

In gesprek met

Veertien mensen met een mentale beperking en vier begeleiders van vzw Briek in Oostende brengen een week van de paasvakantie door in Limburg. Het programma van de vakantieweek ontstond tijdens de tweedaagse Limburg-ontdekkingstoer van december 2017. Enkele begeleiders en vakantiegangers gingen toen in op de uitnodiging van Iedereen Verdient Vakantie en Toerisme Limburg.

Vzw Briek is een vrijetijdsorganisatie voor mensen met een mentale beperking. De vereniging groeide uit de vrijetijdswerking van vzw Duinhelm in Oostende.  Meer weten? Lees ook dit verhaal: Pionieren is verder bouwen op wat werkt.’

Tijdens hun Limburgvakantie verbleef de groep in De Lage Kempen en deden ze deze attracties aan:  het Jenevermuseum, het Mijnmuseum in Beringen, Bobbejaanland en de Japanse tuin in Hasselt. Verblijf en attracties konden via korting worden geboekt bij Iedereen Verdient Vakantie.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 25 mei 2018 in de categorie Groepsvakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |