Overslaan en naar de inhoud gaan

Iets om naar uit te kijken

In gesprek met Inge Furlan | 21 mei 2013

Begeleid zelfstandig wonende jongeren smeden banden tijdens daguitstap.

Amper wettelijk volwassen en al op je eentje wonen? Nogal wat Vlaamse jongeren kunnen niet altijd steunen op een warm ouderlijk nest waar voor hen gezorgd, gewassen, gekookt wordt. Ze staan op jonge leeftijd zelf in voor hun huisvesting, voeding, administratie, budget en alle andere ingewikkelde toestanden van het leven. Een leefloon is vaak hun enige inkomen. ‘Die jonge mensen hebben veel aan hun hoofd. Een dag samen iets leuks doen, kan dan heel ontspannend zijn,’ zegt Inge Furlan, begeleider bij Begeleid Zelfstandig Wonen (BZW) De Dijk in Limburg.

BZW De Dijk en BZW De Kering zijn afdelingen van vzw De Oever, een Limburgse organisatie in de Bijzondere Jeugdzorg. Inge Furlan begeleidt er jongeren die zelfstandig wonen. Een viertal keer per jaar trekken de jongeren van De Dijk en De Kering er samen een dag op uit.

Voorbereiding in een werkgroep

De jongeren bereiden zelf hun uitstap voor. De gids voor daguitstappen van het Steunpunt Vakantieparticipatie is een inspiratiebron, en de kortingen zijn een flinke hulp. Wie wil, komt naar een voorbereidende werkgroep. Ze bepalen samen een budget, kiezen een bestemming, bereiden een dagprogramma voor en bedenken hoe ze de uitstap organiseren. ‘Daardoor sluit de activiteit ook echt aan bij hun interesses. De begeleiding helpt mee bij het overwegen van het programma en het budget, maar de uiteindelijke beslissingen liggen bij de jongeren in de werkgroep,’ zegt Inge.

Budgetteren

Zelfs met korting kost de toegang voor een populaire bestemming als Bobbejaanland nog altijd 19 euro. Wie meewil, moet daar dus voor sparen. ‘De begeleiders plannen dat ruim vooraf met de jongeren. Sommige jongeren sparen zelf, voor anderen helpen wij door enkele maanden lang een paar euro’s van hun leefgeld af te houden.’ Soms kunnen de jongeren ook een tussenkomst vragen bij het OCMW, in het kader van een socio-culturele tegemoetkoming. De jongeren weten ook goed wat ze ter plaatse nog kunnen uitgeven, want dat hebben ze meestal al doorgepraat met hun begeleider.

‘De begeleiders plannen dat ruim vooraf met de jongeren. Sommige jongeren sparen zelf, voor anderen helpen wij door enkele maanden lang een paar euro’s van hun leefgeld af te houden.’ 

Er tussenuit zijn doet de jongeren deugd en versterkt onderlinge relaties. ‘Ik herinner mij een uitstap waar ook iemand bij was met zijn partner en kindjes. Het hele gezelschap zorgde er spontaan mee voor dat die jonge ouders ook een ontspannen dag konden beleven. Het koppeltje voelde daardoor dat ze ook van tel waren, dat er rekening met hen werd gehouden. Het versterkt hun eigenwaarde,’ vertelt Inge. Soms ontstaan tijdens een daguitstap ook blijvende contacten tussen jongeren die elkaar voorheen niet kenden.

Goesting voor meer

Meerdaagse vakanties organiseren De Dijk en De Kering niet zelf. De begeleiders moedigen de jongeren aan om deel te nemen aan vakanties die door andere organisaties opgezet worden. Zodat ze hun weg zelf leren maken. ‘Al lijkt het mij wel leuk om een actieve vakantie met onze jongeren door te brengen. Een vakantie waar wat uitdagingen inzitten, waar de jongeren ook geprikkeld worden om elkaar te helpen.’ Inge droomt hardop. Wie weet komt het er nog van.Is hardop dromen niet vaak de eerste stap naar actie?

‘Al lijkt het mij wel leuk om een actieve vakantie met onze jongeren door te brengen. Een vakantie waar wat uitdagingen inzitten, waar de jongeren ook geprikkeld worden om elkaar te helpen.’

We zullen Inge volgend jaar nog eens bellen. Intussen zijn we benieuwd naar jouw verhaal. Hoe maak jij vakantie voor jongeren mee mogelijk? Wat zou dat kunnen betekenen voor de jongeren waar Inge mee werkt? Laat het ons weten, en wij maken er nieuws van.

In gesprek met

 Inge Furlan, begeleider bij Begeleid Zelfstandig Wonen (BZW) De Dijk in Limburg.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 21 mei 2013 in de categorie Jongeren.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |