Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelukkige verjaardag, Vlammeke, en nog vele jaren!

In gesprek met Leona en Raoul, ’t Vlammeke | 12 december 2017

Anno 2017 worden nog altijd voedseloverschotten vernietigd, terwijl sommige moeders minder dan 20 euro per week kunnen besteden aan voeding voor hun gezin. Structurele oplossingen laten op zich wachten, maar hier en daar in Vlaanderen knopen geëngageerde mensen behoeften en bronnen aan elkaar. Zoals bij ’t Vlammeke, een vereniging die het leven van mensen in armoede draaglijker helpt maken. Deze maand bestaat de vereniging 10 jaar. Naast een sociaal restaurant en een voedselbank heeft ’t Vlammeke een Rap op Stap kantoor. Stichter Leona Van den Berghe en vrijwilligers wijzen mensen de weg naar vrijetijdsactiviteiten en vakantiekansen. Ze organiseren zelf  uitstappen en ontspanningsactiviteiten. Volgend jaar staat een heel bijzondere reis op het programma: met de Thalys naar Euro-Disney.

Om nog even terug te komen op die voedseloverschotten: Leona en haar man Raoul halen die elke dag op bij de Delhaize in de buurt en verdelen ze in hun voedselbank. ‘Als je weet dat er mensen zijn die met 20 euro per week een gezin moeten draaiend houden, begrijp je meteen dat die voedselbank gewoon noodzakelijk is,’ zegt Leona.

Vrijetijd en vakantie: ook essentieel

Als de zorg om dak, bed en brood op de plank zoveel aandacht en zorg van mensen vraagt, hoe belangrijk is vrijetijd en vakantie dan nog? Leona en Raoul twijfelen niet. ‘We hebben zelf diep in de miserie gezeten. Als je dan niet buitenkomt, sleuren de problemen je de afgrond in.’ De vereniging Ons Gedacht in Lier heeft hen er toen doorheen getrokken, vertellen ze. Ze kwamen er in aanraking met kunst, toneel en andere mensen. ‘We konden er ook eens op andere gedachten komen. Dat is nodig, want als je alleen maar over je problemen praat, geraak je dieper in de put.’ Een vriendin van Leona hielp het koppel in die moeilijke tijd om met vakantie te kunnen. Ze ondervonden aan hun eigen lijf hoe levensnoodzakelijk het is om er even tussenuit te zijn.

Raoul en Leona

Raoul & Leona, ooit zelf in de miserie, nu bakens voor mensen in armoede.
(Foto: Els Van Bosbeke)

.

Voedsel, sociaal contact en ontspanning

Ons Gedacht was voor Leona en Raoul een leerschool. Inmiddels runnen ze al tien jaar ’t Vlammeke, dat in Berlaar een gelijkaardige bijdrage wil leveren zoals Ons Gedacht in Lier doet. Op woensdag is het sociaal restaurant en de voedselbedeling open. In het Rap op Stap kantoor vinden ze voor iedereen die er eens uit wil een oplossing, zeggen ze. Wie z’n voorschot voor een vakantie via Vakantieparticipatie niet in één stuk kan betalen, kan via ’t Vlammeke een afbetalingsregeling afspreken.

"In het Rap op Stap kantoor vinden we voor iedereen die er eens tussenuit wil een oplossing." - Leona

’t Vlammeke organiseert uitstappen en woont gratis generale repetities van lokale toneelgezelschappen bij.  Met de Vlampas krijgen mensen in armoede korting bij de kapsters in het KTA, bij kringloopwinkel Opnieuw&Co en de voetbal van Lierse.

Sparen voor een groot avontuur

Volgend jaar trekken ze met zestig mensen naar Euro-Disney. Deelnemers betalen 100 euro, en sparen dat bedrag in wekelijkse sommen van 5 euro. ‘En eens we met de Thalys onderweg zijn, kunnen we iedereen nog eens 100 euro zakgeld geven’, zegt Leona trots. Die extra middelen brengt ’t Vlammeke bijeen via sponsoring, de organisatie van bingonamiddagen en de verkoop van poffertjes en spek op kerst- en avondmarkten. ‘En enkele scholen doen in de Warmste Week een inzamelactie.’

Vakantie is geen luxe. Uitkijken naar een bijzonder avontuur ontspant de boog al eens. ‘Iedereen moet een beetje geluk kunnen ervaren. Daar doen we ’t voor.’

Raoul & Leona

In gesprek met

Leona Van den Berghe, haar man Raoul en vriend Robby richtten in 2007 ’t Vlammeke op. Met een sociaal restaurant, voedselbedeling, ontspanningsactiviteiten, en vrijetijds- en vakantiebemiddeling willen ze het leven van mensen in armoede draaglijker maken.

’t Vlammeke vierde op 9 december 2017 haar tiende verjaardag met een sponsorfeest en een gratis feestavond voor iedereen, met optredens van lokale vedetten.

 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 12 december 2017 in de categorie Vrijwilligers.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2020 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |