Overslaan en naar de inhoud gaan

Gangmakers voor groepsvakanties op Ontdektoer in Vlaanderen

In gesprek met Els Mostien | 3 mei 2021

Op groepsvakantie gaan, dat is er samen even tussenuit, andere mensen leren kennen, avonturen beleven, samenwerken. Je weer mens voelen, mens onder de mensen. Op groepsvakantie gaan, dat is ook een geschikt vakantieverblijf vinden, goed voorbereiden, deelnemers ontzorgen.
Wat je aandacht geeft groeit en bloeit. Daarom blies Iedereen Verdient Vakantie het groepsvakantieproject nieuw leven in. Els Mostien, sinds december netwerkverbinder, ondersteunt het project samen met collega Jeroen Gernaey. Mensen ontmoeten en samenbrengen, in contact oplossingen mogelijk maken en positieve krachten voeden en inzetten: dat geeft Els energie. Dat treft!

Het groepsvakantieproject wil groepsvakanties in de kijker zetten en groepsboekingen via Iedereen Verdient Vakantie vergemakkelijken. Els en haar collega’s willen hiervoor aanbieders van (groeps)verblijven en sociale organisaties met elkaar in contact brengen. Zodat ze elkaar kunnen inspireren en samen vakantie mogelijk maken. Zodat aanbieders een partner kunnen zijn voor een deugddoende groepsvakantie. Zodat groepen met een goed zicht op het verblijf en een passende verwachting op vakantie kunnen vertrekken. Zodat vooroordelen wegvallen en meer mogelijkheden zichtbaar worden.

Gas geven en remmen tegelijk

In deze coronatijd mensen samenbrengen rond groepsvakanties, voelt dubbel. Enerzijds zien aanbieders kansen in het project en willen ze al te graag vakantie mee mogelijk maken. Bovendien hebben ze nu tijd om (digitaal) samen te komen. Anderzijds is er zoveel onzeker, nog steeds, en worden heel wat vakantieverblijven zwaar op de proef gesteld. Kunnen sociale organisaties al beginnen dromen van vakantie, hebben ze er nu ruimte voor?

“We dromen van een echte Ontdektoer, hopelijk in het najaar. Waar partners uit sociale organisaties samen op een bus enkele vakantieverblijven in Vlaanderen gaan bezoeken. Ze kunnen er de sfeer opsnuiven en in gesprek gaan met de aanbieder.”

Els Mostien

Els vertelt dat het telkens kijken en aanvoelen is. Wat kan er? Wanneer is de tijd rijp voor een volgende stap? Gas geven en remmen tegelijk. ‘Voor sommige groepsverblijven is de toekomst nu onzeker. Ze leven van het samenbrengen van veel mensen. De wereld in één kamertje in een jeugdherberg, zal dat terugkomen? Zullen Britse jongeren onmiddellijk na de pandemie en brexit terug naar de Westhoek komen voor oorlogseducatie? Zullen zorgplekken kunnen overleven als de steunmaatregelen wegvallen? En wat met de geplande investeringen?’

Tegelijk ziet Els aanbieders nieuwe opportuniteiten zoeken, werk maken van hun bekendmaking en beeldvorming. Ze ziet vooral veel bereidheid om mee in het project te stappen: ‘Ik ontmoet veel vakantiemakers met een hart, mensen die het verschil willen maken voor kwetsbare groepen. Door de prijs aan te scherpen, mee oplossingen te willen zoeken, en in te springen waar nodig.’

Ontdektoer

Tot nu toe hadden Els en haar collega Jeroen vooral digitale ontmoetingen met sociale en toeristische partners. Al die gesprekken, ideeën en gedrevenheid schonken haar veel plezier, scherpten haar beeld aan en gaven het project mee vorm. De verkenningsfase is nu voorbij. Els kijkt ernaar uit de ideeën te toetsen aan de praktijk. Tijd voor actie!
Ze organiseerde enkele infosessies rond het boeken van groepsvakanties. In mei zet ze mee haar schouders onder de Ontdektoer. Tijdens digitale sessies zullen organisaties kunnen proeven van het divers aanbod van (jeugd)verblijven. In kleine groepjes zullen verschillende groepsverblijven hun aanbod voorstellen. De aanbieders en sociale organisaties kunnen elkaar, elkaars eigenheid, vragen en wensen zo beter leren kennen.*

De digitale toer is een eerste stap. Dat kan nu. De zomer lonkt al voor (kleinere) groepsvakanties. Het is goed om te dromen en plannen te maken. En vooral: goede banden smeden is een proces.

“Inzetten op vakantie voor iedereen, ongeacht je status, geld, gezondheid, enzovoort lijkt vrijblijvend. In essentie is het voor mij maatschappijkritisch en rebels. Los van alles: jij mag genieten, je verdient het.”

‘Ondertussen kijken we uit naar echte ontmoeting en bezoeken. Dat zou toch een mooie meerwaarde zijn. We dromen van een echte Ontdektoer, hopelijk in het najaar. Waar partners uit sociale organisaties samen op een bus enkele vakantieverblijven in Vlaanderen gaan bezoeken. Ze kunnen er de sfeer opsnuiven en in gesprek gaan met de aanbieder. Wat valt hen op? Welke kansen zien ze en welke drempels? We willen graag enkele themabundelingen van vakantiebeleving maken: zon en zee, duik in de geschiedenis, vrij spel en hapklaar aanbod en heerlijk in de natuur. We bewegen mee met wat kan en blijven sowieso inzetten op ontmoetingen.’

Je moet het maar doen!

‘Het lijkt simpel, een groepsvakantie organiseren en mogelijk maken, maar er komt zoveel bij kijken. Veel staat ook met de rol van de begeleider of verantwoordelijke. Zo sprak ik met de verantwoordelijke van een vereniging waar armen het woord nemen, die vaak groepsvakanties organiseert, ook naar Spanje. Hij vertelde zo liefdevol en met zoveel mensenkennis. Hoe je iedereen in je groep ziet en kan zorgen dat ze hun plek vinden. Je moet het maar doen! Daar heb ik enkel bewondering voor.’

Els hoopt dat ze met het project vooral groepsverblijf-aanbieders en sociale organisaties dichter bij elkaar kunnen brengen. Dat het contact en de uitwisseling ook blikken en beeldvorming kunnen verbreden. ‘Het is zo belangrijk dat mensen de kans krijgen zich mens te voelen. Dat ze ook rust kunnen ervaren. Ik leer nu veel verblijven op rustige, groene en mooie plekken kennen. Je voelt er de verbinding met schoonheid en natuur. Voor mij werkt die helend. Ik denk dat dat voor veel mensen zo kan zijn. Ik hoop dat meer mensen in armoede en mensen die het moeilijk hebben op die plekken vakantie beleven, verbinding ervaren. Dat de mensen ook genieten van de meer verborgen parels.’

Rebelse spinnekes in een web

Positieve krachten bundelen. Telkens weer inzetten op ontmoeting en verbinden. Waardoor vooroordelen, overtuigingen en hokjes wegvallen. Dat sprak Els erg aan in het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. ‘Als een spinneke in een web. Mensen, kennis, situaties, een idee hier en een nood daar met elkaar in contact brengen. Dat is echt de kracht. Als matchmakers, zo zie ik de mensen die bij Iedereen Verdient Vakantie werken.’ Van zichzelf durft ze dat nu nog niet te zeggen.
‘Inzetten op vakantie voor iedereen, ongeacht je status, geld, gezondheid, enzovoort lijkt vrijblijvend. In essentie is het voor mij maatschappijkritisch en rebels. Los van alles: jij mag genieten, je verdient het. Voor zo’n missie zet ik me graag mee in!’

Ook bij het team van Iedereen Verdient Vakantie is thuiswerk de norm in coronatijden. Els zag nog niet al haar collega’s in levenden lijve. De blinddate-wandeling die voor de collega’s georganiseerd werd, was heel fijn en welkom. Hoe ze al wandelend connecteerden. ‘Ik hou van flauwe moppen maken, ik heb dat luchtige nodig. Toen ik ze ook op het scherm begon te maken, wist ik: het zit hier goed.’


* Op 18 en/of 25 mei kunnen medewerkers van sociale organisaties met zin in groepsvakantie deelnemen aan de digitale Ontdektoer. Meer info vind je hier.

 
Els Mostien

In gesprek met

Els Mostien is sinds december 2020 netwerkverbinder bij Iedereen Verdient Vakantie. Andere mensen raken haar, ze houdt van de verhalen van mensen, van samen concreet aan oplossingen werken en van schrijven. Vorige zomer ontdekten haar zonen van 4 en 2 jaar voor het eerst water en de zee, tijdens het kamperen. Hun plezier, dat maakte ook Els’ vakantie. In de natuur zijn, onbezorgd en vrij en samen momenten delen, dat hoopt Els ook voor komende zomer.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 3 mei 2021 in de categorie Groepsvakantie.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |