Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Vlaamse vakantieschakelaar: ‘Wat kijk ik uit naar 2 juni!’

In gesprek met Dalila Cesarone | 31 mei 2016

Het moment dat ze met een druk op ‘Enter’ tientallen vakantievragen zal verspreiden in het netwerk komt nu wel heel dichtbij. ‘En dan hoop ik dat de reacties snel en massaal gaan binnenstromen’, lacht Dalila Cesarone. Zij wordt de eerste vakantieschakelaar: verbinder van vragen en oplossingen achter de schermen van Vakantieschakel. Op 2 juni gaat Vakantieschakel live. Van dan af krijgen netwerkpartners van Vakantieparticipatie wekelijks nieuwe kansen om samen te werken aan één doel: vakantie moet mogelijk worden voor élke Vlaming. Maak nu al kennis met vakantieschakelaar Dalila, een jonge moeder met Italiaanse warme vurigheid, Limburgse wortels en een passie voor het verbinden van mensen.

‘Ik hoop dat dat mensen snel de weg naar Vakantieschakel vinden. Dat ze gaan vertrouwen dat hun vragen en aanbod in veilige handen zijn bij het online platform en bij mij.’ Dalila kijkt enorm uit naar de band die ze met vakantiegangers, welzijnsorganisaties en toeristische partners zal uitbouwen. De voorbije maanden timmerde ze met Schakel Vlaanderen en Vakantieparticipatie aan het concept van Vakantieschakel. Op 2 juni écht online gaan en voor het eerst uitreiken naar het netwerk is een bijzonder moment. Hoog tijd voor een gesprek dus.

Vakantieschakel wil een extra troef worden om mensen met financiële of andere drempels toch vakantiekansen te bieden. Hoe nieuw is dat thema voor jou?

Dalila: ‘Ik  associeerde armoede altijd met weinig geld hebben, maar nu ik veel naar de mensen van Vakantieparticipatie heb kunnen luisteren, is dat beeld veranderd. Armoede kan ook betekenen dat je je als mens geïsoleerd gaat voelen. Ik ben mij ervan bewust geworden dat iedereen nood heeft aan vakantie, ongeacht de situatie. Maar niet alleen dat: iedereen heeft het recht om gehoord te worden, of je nu in armoede leeft of niet.’

In je rol van vakantieschakelaar ga je mensen dat recht geven door te luisteren, vragen serieus te nemen en naar oplossingen te zoeken. Waarmee gaan mensen zoal bij Vakantieschakel en dus bij jou terecht kunnen?

Dalila: ‘Een voorbeeld: Een gezin waarin één van de gezinsleden een mentale beperking heeft, zoekt een vakantieverblijf aan zee. Dan vraag ik door naar de vereisten: moet het er rustig zijn of mag het een iets drukkere omgeving zijn?  Is er medische zorg of een apotheek in de buurt nodig? Wat verwachten de andere gezinsleden van hun vakantie? Op basis daarvan kan ik de vraag duidelijker maken en in het netwerk naar oplossingen zoeken.

"Oplossingen bestaan, het is vaak een kwestie van de juiste schakels te leggen. En dat mag ik gaan doen. Schitterend toch,…"

Nog voorbeelden: een Chirogroep neemt voor het eerst een rolstoelgebruiker mee op kamp en zoekt hulpmiddelen om dat mogelijk te maken. Een toeristische aanbieder wil iets doen voor mensen met een bepaalde beperking en zoekt tips. Het kan alle kanten uit, zolang het draait om het wegwerken van vakantiedrempels.’

Hoe gaat dat concreet in zijn werk?

Dalila: ‘Het proces van Vakantieschakel werkt zo: iemand heeft een vraag of een aanbod en meldt dat op vakantieschakel.be. Dan komt die vraag of dat aanbod bij mij terecht en bel ik de melder op om de vraag concreet te maken. Dan ga ik op zoek naar oplossingen in het netwerk. Elke donderdagochtend sturen we een mail met alle onderwerpen aan iedereen die zich heeft aangemeld op Vakantieschakel.  Op die manier komen vragen en oplossingen samen. Na ongeveer een week check ik of onderlinge contacten tot stand gekomen zijn en of er verder nog iets nodig is om tot een oplossing te komen.’

Wat heb jij als vakantieschakelaar nodig om dit nu tot een succes te laten uitgroeien?

Dalila: ‘Dat zoveel mogelijk toeristische partners en sociale organisaties zich aanmelden bij Vakantieschakel. Want zij hebben de oplossingen meestal in huis. En dat ze elke week, kort op de bal de campagnemails bekijken en reageren als ze kunnen bijdragen tot de oplossing van een vraag. Trouwens, dat wordt een win-win situatie hé.

"Wie meedoet krijgt een groter netwerk, een schat aan informatie om van te leren en de kans om de naambekendheid van zijn organisatie op te krikken."

Je bent ongelooflijk gedreven, Dalila. En toch zo nieuw nog met het thema. Vanwaar die drive?

Dalila: ‘Vakantie mogen beleven, dat is kansen krijgen om op adem te komen en bij te tanken. Dat doet iets met het zelfvertrouwen van mensen. Je problemen zijn na de vakantie misschien niet opgelost, maar je kunt er rustiger, moediger en met nieuwe ideeën weer beter tegen. Vakantie, dat is niet alleen zon, zee en strand, dat is vooral iets wat er vanbinnen bij mensen en tussen mensen gebeurt. Daarom heeft iedereen recht op vakantie. En wie het daar moeilijk mee heeft, of die nu wel of niet in armoede leeft, krijgt er vanaf 2 juni een extra hulpmiddel bij. Oplossingen bestaan, het is vaak een kwestie van de juiste schakels te leggen. En dat mag ik gaan doen. Schitterend toch,…’

Benieuwd meer te ontdekken over Vakantieschakel? Lees ook deze verhalen:
'Primeur: Vakantieschakel wordt vliegwiel in netwerk Vakantieparticipatie'
'Rechtdoor en rechtuit samenwerken om vakantiedrempels te tackelen'

Dalila Cesarone

In gesprek met

Dalila Cesarone heeft Italiaans vuur en Limburgse hartelijkheid in het bloed. Ze is alleenstaande moeder van een zoontje van acht, afkomstig van Maasmechelen, woont in Dilsen en werkt sinds enkele maanden voor Schakel Vlaanderen. Samen met haar werkgever en met het team van Vakantieparticipatie zette ze Vakantieschakel in de steigers. Het voorbereidend werk is bijna klaar. Vanaf 2 juni gaat Vakantieschakel écht aan het werk.

Meer info: www.vakantieschakel.be

 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 31 mei 2016 in de categorie Samenwerken.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |