Overslaan en naar de inhoud gaan

Dranouter Festival wil voor iedereen toegankelijk zijn

In gesprek met Jessica Casier | 22 juli 2014

Het Dranouter Zomerfestival ademt maatschappelijk engagement uit. Uit alle poriën. Het festival wil groen zijn, gezinsvriendelijk en toegankelijk voor mensen met een beperking. Duizend tickets gaan bovendien aan sociale tarieven de deur uit. ‘We willen dat Dranouter voor iedereen een cultuurfeest kan zijn,’ zegt Jessica Casier van het Festival Dranouter.

Drie gastvrije volkse festivals

Festival Dranouter organiseert drie muziekfestivals. Hun festivalseizoen ontbrandt al in april. De Panne is dan gaststad van ‘Dranouter Bad’, een klein festival voor mensen me een mentale beperking, direct gevolgd door ‘Festival aan Zee’. Het eerste weekend van augustus is het groene en weidse kader van Dranouter het decor van het grote Festival Dranouter. Met 62.000 zijn ze, de muziekminnaars die tussen 1 en 4 augustus afzakken naar Heuvelland. 1.000 mensen kunnen hun ticket aan bijna 80% korting boeken via het Steunpunt Vakantieparticipatie.

Want muziek is er voor iedereen

Muziek en culturele activiteiten moeten voor iedereen toegankelijk zijn, vinden de organisatoren. In samenwerking met het Steunpunt Vakantieparticipatie geven ze daarom 1.000 tickets vrij voor mensen met een beperkt inkomen. Jessica Casier ziet die aanvragen binnenstromen: ‘Daar zijn vele gezinnen met kinderen bij, mensen die in groep komen en jongeren die in leefgroepen leven.

"We willen dat ze kunnen meegenieten van wat voor vele mensen evident is. Zonder onderscheid, want daar krijgen mensen in armoede al te veel mee te maken in het dagelijks leven."

Budgetvriendelijk voor wie het nodig heeft

Voor mensen in armoede kost een dagticket 10 euro in plaats van 50. ‘Dat is inderdaad een grote financiële inspanning voor ons, maar dat ervaren we niet als een probleem,’ zegt Jessica. Kinderen onder de twaalf jaar komen gratis en kunnen zich onderdompelen in animatie, circus en tal van grote spelen. Zonder extra kosten. Gezinnen kunnen hun picknick meebrengen als ze dat willen. ‘Mensen die daar behoefte aan hebben, kunnen dus vooraf heel goed inschatten wat hun festivaldag hen zal kosten, zonder verrassingen van extra verplichte kosten.’

Festival is vakantie!

Dranouter Festival kan tellen als vakantie-ervaring. De place to be ligt in een uniek kader. Het landelijke Dranouter, met weidse groene landschappen is een prachtig kader om te verblijven en te overnachten. Met verrassende animatie, een leuke variatie aan originele eetstandjes en topmuziek uit de hele wereld. Die ervaring gunnen de organisatoren iedereen, en dus ruimen ze barrières op. Financiële barrières voor mensen met een klein budget, en fysieke drempels voor mensen met een beperking.

1200 vrijwilligers dragen het festival

Of er ook mensen in kansarmoede meedraaien als vrijwilliger? Spreekt vanzelf: het blijkt in het organisatie DNA te zitten. Jongeren uit twee voorzieningen van de bijzondere jeugdzorg komen mee opbouwen en afbreken. Geweldige ervaring voor die gasten. En mensen van het dagcentrum De Pelgrim zorgen mee voor het groene karakter. Ze plaatsen onder ander de afvaleilanden en rapen de weide proper als alle bezoekers weer naar huis zijn. Jessica: ‘We zijn heel trots op onze vrijwilligers. Weet je dat er veel mensen zijn die tot drie weken verlof nemen, speciaal om het festival mee op poten te zetten?’

NOPIC

In gesprek met

Jessica Casier werkt voor het Dranouter Festival.

Boeken aan sociaal tarief is voorbehouden voor mensen met een beperkt inkomen. Boeken kan enkel via lidorganisaties van het Steunpunt Vakantieparticipatie. Nieuwsgierig naar meer? Bezoek alvast de website van Dranouter Festival.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 22 juli 2014 in de categorie Jongeren.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |