Overslaan en naar de inhoud gaan

Door uitwisseling komen de kaarten anders te liggen

In gesprek met Ginny Doom, Plokkersheem Watou | 21 mei 2019

Warimpel is een initiatief dat kennis en ervaring doet stromen tussen verschillende jeugdverblijfcentra in West-Vlaanderen. Tijdens één van de netwerkmomenten van Warimpel ontdekte Ginny Doom dat er allerlei soorten van muziek zit in het netwerk van Iedereen Verdient Vakantie. Ook voor haar eigen gezin.

Ginny is verbonden aan één van de centra uit het netwerk, het Plokkersheem in Watou. Ze neemt er onder andere het schoonmaken, het koken en de zorg voor de kippen voor haar rekening. En ook nog heel wat andere bijzondere zaken, zo ontdekte ik in de loop van ons gesprek.

Hart en ziel

In de begindagen van het Plokkersheem, zo’n vijf jaar terug, was Ginny van de partij als vrijwilliger om schoon te maken. Intussen is ze er aan de slag als vaste medewerker. Als er groepen met kinderen komen staat Ginny in voor de catering en af en toe ook voor een workshop. ‘Ik geef een workshop onder de noemer “smaak”,’ zegt ze met een glimlach. Met allerlei kleine experimenten leert ze kinderen over verschillende smaken. Ze vertelt hoe heerlijk het is om de verwondering op de gezichten van de kinderen mee te maken. ‘Ik heb hier echt mijn ziel verloren,’ geeft ze toe.

Problemen oplossen

Het meeste houdt Ginny van de kleine babbels die ontstaan met sommige van de kinderen, tussen de activiteiten door. In de keuken bijvoorbeeld. ‘Kinderen vertrouwen me soms dingen toe als we samen aan het opruimen zijn, bijvoorbeeld dat het de eerste keer is dat ze op vakantie zijn.’ Ginny is zelf een alleenstaande moeder met twee dochters. Ze weet uit ervaring dat het voor mensen die drempels ervaren op financieel gebied, niet altijd evident is om vakantie georganiseerd te krijgen. Ze heeft er dan ook een bijzondere aandacht voor bij de kinderen die in het Plokkersheem op vakantie komen. ‘Soms komen kinderen hier aan zonder slaapzak,’ vertelt Ginny. Ze bewaart zorgvuldig alle spullen die achterblijven op het Plokkersheem zodat ze de kinderen die iets ontbreken daarmee kan helpen.

"Met de verloren voorwerpen die achterblijven leg ik een voorraad aan om kinderen die dingen te kort komen te helpen." - Ginny Doom

Onlangs stond er plots een meisje bij Ginny de keuken. ‘Ze vertrouwde me toe dat ze geen badpak had. Was ze het dan thuis vergeten? Nee, zei het meisje, ze had er geen.’ Ginny  stelde het meisje gerust, dat was een een probleem dat ze voor haar kon oplossen. De dag erna stopte ze het meisje een oud badpak toe van een van haar eigen dochters. 

Kaarten schudden

Ginny is enthousiast over het netwerk Warimpel waar ze met het Plokkersheem lid van is. Ze vertelt over een netwerkmoment waar ze mensen leerde kennen van de andere organisaties en ook van Iedereen Verdient Vakantie. ‘We speelden een spel met kaartjes,’ zegt ze, ‘over de verschillende soorten drempels die mensen kunnen ervaren om op vakantie te gaan.’ Ginny dacht altijd dat ze zelf niet in aanmerking kwam voor ondersteuning. Maar tijdens het spel ontdekte ze dat de kaarten op dat vlak misschien anders lagen dan ze dacht.

We gaan op vakantie

Tot nu toe was vakantie iets waar Ginny simpelweg niet bij stilstond omwille van het financiële totaalplaatje. ‘Op zich zou ik mij het verblijf zelf wel kunnen permitteren,’ zegt ze, ‘maar los daarvan zijn er nog zoveel dingen die bij een vakantie komen kijken. Denk maar aan de activiteiten ter plaatse en aan de benzinekosten.’ Als je dat allemaal bij elkaar optelt is het een hele hap uit het budget van een eenoudergezin. Maar het gesprek met iemand van Iedereen Verdient Vakantie deed haar toch dromen van vakantie.

"Ik dacht altijd dat ik zelf niet in aanmerking kwam voor het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie, maar tijdens een netwerkmoment ontdekte ik dat de kaarten anders lagen dan ik dacht."

‘Mijn jongste dochter vraagt me elk jaar wanneer we nu eens op vakantie gaan,’ zegt Ginny. Ze heeft intussen het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie grondig bekeken. In de Ardennen ontdekte ze een plek waar ze graag heen wil met haar dochters. ‘Dit jaar lukt het nog niet,’ zegt ze, ‘maar volgend jaar gaan we zeker op vakantie!’

 

Ginny Doom

In gesprek met

Ginny Doom is verbonden aan Jeugdverblijf het Plokkersheem in Watou. Ze staat er onder meer in voor schoonmaak en catering en ze geeft ook workshops met smaakexperimenten. Ze is moeder van twee dochters. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 21 mei 2019 in de categorie Vakantie.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |