Overslaan en naar de inhoud gaan

Dierenplezier? Het zal wel zijn!

In gesprek met Francis De Rycke | 24 oktober 2017

Francis straalt. Hij telt de minuten af, want over niet zo lange tijd mag hij het optreden van Allez Chantez openen. Dan zal hij voor het publiek staan en er iets leuks over zeggen. Want Allez Chantez komt niet zomaar langs in De Bosberg, ze komen zingen. Zingen over vakantie! En dat is net waar Francis ontzettend veel van houdt. Vakantie houdt een mens vrolijk, open en jong. ‘Het doet deugd om in een groep te zijn’, zegt hij terwijl zijn blik afdwaalt naar zijn vrienden die een tafeltje verderop samen zijn. Vrienden van Horizont, waarmee hij een Dierenplezier-vakantie doorbrengt in de Limburgse bossen.

Goed dat Horizont er is, lacht Francis. Hij kon natuurlijk ook naar zee op vakantie. Een studiootje huren met een vriend ofzo. ‘Maar dat zou toch wat te alleen zijn. Hier ben ik onder allemaal dierenvrienden.’ Een lach van oor tot oor.

Francis De Rycke
Francis De Rycke wordt blij van vakantie, vrienden en fuiven.

Vandaag gingen ze naar Genk, naar het dierenasiel. Schoon daar. Interessant. En de dagen voordien was Francis al bij de paarden, de kippen de geiten. ‘Een dierenvriend ben ik, een dierenvriend op dierenvriendvakantie.’ Hij moet er zelf mee lachen.

Hoe komt hij daarbij, bij die leuke vakantie voor dierenvrienden, wil ik weten. Hij gaat wat rechter zitten. Trotser. De woorden rollen plechtig uit zijn mond.

‘Elk jaar ga ik zelfstandig met de trein van Halle naar Hasselt. Dan ga ik naar de vakantiebeurs van Horizont. Daar kan ik kiezen welke vakanties ik wil doen, en dan laat ik mij inschrijven. En dit jaar had ik mij ingeschreven voor Dierenplezier.’ Klaar, zo gaat dat. Knap dat Horizont die vakantiebeurs organiseert, suggereer ik. Het hoofd gaat in trage bewegingen omhoog en omlaag. Ja, natuurlijk. En had ik nog een andere gekke vraag misschien, zie je hem denken.

Een midweek vakantie tussen de dieren. ’t Is genieten, vollebak. Samen goed overeenkomen met de andere vakantiegangers, lekker eten, op ’t gemak iets drinken. Het is wreed plezant om in een groep te zijn. ‘En straks fuiven!’, roept Francis vrolijk uit.

‘Fuiven?’, vraag ik.  

Francis: ‘Allez ja, natuurlijk, liedjes zingen hé, over vakantie. En ik mag het aankondigen!’

Stra-lend, dat gezicht. Voorpret is dubbele pret.

foto's: header: Pixabay | Francis: Els Van Bosbeke

In gesprek met

Francis woont in Halle. Hij is straatveger van beroep. We ontmoetten hem in de Bosberg, waar de vakantietoer van Vakantieparticipatie voorbijkwam en vakantiegangers trakteerde op een liedjesfeest met Allez Chantez. Francis was er op 'dierenpleziervakantie' met vakantieorganisatie Horizont.

Hoe belangrijk vakantie voor hem ook is, ’t zal niet te horen zijn in heel veel woorden. ‘Zo eens op ’t gemak zijn hé’, zegt hij. Het is de glimlach en de pretglinstering in de ogen, die zegt alles.

Het verhaal van Francis werd opgetekend in het kader van het grootschalig luisteronderzoek van Steunpunt Vakantieparticipatie. Via duizend verhalen willen ze leren hoe wij in Vlaanderen vakantie mogelijk maken voor elkaar, en in het bijzonder voor mensen die minder vakantiekansen hebben. De resultaten worden voorgesteld op het Forum 2017 in Oostende.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 24 oktober 2017 in de categorie Groepsvakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2020 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |