Overslaan en naar de inhoud gaan

De Vlaamse Meesters nodigen uit om je te tonen zoals je bent

In gesprek met Danny Verbraecken, Code | 25 september 2018

Op maat gemaakte korte theatervoorstellingen waarbij telkens wordt vertrokken van een blanco blad. Het is de specialiteit van het productiehuis voor CODE, productiehuis voor amateurtheater. Vanuit een thema worden een schrijver, een regisseur en acteurs bij elkaar gebracht om samen om in een avontuur te springen. Dit keer zijn de Vlaamse Meesters het vertrekpunt, in het bijzonder Pieter Paul Rubens. Dat vertelt Danny Verbraecken van CODE vzw in zaal PAX in Antwerpen. Zijn ogen fonkelen. ‘We maken drie korte producties, telkens vertrekkend van een schilderij van Rubens. We willen het op die manier hebben over schoonheid en wat dat doet met een mens.’ Het traject kadert in de wens van Iedereen Verdient Vakantie om mensen in armoede en met een beperking warm te maken om mee te genieten van het grote Vlaamse Meesters project van Toerisme Vlaanderen.


Durf je te tonen vanuit je eigenheid

In de zaal zijn vier gelegenheidsacteurs verzameld rond een replica van ‘hun’ schilderij van Rubens. In De vereniging van water en aarde leunt een naakte vrouw op een kruik waaruit rijkelijk water stroomt. Chris en Linda beleven de wereld vanuit een rolstoel, Lut heeft de uitnodiging ontvangen via haar koor van mensen in armoede, Wafa is blij om haar Nederlands bij te spijkeren. Allen luisteren ze geconcentreerd naar de instructies van de regisseur.

"We gaan ervan uit dat iedereen kan vertellen vanuit zijn eigenheid." - Danny Verbraecken

De acteurs zijn uitgenodigd via verschillende organisaties die in het Antwerpse werken met mensen die beperkingen ervaren om deel te nemen aan cultuur en toerisme. Sommigen stonden al eerder op de planken, voor anderen is het een eerste sprong richting podium.

Vlaamse meesters acteurscrew

De acteurs, met helemaal links Danny Verbraecken.


‘We gaan in zee met geëngageerde mensen waarvan we voelen dat ze graag spelen,’ zegt Danny, ‘we gaan ervan uit dat iedereen kan vertellen vanuit zijn eigenheid.’  Elke creatieperiode start met een intensieve tweedaagse workshop waarin acteurs, regisseurs en schrijvers samen aan de slag gaan en dingen uitproberen. Het is telkens wonderlijk om de chemie tussen mensen te zien, om dingen te zien ontstaan. Het zijn deze kleine parels die de bouwstenen worden voor een kort toneelstuk.’


De kracht van waardigheid

De acteurs zijn intussen begonnen aan een doorloop van het stuk. Wafa rijdt Chris flanerend rond in de ruimte. Lut observeert van dichtbij het schilderij en wordt daarbij in de gaten gehouden door Linda.

"Het komt er op aan om te durven laten zien we je bent. Dat is iets dat eigenlijk geldt voor ons allemaal." - Danny

‘Wij focussen op mogelijkheden, niet op beperkingen,’ zegt Danny, ‘Het komt er op aan om te durven laten zien we je bent. Dat is iets dat eigenlijk geldt voor ons allemaal.’ Hij neemt een slok van zijn koffie en krijgt vochtige ogen. ‘We hadden net een terugkomdag in Oostende, waar we vorig jaar een project over vakantieparticipatie hebben begeleid. Een van de dames die daar had meegespeeld kwam fier als een gieter binnen. Nadat ze bij ons op de planken had gestaan, durfde ze zich ook daarbuiten opnieuw tonen, zei ze. Ze was gaan solliciteren. Nadat ze vijf jaar werkloos was geweest, had ze nu opnieuw een job. Dat is het meest wonderlijke van deze projecten: zien hoe iemand zijn waardigheid terugvindt. De kracht die daarvan uitgaat is enorm indrukwekkend. Bij het begin van een creatieproces komen mensen dikwijls gekromd binnen, op het einde gaan ze vaak met een rechte rug en een open blik naar buiten.’

De doorloop van het stuk is voorbij. Wafa neemt hartelijk afscheid van haar collega-acteurs en grist haar jas en sjaal van de stoel. Terwijl ze naar buiten rent zwaait ze naar ons en zegt ze met een stralende glimlach: ‘Ik ben Wafa, ik ben actrice.’

Info:
Wafa, Chris, Linda, Lut en zovele andere kersverse acteurs staan voor het eerst met hun nieuwe Vlaamse Meesters stuk op de planken voor een live publiek op maandag 1 oktober. De gelegenheid: Inspiratiedag 'Vlaamse Meesters kennen geen drempels', een organisatie van het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Hier lees je meer daarover. Later reist het gezelschap naar verschillende plekken in Vlaanderen. 

foto header: Rubenshouse Interior Antwerp ©Tomas Kubes 1 bron: Flickr, Visit Flanders / foto in tekst: Peter Cnops

Danny Verbraecken

In gesprek met

Danny Verbraecken is samen met Els Meersschaert de bezieler van CODE vzw, productiehuis voor amateurtheater. Al meer dan tien jaar creëert CODE theaterproducties op maat, in huiskamers of op bijzondere locaties. Dit jaar zetten ze voor de derde keer een project op in samenwerking met het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. De toneelstukken geïnspireerd op Pieter Paul Rubens worden op 1 oktober voor het eerst live gebracht in het Rubenianum in Antwerpen.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 25 september 2018 in de categorie Cultuur.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |