Overslaan en naar de inhoud gaan

Creatieve vrijetijdsbesteding vanuit ‘ons kot’

In gesprek met Charlotte Devlieger, VOC Opstap vzw | 25 mei 2020

VOC Opstap vzw is een sociale partnerorganisatie van Iedereen Verdient Vakantie met als rode draad: talent in vrije tijd. En dan vooral voor mensen die hierin minder gemakkelijk hun weg vinden. Zo heeft de organisatie een eigen ontmoetingsruimte die de deuren voor iedereen opent. VOC Opstap vzw organiseert activiteiten en werkt een vormingsaanbod uit. De organisatie zet in op jeugdwerk en heeft een buurtwerking in Roeselare om de buurt te versterken. Samen met partnerorganisatie vzw WOP (Wijer Omgaan met de Planeet) delen ze ook een ruimte in Tielt. Ze startten er dit jaar een verpakkingsvrije winkel op. Daarnaast doet VOC Opstap vzw dienst als Rap op Stapkantoor. Mensen met een laag budget of specifieke vakantievraag, kunnen hier op afspraak terecht om hun daguitstap of vakantie te plannen. Voor haar werking kan de organisatie rekenen op heel wat vrijwilligers. Het is duidelijk dat VOC Opstap vzw een levendige organisatie is. Benieuwd naar hoe zij ook in de huidige omstandigheden hun werking blijven garanderen, ging ik in gesprek met Charlotte, een enthousiaste medewerkster.

Het grote nieuws…

‘Toen op 13 maart de persconferentie rond de eerste corona-maatregelen werd aangekondigd, stonden we daar plots met zeven collega’s samen naar elkaar te kijken: en wat nu?’. Charlottes grootste zorg ging onmiddellijk uit naar de klanten van VOC Opstap vzw. ‘We werken met zo’n kwetsbare doelgroep. Hoe zouden we verbinding met de klant kunnen houden?’. Het was een vraag die meteen door Charlottes hoofd raasde. ‘We hebben toen een lange vergadering gehouden om te bekijken hoe we de dingen zouden aanpakken. Er werd beslist om de lopende activiteiten en werking van onze organisatie volledig stop te zetten. VOC Opstap vzw zou een alternatief aanbod uitwerken waardoor alle aangekondigde maatregelen van de overheid opgevolgd kunnen worden’, zegt Charlotte.

banner VOC

Charlotte vertelt dat het nieuws rond corona de eerste week wat moest bezinken. En dan vooral het besef dat dit voor een langere periode zou zijn. ‘We plannen ook nu nog steeds van week tot week, om geen paniek te zaaien en onze klanten niet te verontrusten dat de werking nog voor langere tijd gesloten zou kunnen zijn’, zegt Charlotte.

Een creatief alternatief vrijetijdsaanbod

Vrije tijd is de kerntaak van VOC Opstap vzw en net dat komt nu heel hard op de voorgrond. Charlotte legt uit: ‘Mensen hebben nu opeens massa’s vrije tijd, maar weten niet hoe ze die moeten invullen.’ Hoe probeert de organisatie vrije tijd dan toch te garanderen nu fysieke ontmoeting en activiteiten niet mogelijk zijn? 

Charlotte vertelt: ‘We hebben besloten om alles zo zot mogelijk te bedenken, binnen het mogelijke van de maatregelen uiteraard. We dragen als team de visie: het is niet erg als het niet lukt, er zal altijd wel iets moois uit voortkomen.’ Het onmisbare ingrediënt is dus duidelijk: out-of-the-box denken met een gezonde dosis creativiteit!

“We werken met zo’n kwetsbare doelgroep. Hoe zouden we verbinding met de klant kunnen houden?”

Charlotte Devlieger

En aan die creativiteit ontbreekt het niet bij VOC Opstap vzw. De organisatie heeft ondertussen een volledig alternatief vrijetijdsaanbod uitgewerkt. Per week maken ze een kalender met de vrijetijdsplanning voor klanten en geïnteresseerden. Ook de moni’s van de jeugdbeweging Jeugdateljee en speelpleinwerking Babbeloe hebben een aanbod van corona-uitdagingen. En het sociaal ondernemerschap krijgt in deze tijden steun door een online verbindingsplatform. Dit alles wordt verspreid naar partners en voorzieningen, leden en vrijwilligers.

‘We organiseren bijvoorbeeld fotozoektochten’, zegt Charlotte. ‘En er is elke week een collega die live met zijn of haar gezin van thuis uit luncht en dit filmt voor alle klanten, zodat mensen virtueel samen kunnen lunchen met een bekend gezicht’. Er werden ook al spelletjes op Facebook gelanceerd. ‘Voordat je het weet is iedereen met iedereen aan het spelen, zelfs zonder dat ze elkaar kennen of in het echt normaal gezien goed met elkaar kunnen opschieten’, aldus Charlotte. ‘Er is een vrijwilliger die zelfs via livestream een bingo heeft opgezet. Heel amusant om te zien hoe iedereen daarin opging.’

“We hebben besloten om alles zo zot mogelijk te bedenken, het is niet erg als het niet lukt, er zal altijd wel iets moois uit voortkomen."

In de mate van het mogelijke, probeert VOC Opstap vzw de gezondheid van haar klanten te waarborgen. ‘We hangen spelletjes uit aan het kantoor, zodat klanten tot hier moeten wandelen en beweging hebben’, legt Charlotte uit. Ze proberen ook in te spelen op de huidige maatschappelijke problematiek. Charlotte: ‘We hebben een filmpje gelanceerd waarin we jongleren met wc-papier en klanten proberen dit dan zelf uit. Het is iets ludiek, waarmee we tegelijkertijd dan de thematiek van het hamsteren kunnen aankaarten.’

Charlotte en Tineke op dorpeltrekking

VOC Opstap vzw blijft bovendien inspiratie halen uit de wekelijkse nieuwsbrief van Vakantieschakel. ‘Zo gaan we in mei het Ontdekkingtroef-pakket introduceren’, zegt Charlotte. ‘We proberen dit wel telkens in een Opstap-jasje te steken, om het nog net iets laagdrempeliger te maken. Zo zijn we zelf op dorpeltrekking gegaan met het pakket en maken we hier foto’s en filmpjes van om te laten zien hoe mensen dit zelf kunnen doen. We merken dat als je iets voordoet, de drempel lager is om het zelf te doen.’

Bereik en betrokkenheid garanderen

VOC Opstap vzw heeft een groot online vrijetijdsaanbod dat redelijk makkelijk verloopt. ‘Ons streefdoel is om iedereen te bereiken die nood heeft aan ondersteuning in vrije tijd. Dit wordt bemoeilijkt door de lockdown en de nood aan digitale vaardigheden en materiaal. Naast het online aanbod, organiseren we dus ook activiteiten offline. We steken wekelijks een 50-tal brieven met onze vrijetijdsplanning in brievenbussen om de mensen te bereiken waarvan we weten dat ze geen toegang tot digitale media hebben’, vertelt Charlotte. ‘We proberen echt gebruik te maken van verschillende kanalen om mensen te bereiken.’

Charlotte legt uit dat ze het heel belangrijk vond om na te denken over hoe ze de verbinding en betrokkenheid met hun klanten konden behouden. ‘Los van de financiële beperking, hebben kwetsbare mensen net dat tikkeltje meer ondersteuning nodig. Daar moeten we nu extra op inzetten.’ Bij VOC Opstap vzw proberen ze daarom klanten zoveel mogelijk te betrekken bij de projecten van de organisatie en hen onderling met elkaar te laten verbinden om het familiale en vriendschappelijke aspect van de werking niet te verliezen.

“Los van de financiële beperking, hebben kwetsbare mensen net dat tikkeltje meer ondersteuning nodig. Daar moeten we nu extra op inzetten.”

Klanten geven signalen dat ze eenzaam zijn en net in deze tijden extra nood hebben aan sociaal contact. ‘Normaal gezien komen klanten langs in onze ontmoetingsruimte en spreken ze hier met elkaar af om iets te drinken, een spelletje te spelen of bij te babbelen. Dat gaat nu niet. Mensen hebben hier ter plaatse hun netwerk en dat is nu weggevallen’, vertelt Charlotte.

‘Vanaf het begin zijn we daarom de telefoonpermanentie vanuit ons kantoor blijven garanderen.’ Zeker de alleenstaanden die in een klein appartement wonen zonder tuintje, voelen zich eenzaam en vragen of het oké is dat ze even bellen. ‘Het volstaat dan vaak al om gewoon te luisteren naar hun dag en wat te babbelen over koetjes en kalfjes’, aldus Charlotte. ‘Ik heb ook al eens de werking van Messenger uitgelegd aan de telefoon, zodat een klant in staat was om te chatten met haar familie en vrienden’.

Hoop op blijvende solidariteit en verbinding

Charlotte vindt het fantastisch om te zien hoeveel leuke initiatieven er ontstaan in deze gekke tijden. ‘Naar buiten gaan en applaudisseren, dat heeft zo’n grote impact en is zo’n mooi gebaar’. Charlotte hoopt dat de solidariteit die er nu is, ook na corona zal blijven. ‘Iedereen is bezig met hoe we elkaar kunnen helpen, via stoepkrijt, mondmaskers, noem maar op. Het zou leuk zijn om te kunnen blijven zien dat mensen zoveel delen en aan elkaar geven.’

Binnen de organisatie hoopt ze dat de verbinding die ze nu leggen, mag blijven voortbestaan na corona. ‘Er is nu een gemeenschappelijke noemer waarin iedereen elkaar herkent. VOC Opstap vzw doet nog steeds wat het altijd doet: klanten verbinden. En iedereen van het team, de vrijwilligers en de klanten zoeken naar creatieve manieren om dit te blijven doen’.

Foto's in artikel: VOC Opstap vzw
Headerfoto: pixabay
Charlotte Devlieger

In gesprek met

Charlotte Devlieger is 25 jaar en afkomstig uit het diepste van West-Vlaanderen, namelijk Ieper. Sinds een half jaar vervoegt ze het team van VOC Opstap vzw als vrijetijdsconsulent. Samen met haar collega Tineke Delaere bemant ze de deelorganisatie vrijetijdszorg. Onder deze deelorganisatie valt ook het Rap Op Stapkantoor. Charlotte: ‘Hierbij worden we machtig goed ondersteund door Iedereen Verdient Vakantie: vormingen, vakantieschakel, forums… Het geeft ons tools om onze dagelijkse werking zo goed als mogelijk vorm te geven!’

VOC Opstap is een omvangrijke vzw, met een groot hart voor talent in vrije tijd en een handvol medewerkers. Ze organiseren ontmoetingsactiviteiten en -evenementen, ondersteunen moni’s in hun organisatie van speelpleinwerking en jeugdbeweging, begeleiden mensen met een (vermoeden van een) beperking of psychische kwetsbaarheid naar vrije tijd, stimuleren sociaal ondernemerschap en dragen een serieuze steen bij in tal van buurtprojecten.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 25 mei 2020 in de categorie Vrije tijd.

Michelle Roosenbroeck

Neergepend door

Michelle Roosenbroeck werkt voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie van Toerisme Vlaanderen. Zij houdt van reizen en nieuwe mensen en culturen ontdekken. In haar werk als vakantiebemiddelaar organiseert ze daguitstappen en vakanties voor mensen die het moeilijker hebben om vakantie te beleven. Michelle gelooft dat vakantie ons leven rijker maakt, omdat het vreugde en innerlijke rust brengt. Ze houdt van luisteren en schrijven, en als verhalenwever kan ze die twee passies combineren en mensen aanmoedigen om vakantie te beleven.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |