Overslaan en naar de inhoud gaan

Als een zomerse scène uit een film

In gesprek met Samuel Vileyn, Uit De Marge | 10 juni 2021

De buurt bood altijd een wat trieste aanblik. Een paar jaar terug was het speeltuintje in brand gestoken en volledig vernield achtergelaten. En toen gebeurde er wat. Samuel Vileyn, jeugdopbouwwerker bij Uit De Marge vertelt.

‘Eén van de bewoners uit de wijk, een dame met een groot hart en een gave voor verbinding, trok aan mijn mouw om iets te doen voor de kinderen. We startten met een geïmproviseerde speelpleinwerking, telkens op een andere plek in de buurt, om klachten over overlast te vermijden.

En toen kwam die middag. Ik vergeet nooit dat beeld. De zomer was al een eind opgeschoten en we waren al een paar weken bezig met een dagelijkse speelpleinwerking. Ik kwam aan in de wijk en overal zag ik uitgelaten kinderen, volop plezier makend met waterpistolen. Er waren ook ouders en oudere bewoners uit de buurt, sommigen waren met elkaar aan het dollen. Op een stukje gras aan de zijkant zaten broers en zussen van de kinderen te picknicken, en wat verder: een paar andere jongeren, aan het praten en aan het genieten van de zon.

Ineens kwam al het leven van de wijk bijeen op die ene plek en waren de mensen gewoon blij om bij elkaar te zijn. Die buurt, waar er vroeger altijd klachten vandaan kwamen omwille van overlast, was nu een levendige habitat waarin het simpelweg heerlijk vertoeven was.’

Samuel

In gesprek met

Samuel Vileyn is al tien jaar als jeugdopbouwwerker van Uit De Marge vzw aan de slag in Geraardsbergen. Samen met zijn collega’s trekt hij door de verschillende wijken van de stad om signalen van kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare posities op te pikken. Ze organiseren een vrijetijdsaanbod en gaan via tal van acties samen met de kinderen en jongeren aan de slag om hun positie in de maatschappij te versterken en hun signalen mee op de agenda te zetten. Zo werd er in het verleden bijvoorbeeld al een fietsatelier georganiseerd en een workshop ‘cv en motivatiebrief opstellen’ om jongeren te ondersteunen in hun zoektocht naar een job, en is er op dit moment onder meer een outdoor fitness in de maak en een workshop ‘bushcrafting’: overleven in het wild.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 10 juni 2021 in de categorie Sport en spel.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |