Overslaan en naar de inhoud gaan

50 euro voor 5 dagen vakantie

In gesprek met Johnny Cypers | 9 april 2013

Hasselt – Elk jaar trekken tussen de honderd en honderdvijftig mensen mee op een van de groepsvakanties van De Brug, een vereniging waar armen het woord nemen. Genoeg om een erkenning als sociaal-toeristische organisatie aan te vragen wellicht. De algemene vergadering overweegt die piste al enkele jaren. Bij De Brug kiezen ze bewust om in groep te reizen. We praten erover met vrijwillig coördinator Johnny Cypers.

‘Groepsvakanties doen mensen groeien. Samen weg zijn haalt mensen uit hun cocon, geeft hen een plaats in een groep. Ze nemen verantwoordelijkheid op voor elkaar, voor de sfeer, de maaltijden. Na een groepsvakantie hebben de mensen het gevoel weer ergens bij te horen. Ze komen daar sterker van terug.'

'Als je mensen een kans geeft om open te bloeien, kijk dan maar eens waartoe ze in staat zijn.'

- Johnny

Kopbrekens over kosten

Een vakantie van vier of vijf dagen mag maximum vijftig tot zeventig euro kosten per deelnemer. Inclusief alles: vervoer, verblijf en maaltijden. Hogere prijzen zijn voor maatschappelijk kwetsbare mensen niet haalbaar, weet Johnny. De Brug werkt met spaarsystemen en de opbrengst van de maandelijkse kienavonden gaat gedeeltelijk naar de vakanties. In de zoektocht naar geschikte en betaalbare groepsaccomodatie kruipt behoorlijk wat tijd.

Voor maaltijden vonden ze bij De Brug al regelmatig een oplossing in de samenwerking met een sociaal restaurant. ‘We zijn bijvoorbeeld vaste gasten bij Het Lichtbaken in Oostende, maar tegenwoordig kunnen we daar niet meer terecht omdat ze de vraag niet meer aankunnen. Dat heeft onder andere te maken met de groeiende bekendheid bij vakantiegangers vanVakantieparticipatie.’ Zou het kunnen dat daardoor heel kwetsbare mensen die alleen maar in groep kunnen reizen, naar de rand van dat sociale aanbod worden gedrukt?

Waaraan moet een vakantieverblijf voldoen voor een groepsvakantie van De Brug?

Een vakantie van een vijftal dagen mag maximaal 70 euro kosten, inclusief vervoer. We moeten erzelf kunnen koken, want dat drukt de prijs en geeft mensen de kans om verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar en te schitteren. Een gemeenschappelijke huiskamer kunnen we niet missen, want mensen willen elkaars gezelschap kunnen opzoeken en hun spullen laten rondslingeren. Aan de andere kant hebben de mensen ook hun privacy nodig. Dus kamers van twee of drie en voor gezinnen een gezinskamer. Stapelbedden zijn wel leuk voor kinderen, maar voor senioren en minder mobiele mensen helemaal niet geschikt. We moeten er natuurlijk geraken met het openbaar vervoer. Een grootwarenhuis en een warme bakker in de buurt helpt ook. Vers brood van een echte bakker, dat is de ultieme vakantieluxe!

Erkenning, subsidiëring en de schrik voor gedoe met papieren

Het blijft heksentoeren uithalen om de kostprijs van vakanties haalbaar te houden. ‘Elk jaar opnieuw bespreekt onze algemene vergadering het idee om ons te laten erkennen als organisator van vakanties. Dan zouden we een flinke tussenkomst kunnen krijgen voor de reizen die we organiseren. Wat ons tot nu toe heeft tegengehouden is schrik voor wat er dan op ons afkomt aan gedoe met regelgeving en administratie,’ zegt Johnny.

Aan zo’n erkenning zijn inderdaad voorwaarden en administratie verbonden. Marianne Schapmans: 'Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen: ‘Toerisme Vlaanderen geeft erkenningen voor sociaal-toeristische verenigingen. Erkende verenigingen krijgen subsidies voor het organiseren van vakanties voor mensen die in armoede leven. Dan worden alle kosten – behalve maaltijden – terugbetaald tot maximaal 75% van de kostprijs.’

Marianne vindt dat De Brug een interessant idee oppert. ‘Ik wil graag met de vereniging bekijken wat mogelijk is en nagaan of ze advies en ondersteuning kunnen krijgen om hun aanvraagdossier en hun vakantie-administratie op poten te zetten.’

Het spoor ligt open. Wordt wellicht vervolgd.

En dan hadden we het nog niet over de jaarlijkse Spanjereis, de vakantie voor ouders en hun uit huis geplaatste kinderen of de daguitstappen die op het palmares van De Brug prijken. Of over hun goede samenwerking een sociaal geëngageerde reisorganisator. Of over de vakantiebeleving van de mensen zelf. Daar hebben we het binnenkort over.

In gesprek met

Johnny Cypers, Coördinator van de Brug

Dit verhaal werd gepubliceerd op 9 april 2013 in de categorie Groepsvakantie.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |