Overslaan en naar de inhoud gaan

Principe van Vakantieschakel ligt voor op ISTO-Wereldcongres

In gesprek met Gudrun Willems en Jeroen Marijsse | 19 oktober 2016

Zagreb, hoofdstad van Kroatië, is gaststad voor het wereldcongres van ISTO, de internationale organisatie voor Sociaal Toerisme. Vanuit Vlaanderen neemt een flinke delegatie deel, waaronder ook het Steunpunt Vakantieparticipatie. Jeroen Marijsse en Gudrun Willems hopen inzichten op te doen die de transitie van het sociaal toerisme in Vlaanderen verder kunnen inspireren. Ze stellen er het schakelprincipe voor en verzamelen tientallen verhalen over de betekenis van vakantie in het leven van mensen.

In Vlaanderen evolueerde het begrip sociaal toerisme de jongste jaren van een aanduiding van specifieke logies naar een concept waarin meerdere partners samenwerken om elke Vlaming een gelijkwaardige toegang tot vakantie te bieden. In de sector spreekt men nu van de vakantieketen: het op elkaar afstemmen van verblijfsmogelijkheden, mobiliteit, sociale restaurants en aangepaste initiatieven voor doelgroepen. Gudrun: ‘Ik ben benieuwd of we deze focus ook kunnen terugvinden in het toeristisch beleid van andere landen in de wereld.’

Social brand voor sociaal toerisme?

‘De sociaal toeristische organisaties in Vlaanderen willen wel mee in het nieuwe denken over sociaal toerisme. Tegelijk vinden ze het – terecht – belangrijk om zichtbaar te blijven als sociaal toeristische aanbieders’, zegt Jeroen. ‘Logisch natuurlijk, want een eigen identiteit houdt de aandacht van het beleid gaande. Trouwens, ook de bewuste consument wil graag kunnen kiezen om met vakantie te gaan bij een aanbieder die zich sociaal engageert.’ Mogelijk kan een social brand hier een uitkomst bieden, denken Gudrun en Jeroen. Ze zullen tijdens de conferentie op zoek gaan naar ideeën in die richting.

Internationale toepassing van Vakantieschakel

De zoektocht naar een eigen identiteit en samenwerking speelt niet alleen in Vlaanderen, denkt Jeroen. Ook de internationale gemeenschap van sociaal toeristische organisaties wil daarin stappen zetten. Om het internationale netwerk te inspireren over hoe dat in de praktijk kan, stellen Jeroen en Gudrun in Zagreb het concept van Vakantieschakel voor. Vakantieschakel verbindt vakantievragen met aanbod. Steunpunt Vakantieparticipatie ontwikkelde een gelijkaardig concept voor ISTO. ‘De schakelvariant ISTO-Connect kan een wereldwijde incubator worden van nieuwe ideeën, projecten en samenwerkingen op vlak van sociaal toerisme’, denkt Jeroen.

Connect your Story: wereldwijd onderzoek via vakantieverhalen

ConnectYourStory
Connect your Story in gesprek met Matti Vandemaele van Peace Village

 

In de rand van het congres lanceert Steunpunt Vakantieparticipatie ook haar verhalenproject ‘Connect your Story’. Congresdeelnemers kunnen in een luisterhoek hun vakantieverhalen vertellen. Hiermee gaat Vakantieparticipatie op zoek naar de universele waarden en betekenis van vakantie in het leven van mensen. Op die manier onderzoekt Vakantieparticipatie hoe vakantie heel concreet bijdraagt aan waardigheid van leven.

Nieuwe ideeën als motor voor innovatie

‘Tijdens elke internationale conferentie ontdekken we inspirerende praktijken in andere landen en verbinden die met onze praktijk in Vlaanderen. Dat is een motor onder onze innovaties', zegt Jeroen. Gudrun: ‘Het helpt ons om met de sector van sociaal toerisme een sterk verhaal blijven schrijven. We willen immers dat elke Vlaming de kans krijgt om de weldaad van vakantie te kunnen ervaren.’

In gesprek met

Gudrun Willems en Jeroen Marijsse maken deel uit van het team van Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen. Jeroen en Gudrun nemen van 18 tot 21 oktober 2016 als ambassadeur Vakantieparticipatie deel aan het Wereldcongres Sociaal Toerisme, een organisatie van ISTO, de internationale organisatie voor sociaal toerisme.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 19 oktober 2016 in de categorie Samenwerken.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |