Overslaan en naar de inhoud gaan

Kruisbestuiving

In gesprek met Hanne Bortels | 22 februari 2021

‘Het mooie van Samana is: het is niet omdat vakanties niet doorgaan dat we niks meer kunnen doen. We blijven zoeken en uitproberen hoe we het vakantiegevoel bij onze mensen thuis kunnen brengen en hoe we verbinding kunnen maken. Het is niet omdat we vakanties moeten annuleren dat alles plat ligt. Of dat we allerlei nieuws moeten gaan verzinnen. Want dit huis heeft vele kamers. Al die mogelijkheden die Samana heeft: dat vind ik straf. Dat is wat ik van onze organisatie graag in beeld wil brengen: wanneer één deel van de werking niet kan doorgaan, zijn er nog altijd andere mogelijkheden.'

Hanne Bortels, stafmedewerker bij Samana en verantwoordelijk voor de vakantiewerking, is blij met de mogelijkheden die de grote organisatie biedt om verbindingen te leggen tussen de verschillende deelwerkingen. En het maken van die connectie wordt ergens wel gestimuleerd door de beperkingen die het virus oplegt.

Vakantiegroeten uit... ?

Hanne: ‘We moeten dat niet wegsteken: het was een frustrerend jaar voor de collega’s en de vrijwilligers in de vakantiewerking, met telkens opnieuw een sprankeltje hoop op vakanties die zouden kunnen doorgaan, en dan weer annuleringen van die vakanties. En toch is er ook energie. Al moeten we die samen soms wel opnieuw bij elkaar rapen. Het helpt dan om kleinere initiatieven te doen, die wel kunnen doorgaan en weer energie opwekken. Het werkt aanstekelijk als je bij een collega of vrijwilliger een sprankeltje energie ziet. Dat vonkje wordt doorgegeven van vrijwilliger naar collega, van collega naar collega, van collega naar vrijwilliger, van vrijwilliger naar vrijwilliger én van vrijwilliger naar vakantieganger.’

“We blijven zoeken en uitproberen hoe we het vakantiegevoel bij onze mensen thuis kunnen brengen en hoe we verbinding kunnen maken.”

Hanne Bortels

Om hun leden een vakantiegevoel te kunnen geven, stuurde elke provinciale afdeling in de eerste lockdown vakantiekaarten naar de vakantiegangers. En er was een Facebookradiozender met vakantieliedjes.

Hanne: ‘Onze vakantiegangers waren daar superblij mee. Er zijn ondertussen ook spontane Facebookgroepen waarop vakantiegangers foto’s van voorbije vakanties delen met elkaar. Die kleine dingen maken het wel. Door de annuleringen besef je des te meer hoe waardevol vakantie is. Onze doelgroep rekent ook echt op ons om op vakantie te kunnen gaan. Het geeft diepere betekenis aan wat we hier doen.’

Missie-gedreven deelwerkingen vinden elkaar

Tot september gaan er al zeker geen georganiseerde vakanties door. Dat is nog lang. Mensen willen er tussenuit, de behoefte is groot. Ze zijn oprecht teleurgesteld. Hoe gaan we dat hier doen? Het was de vraag van één miljoen.

“Het helpt dan om kleinere initiatieven te doen, die wel kunnen doorgaan en weer energie opwekken.”

Hanne: ‘We hebben bij Samana onze interne werking stevig onder de loep genomen. Elke deelwerking werd gevraagd om goed na te denken over hun missie. Over wat hen drijft en vanuit welke waarden ze willen werken. Het begint zichtbaar te worden wie waar mee bezig is, en vooral: ‘waarom’. En dat maakt dat we nu al eens bij elkaars werking op bezoek gaan. Nieuwsgierig naar waar we elkaar vinden en hoe we elkaar kunnen versterken. Zo ontstaat er kruisbestuiving tussen de verschillende werkterreinen.’

Ja, corona is daar misschien toch wel een versneller in geweest

Hanne: ‘Collega’s waarvan de dienst minder werk had - omwille van de beperkingen - gingen op zoek in andere deelwerkingen of ze daar een handje konden toesteken. Onze vakantievrijwilligers stelden spontaan de vraag: “wat kunnen we nog doen?” En zo helpen ze vandaag mee bij de Boodschappenlijn*. Want het zijn mensen die graag iets voor een ander doen. Onze vrijwilligers doen het niet alleen voor die vakantie. Ze voelen zich deel van de Samana-missie. Waarbij het gaat over iets doen voor elkaar. Ik ben er van overtuigd: als de organisatie zou stoppen met beroepskrachten, dan doen onze vrijwilligers gewoon verder.’

“Nieuwsgierig gaan we bij elkaars werking op bezoek. Waar kunnen we elkaar versterken? Zo ontstaat er kruisbestuiving tussen de verschillende werkterreinen.”

Met de vakantiewerking brainstormden ze zich een punthoofd over hoe het vakantiegevoel tot bij de vakantiegangers te brengen. Zo ontdekten ze dat de Duowerking** al een plaats ís waar het kleinst mogelijke vakantiegevoel aan bod komt: samen wandelen of een gezelschapsspel spelen. Ook een babbel kan het vakantiegevoel terug brengen.

Hanne: ‘We gaan nooit 100 procent van het vakantiegevoel kunnen opvangen maar toch een groot deel: door te bellen, naar verhalen te luisteren, met een klein groepje naar een museum te gaan... Door verbinding te maken met de deelwerking verantwoordelijk voor onze lokale afdelingen kunnen we elkaar ook hier weer versterken. Allerlei alternatieve ideeën liggen op de plank: uitstappen in de buurt organiseren met de vaste groepen die normaal samen op vakantie gaan, samen gaan wandelen, deurbezoeken doen en vakantieverhalen delen. We doen wat mag, en we kijken hoopvol uit naar tot er weer wat meer kan.’
 

* De Boodschappenlijn is voor mensen die door ziekte of een beperking nog zelf moeilijk boodschappen kunnen doen of die met een verminderde weerstand thuisgebonden zijn in deze coronatijd. Na een telefoontje gaat Samana op zoek naar een vrijwilliger in de buurt die de boodschappen aan huis komt leveren.
** De Duo-werking wil mensen weer vertrouwen helpen krijgen en helpt om opnieuw contact te leggen met anderen. Te beginnen met één iemand: de buddy. Gelijkwaardigheid is het basisprincipe: in de duo-werking doe je iets wat je samen fijn vindt. Iedereen kan iets voor iedereen betekenen.
Hanne Bortels

In gesprek met

Hanne Bortels is stafmedewerker bij Samana, en verantwoordelijk voor de Samana vakantiewerking. Ze volgde een opleiding toerisme, en vindt het bijzonder om toerisme met zorg te combineren. Met Samana elke reisdroom kunnen waarmaken. Daar droomt ze van. Haar missie is om iedereen met een chronische ziekte of beperking, zonder onderscheid in afkomst, een plekje te helpen vinden in de Samanagroep. Dat Samana aan iedereen iets te bieden heeft, en dat ze dat echt als groep kunnen organiseren. Samen. In dezelfde richting.

Samana bekijkt de wereld vanuit het perspectief van mensen met een chronische ziekte of zorgbehoefte en hun mantelzorgers. Samen mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers in hun kracht zetten. Dat is het fundament. Tal van activiteiten en projecten staan ten dienste van het verbeteren van de levenskwaliteit.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 22 februari 2021 in de categorie Samenwerken.

Els Meersschaert

Neergepend door

Els Meersschaert is altijd onderweg, met mensen. Vanuit haar woonplaats Elversele duikt ze met veel plezier de wereld in om af te spreken ergens in het land, voor een babbel, lekker eten, een koffie of een aperitief. Verbinding en echte ontmoeting creëren via betekenisvolle gesprekken, samen ontdekken en waarderen van wat werkt geeft Els energie. Verhalen van mensen over momenten die ze zelf beleefd hebben, vormen de basis van haar werk als facilitator bij tussentijd.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |