Overslaan en naar de inhoud gaan

Iedereen mobiel!

In gesprek met Paul Michielsen | 21 mei 2013

Mobiliteit geeft kopzorgen bij vakantieplanners en vakantiegangers in armoede. Want mensen worden maar mobiel als ze kansen krijgen en vaardigheden opdoen. Paul Michielsen van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) pakt verkeersarmoede aan via vorming, netwerking en sensibilisering. Een van de jongste initiatieven is www.iedereen-mobiel.be. Op die website kunnen organisaties hun ideeën en engagementen voor een betere basismobiliteit kenbaar maken aan elkaar en aan de buitenwereld.

STOP-woord voor slimme mobiliteit

Ergens naartoe? STOP! Eerst nadenken: kan ik Stappen? Trappen? Openbaar vervoer nemen? Of is Privé-vervoer nodig? In die volgorde. ‘Heel wat mensen hebben die keuze niet,’ zegt Paul. ‘Omdat ze de mogelijkheden niet hebben, of niet weten hoe ze eraan moeten beginnen.’ Mobi-kansen en mobi-vaardigheden: vakantiegangers hebben ze allebei nodig.

‘Heel wat mensen hebben die keuze niet.’

Iedereen mobiel

Mobiliteit is een basisrecht, en ook een knelpunt waar veel mensen keihard tegenaan lopen. Op vakantie gaan lukt vaak niet, net omwille van vervoerskwesties. Of een magere bereikbaarheid van woon- of vakantieplek maakt vrij kiezen bijna onmogelijk. Vakantiegangers, sociale organisaties en toeristische aanbieders zoeken voortdurend naar oplossingen.

Op www.iedereen-mobiel.be vinden oplossingen elkaar. Organisaties die zich engageren voor het recht op mobiliteit kunnen er hun initiatief melden en gelijkgestemden vinden. ‘Het is de bedoeling om alle basisinitiatieven rond mobiliteit samen te brengen op dit platform. Zodat mensen het warm water niet altijd opnieuw moeten uitvinden maar op elkaars ideeën en ervaringen verder kunnen bouwen’, legt Paul uit.

Voorbeelden van engagement?

Bon Brussel wil fietslessen voor beginners organiseren, in samenwerking met Pro Velo.
De Federatie Centra voor Basiseducatie bieden een een opleiding mobiliteit voor hun cursisten.
Samenlevingsopbouw Geel organiseert fietslessen voor vrouwen waarna deelnemers hun oefenfiets zelf kunnen kopen.
Welzijnsraad Ieper pleit voor het behoud van de belbus en geeft een folder uit voor minder mobiele burgers.

Toegegeven, er is nog werk aan de winkel. ‘We zouden willen dat veel meer organisaties zich melden. Meer organisaties die de mobiliteit van hun doelgroepen willen versterken en de moeite willen doen dat aan elkaar te laten weten,’ vindt Paul. Hoe meer initiatieven zichtbaar worden, hoe groter trouwens de impact op het Vlaamse beleid kan zijn.

‘We zouden willen dat veel meer organisaties zich melden. Meer organisaties die de mobiliteit van hun doelgroepen willen versterken en de moeite willen doen dat aan elkaar te laten weten’

‘t Moet niet wereldschokkend zijn

Een initiatief nemen om mensen wegwijs te maken op de website van De Lijn, of de mogelijkheden van betaalbare B-dagtrips ontdekken: het kan al een wereld van verschil maken. ‘Er zijn al zoveel tools voorhanden. Het is kwestie van ze toegankelijk te maken, en verbindingen te leggen met mensen die ze het meeste nodig hebben’, zegt Paul.

Organisaties uit het netwerk Vakantieparticipatie die iets willen doen, kunnen trouwens bij Paul en zijn collega’s terecht voor advies, ondersteuning en vorming. Mobiliteit? Je zult het maar geleerd hebben!

In gesprek met

Paul Michielsen van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) pakt verkeersarmoede aan via vorming, netwerking en sensibilisering. Een van de jongste initiatieven is www.iedereen-mobiel.be.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 21 mei 2013 in de categorie Mobiliteit.

Neergepend door

Lien van Laere is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze is gebeten door mensen en hun verhalen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Neem contact met onze redactie. Samen maken we er nieuws van.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |