Overslaan en naar de inhoud gaan

Het was niet voor niets!

In gesprek met Lieve medemens | 26 juni 2020

Dag lieve medemens,

Hoor jij ’s morgens bij het ontwaken de fluitende vogels in plaats van voorbij denderende vrachtwagens?

Zie jij dat ene bloempje op het voetpad waar iedereen omheen wandelt en dat anders al lang vertrappeld was?

Verken jij te voet of per fiets je buurt en verbaas je je over de vele fiets- en wandelwegen vlakbij je huis, mooie plaatsen waar je normaal voorbij rijdt als je met de auto op weg bent naar een bos?   

Standbeeld fiets Bazel
Een verborgen parel in Bazel

 

Ontdek jij verborgen parels, stukjes erfgoed in je dorp, je stad … schoonheid waar je anders aan voorbij vliegt?

Kom jij tijdens een wandeling of fietstocht stukjes natuur tegen die je verwonderd laten stilstaan en je een moment geven om rondom je heen te kijken, terug te blikken en vooruit te kijken, natuurpracht die anders niet op je weg ligt?

Spot jij tijdens het wandelen nog af en toe beren, daar waar je vroeger ingrijpende gevelwerken in de straat nog niet opmerkte?

Twee teddyberen achter het venster
 

Wroet je met je handen in de aarde en hoop je binnenkort je eigen groentjes te kunnen eten in plaats van snel langs de supermarkt te lopen om een paar pakjes sla, geraspte wortelen en voorgesneden komkommer?

Koop jij meer lokaal in plaats van snel aan ’t eerste, ’t beste grootwarenhuis op je weg te stoppen en daar vlug, vlug alles te kopen wat je nodig hebt en waarbij je zeker de kant-en-klare diepvriesmaaltijden niet vergeet?

Zoek jij nieuwe recepten om eens iets anders te eten dan jouw dagelijkse kost?

Bestel jij wel eens een aan-huis-geleverde maaltijd bij een horecazaak in de buurt  en draag je zo bij tot de lokale economie in plaats van kilometers ver te rijden om ingevoerde delicatessen te kopen en thuis te bereiden?

Geniet jij ervan om gezellig samen te eten met je huisgenoten, daar waar anders de tafel een ganse avond gedekt staat voor als ene of gene nog moet eten voor of na het fitnessen, turnen, werken of de muziekschool?

Nemen jullie de tijd om samen een gezelschapsspel te spelen in plaats van ieder voor zich te tokkelen op je smartphone of tablet?

Zijn videocall en telefoongesprekken jouw nieuwe partner in crime waardoor je tijd spaart voor ontspanning en gezelligheid omdat je geen files moet trotseren?

Haakgerief op een zetel

 

Leer jij nieuwe hobby’s terwijl je in je kot zit daar waar je anders nog efkes vlug een filmpje zou zien of Facebook checkt?

Kijk jij er vanop hoe flexibel kinderen zijn en zij het nieuwe normaal integreren in hun leefwereld terwijl anders de kleinste verandering paniek veroorzaakt?

Wassen en ontsmetten jouw kinderen hun handen zonder problemen, bewaren ze afstand en dragen ze een mondmasker daar waar het anders nochtans echte knuffelberen zijn die allergisch zijn aan water en iets verplicht niet cool vinden?

Apprecieer jij de solidariteit en de behulpzaamheid die er is ontstaan en draag jij er ook toe bij nu de aarde op een andere snelheid draait ?

Heb jij aandacht, een helpende hand, een luisterend oor voor de zorgbehoevenden in je omgeving terwijl je het anders wel wist, wel wou helpen maar geen tijd had?

Bewonder jij de anderen om hun veerkracht, wendbaarheid en vanzelfsprekendheid waarmee zij de coronamaatregelen toepassen en hun leven – met vallen en opstaan – aanpassen en afstand doen van hun overvolle agenda?

Ontmoet jij nu voor het eerst buren die al jaren naast je wonen omdat je nu wandelt of fietst als je de deur uitgaat en niet met de auto de garage uitrijdt?

Zeg jij goeiedag, knik je of neem je tijd om iemand vanop afstand te begroeten terwijl je anders je hoofd vooroverboog of vlug de andere kant op keek in de hoop niet te worden herkend want je had nog zoveel te doen?

Hoop jij samen met mij dat veel van deze zaken blijven hangen, blijvend deel gaan uitmaken van je leven en dat we later wanneer we wandelen, fietsen, dromen, verwonderd zijn, genieten van samenzijn en terugkijken op 2020 kunnen zeggen: “Het was niet voor niets!”.

Virtuele knuffel,

Hilde

Kinderen die arm in arm wandelen

In gesprek met

Lieve medemens    

Dit verhaal werd gepubliceerd op 26 juni 2020 in de categorie Cultuur.

Hilde Gyselinck

Neergepend door

Hilde Gyselinck leerde via ‘Digital Story’ Iedereen Verdient Vakantie kennen. Nadien leende ze haar ‘oor’ voor het ‘Grootschalig Luisteronderzoek’. Hilde wordt geraakt door verhalen van anderen, voelt zich erdoor verbonden en geniet ervan als het vertellen iets teweeg brengt bij de ander. In deze coronatijd is ze op pad als virtuele verhalenwever.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |