Overslaan en naar de inhoud gaan

Sport en spel

Als een zomerse scène uit een film

In gesprek met Samuel Vileyn, Uit De Marge | 10 juni 2021

De buurt bood altijd een wat trieste aanblik. Een paar jaar terug was het speeltuintje in brand gestoken en volledig vernield achtergelaten. En toen gebeurde er wat. Samuel Vileyn, jeugdopbouwwerker bij Uit De Marge vertelt.

‘Eén van de bewoners uit de wijk, een dame met een groot hart en een gave voor verbinding, trok aan mijn mouw om iets te doen voor de kinderen. We startten met een geïmproviseerde speelpleinwerking, telkens op een andere plek in de buurt, om klachten over overlast te vermijden.

En toen kwam die middag. Ik vergeet nooit dat beeld. De zomer was al een eind opgeschoten en we waren al een paar weken bezig met een dagelijkse speelpleinwerking. Ik kwam aan in de wijk en overal zag ik uitgelaten kinderen, volop plezier makend met waterpistolen. Er waren ook ouders en oudere bewoners uit de buurt, sommigen waren met elkaar aan het dollen. Op een stukje gras aan de zijkant zaten broers en zussen van de kinderen te picknicken, en wat verder: een paar andere jongeren, aan het praten en aan het genieten van de zon.

Ineens kwam al het leven van de wijk bijeen op die ene plek en waren de mensen gewoon blij om bij elkaar te zijn. Die buurt, waar er vroeger altijd klachten vandaan kwamen omwille van overlast, was nu een levendige habitat waarin het simpelweg heerlijk vertoeven was.’

Samuel

In gesprek met

Samuel Vileyn is al tien jaar als jeugdopbouwwerker van Uit De Marge vzw aan de slag in Geraardsbergen. Samen met zijn collega’s trekt hij door de verschillende wijken van de stad om signalen van kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare posities op te pikken. Ze organiseren een vrijetijdsaanbod en gaan via tal van acties samen met de kinderen en jongeren aan de slag om hun positie in de maatschappij te versterken en hun signalen mee op de agenda te zetten. Zo werd er in het verleden bijvoorbeeld al een fietsatelier georganiseerd en een workshop ‘cv en motivatiebrief opstellen’ om jongeren te ondersteunen in hun zoektocht naar een job, en is er op dit moment onder meer een outdoor fitness in de maak en een workshop ‘bushcrafting’: overleven in het wild.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 10 juni 2021 in de categorie Sport en spel.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

LUISTERVERHAAL: Van frisse speelpleinwerking tot warme buurt

In gesprek met Anne, Mathias, Silke en Samuel | 8 juni 2021

Sommige mensen hebben het talent om andere mensen met elkaar te verbinden en op die manier een hele buurt te doen bloeien. Hoe gaat dat dan in zijn werk? Met heel veel babbeltjes zo blijkt, en ook een stevige portie positiviteit en een wijd open vizier. 

Verhalenmaker Eva De Groote trok naar Overpoort, een wijk in Geraardsbergen, en ontdekte hoe het enthousiasme van een paar mensen uit drie verschillende generaties, een hele buurt doet zinderen én inspiratie brengt om er op uit te trekken.

In gesprek met

Anne Fonteyne is opgeleid als ervaringsdeskundige kansarmoede en sociale uitsluiting, ze is de drijvende kracht van de speelpleinwerking en andere verbindende activiteiten in Overpoort. 

Mathias en Silke Maes zijn broer en zus, ze zijn opgegroeid in de wijk zonder dat er veel kansen voor hen waren om zich uit te leven. Vandaag zijn ze monitor op de speelpleinwerking en maken ze spelplezier mogelijk voor de nieuwe generatie van kinderen uit de buurt.

Samuel Vileyn is buurtopbouwwerker bij Uit de marge vzw in Geraardsbergen en maakte mee de speelpleinwerking mogelijk. Voor komende zomer plant hij een workshop ‘bushcrafting’, overleven in het wild, op vraag van de jongeren in de buurt. Eerder lokte hij de jongeren ook al op daguitstap naar de Ardennen. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 8 juni 2021 in de categorie Sport en spel.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

LUISTERVERHAAL: Van digitale reizen naar levensechte uitstappen

In gesprek met Reizen Malem | 29 maart 2021

Niet bij de pakken blijven zitten, creatieve oplossingen zoeken, flexibel zijn. Het werd het voorbije jaar meer dan ooit van ons gevraagd. Soms tonen zich daarbij ook onverwacht nieuwe paden. Dat was bijvoorbeeld het geval voor kunstenaar Koen Vromman. Toen hij in een wijk een kunstenproject wilde opzetten, stelde hij vast dat het vooral de kinderen waren die stonden te springen om mee te werken. En toen die kinderen door de pandemie weinig vakantiekansen bleken te hebben, opende hij prompt een virtueel reisbureau.

posters reisbureau Malem tentoonstelling
 

Verhalenmaker Eva De Groote trok naar Malem, een wijk aan de rand van Gent. Ze sprak met Koen Vromman over het initiatief Reizen Malem, en hoe dat leidde tot nieuwe plannen voor de buurt.

Reizen Malem

In gesprek met

Koen Vromman is video- en animatiekunstenaar. Vijf jaar geleden zette hij Malem street-Art Project op, een jaarlijks straatkunstproject in Malem. Hij ontdekte dat de kinderen van de wijk enthousiaste deelnemers waren en ging zijn activiteiten meer en meer op hen richten. In de coronazomer van 2020 opende hij het virtueel reisbureau Reizen Malem. Vandaag onderzoekt hij of hij een permanente werking kan ontwikkelen voor de buurt, onder meer met uitstappen.  

Yasmina en haar twee broers Yusri en Fatih vormen samen een drieling. Ze wonen in de wijk Malem en zijn enthousiaste deelnemers aan de kunstprojecten in de buurt. Vorige zomer gingen ze virtueel op reis met Reizen Malem naar onder meer Washington en New York. In het najaar volgden er ook levensechte uitstappen dankzij Iedereen Verdient Vakantie.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 29 maart 2021 in de categorie Sport en spel.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

We ontdekten een andere kant…

In gesprek met Dina Aoidi | 21 september 2020

… Een andere kant van Antwerpen
(De stad waar we al ons hele leven wonen)
… En een andere kant van elkaar
(Een groepje van vier twintigers, die elkaar al even kenden van onze vereniging Safe Space, maar nog niet goed)

We speelden samen een spel in onze stad
We gingen op ontdekking en werden geleid naar waar we ’t nog niet kenden
We losten raadsels op, voerden grappige opdrachten uit
We speelden tegen andere groepjes
We lachten ons dood
Gisteren

Hoe gaan we Lange Wapper nadoen?
Hoe geraken we op die plek?

We hadden eerst geen goesting
We wilden gewoon chillen in de tuin
We zijn toch gegaan, gelukkig

En dan ineens
Een steegje, heel oldschool, heel romantisch, alles witgeschilderd
kleine huisjes, kelderdeuren van restaurants
Zo schoon
We waren shocked, zijn zelfs een foto vergeten te maken

Hoe komt het dat we hier nog nooit zijn geweest?
Hoe is het mogelijk dat zoiets schoon in Antwerpen bestaat?
Ik had dat in Brugge of Venetië verwacht, niet hier

We lachten en gierden samen
Twintigers die onnozel durven doen, zelfs in eigen stad
Normaal toon ik me niet snel
Mensen judgen zo veel, zetten stempels
Nu lieten we ons gaan, zo onverwacht, samen open en zot

En straks gaan we opnieuw
Straatje in, straatje uit
Tot dat ene steegje en dat gevoel terug:
Er is iets schoons hier
Iets dat we niet hadden verwacht.


De jongeren van Safe Space speelden een City-wide escape game in Antwerpen. In kleine groepjes ga je dan op pad met een tablet, volg je de instructies en voer je de opdrachten uit die je krijgt. Je grote groep kan je in eender welke kleine groepjes verdelen, maar de uitdaging is natuurlijk om met mensen te spelen die je niet zo goed kent.
Het mooie steegje dat ze ontdekten is de Vlaeykensgang in het centrum van Antwerpen.

Foto: Toerisme Vlaanderen
Dina Aoidi

In gesprek met

Dina Aoidi is 20 jaar, woont al haar hele leven in Antwerpen. Ze behaalde net haar diploma A2 Jeugd- en Gehandicaptenzorg en start een bachelor Maatschappelijk Werk. Dina houdt graag de touwtjes in handen. Ze is kind aan huis bij Safe Space vzw en kijkt ernaar uit om nog veel meer Belgische steden te ontdekken, Gent en Brugge voorop. En ze droomt ervan om ooit haar eigen jeugdhuis te starten, omdat ze heel graag verandering wil brengen in de maatschappij, al is het maar voor een kleine doelgroep. Ze ziet het nu bij de jongeren van Safe Space: ze voelen zich veilig en thuis in het jeugdhuis. Dit is wat ze ook wil creëren voor jongeren die in een moeilijke thuissituatie zitten.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 21 september 2020 in de categorie Sport en spel.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

De schone kracht van samen

In gesprek met Nimo Bonsu & Bert Misplon | 28 augustus 2020

Gezwind fietsen Bert en Nimo het terrein van de Oude Meubelfabriek in de Brugse Poort in Gent op. Vorige week kwamen ze hier, en op vele andere plekken, tijdens het kamp ‘Ontdek je buurt, de Brugse Poort’. Samen met hun bubbel van dertig kinderen en jongeren en drie begeleiders. Het kamp is één van de negentien projecten die financiële ondersteuning kreeg binnen de projectoproep #ontdekkingtroef* van Iedereen Verdient Vakantie. Bert Misplon is coördinator van vzw Sportaround en was één van de kampbegeleiders. De 14-jarige Nimo Bonsu nam deel als co-lesgever. Ze blikken met plezier terug op deze bijzondere dagen en praten over de kracht van sport, samen spelen en samenwerking.

Weer onder vrienden

‘Zo fijn om eindelijk weer onder vrienden te zijn!’ Dat hoorde Bert het vaakst van deelnemers tijdens het kampje ‘Ontdek je buurt, de Brugse Poort’. Drie dagen trokken kinderen en jongeren van 10 tot 15 jaar samen met begeleiders naar allerlei plekken in de Brugse Poort. Om organisaties in de buurt te leren kennen, te proeven van hun aanbod, nog eens lang buiten te zijn en samen plezier te maken. Ze bleven slapen bij Treck Hostel in de buurt. Dat gaf het kampje een extra dimensie.

“Heel mooi om te zien hoe die dertig jongeren op drie dagen tijd een mooie groep vormden, wat een heerlijke dynamiek!”

Bert Misplon
 

Bert: ‘Het was een experiment dat heel goed is meegevallen! De nood was ook echt groot. Vele jongeren zijn sinds maart niet meer naar school geweest, en als ze nu met vrienden samenkomen mag dat maximaal met vijf. In de lente waren er spanningen in de Brugse Poort. Jongeren hebben toen terecht enkele noden benoemd en zijn in dialoog gegaan met politici. Daarnaast zag ik al langer dat jongeren het bestaande aanbod onvoldoende kennen, en de toegang ernaartoe niet vinden. We wilden graag een positief project, met vele lokale organisaties samen, en met lesgevers uit de wijk.’  

Spannend en interessant

Ze fietsten samen door de wijk, gingen indoor voetballen, werkten met een 3D-printer, bekeken een film, en deden samen nog veel meer.  Nimo: ‘Het leukste vond ik toen we naar de oude kerk in Malem gingen, de Circusplaneet. We leerden er circustechnieken zoals diabolo en jongleren met balletjes. Ik had dat nog nooit gedaan en wil het graag nog eens doen.’

“Ik deed dingen die ik nog nooit had gedaan en maakte nieuwe vrienden.”

Nimo Bonsu

Nimo vond het kamp spannend en interessant. Hoewel alle deelnemers uit zijn wijk kwamen, kende hij er maar vijf. ‘Ik maakte nieuwe vrienden. Ondertussen kwam ik hen al tegen op een pleintje. Ik heb me geamuseerd. En als co-lesgever leerde ik meer over hoe je ruzies kan oplossen. Dat het belangrijk is om naar de twee kanten te luisteren. En om te zoeken naar wat er echt is gebeurd.’ Hij hoopt het nog vaker te kunnen doen.

De beste dagen van het jaar

‘Toen ik de Gentse Schepen van jeugd over het kampidee vertelde, wees ze me op de projectoproep van Iedereen Verdient Vakantie. Ik diende een dossier in en kreeg al snel positief bericht. Hierdoor hoefden de kinderen niet te betalen voor de overnachting. Bijna alle kinderen bleven slapen, en ze vonden het de max! Sommige kinderen waren nog nooit op kamp geweest. De overnachting was mooi voor de dynamiek en voor de kinderen was het een feest. Al is er niet zoveel geslapen. Dus voor ons, de begeleiders, waren drie dagen genoeg!’, lacht Bert.

“Bijna alle kinderen bleven slapen. Sommigen waren nog nooit op kamp geweest.”

Bert

De tweede avond was er rond middernacht nog veel lawaai in de slaapzalen, vertelt Bert nog. ‘Ik nam twee jongens mee naar beneden waar we wat praatten. Ze zeiden dat deze hun twee beste dagen van het jaar waren, zo leuk om met hun vrienden dingen te mógen doen. Dat kwam aan! Het waren de jongens waar ik het meest strijd mee moest leveren, maar hun waardering was echt groot.’

Wat Bert vooral blij maakt, is dat het kamp voor mooie samenwerking en mooi samenzijn zorgde: ‘Het was heel mooi om te zien hoe die dertig jongeren op drie dagen tijd een mooie groep vormden, wat een heerlijke dynamiek! En samen met vele lokale partners hebben we er een mooi kamp van gemaakt. Een samenwerking waar toekomst in zit. We kunnen elkaar nog beter leren kennen, onze netwerken en sterke punten delen, voor en samen met de kinderen en jongeren uit de Brugse Poort.’

 

Open netwerk

Bert kende Iedereen Verdient Vakantie nog niet. ‘We willen nu graag lid worden, en gaan daar binnenkort over praten. Het is mooi om bij het netwerk terecht te kunnen. Omdat wij sport en jeugdwelzijn combineren, leidt dat soms tot absurde regels, vallen we vaak ergens uit de boot. Leuk dat dit netwerk zo open is. Ik ben benieuwd!’

‘Momenteel hebben we met Sportaround, naast onze externe kampen tijdens alle schoolvakanties, jaarlijks één intern kamp aan zee. Vele deelnemers spreken er het hele jaar over. Het is vaak hun enige vakantie. Om het kamp laagdrempelig te houden en het verblijf te kunnen betalen, organiseren we evenementen, en voor het kamp aan zee dit jaar een crowdfunding. Als het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie die prijs kan drukken, kunnen we onze tijd en energie inzetten voor nieuwe projecten.’

 

Beweging en sport voor iedereen

Sportaround organiseert tal van laagdrempelige sport- en bewegingsactiviteiten voor kinderen en jongeren in Gent. Voor Bert en Sportaround is het creëren van bewegings- en sportmogelijkheden voor iedereen echt een missie: ‘Ik hoop dat er meer sportclubs opener worden voor àlle jongeren. Soms zit toegankelijkheid echt in kleine dingen, in hoe je mensen verwelkomt bijvoorbeeld. Het is ook zo belangrijk om mensen van verschillende groepen samen te brengen. Om die sociale mix zonder stempels te creëren, zoals wij doen. Op die manier werk je ook aan een grotere verdraagzaamheid, en dat is zo belangrijk.’

“Ik hoop dat er de komende tijd veel meer op die preventieve en meervoudige gezondheid wordt ingezet, zeker voor kinderen en jongeren!”

Bert

‘Er zou veel meer aandacht moeten zijn voor preventieve gezondheidszorg, en zeker in coronatijd! Bewegen en sport zijn zo belangrijk voor je gezondheid, bijvoorbeeld als remedie tegen overgewicht. En de mentale gezondheid en het sociaal welbevinden zijn even belangrijk: sport geeft je een doel, je leert samenwerken, je leert mensen en regels respecteren, het doet je groeien als mens. En toch worden kinderen en jongeren daar nu zo hard in beknot. Dat begrijp ik niet. Want op die leeftijd moet je kunnen ontdekken, met vrienden buiten komen. Ik hoop dat er de komende tijd veel meer op die preventieve en meervoudige gezondheid wordt ingezet, zeker voor kinderen en jongeren! Wij blijven er ons in elk geval ten volle voor engageren ook door anderen erbij te betrekken en te inspireren.’

* Benieuwd naar de projecten van #ontdekkingtroef? Ga hier eens een kijkje nemen! Je hebt nog een tweede kans om een dossier in te dienen! Hier vind je alle informatie over de 2de oproep. 
foto's : vzw Sportaround 
biofoto nimo & bert

In gesprek met

Nimo Bonsu is 14 jaar en woont al acht jaar met zijn familie in de Brugse Poort in Gent. Hij houdt heel erg van voetbal en is ook scheidsrechter bij Sportaround. Nimo vond het heerlijk dat hij in juni opnieuw mocht gaan voetballen. Nadien kon hij -moegesport- ook weer goed slapen. Hij kijkt er naar uit om binnenkort naar het 3e middelbaar te gaan en droomt ervan om filiaalleider van een bedrijf te worden.

Bert Misplon is één van de initiatiefnemers van Sportaround. Na jaren van vrijwillig engagement, naast zijn job als leerkracht lager onderwijs, is hij ondertussen coördinator van Sportaround. Hij sport al zijn hele leven, voornamelijk atletiek, en leerde zelf zoveel uit zijn sportcarrière. Hij is erg begaan met de ontwikkeling van kinderen en jongeren, en is gedreven om positief bij te dragen aan een mooiere samenleving. Hij is papa van Oona en Briek.

Sportaround is een jonge Gentse vzw die streeft naar sportmogelijkheden voor iedereen, zodat kinderen door sport kansen krijgen om zich op een positieve manier te ontplooien. Sportaround organiseert tal van laagdrempelige sport- en bewegingsactiviteiten voor kinderen en jongeren in Gent, zoals naschoolse bewegingslessen, sportkampen, de sportbox op Gentse pleinen en dit jaar ook zeepkistenraces (waar VTM-nieuws ook aandacht aan schonk). De jonge sporters verkeren in goed gezelschap bij initiatiefnemers Bashir Abdi (Belgisch recordhouder marathon, en 2e op marathon Tokio 2020) en Bert Misplon (Wereldkampioen 20-kamp 2012) en de vele enthousiaste lesgevers en gedreven vrijwilligers.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 28 augustus 2020 in de categorie Sport en spel.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Klein geluk dicht bij huis

In gesprek met Ingrid | 25 augustus 2020

Vrijdagnamiddag. Een pleintje in Eeklo. Zes mensen spelen samen petanque. Vorige week speelden ze met twaalven in de zon. Vandaag hangen er grijze wolken. Het kan snel keren, zeggen ze. Dat is ook zo in het spel. Eén zilveren bal die een ander raakt, en het ziet er ineens heel anders uit. Het gaat er heel gemoedelijk aan toe. Met hun aandacht op het spel maken ze af en toe een praatje. Over afgelaste reizen en corona. Over een hark meebrengen om de baan effen te leggen. Ze moedigen elkaar aan, al zitten ze in een ander team. Nadien praat met hen, en in het bijzonder met Ingrid, over de kracht van samen sporten en ontdekkingen dicht bij huis.

Samen sporten is vakantie voor mij.
Ik kom om bezig te zijn.
’t Is gezond en zo ben ik de hele namiddag buiten.
Ik ontmoet hier veel lieve en verdraagzame mensen.
Dat zeggen ze.

En als ze weggaan: Tot maandag!
Sporten lijkt wel een voltijdse baan.
Maandag spelen ze Möllky.
Ze nodigen mij ook uit.

“Het is knap dat er altijd oplossingen worden gevonden, bijvoorbeeld hoe een blind meisje kan meefietsen. Of dat mensen die beschut wonen gewoon kunnen meedoen.”

Ingrid

Boezjeren en veel leren

Deze mensen zijn lid van Sportclub Boezjeern, een omnisportclub met een laagdrempelig bewegings- en sportaanbod in Eeklo. Iedereen is er welkom. Er is aandacht voor mensen met een psychische, financiële, lichamelijke of sociale kwetsbaarheid. Er zijn gemiddeld een 4-tal activiteiten per week.

Ingrid is één van hen. ‘Na mijn pensioen had ik nood aan aangenaam gezelschap, en dat vind ik bij Boezjeern. Ik ontmoette hier al veel lieve en verdraagzame mensen. Sporten is een goede uitlaatklep voor me. Ik ben zeventig, en heb nog heel veel energie. Ik verlang er telkens naar om te komen. Er is wandelen en fietsen, maar ook cricket, discgolf, speed badminton, Mölkky, … De variatie is echt heel tof. De vele nieuwe sportinitiaties en de sportdagen die we soms doen, vind ik geweldig!’

Groepsfoto Boezjeern
 

‘Het is knap dat er altijd oplossingen worden gevonden, bijvoorbeeld hoe een blind meisje kan meefietsen. Of dat mensen die beschut wonen gewoon kunnen meedoen. Dat de sporten niet competitief zijn, vind ik belangrijk. Ik vind het wel jammer dat er niet meer mensen komen sporten. Dat mensen te snel denken dat het alleen voor ‘speciale mensen’ is’.

Samen naar Compostella en Wuhan
 

En dan was daar ineens de lockdown. Ingrid miste het gezelschap en het sporten. Al had ze best veel om handen. ‘De mensen van Boezjeern verdienen echt een pluim. Ik ben hen zeer dankbaar voor al die activiteiten, en zeker ook voor hun initiatief tijdens corona. Anders was ik in een dip geraakt. Ze nodigden ons uit om naar Compostella te trekken. Door in de buurt te wandelen en te fietsen. Alleen wandelen en fietsen, maar wel samen op avontuur. Elke week gaven we onze kilometers door en die werden samengeteld op weg naar Compostella. We kregen verslagjes met foto’s over de plaats waar we waren aangekomen en belevenissen onderweg. Het voelde een beetje als samen op reis. We waren trouwens snel in Compostella. We verzamelen onze kilometers nu nog. De wandelaars gaan nu van Eeklo richting Wuhan, de fietsers van Wuhan richting Eeklo.’


Licht door het glasraam

Ingrid houdt van verbonden zijn, maar ook echt van haar vrijheid, en van op haar eentje ontdekken en ervaren. ‘In het begin van het coronavirus was ik er wel echt bang voor. Ik ging toen eens de kerk van Eeklo binnen. De zon scheen zo mooi door een glasraam. Ik zag echt de kleuren van de regenboog. Het was een mystiek moment dat me veel steun en troost gaf.

Licht valt door glasraam in kerk
 

Ingrid gaat veel fietsen en wandelen, soms ook tot aan de zee. ‘Ik kom altijd kleine gelukjes tegen op mijn weg: lama’s in de wei, lammetjes waar ik foto’s van trek, of klei in de grond, die ik dan meeneem om te boetseren. Ik zie vaak leuke dingen die andere mensen niet zien.’ En wat Ingrid op haar weg ziet en tegenkomt, inspireert haar om te schilderen en creatief te zijn.

Zintuigen wijd open

Ingrid leeft met al haar zintuigen wijd open. Vol vuur en waardering neemt ze me vertellend mee op een dolle rit door haar ervaringen, interesses en omgeving. Samen proberen we te vertragen in de bochten.

“Vrij en verbonden, samen en alleen, ontdekken en spelen. Dit is vakantie voor mij, met het comfort van thuis.”

Ingrid gaat naar waar het goed is. Ze laat zich leiden naar waar het goed, verrassend en mooi is.
‘Ik zie altijd het positieve, dat helpt.’

Dit weekend ging ze een biertje drinken in het gezellig Streekcentrum de Huysmanhoeve, dat pas weer opende. En daar aan een tafel in de zon, kwamen drie mensen bij haar zitten om te praten. ‘Ik trek dat altijd aan’. Ze genoot ervan.

Vrij en verbonden goed leven

Voor Ingrid is dit vakantie. Vrijheid en verbondenheid, samen en alleen, ontdekken en spelen. Met het comfort en de privacy van thuis. Al zou ze ook nog wel eens verder weg op ontdekking willen gaan. ‘Er is nog zoveel moois, soms moet ik meer durven.’

Kunstwerken Ingrid
 

Als ze andere mensen iets zou aanraden, dan is het om dat klein geluk, dat klein moois te zien. Want dat scheelt veel. En om, als ze het moeilijk hebben, hun hart eens bij haar te komen luchten. Of wie weet, kunnen ze samen zingen. Dat zou ze ook nog eens willen doen.

Foto’s: Ingrid en Sportclub Boezjeern
Tekening van een vlinder

In gesprek met

Ingrid is een zeventiger met veel energie en nog meer interesses. Ze houdt van kruiden, dieren, muziek maken, mensen en nog het meest van kinderen. Ze gaat graag op avontuur in haar eigen omgeving, helpt graag anderen en is op vele manieren creatief. In Wijkcentrum De kring begeleidt ze ook anderstalige kinderen bij creatieve activiteiten. Ze is ook actief bij de oppasdienst van de Gezinsbond.

Sportclub Boezjeern is een omnisportclub met een laagdrempelig bewegings- en sportaanbod voor volwassenen in Eeklo. Iedereen is er welkom. Er is aandacht voor mensen met een financiële, psychische, lichamelijk, sociale, … kwetsbaarheid. Sportclub Boezjeern is ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen Wijkcentrum De Kring, Beschut Wonen De Wende en Psychiatrisch Centrum Sint Jan.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 25 augustus 2020 in de categorie Sport en spel.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Jonge stem uit Hongarije: ‘Beweeg. Doe het samen. Het maakt je sterker.’

In gesprek met Máté Bognár | 21 oktober 2016

Helemaal ontspannen doe je best in beweging. Dat zegt Máté Bognár, Hongaar, student en toekomstig professional in recreatie- en vrijetijdswetenschappen. ‘Wees actief, dat maakt je sterker. Je leven krijgt er meer kwaliteit door.’ We praten met Máté over Hongarije, Zuid-Afrika, vakantie en vrije tijd.

Hoe beleven Mátés landgenoten vakantie? ‘Hongaren werken lange dagen voor een laag loon. De lokale munt – Hongaarse Forint – is bovendien internationaal niet sterk. Het zijn redenen voor onze mensen om in eigen land met vakantie te gaan. De meeste mensen trekken naar het Balantonmeer – het grootste meer van het land en van Midden-Europa. Alleen rijke mensen kunnen zich een vakantie in het buitenland permitteren.’

Zuid Afrika, ’t voelt als thuiskomen

Onlangs reisde Máté naar Zuid-Afrika, als deel van zijn studieprogramma. Samen met medestudenten en een prof was hij te gast op de World Leisure Conference in de kuststad Durban. ‘Het is een plezier om hier te zijn. Ik voelde me altijd al nauw verbonden met de Afrikaanse cultuur. Ik hou van krijgskunsten, van Afrikaanse muziek. Het is een voorrecht om hier te onderzoeken wat vrijetijd en recreatie betekent voor jonge mensen in Zuid-Afrika.’

Field School Students, Durban
Máté (bovenaan, tweede van rechts) en medestudenten op de World Leisure Conference, Durban 2016

 

Spirit van community

Máté werd verrast door de spirit van gemeenschap die Afrikanen eigen is. ‘Thuis in Hongarije klitten jongeren samen in kleine groepjes. In Zuid-Afrika zijn jonge mensen dieper verenigd. Je kan ervaren dat ze mekaar graag zien, dat ze graag samen dingen doen. Sport en andere recreatie-activiteiten verenigen mensen. In Afrika gebeurt dat meer dan in mijn land.’

Als toekomstige recreatie-professional wil hij gewoonten en keuzes van Hongaarse jongeren gaan inspireren. ‘Ik wil dat Hongaarse jongeren begrijpen hoe ze recreatie een plek kunnen geven in hun leven.’

Beweging versterkt

Het belang van vrijetijd en vakantie is immers nauwelijks te overschatten, denkt Máté. ‘Als je recreatie toelaat in je leven, dan wordt je leven uiteindelijk beter.’ Actief zijn, bewegen, nieuwe dingen ontdekken: het is allemaal training voor je brein. Je hersenen worden er flexibeler van, waardoor je makkelijker kunt omgaan met problemen. ‘Doe het samen met anderen,’ voegt Máté toe, ‘want door in gezelschap leuke dingen te ondernemen, groeit gemeenschap en daarin voelt iedereen zich uiteindelijk beter in zijn vel.’

Goed voor de ziel

Uit die luie stoel dus? Als het van de jonge Hongaar afhangt wel. ‘Want door actief te worden, vind je voldoening. Het is goed voor de ziel. Je leven verandert erdoor. Je gaat meer plezier hebben en de dingen om je heen sterker waarderen.’

Máté Bognár

In gesprek met

Máté Bognár studeert Recreatie en Vrijetijdswetenschappen aan Széchenyi István University in Györ (Hongarije). We ontmoetten hem in Durban (Zuid-Afrika) en wilden van hem weten of en waarom hij vakantie en vrijetijd belangrijk vindt.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 21 oktober 2016 in de categorie Sport en spel.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |