Overslaan en naar de inhoud gaan

Sociaal tarief

Opening Rap op Stap Mol: Dit misten we nog!

In gesprek met Wim Caeyers, voorzitter OCMW Mol | 27 maart 2018

Zondag 25 maart 2018 – Rap op Stap Mol trapt feestelijk af. Het is een logische volgende stap in het inclusieve vrijetijdsbeleid van de gemeente, zegt schepen en OCMW-voorzitter Wim Caeyens. Met de Molse vrijetijdscheques opende Mol vijf jaar geleden de deuren voor lokale vrijetijdsparticipatie voor mensen die het moeilijker hebben. Vandaag komt daar de deur naar de wereld bij. Het Rap op Stap kantoor zal inwoners met een financiële, mentale of fysieke beperking begeleiden bij het vinden en boeken van een daguitstap of vakantie. Het initiatief wordt actief ondersteund door de adviesraad voor personen met een handicap en draait grotendeels op het engagement van vrijwilligers. Dat laatste blijkt een bewuste keuze.

Elke inwoner van Mol kan vrijetijdscheques aankopen, cadeau doen en besteden bij alle Molse verenigingen, het restaurant van dienstencentrum Ten Hove of sociaal restaurant Bistro Apollon, activiteiten van gemeentelijke diensten en meer. Mensen met een beperkt inkomen kopen de cheques aan halve prijs, de laagste inkomens zelfs tot 80% korting. Niemand loopt in de kijker, iedereen kan meegenieten. ‘We zijn dat systeem bij alle verenigingen en clubs gaan uitleggen, en daardoor is in Mol het bewustzijn gegroeid dat iedereen aan vrijetijd moet kunnen deelnemen’, zegt Wim Caeyers.

Geïnspireerd door een goed gesprek

Op een dag in 2017 kreeg Wim bezoek van Marleen Vandecraen, inwoner van Mol en geëngageerd als Oor bij het netwerk Iedereen Verdient Vakantie van Toerisme Vlaanderen. Marleen praatte met de OCMW-voorzitter over vakantie voor mensen in armoede. Wim: ‘Ze bracht dat zo enthousiast en doorleefd, dat ik meteen mee op de kar ben gesprongen. Mensen willen natuurlijk niet alleen in Mol kunnen participeren aan vrijetijd. Ze willen ook wel eens weg uit hun leefomgeving en een stukje van de wereld zien. Een Rap op Stap kantoor is dus een logische volgende stap in ons inclusieve vrijetijdsbeleid.’

Het ging al goed, het wordt nog beter

De aandacht voor vakantie en de samenwerking met Iedereen Verdient Vakantie is niet nieuw in Mol. De Dienst Samenlevingsopbouw, het OCMW, CAW en de armoedeverenigingen maken al jarenlang gebruik van het aanbod betaalbare vakanties voor mensen in armoede. Met het Rap op Stap kantoor schakelt Mol nu een versnelling hoger.

"In Mol willen we dat iedereen aan vrije tijd en vakantie kan deelnemen." - Wim Caeyers

Op vraag van de verenigingen aangesloten bij de adviesraad voor personen met een handicap nam de Emily Vandeperre van de dienst Seniorenplus het voortouw bij de oprichting. Het kantoor bundelt nu het aanbod van de lokale vrijetijdscheque, de tegemoetkomingen van Vrijetijdsparticipatie en het vakantieaanbod met korting van Iedereen Verdient Vakantie. Voor mensen in armoede en personen met een beperking wordt Rap op Stap een extra opstap naar volwaardige deelname aan vrijetijd en vakantie.

Iedereen wil toch eens weg

‘We moeten er vanaf dat mensen in armoede te horen krijgen dat ze niet met vakantie kunnen. Participatie aan vakantie en vrijetijd is één van de tien basisrechten van elke mens, zegt Wim Caeyers. ‘Meer dan 4000 inwoners moeten het stellen met een beperkt budget. Bijna één op tien kinderen leeft in armoede. Ook voor hen is het belangrijk dat ze erbij horen. Dat ze op kamp kunnen met de jeugdbeweging, of eropuit met hun gezin.’ Met de vrijetijdscheques en Rap op Stap komt dat streven dichterbij. Bovendien kan het OCMW bijkomend tussenkomen voor gezinnen die het financieel heel moeilijk hebben.

Schatten van vrijwilligers

Marleen Vandecraen is vrijwilliger van het eerste uur bij Rap op Stap. Samen met Marcel Eyckmans, Hermine Verhulst en Dimphna Smets vormt zij een team van reisadviseurs. De ploeg krijgt ondersteuning en aanmoediging van Emily Vandeperre van de dienst Seniorenplus van het OCMW. ‘Wij geloven heel sterk in die samenwerking met vrijwilligers’, zegt Wim Caeyers. ‘Vrijwilligers zitten op dezelfde golflengte als de mensen die hulp komen vragen. Ze spreken dezelfde taal. Ze staan dicht bij de mensen. Ze kunnen net dat belangrijk stukje extra tijd schenken aan mensen. En dat is precies wat we nodig hebben.’

Rap op Stap Mol

De ploeg van Rap op Stap Mol: Dimphna, Hermine, Marleen, Marcel en (onderaan) Emily. 

 

Info
Rap op Stap Mol is gevestigd in het dienstencentrum Ten Hove, Jacob Smitslaan 28. Mensen die vakantiedrempels ervaren kunnen er elke donderdag van 16 tot 18 uur terecht.
Het Molse Rap op Stap team zal de komende maanden vooral energie investeren in de bekendmaking van hun werking. Zodat iedereen die omwille van een financiële, mentale of fysieke beperking ontdekt dat vakantie wél tot de mogelijkheden behoort.

Wim Caeyers

In gesprek met

Wim Caeyers is voorzitter van OCMW Mol en schepen van Senioren, Burgerlijke Stand en Bevolking. Het Molse Rap op Stap kantoor kreeg haar vaste stek in de infrastructuur van het OCMW, in het warme en gastvrije dienstencentrum Ten Hove. Wim hoopt dat die laagdrempelige locatie mensen uitnodigt om eens binnen te springen bij Rap op Stap. Bovendien maakt deze plek het makkelijker voor hulpverleners om actief gebruik te maken van het reisaanbod.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 27 maart 2018 in de categorie Sociaal tarief.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Diversiteit en gelijkwaardigheid troef

In gesprek met Koen De Weerdt, directeur Vayamundo Oostende | 19 december 2017

Van vakantie gaat het bloed beter door je aderen stromen. Omdat je eens wat anders meemaakt dan thuis. Omdat je uit de dag-in-dag-uit cadans ontsnapt. En omdat je mensen kunt ontmoeten die anders zijn dan jij. Van dat laatste maken ze bij Vayamundo een kernpunt. In de populaire vakantieclub aan de dijk tussen Mariakerke en Raversijde genieten mensen van uiteenlopende leeftijd, afkomst, maatschappelijke positie en gezinsinkomen op een gelijkwaardige manier van vakantie. Koen De Weerdt, directeur Vayamundo Oostende: ‘Op deze manier geven wij een eigentijdse invulling aan onze historische wortels in het sociaal toerisme.’

In de eerste helft van de 20ste eeuw was de Belgische kust een mondaine vakantieplek. De echte democratisering volgde vanaf de jaren 60. Toen bouwden onder meer vakbonden en mutualiteiten hier vakantiecentra voor hun leden. Wat nu Vayamundo is, ontstond in die tijd als een vakantiecentrum voor arbeiders uit de bouwsector. ‘Het recht op vakantie was van bij het prille begin de kern van ons project’, zegt Koen. Die kern blijft ook in de 21ste eeuw overeind. Alleen de invulling is veranderd. Koen noemt 3 aspecten.

1| Iedere gast is gelijkwaardig

Koen De Weerdt (foto: Els Van bosbeke)

‘We hebben al een maatschappij waar iedereen in vakjes gestopt wordt. Hier doen we dat niet. Hier is iedereen gelijkwaardig’, zegt Koen. Iedereen mag zijn wie hij is en krijgt alle ruimte om gewoon mee te doen met het leven in de club. Sommige gasten kunnen beroep doen op een verminderd tarief. Reizigers met een beperkt inkomen – die hun vakantie boeken via Steunpunt Vakantieparticipatie – kunnen hier het jaar rond terecht. ‘En of je nu aan verminderd tarief komt of volle pot betaalt: onze dienstverlening en animatie is voor iedereen gelijk. Een kind van een gezin in armoede mag hier nooit het gevoel krijgen ‘anders’ te zijn.’

2| De mix maakt het boeiend

‘We willen in Vayamundo een doorsnede van de samenleving zien’, zegt Koen. Kinderen die op zeeklassen komen, gezinnen die via Vakantieparticipatie boeken, mensen met en zonder beperking, deelnemers aan professionele meetings: hoe meer diversiteit, hoe beter. ‘Onze gasten verwachten dat ook van ons. Kinderen van dokters spelen hier samen met kinderen die in armoede leven. Vayamundo wil een spiegel zijn van de samenleving, zo gevarieerd als een dorp, zeg maar. En als iemand daar een opmerking over maakt – wat af en toe gebeurt – leggen we uit waarom we opzettelijk die keuze maken.’

3| Maatschappelijk geëngageerd

Vayamundo brengt de wereld in de club. ‘In onze bedrijfsvoering en animatie proberen we de mensen iets van extra bewustzijn mee te geven’, zegt Koen. Zoals af en toe een vegetarische maaltijd, die mensen doet nadenken over het waarom en de haalbaarheid ervan. Of de openlijke keuze voor Fair Trade producten. Uitstappen in de natuur, samenwerking met het vogelasiel en steun aan projecten zoals ‘Vleugels van Hoop’ zijn andere voorbeelden.

Zorg voor de aarde, voor de mens, respect voor diversiteit en internationale solidariteit lopen als een rode draad door de visie van Vayamundo. Met één doel: mensen een heerlijke en inspirerende vakantie bieden. Want vakantie is belangrijk. ‘Een mens wordt geestelijk rijker door op vakantie te gaan’, zegt de Vayamundo-directeur. Nieuwe dingen zien, andere mensen ontmoeten, een keer bediend worden doet deugd.  Vakantie is een tijd van herbronnen. Daar heeft ieder mens baat bij. Koen: ‘Het recht op vakantie staat bij ons vooraan.’

Koen De Weerdt

In gesprek met

Koen De Weerdt is directeur van Vayamundo Oostende. Vayamundo is een populaire vakantiebestemming voor gezinnen en groepen en al jaren partner in het netwerk Vakantieparticipatie. De groep heeft clubs in Oostende, Houffalize en Quillan (Frankrijk).

Op 1 november streek in Vayamundo Oostende de IedereenVakantieToer neer in Vayamundo. Meer dan 150 vakantiegasten zongen er samen het Vakantielied.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 19 december 2017 in de categorie Sociaal tarief.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Flexibele boeking van daguitstappen: da's een welkome oplossing

In gesprek met Liliane en Robert Piens-De Meyer | 15 maart 2016

Vakantie? Dat is rust, een beetje langer slapen, wakker worden en de dag op je laten afkomen.’ Als de kleinkinderen (18, 16 en 12)  meegaan, maken Robert en Liliane weinig plannen vooraf. Alle drie de kleinkinderen hebben autisme. Daardoor is vooraf plannen maken niet simpel. ‘We plannen af en toe wel een daguitstap, maar het is nooit zeker of we die ook kunnen doen. Als één van de kinderen ’s morgens niet in de stemming is en niet meewil, dan zijn we eraan voor de moeite.’ Flexibele daguitstappen zijn voor Liliane, Robert en de kleinkinderen een welkome oplossing. ‘Blij dat die er al zijn, en dat mogen er gerust nog meer worden’, zegt Liliane. Andere initiatieven die ze op applaus zou onthalen: abonnementsformules voor attracties en meer sociale restaurants in het aanbod.

Zo’n vier jaar geleden hoorde Liliane De Meyer op de radio spreken over het Steunpunt Vakantieparticipatie. ‘Toen pas ontdekte ik dat wij goedkoper met vakantie zouden kunnen, omdat wij recht hebben op verhoogde tegemoetkoming van de ziekenfonds.’ Liliane nam contact, ontdekte het aanbod en ging sindsdien al verschillende keren met vakantie via Vakantieparticipatie. Ze haalt haar exemplaar van de vakantiegidsen af op het Forum, en puzzelt elk jaar een tweetal midweekvakanties bij elkaar, met verblijf en leuke daguitstappen.

Robert geniet van wind en water. Liliane fotografeert.

 

Puzzelen

Hun vakantiebudget ramen Robert en Liliane op 400 euro per jaar. Daarmee willen ze twee keer een verblijf voor een midweek kunnen betalen. Door de vakantie samen met een bevriend koppel of met de kleinkinderen door te brengen, kunnen ze de kosten delen. ‘En dan nog moet ik het wel heel goed uitstippelen om het betaalbaar te houden,’ zegt Liliane. De vakantiegids 2016 ligt wekenlang naast de sofa. De zomervakantie met de kleinkinderen is al gekozen: een midweek Zilverstrand in Mol. Ideeën voor daguitstappen staan op een lijstje. Liliane neemt de tijd om de mogelijkheden te overwegen en de kosten te becijferen.

Flexibele daguitstappen

‘Bij de meeste daguitstappen moeten we vooraf de datum afspreken bij Vakantieparticipatie. En omdat wij nooit weten hoe het die dag zal zijn met de kinderen, is dat soms niet zo simpel’, zegt Liliane.  Het systeem van de ‘flexibele bevestiging’, waarbij dagattracties tot twee weken na de geplande datum kunnen bezocht worden, mag wat haar betreft zeker nog verder uitgebreid worden. ‘Want dan kunnen we nog een beetje schuiven met de precieze datum en meer ontspannen inspelen op de stemming en behoeften van de kinderen.’

‘Het zou trouwens heel tof zijn als we via Vakantieparticipatie een abonnement zouden kunnen aankopen. Voor de Zoo bijvoorbeeld, of Bobbejaanland. Als dat zou kunnen, doen we dat direct. Dan kunnen we een paar keer per jaar extra eropuit. Het zou ons ook wat extra flexibiliteit geven met de kleinkinderen.’

Fan van sociale restaurants

Om de kosten voor vakantie binnen de perken te houden, kookt Liliane meestal zelf. Behalve vorig jaar, toen ze in Camping Kompas verbleven en de weg naar het sociale restaurant ’t Lichtbaken in Oostende vonden. ‘We werden daar door iedereen vriendelijk aangesproken, voelden ons echt welkom. Reserveren hoefde niet. We hebben er elke dag van de week lekker gegeten.’ Liliane vindt het super dat Vakantieparticipatie die link met de sociale restaurants heeft gelegd. Het maakt het vakantieplaatje completer. ‘Voor ons mag dat zeker nog uitbreiden. Dat zou heel tof zijn.’

Gelukkig liggen dichtbij ook dromen voor het rapen.

 

Vakantie, dat is ook dromen!

Robert en Liliane hebben dit jaar wat tegenslag gehad. De auto kapot, een onverwachte taks in de brievenbus. ‘Het wordt een beetje de riem aantrekken’, zegt Robert. De praktijk van elke dag mag dan af en toe  wat weerbarstig zijn, dromen zijn veel minder in te tomen. Liliane lacht. Hun droombestemming is Schotland, maar dat trekt het budget niet. Gelukkig liggen ook dichterbij nog dromen voor het rapen: ‘Ik zou heel graag eens op die boot (Botel) slapen in Kinrooi. Dat is mijn absolute favoriet uit de vakantiegids. Gewoon al de gedachte aan slapen op het water, dat trekt me aan.'

Foto's: Met dank aan de familie Piens-De Meyer
Robert en Liliane Piens-De Meyer

In gesprek met

Robert en Liliane Piens-De Meyer wonen in Duffel. Ze hebben vier kinderen grootgebracht. Een van de dochters verongelukte op 15-jarige leeftijd. Robert werkte buitenshuis, Liliane zorgde voor de kinderen en doet vrijwilligerswerk.

Robert is na een lange loopbaan met brugpensioen. Allebei houden ze van een uitstap, een korte vakantie, gezellig samenzijn met vrienden en familie. In de natuur zijn, een beetje uitrusten, een biertje proeven: het zijn kleine dingen die een mens gelukkig maken.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 15 maart 2016 in de categorie Sociaal tarief.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Vakantiegangers kunnen ook uit eten in sociaal restaurant

In gesprek met Marianne schapmans | 18 september 2013

Lekker eten hoort bij een geslaagde vakantie. Omdat de prijs van een restaurantbezoek bovenop de verblijfskosten al snel een slok op een borrel scheelt, kan op vakantie uit eten gaan echter een grote drempel zijn voor mensen in armoede. Om hieraan tegemoet te komen, ging het Steunpunt Vakantieparticipatie vorig jaar de samenwerking aan met een tiental sociale restaurants in Vlaanderen en Brussel.  Op eenvoudig vertoon van hun reservatiebewijs kunnen vakantiegangers die een verblijf boeken via Vakantieparticipatie er van een maaltijd aan gereduceerd tarief genieten. Een meerwaarde voor alle partijen, zo blijkt.

Kleinschalig, maar groot in belang

Marianne Schapmans, diensthoofd van het Steunpunt Vakantieparticipatie: ‘Het gaat om een vrij nieuw project, dus we hebben er nog geen helder zicht op hoeveel mensen effectief van het aanbod gebruikmaken.’  Momenteel kiezen 30 à 40 vakantiegangers voor een vakantie in Antwerpen. Zij zijn dan vrij te beslissen of ze van het aanbod in een sociaal restaurant willen genieten. Geen gigantische aantallen dus, vakanties in de stad mogen nog groeien. Toch vindt Vakantieparticipatie het belangrijk om ook sociale restaurants in de vakantieketen te betrekken. ‘Lekker eten hoort bij op vakantie gaan’, vindt Marianne. ‘Als een gewoon restaurant onbetaalbaar is, is het heel fijn om te weten dat je ook in een sociaal restaurant terecht kunt. Er zitten trouwens echte pareltjes tussen.’
 

Meerwaarde voor alle partijen

Ook voor de restauranthouders en de vaste gasten kan de samenwerking met Vakantieparticipatie een meerwaarde zijn. ‘Voor de restaurants is het in eerste instantie een extra vorm van sociaal engagement’, aldus Marianne. ‘Tegelijk is het ook een manier om extra cliënteel te ontvangen. En het is goed om te weten dat je eigen klanten ook gebruik kunnen maken van het aanbod in andere sociale restaurants als ze zelf op vakantie gaan. Voor gasten uit de buurt kan het bovendien leuk zijn om ook eens aan de praat te raken met iemand die aan de andere kant van het land woont. En natuurlijk is het mooi als mensen bij thuiskomst vertellen over hun fijne ervaringen in een sociaal restaurant in een andere stad.’

Sociale kruisbestuiving

Kaat (46) uit Brussel kan er als ervaringsdeskundige over meespreken. Zij trok deze zomer een weekje op vakantie naar Oostduinkerke, waar ze via Vakantieparticipatie logeerde in Domein Westhoek. Tijdens haar verblijf ging ze regelmatig eten in ’t Lichtbaken, een sociaal restaurant in Oostende. ‘Ik was alleen op vakantie’, vertelt Kaat. ‘Door de tafel te delen met mensen uit de buurt, kon ik al eens een praatje slaan. Zo ben ik aan de praat geraakt met een alleenstaande vrouw die ook regelmatig met haar kinderen in ’t Lichtbaken kwam eten. Het was tof om ervaringen te kunnen uitwisselen.’

Bepalende factor bij vakantiekeuze

Dat ze tijdens haar vakantie in een sociaal restaurant in de buurt kon eten, ervoer Kaat als een grote meerwaarde. Ze hield er zelfs bewust rekening mee bij het boeken van haar verblijf. ‘Op restaurant gaan is duur, zeker aan de kust, en ik moet het zuinig aan doen’, vertelt ze. ‘In het vakantiedomein was wel een buffet voorzien, maar dat was best duur, zeker voor een kleine eter als ik. In het sociale restaurant aan reductietarief kunnen eten was voor mij dus de ideale oplossing.’

Uitbreiding van het engagement

Frank De Graeve, coördinator van de sociale restaurants in Gent, is een van de partners die de samenwerking met Vakantieparticipatie aanging. ‘Als sociaal restaurant richten wij ons vooral op mensen die niet in de mogelijkheid zijn om op restaurant te gaan’, zegt hij. ‘Vanuit dat engagement lijkt het me vanzelfsprekend dat we ook aan het initiatief van Vakantieparticipatie meewerken. Hoge restaurantkosten kunnen voor mensen in armoede immers een drempel zijn om op vakantie te gaan.’ Tot hiertoe ontvingen de Gentse restaurants nog weinig tot geen vakantiegangers via dit kanaal. Toch vindt Frank het fijn om te weten dat wie via Vakantieparticipatie een vakantieverblijf in Gent boekt, er voor een betaalbare maaltijd terecht kan. ‘Als ook vakantiegangers een beroep doen op ons aanbod, bevestigt dat het nut van de rol die we in de maatschappij vervullen’, besluit hij. ‘Het is een mooie bevestiging dat onze werking bij de mensen leeft.’

Marianne Schapmans

In gesprek met

Marianne schapmans is het diensthoofd van Steunpunt Vakantieparticipatie.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 18 september 2013 in de categorie Sociaal tarief.

Neergepend door

Lien van Laere is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze is gebeten door mensen en hun verhalen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Neem contact met onze redactie. Samen maken we er nieuws van.

Floréal Blankenberge biedt antwoord op groeiende vraag naar vakanties voor gezinnen in armoede

In gesprek met Vanessa Versavel | 20 september 2013

Floréal Blankenberge werkt al een tiental jaar samen met het Steunpunt Vakantieparticipatie en blijft zijn aanbod uitbreiden. Zo werkt het vakantiedomein voortaan ook op aanvraag. Tot op heden werd een aantal arrangementen in welbepaalde periodes vrijgehouden voor vakantiegangers die via Vakantieparticipatie boekten. Voortaan zal waar mogelijk ook worden ingegaan op individuele aanvragen voor andere periodes. Het is een geëngageerd antwoord op de groeiende vraag naar betaalbare vakanties aan de kust.

Groeiende vraag

De vraag naar betaalbare gezinsvakanties aan de kust groeit. Dat ondervindt ook Vanessa Versavel, Front Office Manager bij Floréal Blankenberge. ‘We werken vandaag al meer dan tien jaar samen het Steunpunt Vakantieparticipatie. Bij de start hielden we het aanbod voor mensen in armoede vrij beperkt, ook omdat er nog niet zoveel aanvragen waren via deze weg. Doorheen de jaren hebben we echter gemerkt dat de vraag naar vakanties aan reductietarieven aanzienlijk is gegroeid. Daarom zijn we recent opnieuw met het Steunpunt Vakantieparticipatie rond de tafel gaan zitten om samen te bekijken hoe we ons aanbod konden uitbreiden.’

Toeristisch seizoen spreiden

De samenwerking met Vakantieparticipatie is een vorm van sociaal engagement die Floréal Blankenberge toelaat om het toeristische seizoen wat meer te spreiden. Vanessa Versavel: ‘Samen bekijken we hoe we gezinnen in armoede van ons aanbod kunnen laten genieten in periodes waarin we zelf wat minder gasten hebben. Tijdens de eerste en laatste twee weken van de zomervakantie is het doorgaans bijvoorbeeld wat minder druk. In zo’n periodes kunnen we dus waar mogelijk gerust extra ruimtes voorzien aan een verminderd tarief voor mensen die via Vakantieparticipatie boeken.’

Sociaal engagement 

Floréal Blankenberge is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en biedt tal van gratis activiteiten ter plaatse aan. Maar ook de sterk verlaagde tarieven voor gezinnen in armoede, maken van Floréal Blankenberge een gegeerde bestemming bij gezinnen die via Vakantieparticipatie op vakantie gaan. ‘We zijn een centrum voor sociaal toerisme, uitgebaat door de vzw Ontspanning en Vakantie, en bieden dus sowieso een minimum aantal bedden aan sociaal tarief aan. De periodes, het uiteindelijke aantal logementen en de prijzen bepalen we uiteraard zelf. We bieden ook kortingen aan via andere organisaties, maar die liggen toch een pak lager dan deze voor Vakantieparticipatie.’

Fijne samenwerking

‘Het is fijn om te weten dat de reductietarieven heel gericht terechtkomen bij mensen die het effectief financieel moeilijker hebben’, zegt Vanessa. ‘We gaan uiteraard niet met elke privéorganisatie in zee. Dat de werking van het Steunpunt Vakantieorganisatie uitgaat van Toerisme Vlaanderen was toch wel een doorslaggevend argument om een samenwerking aan te gaan. Het is een mooie manier om ons aanbod voor een breder cliënteel toegankelijk te maken en de samenwerking verloopt vlot en correct.’

Klanten als elk ander

Floréal Blankenberge ontvangt een ruim cliënteel, waaronder ook veel senioren. Het vakantieverblijf verwelkomt alle vakantiegangers op dezelfde manier. ‘Ik kan me voorstellen dat vakantieaanbieders een bepaalde beeldvorming kunnen hebben rond mensen met een beperkt inkomen, maar wij merken in alle eerlijkheid geen verschil tussen mensen die via Vakantieparticipatie boeken en onze andere gasten. Voor een klein privéhotel ligt dat misschien anders, maar wij ervaren geen onderscheid. Al onze gasten betalen op voorhand en checken op dezelfde manier in. Iedereen vindt hier op een natuurlijke wijze zijn plekje in het geheel.’

 

NOPIC

In gesprek met

Vanessa Versavel, Front Office Manager bij Floréal Blankenberge

Dit verhaal werd gepubliceerd op 20 september 2013 in de categorie Sociaal tarief.

Neergepend door

Lien van Laere is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze is gebeten door mensen en hun verhalen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Neem contact met onze redactie. Samen maken we er nieuws van.

Poverello biedt ook vakantiegangers in armoede een warm onthaal

In gesprek met Cécile Haelewyn | 9 oktober 2013

Voor mensen in armoede kan een restaurantbezoek op vakantie een grote kost zijn. Heel wat sociale restaurants zetten daarom de deur voor hen open, waaronder ook de onthaalcentra van Poverello. Tegen een kleine bijdrage kunnen mensen uit kansengroepen er genieten van een warme maaltijd in gezelschap. Zuster Cécile Haelewyn, bezielster van Poverello Brugge, legt uit hoe dat concreet in zijn werk gaat.

Poverello zet zich al 35 jaar in voor mensen in armoede. Dagelijks worden in de verschillende centra in Vlaanderen 700 warme maaltijden bereid en opgediend. In sommige centra behoort ook een bed voor de nacht tot de mogelijkheden. ‘We vatten de term armoede breed op’, zegt Cécile Haelewyn, die al 26 jaar de drijvende kracht is achter de Poverello-afdeling in Brugge. ‘Naast mensen in materiële armoede, richten we ons ook tot alleenstaanden en mensen in eenzaamheid – geestelijke armoede, zeg maar.’

Een warme maaltijd, een luisterend oor   

Vandaag bestaat een groot aantal van de Poverello-klanten uit mensen met een verleden in de geestelijke gezondheidszorg of gevangenis. ‘Mensen die een tijdlang afgezonderd hebben geleefd, en die daardoor in een isolement zijn geraakt, krijgen hier de mogelijkheid om terug een plaatsje te vinden. Vragen over iemands achtergrond of privésituatie stellen we niet. Aan wie dat wil, bieden we een luisterend oor. Wie liever niet wil praten, kan hier gewoon rustig van een maaltijd genieten.’

Respect voor ieders privacy

Bij Poverello Brugge komen dagelijks zo’n 60 tot 90 mensen eten. ‘De meesten komen bij ons terecht via een sociale dienst’, zegt Cécile, ‘al is dat geen vereiste. Iedereen die met armoede of eenzaamheid kampt, is welkom. We leggen geen dossier aan en zullen evenmin vragen naar je persoonlijke situatie. Je wandelt gewoon binnen, net zoals bij een gewoon restaurant. En je kunt apart eten of bij anderen aanschuiven. Daarin laten we je de vrije keuze.’ 

Afhaalmaaltijden voor gezinnen

Ook vakantiegangers in armoede kunnen zonder reservatie aanschuiven bij een dagbezoek aan Brugge. Kom je met meer dan vijf personen, dan is even verwittigen vooraf wel aangewezen, zodat de vrijwilligers voldoende maaltijden kunnen voorzien. Gezinnen zijn ook welkom, al plaatst Cécile daar graag een kanttekening bij. ‘Gezien de diepliggende problemen van heel wat van onze gasten, vind ik ons restaurant niet zo’n ideale omgeving voor kinderen. Voor gezinnen die dat willen, bieden we daarom ook afhaalmaaltijden aan.

Iedereen welkom

‘Eigenlijk is het eenvoudig’, zegt Cecile. ‘We heten mensen welkom zoals ze zijn en bieden hen een steuntje in de rug met een betaalbare maaltijd. Het is een formule die lijkt te werken. Onlangs kwam een man langs die hier tien jaar geleden is komen eten. Hij wilde ons bedanken voor wat we indertijd voor hem hebben gedaan. Meer dan hem binnenlaten, eten geven en vriendelijk een praatje slaan, hebben we niet gedaan. Maar hij voelde zich welkom en kon op een laagdrempelige manier anderen ontmoeten. Blijkbaar was dat voldoende om een verschil te maken.’

NOPIC

In gesprek met

Zuzter Cécile Haeleweyn is bezielster van Poverello, een organisatie die zich al 35 jaar inzet voor mensen in armoede.

Poverello Brugge is van maandag tot en met vrijdag doorlopend van 9 tot 16uur open, en in de wintermaanden ook op zaterdag. ‘s Ochtends kan je er terecht voor een dubbele boterham met kaas of confituur aan 40 eurocent. De warme maaltijden worden opgediend tussen 12 en 14 uur en kosten 1 euro. Voor een lunchpakket met belegde boterhammen voor ’s avonds betaal je 1 euro. Niet-alcoholische consumpties kosten 20 cent.

Meer informatie over Poverello vind je hier.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 9 oktober 2013 in de categorie Sociaal tarief.

Neergepend door

Lien van Laere is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze is gebeten door mensen en hun verhalen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Neem contact met onze redactie. Samen maken we er nieuws van.

Bouwen aan sociaal toerisme 2.0

In gesprek met Jo De Bock | 30 oktober 2013

Toerisme met een sociale dimensie draait om meer dan de prijszetting, vindt Jo De Bock, gedelegeerd bestuurder van VACA vzw. ‘Het is ingebed in een ruimer idee van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen en gericht op het verhogen van de levenskwaliteit.’ Uit een grondige bezinning en strategische denkoefening ontstond vorig jaar Vayamundo, een nieuw community-platform dat daguitstappen en reizen in binnen- en buitenland, informatie en evenementen aanbiedt.

Bij Vayamundo geen klassieke bedrijfswaarden als klantvriendelijkheid en respect. ‘Uiteraard streven we die ook na’, zegt Jo, ‘maar we werken nu expliciet rond vijf kernwaarden – optimisme, vriendelijkheid, openheid, verdraagzaamheid en solidariteit – die we actief willen voorleven en promoten. Ze zijn afgeleid van de bronnen van geluk, zoals beschreven door De Dalai Lama en Westers psycholoog Howard Cutler in ‘De kunst van het geluk’. Die vijf waarden vormen een wetenschappelijk aangetoonde basis om te kunnen werken aan je levenskwaliteit. Ze sluiten dus naadloos aan op onze missie.’

Hoe het begon en evolueerde

‘Onze moederorganisatie, VACA, is een organisatie van ACV Bouw, Industrie& Energie en ontstond in 1955 in de nasleep van de naoorlogse dynamiek. Het betaald verlof en het recht op een goed evenwicht tussen arbeid en rust werden geïntroduceerd, maar het beperkte toeristisch aanbod was alleen toegankelijk voor de gegoeden. Mutualiteiten en vakbonden zijn toen vakantiecentra gaan bouwen voor hun leden.’  VACA vzw opende in die periode de Kinkhoorn en Ravelingen aan zee, en Ol Fosse d’Outh in Houffalize. In 2012 bezon de organisatie zich diepgaand over de werking. Ook workshops rond sociaal toerisme bij professor Lynn Minnaert stonden op het menu. Uit die denkoefening ontstond de versterkingsstrategie VACA 2020 , blijven pionieren, blijven innoveren, en de nieuwe community Vayamundo  – Ga en ontdek te wereld.

Toerisme met een sociale dimensie: prijs, toegankelijkheid en regionale ontwikkeling

Vayamundo ruilde het begrip ‘sociaal toerisme’ voor ‘toerisme met een sociale dimensie’. Een belangrijke nuance, vindt Jo: ‘Het begrip ‘sociaal’ gaat verder dan prijszetting. Enerzijds betekent het voor ons een streven naar toegankelijkheid voor mensen die het zich anders niet kunnen permitteren. Anderzijds willen we toerisme linken aan het verbeteren van de levenskwaliteit in kansenregio’s. Zo kan toerisme een hefboom voor maatschappelijke verbetering zijn.’

Projecten in binnen- en buitenland

Vanuit die optiek richt Vayamundo de pijlen momenteel simultaan op twee projecten. ‘In eigen land willen we ons partnerschap met het Steunpunt Vakantieparticipatie verder verstevigen’, zegt Jo. ‘We zijn partner van het eerste uur en stellen nu 1 à 2 procent van onze overnachtingen ter beschikking van Vakantieparticipatie. Dat aantal willen we verdubbelen.’ Daarnaast steunt de Vayamundo Foundation ‘Twese Hamwe’, een Rwandees modelproject dat ‘Allemaal Samen’ betekent en via opleiding aan heropbouw doet. ‘Twese Hamwe’ werd opgestart door een groep vrouwen in Kigali. ‘Momenteel ontwikkelen we er een hotel met opleidingscentrum’, vertelt Jo. Twaalf peterorganisaties zullen zich elk linken aan één hotelkamer, één opleidingsmodule en een project in de regio. Jaarlijks kunnen ze de kamers gedurende een maand benutten om eigen medewerkers te laten opleiden en in een lokaal sociaal project te betrekken. En daarnaast willen we ook inleefreizen aanbieden, want de regio biedt enorme toeristische troeven.’

Maatschappelijk verantwoord totaalconcept

‘Vayamundo is een totaalconcept’, zegt Jo. ‘We streven er nog steeds naar dat mensen een goed evenwicht vinden tussen werk en vrije tijd.  En via een verruimd aanbod willen we mensen nu ook helpen om hun levenskwaliteit te verbeteren. Naast verblijven in onze eigen vakantiecentra, zullen we ook vakanties, lokale ontmoetingen en andere initiatieven aanbieden. We gaan ook informatie verstrekken via onze website, de ‘Hello Happiness Krant, een tv-programma en events.

Vayamundo werkt zelfbedruipend en zonder subsidies. Het maatschappelijk verantwoord ondernemen is ingebed

in de gehele werking. ‘We hanteren een zeer correct personeelsbeleid, met een goede verloning en oog voor sociale situaties. Ook verlagen we stapsgewijs onze ecologische voetafdruk door milieuvriendelijk te investeren en ons personeel te sensibiliseren. En we werken strategisch zoveel mogelijk samen met leveranciers en partners die het hoofd in dezelfde richting hebben.’

Meer informatie? www.vayamundo.be

NOPIC

In gesprek met

Jo De bock is gedelegeerd bestuurder van VACA vzw. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 30 oktober 2013 in de categorie Sociaal tarief.

Neergepend door

Lien van Laere is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze is gebeten door mensen en hun verhalen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Neem contact met onze redactie. Samen maken we er nieuws van.

Met vakantie? Steeds meer mensen ontdekken dat het wél kan.

In gesprek met Greet, Tommy, Petra en Hilde van vzw T’ANtWOORD | 10 juli 2015

‘Toen onze stagiaire Rien Arets terugkwam van het Forum Vakantieparticipatie dit jaar, zou ze zo een reisbureau gestart zijn hier. Zo enthousiast was ze. Toen is het idee ontstaan om opnieuw een vakantiebeurs te organiseren, zoals we dat zes jaar eerder ook al hadden gedaan.’ Dat zegt Greet Adams van vzw T’ANtWOORD. Het was de moeite van al het werk waard. Na de vakantiebeurs ging het aantal aanvragen voor vakantie de hoogte in. Bovendien bereikte de vereniging mensen die ze nooit eerder over de vloer kregen.

In Turnhout woont een grote groep anderstalige mensen. Tot op de vakantiebeurs lukte T’ANtWOORD er maar moeilijk in hen te bereiken. ‘Het was een groot plezier om te zien dat ze voor de vakantiebeurs wél de weg naar ons huis hebben gevonden. Daar zijn we Basiseducatie en vzw Prisma heel dankbaar voor’, zegt opbouwwerker Tommy Martens. ‘Nu hebben die mensen ons huis en de werking van binnen gezien, en dat maakt de drempel alweer lager.’

De boekingen van vakanties en daguitstappen nemen trouwens fors toe, horen we van Greet. ‘De mensen beginnen makkelijker te denken dat vakantie ook voor hen wel een mogelijkheid is. Ze beginnen steeds meer zelf dingen uit te zoeken en komen met hun vragen bij ons terecht. Ik meen dat we vorig jaar al meer dan 50 daguitstappen hebben geboekt, en het aantal vakanties via Vakantieparticipatie steeg toen met 30%.’

‘Meer mensen ontdekken dat vakantie wél tot hun mogelijkheden behoort. Dat merken we ook
in de cijfers.’ – Greet Adams

Die trend zet zich nu verder door. ‘Het valt op dat we veel nieuwe aanvragen voor vakanties en uitstappen hebben gehad’, zegt Tommy. ‘Daar zijn gezinnen bij die we tot nu toe niet kenden, en gezinnen die al langer over de vloer komen bij T’ANtWOORD en nu voor het eerst op vakantie trekken.’

‘Het aanbod van Vakantieparticipatie wordt stilaan bekender bij de mensen. We merken dat meer organisaties in de regio iets aanbieden, en dat ook scholen erop inspelen en via de kinderen informatie bezorgen aan de ouders’, aldus Greet.

En wat betekent vakantie voor de mensen zelf? We vroegen het aan Hilde en Petra, allebei vaste gasten in T’ANtWOORD.

‘Allesbehalve een hele zomer thuis zitten!’

Hilde (49) is invalide. Ze kreeg een ongeval toen ze 6 jaar was, en sindsdien evolueert haar handicap progressief. ‘Sommige dagen gaat het goed, en kan ik heel actief zijn. Op andere dagen ben ik aan mijn rolstoel gekluisterd’, zegt ze. 

Hilde Eykens: 'Ik ga niet een hele zomer thuis zitten'.

Het maakt het er allemaal niet eenvoudiger op om met vakantie te kunnen. ‘Mijn rolstoel is 5 cm breder dan een gewone rolstoel. Daar moet ik bij vakantieplannen dus altijd rekening mee houden. Maar het is niet omdat je invalide bent dat je niet met vakantie moet kunnen. We gingen al naar de zee en naar Frankrijk.  Voor deze zomer weet ik het nog niet. We dromen van een vakantie bij een vriend in Italië. De kwestie zal zijn hoe we betaalbaar en praktisch daar geraken. Maar één ding is zeker: ik ben niet van plan een hele zomer thuis te blijven zitten.’

 

Elke week een beetje vakantie

Petra (45) beleeft vanaf april tot september bijna elke week vakantie. Samen met haar man heeft ze een caravan op een camping in Dessel. ‘Zo voelt het elke week wel als een beetje vakantie.’

Petra Bertels: 'Vakantie is je rust terug vinden'.

Vakantie, dat is voor Petra eens niet elke dag moeten zorgen, eens op jezelf kunnen zijn, spanning loslaten, je rust terugvinden. ‘Thuis heb je nooit gedaan. Er is altijd wel werk. Ik kan daar niet zo tot rust komen.’ Ze geniet op vakantie van gewone dingen: een terrasje doen, blij zijn met contacten met andere mensen. Nog niet zo lang geleden verraste haar man haar op een korte vakantie aan zee. Hij had buiten Petra om alles geregeld met Greet van T’ANtWOORD. Zelfs de rekening had hij via Greet laten lopen, om het toch maar een verrassing te houden. ‘Ik moest toen alleen nog maar alles bijeenzoeken, mijn valies maken en in de auto stappen’, lacht Petra.

Petra, Hilde en veel andere mensen van T’ANtWOORD dromen ervan ooit in het buitenland met vakantie te kunnen. Maar financieel is dat vaak zo goed als onbereikbaar. ‘Tenzij we bijvoorbeeld met een spaarplan zouden werken’, bedenkt Greet. ‘Met wekelijkse kleine beetjes sparen, kan over een heel jaar gezien wel een droomvakantie opleveren voor onze groep.’

In gesprek met

Greet Adams (zie foto) doet de boekhouding bij de Turnhoutse vereniging waar armen het woord nemen. Tommy Martens is er opbouwwerker. Petra en Hilde zijn vaste gasten, die heel regelmatig deelnemen aan activiteiten.  

Onlangs organiseerde T’ANtWOORD een vakantiebeurs, in samenwerking met onder meer Vakantieparticipatie. Onze reporter en fotograaf trokken er naartoe voor een goed gesprek en een inspirerende sfeer.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 10 juli 2015 in de categorie Sociaal tarief.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |