Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorghotel pioniert met eigen Rap op Stap kantoor

In gesprek met Annelies Goethals, De Ceder | 15 maart 2019

Zorghotel De Ceder in het landelijke Deinze staat volop in de steigers. Er wordt een heus zorgdorp gebouwd, met permanente woningen voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Los van die nieuwe plannen staat De Ceder al sinds jaar en dag bekend als heilzaam oord voor herstel- en revalidatievakanties. Sindskort is De Ceder gestart met een Rap op Stap werking, voor haar eigen bewoners én voor inwoners van de stad Deinze.

‘Sindskort hebben we een Rap op Stapkantoor,’ zegt Annelies Goethals met blinkende ogen. ‘Al kan je het feitelijk nog geen echt kantoor noemen,’ voegt ze er met een glimlach aan toe, ‘het kantoor zelf is immers nog in aanbouw.’ Mensen die op zoek zijn naar vakantieondersteuning melden zich op dit moment aan bij de balie. Annelies neemt hen dan mee naar de cafetaria, voor advies en een kop koffie.

"Iedereen is hier welkom voor vakantie-advies. Zowel mensen met een beperking als mensen die een andere vakantiedrempel ervaren."

‘We wilden graag vakantie en uitstappen mogelijk maken voor de bewoners van De Ceder. Een Rap op Stap werking leek ons daarvoor ideaal,’ zegt Annelies. Zo zoekt ze op dit moment met bewoner Anthony naar een plek waar hij voor een weekje naartoe zou kunnen met zijn zoontje van zes. Anthony heeft immers ook op vakantie de extra ondersteuning nodig die hij in De Ceder vindt. ‘Maar laat het duidelijk zijn: iedereen is hier welkom voor vakantie-advies,’ zegt Annelies, ‘niet alleen mensen met een beperking.’

Creatieve oplossingen

Als ik haar vraag welke verhalen indruk op haar maakten, vertelt ze over een mama van vier die met een vakantiebudget van vijfhonderd euro de hele zomervakantie moest zien te overbruggen. ‘Dan besef je dat zelfs uitstappen of kampen met een fikse korting voor heel wat mensen niet haalbaar zijn.’ Gelukkig komt Iedereen Verdient Vakantie regelmatig met tips voor gratis activiteiten. Zo ontdekte Annelies dat er in de zomer heel wat fijne uitstappen mogelijk zijn, zoals parkconcerten of stadsfeesten. Activiteiten die perfect te organiseren zijn met een beperkt budget.

Waterpret

‘Iedere reservatie geeft me voldoening,’ zegt Annelies,’ maar vaak komt het niet eens tot een boeking. Soms is een gesprek eerder een kans voor mensen om hun hart te luchten, of een brainstorm om creatieve oplossingen te bedenken.’ Annelies vertelt hoe ze vorige zomer aan een mama het advies gaf om waterballonnen en een zwembadje in huis te halen. ‘Op die manier kon ze haar kinderen heel wat middagen met waterpret kado doen.’

Stigma

De kinderen maken het meest indruk op Annelies sinds ze met de Rap op Stap werking bezig is. ‘Of beter gezegd: de moeders. Het valt me op dat de moeders niet zozeer voor zichzelf op zoek gaan naar vakantiemogelijkheden, maar voor hun kinderen.’ Dat doen de moeders volgens Annelies niet alleen om hun kinderen het plezier van een vakantie te kunnen gunnen, maar ook om hen het stigma te besparen om het kind van de klas te zijn dat niets te vertellen heeft als de school weer begint.

"Wél met vakantie kunnen, bespaart kinderen het stigma van geen verhalen te hebben wanneer de school weer begint."

‘Ik heb zelf een zoontje van tien, dat wij in de zomer op vakantie gaan, is voor mij een evidentie. Logisch toch om eens voluit te genieten en de batterijen op te laden?’ Intussen ontdekte Annelies dat er eens tussenuit knijpen voor een welverdiende vakantie, voor heel wat gezinnen verre van vanzelfsprekend is. ‘Vandaar dat ik zo blij ben dat we zijn gestart met deze Rap op Stap werking. Zodat we vakantiekansen kunnen helpen creëren, voor mensen die drempels ervaren.’

Annelies Goethals

In gesprek met

Annelies Goethals is sinds achttien jaar baliemedewerker bij De Ceder. Sinds enkele maanden runt ze er een Rap op Stapwerking voor Deinze.

https://www.deceder.be/index.php/rap-op-stap

 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 15 maart 2019 in de categorie Armoede.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Copyright © 2019 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |